2017-11-21 15:43:08
Φωτογραφία για Ρεζά Ζαράμπ: Ο «ταμίας» του Ερντογάν εξελίσσεται σε... ατού εναντίον του Τραμπ
Μυστικά παιχνίδια ΗΠΑ-Τουρκίας .Πώς ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας εκτός από τον Ερντογάν μπορεί να.. πλήξει και τον Ντόναλντ ΤραμπΖαλισμένοι, δικηγόροι, δικαστές και κοινό, ακούν του συνηγόρους του Τούρκου, Μεμέτ Χακάν Ατίλα, να ανακοινώνουν,

καταθέτοντας τα απαραίτητα έγγραφα, ότι ο πελάτης τους φαίνεται πως θα είναι ο μόνος που θα συνεχίσει να δικάζεται για το «σπάσιμο» των αμερικανικών κυρώσεων προς το Ιράν.

Καθισμένος πίσω από το γραφείο του, στο προεδρικό του παλάτι στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ανήσυχος. Αιτία είναι τα μαντάτα που έμαθε: Ο Ρεζά Ζαράμπ δεν βρίσκεται πλέον σε ομοσπονδιακή φυλακή. Αλλά η ερώτηση που βασανίζει το μυαλό του είναι άλλη. Πού μπορεί να είναι ο Ζαράμπ;

Στις 19 Μαρτίου 2016, ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας, και «ταμίας» της οικογένειας Ερντογάν, συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές, καθώς πήγαινε με την οικογένειά του στη Disney World
. Ο λόγος; Σε κατηγορητήριο που υπεγράφη από τον δικηγόρο Preet Bharara, από τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ο Ζαράμπ, φίλος σχεδόν με όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη των κυβερνήσεων Ερντογάν, με τους οποίους έχει κάνει μπίζνες (όπως και με την Εμινέ), και δύο συνεργάτες του (μεταξύ αυτών ο Ατίλα) κατηγορήθηκαν για παραβίαση των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, για τραπεζικές απάτες και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αυτά τα κακουργήματα φέρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης τα 75 χρόνια και πιθανή καταδίκη, τουλάχιστον δεκαετιών.

Όμως στην Τουρκία σήμανε συναγερμός, όταν μαθεύτηκε ότι το αρχείο καταγραφής φυλακισμένων των ΗΠΑ, δίπλα από το όνομα του Ρεζά Ζαράμπ, έγραφε «δεν είναι σε κράτηση». Αμέσως ειδοποιείται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στέλνει επίσημη νότα στις ΗΠΑ, με την οποία ζητά... κομψά «να ενημερωθούν οι τουρκικές αρχές προτού κάποιος Τούρκος πολίτης αλλάξει σωφρονιστικό κατάστημα στις ΗΠΑ». Με λίγα λόγια «πού στο διάολο τον πήγατε και γιατί;».

Κάποιος θα αναρωτηθεί, προς τι όλος αυτός ο πανικός. Μα για τον απλούστατο λόγο, ότι εδώ και ένα χρόνο που είχε συλληφθεί ο Ζαράμπ, οι Αμερικανοί τον πίεσαν να «δώσει» ονόματα, φίλων (γιατί όχι και του ίδιου του «σουλτάνου»), που μπορεί να σχετίζονται με το παράνομο εμπόριο χρυσού στο Ιράν.  Και στο 90% των περιπτώσεων, όταν ένα τέτοιο «ατού», βγαίνει από τη φυλακή, τότε έχει πιθανότατα κάνει κάποια συμφωνία με τους διώκτες του.

Τον θέλουν ελεύθερο πάσει θυσία Οι πιέσεις από την τουρκική πλευρά δεν έχουν σταματήσει. Αρχικά ο Ερντογάν έθεσε το θέμα απελευθέρωσης του Ζαράμπ στη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα. Αργότερα, έθεσε το θέμα στον Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να πάρει αυτό που ήθελε. Τουλάχιστον όχι μπροστά στις κάμερες. Γιατί πίσω από τις κάμερες φαίνεται πως έχει στηθεί ένα άλλο παιχνίδι. Εισαγγελέας της υπόθεσης, λίγο πριν ο Ομπάμα χαιρετίσει και αποχωρήσει από την προεδρία των ΗΠΑ, ήταν ο Preet Bharara.

Ανάμεσα στους δεκάδες δικηγόρους που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του εκατομμυριούχου, φίλου της οικογένειας Ερντογάν, περιλαμβάνονται δύο στενοί συνεργάτες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Michael Mukasey, ο οποίος προσπάθησε να σταματήσει την υπόθεση έπειτα από συνάντηση με τον Ερντογάν στην Τουρκία.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Ερντογάν πιέζει τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Πρέπει να τον βγάλετε άμεσα» του λέει. Για να εντείνει την πίεση, αρχίσει, εντός τουρκικών συνόρων, το γνωστό παραλήρημα. «Ο Bharara αλλά και ο δικαστής Richard Berman είναι γκιουλενιστές». Δεν είναι γνωστό αν ο Τραμπ «τσίμπησε» ή αν όλα έγιναν εν γνώσει του, αλλά στις 17 Μαρτίου, ο Τραμπ απέσυρε τον Bharara από την υπόθεση. Τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπέκιρ Μποζντάγ συναντήθηκε με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Λόρετα Λιντς, σε μια προσπάθεια να την πείσει να αποσύρει την υπόθεση και ο Ερντογάν έθεσε το θέμα στον Τραμπ τον Μάιο.

Ο Μποζντάγ, τώρα αναπληρωτής πρωθυπουργός, κατηγόρησε το δικαστικό σώμα των ΗΠΑ ότι είναι ένα εργαλείο για το κίνημα Γκιουλέν, το οποίο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ, απέρριψε ως «παράλογο».

Φοβούνται. Τρέμουν ότι ο 34χρονος, πάμπλουτος μπον βιβέρ, με τα αεροπλάνα και τα κότερα, βραβευμένος για το εμπόριο χρυσού, μπορεί να μιλήσει. Και αν μιλήσει, μπορεί να πάρει μαζί του και το «σουλτάνο», πέρα από τους υπόλοιπους που βρίσκονται κάτω από αυτόν.

Η υπόθεση με τη Ρωσία και ο Φλιν

Μέσα, όμως σε όλη αυτή την πίεση, μπαίνει στην εξίσωση ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία και σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ο 73χρονος απόφοιτος του Πρίνστον και ειδικός εισαγγελέας για το σκάνδαλο με την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ο τελευταίος έχει αναλάβει να ξεκοκαλίσει όλα τα τηλέφωνα και όλες τις διαδικτυακές κινήσεις, συνεργατών του Τραμπ, για να ανακαλύψει πιθανές διασυνδέσεις με στελέχη του Πούτιν ή άλλους Ρώσους επιχειρηματίες. Πρόσφατο άρθρο, στους New York Times, έκανε λόγο για αρκετές αποδείξεις, σε βάρος του αντιστράτηγου Μάικλ Φλιν, ώστε να τον παραπέμψει σε δίκη, για συνεργασία με Ρώσους, ώστε να μην κερδίσει τις εκλογές η Χίλαρι, αλλά ο Τραμπ.

Όμως η μόνη συνεργασία που παραδέχτηκε ο Φλιν είναι άλλη. Με την Τουρκία. Από την άλλη, ο γιος του, Μάικλ Φλιν τζούνιορ, λέγεται ότι συμμετείχε σε σχέδιο μεταφοράς με τη βία, του Φετχουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, με αντάλλαγμα εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το φερόμενο σχέδιο προέβλεπε ότι ο Μάικλ Φλιν και ο γιος του, θα λάμβαναν έως και 15 εκατομμύρια δολάρια ως αμοιβή.

Ο Ρεζά και ο Φλιν Επιστρέφουμε στον Ζαράμπ. Ο Ρενάτο Μαριότι, πρώην βοηθός του γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ, σήκωσε το τηλέφωνο και απάντησε σε δημοσιογράφους, ότι οι κρατούμενοι, όταν βρίσκονται σε στάδιο πριν τη δίκη, συχνά μεταφέρονται σε άλλη φυλακή. Το Μητροπολιτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα της Νέας Υόρκης είπε ότι ένας μαύρος επιτέθηκε στον Ζαράμπ, με μαχαίρι (τον έσωσαν οι συγκρατούμενοί του, λέει) και έτσι αναγκάστηκαν να τον μεταφέρουν αλλού.

Μετά την απομάκρυνση του Φλιν, από την κυβέρνηση Τραμπ, οι πληροφορίες τον θέλουν, να εργάζεται ως «εξωτερικός συνεργάτης» της τουρκικής κυβέρνησης στην προσπάθεια επαναπατρισμού του Ζαράμπ.

Τώρα, τα μαύρα σύννεφα, φαίνεται πως, εκτός από τον Ερντογάν, μαζεύτηκαν και πάνω από τον Τραμπ, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, ο Μιούλερ, στο κυνήγι του Φλιν, και κατ' επέκταση του Τραμπ, μπορεί να βρήκε το... κουμπί του Ζαράμπ και να τον έχει φέρει στην πλευρά του.

Σε αυτά συνηγορεί η... αδράνεια, από την πλευρά των δικηγόρων του Ζαράμπ, η οποία είναι εκκωφαντική: Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οι δικηγόροι του, επέτρεψαν να περάσει μια προθεσμία χωρίς να υποβληθούν δικαστικά έγγραφα, που θα του επέτρεπαν να αμφισβητήσει το παραδεκτό βασικών κυβερνητικών αποδεικτικών στοιχείων εναντίον του. Οι δικηγόροι επίσης δεν υπέβαλαν προτεινόμενες οδηγίες δικαστικής επιτροπής ή ερωτήσεις που θα ζητηθούν από τους μελλοντικούς ενόρκους όταν θα επιλεγούν για τη δίκη.

Και εκτός αυτών, δεν υπήρξε καμιά ένδειξη ότι ο Ζαράμπ προσχώρησε στις δικαστικές καταθέσεις των δικηγόρων του Ατίλα, οι οποίοι υπέβαλαν, τη Δευτέρα, αμφισβητήσεις για τα αποδεικτικά στοιχεία της κυβέρνησης και έκαναν προτάσεις σχετικά με το σώμα των ενόρκων.

Μένει απλά να περιμένουμε τη συνέχεια, που αν δεν δοθεί, με δημοσιεύματα, θα φανεί στις 27 Δεκεμβρίου, όπου είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η δίκη του Ζαράμπ, του Ατίλα και των υπολοίπων.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ