2017-11-13 12:00:26
Φωτογραφία για Μπορούμε να σταματήσουμε το χρόνο;
Η απάντηση που αβίαστα έρχεται στο μυαλό είναι «όχι, φυσικά». Ωστόσο, νέες μελέτες που αποκαλύπτουν το ένζυμο της αθανασίας, την τελομεράση, και πρόσφατα επιτεύγματα της κοσμετολογίας στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα όσον αφορά την καθυστέρηση της γήρανσης.

Καθώς περνούν τα χρόνια, το δέρμα μας γερνά, και αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: την ενδογενή, δηλαδή τη χρονολογική γήρανση, που σχετίζεται με τα γονίδιά μας, και την εξωγενή, δηλαδή εκείνη που προκαλείται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, το κάπνισμα, το στρες και η ρύπανση.

 Oι τελευταίοι παράγοντες καθορίζουν, ως ένα βαθμό, και το πόσο γρήγορα θα γεράσουμε. 

Κατά τη διαδικασία της γήρανσης, η επιδερμίδα μας γίνεται ολοένα και πιο λεπτή, θαμπή, χάνει την υγρασία και την ελαστικότητά της, παρουσιάζει σκούρες κηλίδες, «κρεμάει» και αποκτά ζάρες και ρυτίδες. 


Ευτυχώς για όλους μας οι έρευνες που αφορούν την παύση και την αντιστροφή της γήρανσης δεν σταματούν ποτέ, φέρνοντας στο φως νέα δεδομένα.

Για επιδερμίδα πιο λαμπερή

Όταν η επιδερμίδα μας αφυδατώνεται, γίνεται πιο άγρια και τραχιά και δεν αντανακλά το φως.

Πώς καταπολεμάμε τους εχθρούς: Εκτός από το αυτονόητο, δηλαδή την εφαρμογή της κατάλληλης ενυδατικής κρέμας, φροντίζουμε να πίνουμε νερό, φρέσκους χυμούς και εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με φρούτα και λαχανικά.

Πώς αντιστρέφουμε τη διαδικασία: Κάνουμε ήπια απολέπιση μία με δύο φορές την εβδομάδα προκειμένου να αφαιρέσουμε τα νεκρά κύτταρα, που επικάθονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας και εμποδίζουν την αντανάκλαση του φωτός. Αν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα, προτιμάμε τα απολεπιστικά (μάσκες με οξέα που κάνουν την ίδια δουλειά με τους κόκκους χωρίς να την τραυματίζουν). Επιπλέον, χρησιμοποιούμε προϊόντα με ρετινόλη, που αυξάνουν τη λάμψη και τη φρέσκια όψη της επιδερμίδας.

Πώς την αποκτούμε άμεσα: Με ένα primer, που εφαρμόζεται μετά την ενυδατική και πριν από το make-up. Πρόκειται για μια σύνθεση με ενυδατικά συστατικά και φωτοανακλαστήρες (ή αλλιώς διαχυτές φωτός), που καλύπτει τη θαμπάδα. Επίσης, ένα κρεμώδες ρουζ στα μάγουλα θα μας χαρίσει φρεσκάδα.

Στο ιατρείο

Μπορούμε να κάνουμε πίλινγκ που απολεπίζουν τα επιφανειακά στρώματα και δίνουν το «σήμα» στα κύτταρα των υποκείμενων στιβάδων για ανάπλαση. Ομοίως, η μικροδερμοαπόξεση με κρυστάλλους χαρίζει άμεσα βελούδινο και λαμπερό δέρμα παρασύροντας τα νεκρά κύτταρα και το περιττό σμήγμα και συντελεί στη μείωση των πόρων.

Για πιο νεανικό βλέμμα

Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι κατά κανόνα πιο λεπτή, άρα και πιο εύθραυστη. Τα τριχοειδή αγγεία είναι πιο κοντά στην επιφάνεια, γι’ αυτό και παρατηρούνται οι μαύροι κύκλοι. 

Ταυτόχρονα, η περιοχή προδίδει κατά πόσο λειτουργεί καλά η μικρο-κυκλοφορία και η κυκλοφορία της λέμφου.

 Αν υπάρχει κατακράτηση, δημιουργούνται οι «σακούλες». Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η απώλεια της σφριγηλότητας προκαλεί το κρέμασμα του άνω βλεφάρου, ενώ οι ρυτίδες γίνονται όλο και πιο βαθιές.

Πώς καταπολεμάμε τους εχθρούς: Κανένα καλλυντικό δεν αντικαθιστά τον ύπνο. Άρα, φροντίζουμε να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες καθημερινά.

Πώς αντιστρέφουμε τη διαδικασία: Η νέα γενιά καλλυντικών των ματιών περιέχει συστατικά που σταδιακά μειώνουν τις ατέλειες. Τέτοια είναι η ραμνόζη και το υαλουρονικό οξύ για τις ρυτίδες, η καφεΐνη για το πρήξιμο και τη σύσφιγξη, το επαναστατικό μόριο LR 2412 που αναδημιουργεί την επιδερμίδα και τα κεραμίδια (ceramides), που δυναμώνουν τις βλεφαρίδες.

Πώς το αποκτούμε άμεσα: Παραδοσιακά με ένα concealer, ειδικά σχεδιασμένο γι' αυτή την περιοχή. Ωστόσο, υπάρχουν χρωστικές κάλυψης των μαύρων κύκλων εγκλεισμένες σε περιποιητικές συνθέσεις που απελευθερώνουν την ισχυρή τους δράση αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με την επιδερμίδα. Για έξτρα ενίσχυση, εφαρμόζουμε πριν από το make-up ένα primer ματιών, που καλύπτει ελαφρά, φωτίζει και ανανεώνει το βλέμμα.

Στο ιατρείο

Για τη βελτίωση των μαύρων κύκλων, ενδείκνυται η μεσοθεραπεία, που ενισχύει τη μικροκυκλοφορία. Αν δεν μας αρέσουν οι ενέσεις, μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο με τη μέθοδο του derma roller. Τέλος, οι μαύροι κύκλοι σε κάποια άτομα βελτιώνονται με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ.

Για ομοιόμορφο τόνο επιδερμίδας

Η εξωγενής γήρανση, δηλαδή εκείνη που προκαλείται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, το κάπνισμα, το στρες και η ρύπανση, είναι αυτή που καθορίζει, ως ένα βαθμό, πόσο γρήγορα θα γεράσουμε. Τα συμπτώματα της εξωγενούς γήρανσης είναι οι δυσχρωμίες και οι κηλίδες, οι πρόωρες ρυτίδες, η ατονία, καθώς και η χαλάρωση που φαίνεται στην περιοχή του πιγουνιού.

Πώς καταπολεμάμε τους εχθρούς: Με ενυδατικές κρέμες εμπλουτισμένες με SPF, με αντιηλιακά, καθώς και με τον εμπλουτισμό της διατροφής και της περιποίησής μας με αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η πρόπολη, η ρεσβερατρόλη, οι βιταμίνες Α, C και Ε, το συνέζυμο Q10, το έλαιο από άγριο τριαντάφυλλο και η ελιά.

Πώς αντιστρέφουμε τη διαδικασία: Στον καλλυντικό τομέα, ενδείκνυνται συνθέσεις με δραστικά παράγωγα σακχάρων, όπως η ξυλόζη, που διεγείρουν την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, με λιπο-υδροξύ οξέα, που ευνοούν την επιδερμική ανάπλαση, καθώς και με υαλουρονικό οξύ, που ενυδατώνει σε βάθος.

Στο ιατρείο

Μία μέθοδος με εντυπωσιακά αποτελέσματα είναι το fraxel. Πρόκειται για ένα λέιζερ νέας τεχνολογίας που ενεργοποιεί τον μηχανισμό ανάπλασης της επιδερμίδας χωρίς να καταστρέφει ολοκληρωτικά την ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας. Γι’ αυτό και εξασφαλίζει ομαλή και ταχεία ανάπλαση.

Για νεανικά χέρια

Το πρωταρχικό χαρακτηριστικό που προδίδει την ηλικία των χεριών μας δεν είναι οι ρυτίδες, αλλά οι κηλίδες που προκαλούνται από τον ήλιο. Η βλαβερή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας καταγράφεται ανεξίτηλα στα κύτταρα με την πάροδο των χρόνων. Έτσι, ακόμα και αν τώρα απλώνουμε στα χέρια μας μπόλικο αντιηλιακό, αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλασσόμαστε από τις κηλίδες, αν δεν προσέχαμε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Πώς καταπολεμάμε τους εχθρούς: Με μια λευκαντική κρέμα χεριών που περιέχει SPF. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετά από κάθε πλύσιμο την ξαναεφαρμόζουμε.

Πώς αντιστρέφουμε τη διαδικασία: Οι δερματολόγοι τονίζουν ότι οι πανάδες εξαλείφονται ευκολότερα όταν είναι νέες. 

Στην περίπτωση αυτή, συνθέσεις με συστατικά αποχρωματισμού και παράγοντες απολέπισης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Καταφέρνουν να απομακρύνουν σταδιακά τη συσσωρευμένη μελανίνη, βελτιώνουν τον χρωματικό τόνο της επιδερμίδας και προλαμβάνουν τη μελλοντική εμφάνιση πανάδων και δυσχρωμιών.

Πώς τα αποκτούμε άμεσα: Με ένα make-up υψηλής καλυπτικότητας και αδιάβροχο.

Στο ιατρείο

Για νεανικά χέρια, γίνονται και ενέσεις υαλουρονικου οξέος, προκειμένου να «γεμίσουν» τις ρυτίδες στα αποστεωμένα χέρια. Επίσης, με λέιζερ αλεξανδρίτη αφαιρούνται οι πανάδες που έχουν έντονη αντίθεση χρώματος με το υπόλοιπο δέρμα.

Για δυνατά, λαμπερά μαλλιά

Όπως και το δέρμα, έτσι και τα μαλλιά μας γερνάνε. Όμως, η γήρανσή τους δεν περιορίζεται στο γκριζάρισμα. Η τρίχα σιγά-σιγά αδυνατίζει, γίνεται πιο άτονη, θαμπή, και είναι πιο επιρρεπής στην ψαλίδα. Επίσης, παρατηρείται και το φαινόμενο της αραίωσης. «Καθώς μεγαλώνουμε, επέρχονται αλλαγές στην ποιότητα, την ποσότητα και το χρώμα του ορατού τμήματος της τρίχας, καθώς και στη λειτουργία του θύλακα της τρίχας», επισημαίνει ο δρ. Steve Shiel, επιστημονικός διευθυντής των εργαστηρίων της Procter & Gamble.

Πώς καταπολεμάμε τους εχθρούς: Με την πρόληψη. «Πρέπει να υιοθετήσουμε την κατάλληλη καλλυντική περιποίηση όταν περάσουμε τα τριάντα, ώστε να έχουμε όμορφα μαλλιά όταν φτάσουμε στα σαράντα», τονίζει η Antonella Tosti, καθηγήτρια Κλινικής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Πώς αντιστρέφουμε τη διαδικασία: Με θεραπείες μαλλιών εμπλουτισμένες με κεραμίδια, υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη Β3 και πανθενόλη, που «σφραγίζουν» τα λέπια της τρίχας και αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας. 

Επίσης, τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν ότι η καφεΐνη είναι ένας ακόμα παράγοντας που δυναμώνει την τρίχα. Επιπλέον, τονωτικά σαμπουάν, καθώς και αγωγές που προστατεύουν από την τριχόπτωση, μπορεί να συμπεριληφθούν στο πλάνο της περιποίησής μας.

Πώς τα αποκτούμε άμεσα: Απομακρύνουμε την ψαλίδα και, δεύτερον, προσφέρουμε έξτρα λάμψη με ελιξήρια μαλλιών που περιέχουν ενυδατικά και αντιοξειδωτικά έλαια.

Για διαχρονικά όμορφο χαμόγελο

Τα δυνατά και φωτεινά δόντια, καθώς και τα ροζ ούλα, είναι οι συνιστώσες που καθιστούν το χαμόγελό μας νεανικό. 

Ωστόσο, το πέρασμα του χρόνου και μικρές «αθώες» συνήθειες της καθημερινότητας αλλοιώνουν το σμάλτο και την αδαμαντίνη και απειλούν την υγεία των δοντιών μας.

Πώς καταπολεμάμε τους εχθρούς: Καλό είναι να ξέρουμε ότι οποιαδήποτε τροφή ή ποτό που περιέχει οξέα ή τανίνες, όπως το κρασί, το τσάι, τα αναψυκτικά, αλλά και ορισμένα λαχανικά και φρούτα, μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. 

Καθώς το σμάλτο λεπταίνει, τα δόντια γίνονται λιγότερο λευκά, πιο αδύναμα και ευαίσθητα. 

Για να διατηρούμε φωτεινό το χαμόγελό μας, χρησιμοποιούμε καλλυντικές λευκαντικές οδοντόκρεμες με μικροκόκκους, ενώ για να προστατεύουμε το σμάλτο των δοντιών επιλέγουμε εκείνες που εξουδετερώνουν τα οξέα των τροφών.

Πώς αντιστρέφουμε τη διαδικασία: Κλείνουμε ραντεβού με τον οδοντίατρο για να αφαιρέσει την πέτρα και την πλάκα. 

Επίσης, χρησιμοποιούμε μια μέτρια ή μαλακήοδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή, ώστε να φτάνει σε όλα τα σημεία του στόματος, και την αντικαθιστούμε κάθε μήνα. Τέλος, βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2 φορές την ημέρα για 2-3΄, χωρίς να ξεχνάμε το νήμα και το διάλυμα.

Πώς το αποκτούμε άμεσα: Ωστόσο, εμείς οι γυναίκες έχουμε έναν τρόπο ακόμα για να φωτίσουμε το χαμόγελό μας: το κατάλληλο κραγιόν με βάση τους ψυχρούς τόνους.

Στο ιατρείο

Με λεύκανση από τον οδοντίατρο ή με φλούδες πορσελάνης, που επιπλέον καμουφλάρουν ατέλειες (π.χ. στραβά δόντια, κοντά δόντια, μικρά δόντια).

Τα όπλα της αντιγήρανσης

Βασική προϋπόθεση για να παρατείνoυμε τη νεανική μας εμφάνιση είναι η καλή σωματική και ψυχική υγεία. Είναι, λοιπόν, απαραίτητα:

• Οι επαρκείς ώρες ύπνου, συνήθως 6-8.

• Το σεξ. Έρευνες δείχνουν ότι η ερωτική ζωή ευνοεί τη μακροζωία.

• Η θετική στάση ζωής. Oι άνθρωποι που φτάνουν μέχρι τα βαθιά γεράματα συνήθως δεν αγχώνονται.

• Tα προληπτικά ιατρικά τσεκάπ, για ευνόητους λόγους.

Οι χρυσοί κανόνες για νεανική εμφάνιση

1 Καθαρίζουμε σχολαστικά την επιδερμίδα μας. Έτσι, απομακρύνουμε τους ρύπους και το σμήγμα και απελευθερώνουμε τους πόρους μας για να αναπνεύσει η επιδερμίδα μας.

2 Προσφέρουμε στο δέρμα μας τις απαραίτητες θρεπτικές και ενυδατικές ουσίες. Πρώτα απ’ όλα, φροντίζουμε να πίνουμε νερό, φρέσκους χυμούς και εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με φρούτα και λαχανικά. Επίσης, δεν παραλείπουμε την εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας κατάλληλης για τον τύπο του δέρματός μας. Oι ενυδατικές κρέμες στην ουσία δεσμεύουν την υγρασία του δέρματός μας.

3 Ενισχύουμε την ελαστικότητα του δέρματος. Αν παρατηρήσουμε μετά από κάποια ηλικία ότι το δέρμα μας «τραβάει» και είναι ξηρό, αυτό σημαίνει ότι η ενυδατική μας κρέμα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Έτσι, την αντικαθιστούμε με μια πιο ενισχυμένη, αντιγηραντική σύνθεση.

4 Προστατευόμαστε από τον ήλιο. Ο χειρότερος εχθρός του δέρματος είναι η ηλιακή ακτινοβολία, αφού προκαλεί, μεταξύ άλλων, πρόωρη γήρανση. Φοράμε πάντα αντιηλιακή κρέμα με SPF, καπέλο και κατάλληλα ρούχα.

5 Αποφεύγουμε το κάπνισμα. Καταστρέφει τα αγγεία, κάνει το δέρμα μας να φαίνεται κίτρινο και τραχύ και μας φορτώνει με επιπλέον ρυτίδες, που οφείλονται στις κινήσεις και εκφράσεις που παίρνει το πρόσωπό μας καθώς καπνίζουμε.

6 Αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Και αυτό γιατί είναι υπαίτια για το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης, μιας χημικής διαδικασίας που καταστρέφει τις πρωτεΐνες, όπως είναι η ελαστίνη και το κολλαγόνο, και προκαλεί πρόωρη γήρανση.

7 Βελτιώνουμε τη λειτουργία της καρδιάς και της αναπνοής. Με την άσκηση γυμνάζεται και αποδίδει καλύτερα ο καρδιακός μυς. Στέλνοντας περισσότερο αίμα, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων και εφοδιάζει τους μυς με περισσότερο οξυγόνο. Αντίστοιχα, οι πνεύμονες, επειδή χρειάζεται να διαχειριστούν περισσότερο οξυγόνο, βελτιώνουν την αποδοτικότητά τους.

8 Διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Ένας οργανισμός χωρίς περιττά κιλά είναι πιο υγιής, ενώ και η σιλουέτα φαίνεται πιο νεανική.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΒΑΛΙΑ ΜΟΥΣΑΤΟΥ, δερματολόγο και διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ