2017-11-22 04:07:39
Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ψωρίαση, ο διαβήτης 2, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η κοιλιοκάκη, έχουν ως σημείο αναφοράς τη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και την έκφραση αυτής στο εκάστοτε όργανο στόχο.
Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη, το ανοσοποιητικό μας μπορεί να ενισχυθεί μέσα από τις τροφές.
Μάλιστα, ο ίδιος έχει γράψει και το βιβλίο “Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή” (εκδόσεις Μίνωας), που μας μυεί στην έννοια της “ανοσοπροστατευτικής” διατροφής. Ας δούμε όμως με λίγα λόγια πώς λειτουργούν προστατευτικά στο ανοσοποιητικό οι τροφές.
Η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του αμυντικού συστήματος, με δεδομένο ότι μέσω αυτών παρέχονται όλα τα συστατικά που θωρακίζουν αποτελεσματικά τις ανοσοποιητικές λειτουργίες. Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την εξέλιξη του ανθρώπινου αμυντικού συστήματος αρκεί να σκεφθείτε το εξής: όταν γεννιέται ένα παιδί το ανοσοποιητικό του σύστημα βρίσκεται σε σημείο “μηδέν” και για το λόγο αυτό, προφυλάσσεται σε ένα εντελώς προστατευμένο περιβάλλον
Στη συνέχεια και όσο η ικανότητα των βρεφών για κατανάλωση στερεάς τροφής αυξάνεται, το μητρικό (ή εμπλουτισμένο) γάλα παραχωρεί τη θέση του ως αποκλειστική τροφή σίτισης στα διάφορα τρόφιμα που σταδιακά εντάσσονται στο βρεφικό διατροφολόγιο. Στη φάση αυτή, όλα τα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά πρέπει να αναλάβουν το ρόλο που μέχρι πρότινος επιτελούσε το γάλα ως αποκλειστική τροφή. Αυτόν δηλαδή της τροφοδότησης του οργανισμού με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας, που είναι αναγκαία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ευρύτερη προστασία της υγείας του παιδιού που μεγαλώνει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου. Η σωστή διατροφή σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ηλικία συμβάλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η λανθασμένη στην αποδιοργάνωση του.
Επομένως, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι όλοι οι άνθρωποι να ακολουθούν με συνέπεια μία ειδική «ανοσοπροστατευτική» διατροφή. Ταυτόχρονα, αντιλαμβάνεστε και το χρέος των διάφορων ιατρικών ειδικότητων που εμπλέκονται με τα αυτοάνοσα να εφιστούν την προσοχή του ασθενούς, αναφορικά με τη δέουσα προσοχή που πρέπει να επιδεικνύει στη διατροφή του και ως επακόλουθο, να τον παραπέμπουν σε ειδικό διατροφολόγο προκειμένου να διορθώσει και να βελτιώσει καθοριστικά τις διατροφικές του συνήθειες.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
must-have του χειμώνα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μπορεί η διατροφή να μας προστατεύσει από τα αυτοάνοσα;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ