2017-11-16 08:20:07
Φωτογραφία για Μεταταρσαλγία – Πτώση Μεταταρσίου: Αίτια, Συμπτώματα και Ανώδυνη Θεραπεία Ν8-Ν9
Σε κάθε πόδι υπάρχουν από 5 μετατάρσια, τα οποία ξεκινάνε από την περιοχή της καμάρας και καταλήγουν στην αρχή των δακτύλων.

Το πιο μακρύ μετατάρσιο είναι το δεύτερο και αυτό που δέχεται καθημερινά τη μεγαλύτερη φόρτιση, άρα είναι πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς.

Ο όρος μεταταρσαλγία και πτώση μεταταρσίων περιγράφει τον πόνο στην περιοχή και είναι σύμπτωμα όχι πάθηση. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά και όχι απότομα.

Για την ακρίβεια η πτώση μεταταρσίων περιγράφει την κατάσταση εκείνη όπου το οστό ακουμπάει στο μετατάρσιο ακουμπάει με μεγαλύτερη πίεση στο έδαφος.

Συχνότητα εμφάνισης / φύλο-δραστηριότητα

Τα άτομα που συμμετέχουν σε αγώνες υψηλών απαιτήσεων όπως τρέξιμο, άλμα εις ύψος, παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης προβλήματος στα μετατάρσια. Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες εμφανίζουν σε μεγαλύτερη αναλογία μεταταρσαλγία απ΄ότι οι άντρες λόγω των τακουνιών.


Αιτιολογία

Σύνδρομο υπέρχρησης

Οι αθλητές χρησιμοποιούν και επιβαρύνουν συνεχώς τα μετατάρσια στο να διανύουν αποστάσεις με αποτέλεσμα η πτώση μεταταρσίου να γίνεται ολοένα και συχνότερη. Το ίδιο συχνή είναι και στις γυναίκες που φορούν ψηλά τακούνια, ασκώντας μεγάλη πίεση στις κεφαλές των μεταταρσίων και μεταβιβάζοντας όλο το βάρος εκεί.

Παχυσαρκία

Το απότομο σωματικό βάρος ή η χρόνια εφαρμογή μεγάλου σωματικού βάρους στα πέλματα δημιουργεί συνθήκες επιδείνωσης των μεταταρσίων, δυσχεραίνοντας το βάδισμα.

Κοντός Αχίλλειος τένοντας

Όσοι εκ γενετής έχουν κοντό αχίλλειο τένοντα ή έχει γίνει έτσι μετά από τραυματισμό, ακούν τέτοια πίεση στο πέλμα, η οποία δημιουργεί εύκολα συνθήκες μεταταρσαλγίας.

Νεύρωμα Morton

Η πάθηση επιφέρει υπερτροφία του νεύρου που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο δάκτυλα, με πόνο, μούδιασμα, αίσθημα καύσου. Όλη αυτή η συμπτωματολογία είναι επικίνδυνη για πτώση μεταταρσίου.

Κοιλοποδία

Είναι κληρονομική πάθηση όπου η καμάρα είναι μεγαλύτερη από την φυσιολογική με αποτέλεσμα τα οστά της να πιέζουν τις κεφαλές των μεταταρσίων και να επιφέρουν μεταταρσαλγία. Στους ασθενείς με κοιλοποδία είναι απαραίτητος ο νευρολογικός έλεγχος.

Παραμόρφωση δακτύλων

Παθήσεις όπως η αρθρίτιδα ή το κότσι μπορεί να προκαλέσουν παραμόρφωση των δακτύλων του άκρου ποδός. Αυτό αλλάζει αμέσως την αρχιτεκτονική του ποδιού, με αποτέλεσμα να επηρεάζει και τα μετατάρσια.

Ηλικία

Το μυοσκελετικό σύστημα γερνάει με τα χρόνια και το προστατευτικό μαξιλαράκι στα μετατάρσια αλλοιώνεται και γίνεται πιο λεπτό. Έτσι είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην βάδιση.

Συμπτωματολογία

Το βασικότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στο μπροστινό μέρος του πέλματος πίσω από τα δάκτυλα. Δεν απουσιάζουν συνήθως συμπτώματα όπως καύσος και μούδιασμα στην περιοχή.

Διάγνωση

• Ο γιατρός θα λάβει το πλήρες ιστορικό υγείας δίνοντας έμφαση στις αθλητικές δραστηριότητες, την ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη ή κάποιου νευρολογικού προβλήματος.

• Κλινική εξέταση ποδιού. Από αυτήν την εξέταση θα αναδειχθούν όλα τα υπάρχοντα προβλήματα και η γενικότερη κατάσταση του δέρματος του άκρου ποδός.

• Εξετάσεις αίματος για διαβήτη, αυξημένο ουρικό οξύ κ.α.

• Ακτινολογικές εξετάσεις για την απεικόνιση των οστών και την αξιολόγηση των ανατομικών δομών του ποδιού.

• Σπινθηρογράφημα οστών. Αν η ακτινογραφία αφήσει τον γιατρό με αμφιβολίες, θεωρείται απαραίτητη η εξέταση.

• Μαγνητική τομογραφία για νεύρωμα Morton και την αξιολόγηση των μαλακών μορίων του ποδιού.

• Πελματογράφημα για την διάγνωση των πιέσεων που ασκούνται στα πόδια.

Θεραπεία

Συντηρητική αντιμετώπιση

Στην οξεία φάση του προβλήματος ο γιατρός προτείνει ξεκούραση, πάγο, αναλγητικά χάπια και τη χρήση ειδικών εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων, τα οποία κατανέμουν τα φορτία που ασκούνται στο βάδισμα.

N9 ΝΑΡΘΗΚΑΣ Orthogel Πτώση μεταταρσίου

Πρόληψη

Η πρόληψη στην πτώση μεταταρσίων είναι η καλύτερη θεραπεία, ειδικά στις γυναίκες που επιδεινώνουν την κατάσταση με τα ψηλά τακούνια και τα στενά υποδήματα. Προτείνεται παγοθεραπεία, εφαρμογή σωστών ανατομικών παπουτσιών και δίαιτα στην περίπτωση παχυσαρκίας.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ