2017-11-09 20:04:21
Φωτογραφία για Προσφυγικό: Αδιέξοδο μετά τις αντιδράσεις
Σε πλήρες αδιέξοδο, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για τους ίδιους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, έχει βρεθεί η κυβέρνηση. Μετά την απόρριψη από την

πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακόμα μία φορά της πρότασης Μουζάλα για επέκταση των υφιστάμενων δομών και τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων και ενώ οι ροές συνεχίζονται, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Συνολικά στα νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα έφθασαν από την Τουρκία από θαλάσσης 636 άτομα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι αφιχθέντες το τελευταίο τρίμηνο, κατά το οποίο έχει σημειωθεί αύξηση πάνω από 200%, είναι κυρίως οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Το 40% των εγκλωβισμένων είναι παιδιά και το 23% γυναίκες, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ένταση όσο οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν στοιβαγμένοι σε ακατάλληλους χώρους.


Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αρνείται να μεταφέρει ανθρώπους στην ενδοχώρα από τα νησιά, εκτός αν πρόκειται για ευάλωτους, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας θα έπαυε να ισχύει και οι ροές θα αυξάνονταν υπερβολικά. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανέφερε χαρακτηριστικά «μόλις μεταφέρουμε έναν αριθμό ατόμων στην ενδοχώρα, έρχονται και πάλι». Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» τόνισε ότι «η μεταφορά στην ενδοχώρα όσων το δικαιούνται μαζί με τις επιστροφές, που βέβαια μέχρι στιγμής καθυστερούν, θα μπορούσε να είναι μια εγγύηση για το μέλλον. Το προσπαθούμε». Ωστόσο ελάχιστες επιστροφές έχουν πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζεται η Κοινή Δήλωση (20 Μαρτίου 2016).

Καθώς η κατάσταση στα νησιά επιδεινώνεται διαρκώς, εκπρόσωποι των ΜΚΟ τονίζουν ότι οι μεταφορές στην ενδοχώρα δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα, εφόσον οι ροές συνεχίζονται σταθερά, δικαιώνοντας εν μέρει την άποψη του υπουργείου. Ζητούν, ωστόσο, να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο για να δοθεί λύση και να μην κινδυνέψουν ζωές.

Στη Λέσβο, όπου παραμένουν πλέον πάνω από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τον Οκτώβριο έφθασαν 2.216 άτομα, τον Σεπτέμβριο 2.170 και τον Αύγουστο 1.053. Στις 31 Οκτωβρίου στη Μόρια βρίσκονταν 5.868 άνθρωποι, εκ των οποίων 1.500 «στεγάζονταν» σε καλοκαιρινές σκηνές. Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους υπολογίζεται ότι υπάρχουν 350-500 ασυνόδευτα ανήλικα. Την ίδια στιγμή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν συναινεί όχι μόνο στην επέκταση της υφιστάμενης δομής αλλά ούτε και στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε πλωτά μέσα στο νησί.

Καταγγελία σύμβασης

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις και στη Χίο, όπου ο δήμος προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσον αφορά στην παραχώρηση της ΒΙΑΛ για την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή hotspot). O χώρος προβλεπόταν να φιλοξενεί έως 850 άτομα για λίγες ημέρες και σήμερα έχουν φθάσει να διαμένουν πάνω από 2.000 άτομα, πολλοί εκ των οποίων περισσότερο από ένα χρόνο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ