2017-11-18 14:09:13
Φωτογραφία για Κρήτη:Πώς διαμορφώνεται ο “χάρτης” του AIDS στην Κρήτη
Σημαντικά είναι τα στοιχεία που καταγράφονται κάθε χρόνο σχετικά με... την πορεία εκδήλωσης του ιού του AIDS, τις εξελίξεις στον τομέα των θεραπειών, αλλά και το προφίλ των ανθρώπων που μολύνονται και νοσούν από το συγκεκριμένο ιό.

Μετά την αποκαρδιωτική κατάσταση που επικράτησε την τριετία από το 2011 μέχρι το 2013 με αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών, η εξάπλωση του ιού από το 2014 βρίσκεται σε ύφεση, με τον αριθμό των ανθρώπων, που μολύνονται κάθε χρόνο να σημειώνει σταδιακή πτώση.

Σε επίπεδο Κρήτης

Ωστόσο ο “χάρτης” του AIDS τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη δε σημειώνει αξιόλογες μεταβολές, αφού παρατηρείται μία σταθερή εμφάνιση των κρουσμάτων χρόνο με το χρόνο.

Σύμφωνα με το αρμόδιο κέντρο αναφοράς AIDS στο νησί τα καταγεγραμμένα περιστατικά οροθετικών, που παρακολουθούνται, είναι δεκάδες για ολόκληρη την Κρήτη.

Στην πλειοψηφία τους αφορούν άνδρες και όχι γυναίκες, ομοφυλόφιλους, ενώ η κύρια αιτία εξάπλωσης του ιού είναι η σε ξουαλική επαφή.


Οι οροθετικοί στο νησί, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάφερε να συλλέξει το cretapost, μοιράζονται εξίσου σε αλλοδαπούς και ντόπιους, ενώ η εκδήλωση του ιού παρουσιάζει μία σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια.

Θεραπεία

Η θεραπεία που ακολουθούν οι οροθετικοί στο ειδικό κέντρο αναφοράς, είναι η τριπλή, η οποία προσπαθεί να μειώσει το ιικό φορτίο, δηλαδή το ποσό του ιού HIV στο αίμα.

Μετριέται δηλαδή πόσος χαμηλός είναι ο ιός στο αίμα του οροθετικού και το ζητούμενο είναι να εμφανίζεται όσο πιο χαμηλά γίνεται το ιικό φορτίο.

Η αγωγή αποτελείται από την υψηλής δραστικότητας αντιρετροϊκή θεραπεία HAART (Highly Active Antiretroviral Therapy) η οποία επιβραδύνει (αλλά δεν σταματά) την εξέλιξη της νόσου.

Κέντρα εξέτασης και στήριξης

Οι γενικές εξετάσεις αίματος, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν ανιχνεύουν τον ιό HIV ή τα αντισώματα του, για αυτό το λόγο απαιτείται μια ειδική εξέταση για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί.

Σήμερα η πιο αξιόπιστη εξέταση για HIV είναι το 4ης γενιάς τεστ αίματος αντισωμάτων/αντιγόνου, το οποίο ανιχνεύει σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων, αντισώματα και αντιγόνο στον ιό HIV αφού περάσουν 14 ημέρες μετά από μια επικίνδυνη επαφή.

Το 4ης γενιάς τεστ αίματος για HIV γίνεται για το κοινό στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Ανδρέας Συγγρός», στο «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης, στον «Άγιο Ανδρέα» Πατρών, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, στο ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης, καθώς και σε δύο σχολές, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Λ. Αλεξάνδρας 196) και την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών (Μ. Ασίας 75, Γουδί). Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ