2017-11-18 18:19:23
Φωτογραφία για Χάπι «μαρτυρά» τον ασθενή που δεν παίρνει τα φάρμακά του
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το πρώτο χάπι, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό αισθητήρα, που «μαρτυρά» τον ασθενής όταν δεν παίρνει το φάρμακό του σκοπίμως ή επειδή απλώς το ξέχασε.

Το ζήτημα της συμμόρφωσης των ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή απασχολεί τους επιστήμονες, παγκοσμίως. Χιλιάδες άτομα είτε ξεχνούν να πάρουν τα φάρμακά τους, είτε το κάνουν σκοπίμως, με αποτέλεσμα η αγωγή να παρατείνεται ή να χρειάζεται να εισαχθούν στο νοσοκομείο για περαιτέρω νοσηλεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών.

Η έγκριση του Abilify MyCite, του πρώτου ψηφιακού αντιψυχωσικού χαπιού, σύμφωνα με τους New York Times, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την θεραπεία της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής και της μείζονος κατάθλιψης.

Οι εν λόγω ψυχικές παθήσεις συχνά δεν ελέγχονται επαρκώς λόγω της ελλιπούς συμμόρφωσης του ασθενή στην θεραπεία, είτε επειδή θέλει να αποφύγει τις παρενέργειες των φαρμάκων, είτε επειδή νομίζει ότι είναι υγιέστατος, είτε επειδή απλώς πιστεύει ότι ο γιατρός θέλει να του κάνει κακό με τα χάπια.


Το Abilify MyCite έχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό αισθητήρα, ο οποίος δημιουργεί ένα ηλεκτρικό σήμα, όταν έλθει σε επαφή με τα υγρά του στομάχου. Μετά από μερικά λεπτά το σήμα ανιχνεύεται από ένα δερματικό επίθεμα, το οποίο πρέπει να αντικαθίσταται κάθε επτά μέρες. Το επίθεμα αυτό μεταβιβάζει μέσω Bluetooth τη μέρα και την ώρα της κατάποσης του χαπιού σε μια εφαρμογή (app) κινητού τηλεφώνου, έτσι ώστε οι γιατροί να έχουν συνεχή εικόνα του κατά πόσο ο ασθενής παίρνει κανονικά το φάρμακό του.

Το Abilify MyCite αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2018 και οι ασθενείς που θα το πάρουν θα υπογράφουν έγγραφο συναίνεσης προκειμένου οι γιατροί τους και έως τέσσερα άλλα συγγενικά ή οικεία πρόσωπα να ενημερώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο για την μέρα και την ώρα που ο ασθενής παίρνει το χάπι.

Πάντως ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζονται ανησυχίες για παραβίαση της ιδιωτικότητας των ασθενών και για εξαναγκασμό τους να παίρνουν φάρμακα που δεν θέλουν. Ακόμη και ο πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Δρ Τζέφρι Λίμπερμαν, αφού ανέφερε ότι ο ίδιος και αρκετοί συνάδελφοί του θα ήθελαν να δοκιμάσουν το νέο χάπι, παραδέχθηκε ότι «θυμίζει βιοϊατρικό Μεγάλο Αδελφό».

Ήδη διάφορες εταιρείες αναπτύσσουν παρόμοια «έξυπνα» φάρμακα και άλλες συναφείς ψηφιακές φαρμακευτικές τεχνολογίες, που διασφαλίζουν ότι ο ασθενής πήρε τα φάρμακά του. Σχετικές δοκιμές γίνονται σε ασθενείς με καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό επεισόδιο, HIV, διαβήτη και άλλες παθήσεις.

Τέτοιες καινοτομίες θεωρούνται πολύ χρήσιμες ιδίως για τους ηλικιωμένους που συχνά ξεχνούν τα να πάρουν τα φάρμακά τους, καθώς και για όσους πρέπει να πάρουν πολλά χάπια με συγκεκριμένη σειρά μέσα στη μέρα.
toeidesauto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ