2017-11-10 21:08:07
Φωτογραφία για Der Tagesspiegel: Οι 33.293 πρόσφυγες που πέθαναν στο ταξίδι για το «φρούριο της Ευρώπης» με όνομα και επώνυμο
Το πραγματικό πρόσωπο της προσφυγικής κρίσης, όπως διαμορφώθηκε από τις περιοριστικές πολιτικές που εφάρμοσανν οι Ευρωπαίοι ηγέτεςΟ 4χρονος Φάρις Άλι από τη Συρία πέθανε από το κρύο σε μια σκηνή στην Τουρκία, το πτώμα της 5χρονης Αφγανής

Σατζίντα Άλι ξεβράστηκε σε μια παραλία μετά από ένα ναυάγιο και ο μικρός Σάμιουελ πνίγηκε μαζί με τη μητέρα του ενώ προσπαθούσε να φτάσει στην Ισπανία από το Κονγκό.

Τα τρία παιδιά περιλαμβάνονται στα χιλιάδες θύματα που καταγράφηκαν από μια γερμανική εφημερίδα, η οποία θέλησε να παρουσιάσει το ανθρώπινο πρόσωπο της τραγωδίας που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια. Η εφημερίδα Der Tagesspiegel γράφει ότι ήθελε να δείξει τα θύματα όχι ως αριθμούς αλλά «ως ανθρώπινα όντα, με προέλευση, παρελθόν, με ζωή». Από τους ανθρώπους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτόν, δεν πνίγηκαν όλοι σε ναυάγια. Κάποιους τους πέταξαν σκόπιμα στη θάλασσα.


Το κείμενο φέρει τον τίτλο «Κατάλογος των 33.293 αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών που πέθαναν λόγω των περιοριστικών πολιτικών στο Φρούριο Ευρώπη».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, επιχείρησαν να φτάσουν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ύψωσαν φράχτες στα σύνορά τους ενώ άλλες λογομαχούσαν για το πώς να χειριστούν την κρίση.

Ο κατάλογος, που συντάχθηκε με βάση στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών και των μέσων ενημέρωσης, περιλαμβάνει και πολλούς που πέθαναν αφού έφτασαν στην Ευρώπη. Τον περασμένο Ιανουάριο δύο Ιρακινοί, ο Χάρντι Γάφουρ, 29 ετών και ο Ταλάτ Αμπντουλαχμίντ, 36 ετών, πέθαναν από το κρύο στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία, αφού περπατούσαν επί δύο ημέρες σε χιονισμένες βουνοκορφές. Άλλοι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιές σε προσφυγικούς καταυλισμούς ή παρασύρθηκαν από οχήματα σε αυτοκινητόδρομους.

Η λίστα περιλαμβάνει και δεκάδες αυτοκτονίες: άνθρωποι που αυτοπυρπολύθηκαν, απαγχονίστηκαν ή πήδηξαν στο κενό από κτίρια.

Κάποιοι από αυτούς που κατονομάζονται πέθαναν σε ρατσιστικές επιθέσεις ή σε άλλα βίαια επεισόδια, ενώ νόμιζαν ότι επιτέλους είχαν βρει ασφαλές καταφύγιο. Ο έφηβος Άχμεντ Χάσαν από τη Σομαλία δολοφονήθηκε σε μια ρατσιστική επίθεση σε ένα σχολείο στη Σουηδία πριν από δύο χρόνια.

Πολλά από τα θύματα κατάγονταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ερυθραία και τη Δυτική Αφρική. Όμως εκατοντάδες από όσους πνίγηκαν στη θάλασσα καταγράφονται απλώς ως «αγνώστων στοιχείων» – το μοναδικό στοιχείο που γνωρίζουν οι αρχές για αυτούς είναι ο τρόπος και ο χρόνος που πέθαναν.

Η χειρότερη καταγεγραμμένη τραγωδία σημειώθηκε τον Μάιο του 2016, όταν 550 άνθρωποι πνίγηκαν μετά τη σύγκρουση δύο αλιευτικών στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης. Ο κατάλογος που συντάχθηκε από την Τουρκάλα καλλιτέχνιδα Μπανού Τσενέτογλου ξεκινά από το 1993, όμως οι περισσότεροι θάνατοι έχουν συμβεί την τελευταία εξαετία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ