2017-11-11 09:29:59
Φωτογραφία για Με νεύμα χαιρέτησε ο Κουφοντίνας τον σκοπό - Τι είπε στους αστυνομικούς του ΤΑ Νέας Μάκρης
Η επίσκεψη του Δημήτρη Κουφοντίνα σε αστυνομικό κατάστημα αυτή την φορά - αν και πειθαναγκαστική- ήταν η "ειρηνική". Είχαν μεσολαβήσει η ένοπλη εισβολή στο

τμήμα του Βύρωνα, η δραματική καταδίωξη στα Σεπόλια και η δολοφονία του Χρήστου Μάτη, όταν ο φαρμακοχέρης Λουκάς ήρθε τετ α τετ με αστυνομικούς. Η χρονικά τελευταία "συνάντηση" με αστυνομικό ως το το σαρανταπεντάρι της οργάνωσης, αλλά αφοπλισμένο πλέον, ήταν στις 5 Σεπτεμβρίου του 2002. Μια ημερομηνία σταθμός, καθώς με την εμφάνιση στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ και την παράδοση του, γράφτηκε ο επίλογος στο ιστορικό προτσές της 17Ν. Το οξύμωρο είναι πως ο σκοπός του αστυνομικού μεγάρου στον οποίο εμφανίστηκε και δήλωσε όνομα και την πρόθεση του να παραδοθεί, δεν το πίστεψε και παραλίγο να τον ... διώξει!!!

Χθες το απόγευμα, όταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας έφτασε μαζί με το γιο του στο τμήμα της Νέας Μάκρης, χαιρέτισε με νεύμα τον σκοπό. Στη συνέχεια ανέβηκε στα γραφεία της ασφάλειας, όπου είπε καλησπέρα στους παριστάμενους ορκισμένους εχθρούς του, υπέγραψε, τους είπε γεια και αποχώρησε.


ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης Το πρώτο τετ α τετ του Λουκά όμως με αστυνομικό ωστόσο δεν είχε πολλά νεύματα, ούτε ήταν διανθισμένο με χαμόγελα. Είχε όμως ... ευχές. Ήταν Παραμονή Χριστουγέννων του 1984. 24 Δεκεμβρίου. Στην οδό Τριών Ιεραρχών 119 στα Άνω Πετράλωνα Αθηνών, τραυματίσθηκε θανάσιμα από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν ο τότε 28χρονος αστυφύλακας Χρήστος Μάτης. Τέσσερα μέλη της οργάνωσης είχαν στο στόχαστρο την Εθνική Τράπεζα στη διασταύρωση Τριών Ιεραρχών και Ιώνων στα Πετράλωνα, μέσα στην οποία ήταν ο ένστολος αστυνομικός ως σκοπός. Σύμφωνα με την απολογία του Χριστόδουλου Ξηρού, Ο "Λουκάς" ντυμένος με στολή αστυνομικού εισήλθε πρώτος στην τράπεζα και κατευθύνθηκε προς το μέρος του ένοπλου αστυνομικού φρουρού. Εγώ με τον "Ταινία" μπήκαμε ταυτόχρονα στον χώρο των ταμείων και οι άλλοι δύο, ο "Νικήτας" και ο "Κόμης", κινήθηκαν προς το μέρος των πελατών της τράπεζας, ενώ ο "Αποστόλης" παρέμεινε εκτός της τράπεζας και μαρσάριζε τη μηχανή. Ο "Λουκάς" πυροβόλησε τον αστυνομικό και αφού πήραμε τα χρήματα απομακρυνθήκαμε από την τράπεζα». Όπως έγινε γνωστό αργότερα, πριν να πυριβολήσει, του πρόσφερε ένα κουτί γλυκά, του είπε "Χρόνια Πολλά Χρήστο" και τον πυροβόλησε. Το όπλο, ένα 38άρι περίστροφο, βρέθηκε στον σάκο που είχε μαζί του ο Σάββας Ξηρός όταν στα τέλη Ιουνίου του 2002, στο λιμάνι του Πειραιά, εξερράγη στα χέρια του η βόμβα που σήμανε την αρχή του τέλους της οργάνωσης. Αναφορά στη δολοφονία του γίνεται μόνο σε εκείνη την προκήρυξη του 2002 και υπό το σκεπτικό του «θύματος πολέμου».

Σε αντίθεση με την "ειρηνική" επίσκεψη στο τμήμα της Νέας Μάκρης, ο Κουφοντίνας είχε ξαναμπεί με άλλες τότε όμως διαθέσεις σε  τμήμα. Συμμετείχε στην ένοπλη εισβολή της 17 Νοέμβρη στο τμήμα του Βύρωνα στις 14 Αυγούστου 1988, όταν απαλλοτριώθηκε οπλισμός, δέθηκαν και φιμώθηκαν 4 αστυνομικοί, τους οποίους στη συνέχεια κλείδωσε στο κρατητήριο. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 17 Αυγούστου, η 17Ν με προκήρυξή της ανέλαβε την ευθύνη, και μάλιστα συνέστησε στους αστυνομικούς να «υπακούουν» στις «οδηγίες» της και να μην αντιστέκονται για να μην υποστούν αντίποινα. Ακόμη, η 17Ν μαζί με την προκήρυξη έστειλε και τη φωτογραφία στην οποία εικονίζονται τα αρπαγέντα όπλα με φόντο τις φωτογραφίες του Μαρξ και του Βελουχιώτη και μια σημαία της οργάνωσης. Συμπλήρωνε δε ότι «ο επαναστατικός αγώνας των λαϊκών δυνάμεων απαιτεί όλο και περισσότερο οπλισμό και υλικά».

Τα όπλα του ΑΤ ΒύρωναΣτις ομολογίες του Χριστόδουλου Ξηρού, του Βασίλη Τζωρτζάτου και του Κωνσταντίνου Καρατσώλη, οι οποίοι στις προανακριτικές καταθέσεις τους ομολόγησαν τη συμμετοχή τους σε αυτή την ενέργεια. Επίσης, από δικαστικές πηγές διαρρέει η πληροφορία ότι έχει ομολογήσει και ο Ηρακλής Κωστάρης, ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει στην προανακριτική και τόνισε ότι θα απολογούνταν στον ανακριτή. Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι συμμετείχαν ακόμη ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Αλέκος Γιωτόπουλος, ο Σάββας Ξηρός και ο Πάτροκλος Τσελέντης.

Στην προανακριτική του κατάθεση ο Τζωρτζάτος λέει: «... Ξανασυναντηθήκαμε εγώ, ο "Μανόλης" (σ.σ.: Χρ. Ξηρός), ο "Λουκάς" (σ.σ.: Κουφοντίνας) και ο "Λάμπρος" (σ.σ.: Γιωτόπουλος) και αποφασίσαμε ύστερα από πρόταση του "Λουκά" και του "Λάμπρου" να απαλλοτριώσουμε το Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα. [...] Πήγαμε με ένα φορτηγάκι απαλλοτριωμένο, κλειστό, συνολικά έξι άτομα. Εγώ, ο "Λουκάς", ο "Μανόλης", ο "Μιχάλης" (σ.σ.: Σάββας Ξηρός), ο "Αλέκος" και ο "Λάμπρος"». Αντιθέτως, στην προανακριτική κατάθεση ο Χριστόδουλος Ξηρός λέει: «Στην εισβολή πήραν μέρος εκτός από εμένα, ο αδελφός μου ο Σάββας, ο "Αλέκος", ο "Λάμπρος", ο "Λουκάς", ο "Σταμάτης" (σ.σ.: Τζωρτζάτος), ο "Στέλιος" (σ.σ.: Καρατσώλης) και ο "Χάρης" (σ.σ.: Κωστάρης)». Ο Κωστάρης στην προανακριτική κατάθεσή του αναφέρεται σε όλους τους προηγούμενους πλην Γιωτόπουλου.

Σχεδόν το σύνολο των κλεμμένων όπλων βρέθηκε στις γιάφκες των οδών Δαμάρεως 73 και Πάτμου 84. 
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ