2017-11-22 11:45:37
Φωτογραφία για 6o Πανελλήνιο Συνέδριο των Συλλόγων Ασθενών: Η Ελλάδα σε δύσκολη θέση
Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Την τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την πρόσβαση τον ασθενών στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχουν οι Έλληνες. Και η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη καμπή Αυτά είπαν μεταξύ άλλων ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης και ο αναπληρωτής γ.γ. του ΥΥΚΑ, Σταμάτης Βαρδαρός στο πλαίσιο ομιλών τους στο 6ο Συνέδριο Ασθενών.

Ο Κυριάκος Σουλιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας και αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επισήμανε:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη αναφορικά με την πρόσβαση πολιτών σε γιατρούς. Όμως για να μην βγάλουμε στρεβλά συμπεράσματα χρειάζεται να αξιολογηθούν όλα τα επιστημονικά ευρήματα», επεσήμανε ο κ. Σουλιώτης.

Υπάρχουν κοινά προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες ασθενών αλλά και ιδιαιτερότητες ανάλογα την περίπτωση. Εκπονήθηκε μία έρευνα με τη συμμετοχή 35 stakeholders (συλλόγων και ληπτών αποφάσεων πολιτικών υγείας). Βασίστηκε σε ένα δείκτη που βασίζεται στο κατά πόσο οι σύλλογοι ασθενών συμμετέχουν ενεργά στα συστήματα υγείας διαφόρων χωρών και σε όργανα που είτε παίζουν ρόλο στη λήψη αποφάσεων, είτε όχι. Χρήσιμη είναι η ύπαρξη ενός “οργανισμού-ομπρέλα” με τη συμμετοχή όλων, ως υποστηρικτικός μηχανισμός.


«Η πρώτη χώρα που χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης ήταν η Κύπρος. Οι Κύπριοι είναι οι πρώτοι που αποδέχθηκαν τη συμμετοχή των συλλόγων ασθενών στις αποφάσεις. Αυτό πρέπει να ισχύσει και σε άλλες χώρες» δήλωσε ο κ. Σουλιώτης.

Η επόμενή μας μελέτη αξιολογεί το βαθμό εκπαίδευσης των συλλόγων ασθενών.

Ο κ. Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείας είπε:

«Το ΕΣΥ σήκωσε μέσα στα χρόνια της κρίσης το βάρος της υγειονομικής περίθαλψης. Όμως αυτό που λείπει από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι η φροντίδα υγείας. Η συμμετοχή των ασθενών και των πολιτών είναι προαπαιτούμενο για την αποδοτική λειτουργία ενός συστήματος υγείας. Η πρωτοβάθμια υγείας είναι μία συνεχής διαδικασία που χρειάζεται αξιολόγηση ακόμα και με κοινωνικά κριτήρια. Οι ΤΟΜΥ έρχονται να καλύψουν υπάρχοντα κενά. Δεν μπορούν όλοι οι ασθενείς να καταλήγουν στα νοσοκομεία» δήλωσε ο κ. Βαρδαρός.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συμμετάσχει πιο ενεργά στο σύστημα υγείας. Το σύστημα υγείας πρέπει να είναι δημόσιο, για να είναι υπό έλεγχο και να υπάρχει λογοδοσία. Υπάρχει η πολιτική βούληση για την αναθέρμανση και λειτουργία των Περιφερειακών Ομάδων Υγείας. Αρχές του Γενάρη θα ανακοινώσουμε τη στελέχωση του συστήματος υγείας και με άλλους γιατρούς.

«Η σημερινή κατάσταση δεν είναι πανάκεια. Ο νόμος συνδέει τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα ΤΕΙ με τους επαγγελματίες υγείας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι: Εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση» υπογράμμισε ο κ. Βαρδαρός.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ