2017-11-21 13:10:14
Φωτογραφία για Τα μυστικά της... μυστικής επιχείρησης «Ταύρος»
«Εχεις βγάλει μια φωτογραφία και έχεις γράψει από πάνω “Συρία”. Εάν το δούνε αυτό στο κινητό σου, θα ’χεις πρόβλημα! Ακουσέ με τι θα κάνεις: αυτό θα το σβήσεις, την έχει πατήσει άτομο

έτσι! Ακουσέ με που σου λέω, το θεωρούνε κόκκινο πανί οι Εγγλέζοι».

Επί τέσσερις μήνες, οι αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος κατέγραφαν τηλεφωνικές συνομιλίες υπόπτων για συμμετοχή σε δίκτυο πλαστογράφων - διακινητών. Εδρα του κυκλώματος ήταν τέσσερα «πλαστογραφεία» στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η δράση του εκτεινόταν σε πάνω από επτά κράτη-μέλη της Ε.Ε.

«Εστειλα αυτές τις μέρες τέσσερα άτομα, τρία από την Ισπανία και ένα από τη Σουηδία», λένε δύο ύποπτοι σε μία από τις εκατοντάδες ηχογραφημένες συνομιλίες τους. «Εχω ένα φίλο που θέλει ένα διαβατήριο να το χρησιμοποιήσει για Ολλανδία, για δουλειά», συζητούν δύο άλλοι κατηγορούμενοι. «Στη Γερμανία είμαι, θέλω να μου κάνεις για αύριο ένα διαβατήριο» κ.ο.κ.


Συνεργασία

Η μυστική έρευνα είχε κωδική ονομασία «Ταύρος» και ολοκληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας - Europol και υπηρεσιών ασφαλείας της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας κ.ά.

Συνελήφθησαν 20 μέλη του δικτύου, Αλβανοί, Σύροι, καθώς κι ένας Ελληνας υπήκοος, σεσημασμένοι οι περισσότεροι για υποθέσεις πλαστογραφίας και παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Εγγραφο της αμερικανικής Homeland Security Investigations (ICE), που έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία, αποκαλύπτει ότι 64χρονος Ελληνας κατηγορούμενος, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου, είχε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2001 ταυτοποιηθεί ως διακινητής Αλβανών που είχαν αποπειραθεί να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ με πλαστά έγγραφα. Παρά το «βεβαρημένο» παρελθόν και τον κεντρικό ρόλο του στη δράση του δικτύου, αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή την περασμένη εβδομάδα.

Αντίστοιχα, ο 48χρονος Αλβανός, που εργάζεται στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και κατηγορείται ότι πλαστογραφούσε πιστοποιητικά, είχε και το 2014 συλληφθεί από αστυνομικούς της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος για συμμετοχή σε κύκλωμα πλαστογράφων.

Για τον συντονισμό της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματικών στα «κεντρικά» της Europol στη Χάγη και την Αθήνα, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Επιχειρήσεων». Πρόκειται για τη συμφωνία που είχαν υπογράψει πέρυσι τον Ιούνιο ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο επικεφαλής της Europol Rob Wainwright, για την «καταπολέμηση δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων».

«Μεγάλη ζημιά» για τα κυκλώματα πλαστογράφων και παράνομης διακίνησης μεταναστών χαρακτήρισε τις συλλήψεις, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ταύρος», ο ειδικός επιχειρήσεων της Europol Gabor Sztankovics, που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούλιο, ύστερα από πληροφορία που έφτασε στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής ότι ο 64χρονος Ελληνας ιδιοκτήτης ενός τουριστικού γραφείου στην Καλλιθέα συντονίζει την από αέρος διακίνηση Αλβανών –κυρίως– μεταναστών από την Ελλάδα στη Βρετανία με ενδιάμεσους σταθμούς την Ισπανία ή την Ιρλανδία. Σύμφωνα με την ίδια αρχική πληροφορία, ανάμειξη στην υπόθεση είχαν και τρεις επίορκοι αστυνομικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην πλαστογραφία εγγράφων.

Στο πλαίσιο της μυστικής έρευνας, άνδρες της Ασφάλειας έκαναν άρση απορρήτου στο κινητό και στο email του 64χρονου και συγκέντρωσαν αποκαλυπτικά στοιχεία για τους μετέχοντες και τη δράση του κυκλώματος.

«Αν φύγει transit μέσω Ισπανίας, θα ταξιδέψει με κυπριακά χαρτιά. Αν φύγει από Σουηδία, θα φύγει με ελληνικά. Αν θέλει να περάσει με διαβατήριο, ρισκάρει. Οι πιθανότητες είναι 50 - 50. Με ταυτότητα είναι 99% σίγουρο ότι θα περάσει. Δεν έχει κολλήσει κανείς από Σουηδία», ακούγεται να λέει ο 64χρονος σε υποψήφιο πελάτη του κυκλώματος, που ήθελε να ταξιδέψει στην Αγγλία.

Στο δίκτυο μετείχαν και τέσσερις σεσημασμένοι Αλβανοί πλαστογράφοι. Προμήθευαν με πλαστά έγγραφα όχι μόνο παράτυπους μετανάστες που ήθελαν να κινηθούν εντός της Ε.Ε., αλλά και κάθε λογής παράνομους.

«Να σε ρωτήσω, έχω ένα φίλο στη Γαλλία, είναι εκεί από 14 χρονών, αλλά δεν έχει βγάλει ποτέ ταυτότητα. Αν του βγάλω εγώ πιστοποιητικό, μπορείς εσύ να του βγάλεις ταυτότητα γιατί έχει κάτι θέματα;», ρωτάει τον βασικό πλαστογράφο ένα από τα περιφερειακά μέλη του κυκλώματος.

Και στο Κόσοβο

Οι κατηγορούμενοι εξυπηρετούσαν «πελάτες» όχι μόνο εντός Ε.Ε. αλλά και σε χώρες όπως η Συρία και το Κόσοβο, που θεωρούνται «υψηλού ρίσκου» για τις διωκτικές αρχές της Γηραιάς Ηπείρου. «Εχουν σταλεί αυτά από το Κόσοβο για να γίνουν», ακούγονται να λένε σε συνομιλία τους δύο πλαστογράφοι. «Σε αυτό που γράφει τόπο γέννησης Ιορδανία, να το κάνω Συρία; Ο τόπος γέννησης μπορεί να γραφτεί Συρία;».

Ενδιαφέρον για τα ευρήματα της έρευνας έχουν δείξει Γερμανοί, Ισπανοί και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ Ελληνες αξιωματικοί αφήνουν να εννοηθεί ότι η επιχείρηση «Ταύρος» θα συσχετιστεί σύντομα με σοβαρές, εν εξελίξει, έρευνες εντός της Ε.Ε. Αποκαλύπτουν μάλιστα ότι πρόκειται, το επόμενο διάστημα, να σχηματιστεί νέα, συμπληρωματική δικογραφία.

Νομικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι ο ανακριτής που ανέλαβε αρχικά την υπόθεση παραιτήθηκε και ο φάκελος ανετέθη σε ανακριτή αρμόδιο για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών. Από το σύνολο των 20 κατηγορουμένων, προφυλακιστέοι κρίθηκαν έξι και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Γιάννης Σουλιώτης
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ