2017-11-24 12:05:49
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2018
Η «περιπέτεια» της Ελλάδας θα λάβει τέλος τον Αύγουστο του 2018, δήλωσε στην γαλλική εφημερίδα ''Le Figarο'' ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το πρωί είχε πρόγευμα εργασίας με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα πλήρωσε ένα πολύ βαρύ τίμημα στην ευρωπαϊκή κρίση και ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα, υποβλήθηκε σε μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια». «Έγιναν πολλά λάθη, τόσο από την ελληνική, όσο και από την ευρωπαϊκή πλευρά. Και αυτό το πληρώσαμε πολύ ακριβά», ανέφερε. Σημείωσε ακόμη πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο 2015 ήταν «μία καθαρή εντολή αλλαγής κατεύθυνσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη». 

«Θυμάστε πόσο δύσκολες ήταν οι διαπραγματεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ορισμένοι θεωρούσαν ότι οι Έλληνες έπρεπε να τιμωρηθούν. Όμως, κατορθώσαμε να αποφύγουμε το χειρότερο και να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης
. Αποφύγαμε συλλογικά τις διαιρέσεις στην Ευρώπη και παραμερίσαμε εκείνους που προετοίμαζαν αυτού του είδους το σενάριο» επισήμανε για να προσθέσει: «Δύο χρόνια μετά, η ανάπτυξη επιστρέφει, στο 2% το 2017, και για το 2018 οι προβλέψεις την ανεβάζουν στο 2,5%. Περιορίσαμε τις κοινωνικές αδικίες. Και εργαζόμαστε σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και όλες τις ενεργές ελληνικές δυνάμεις ώστε αυτή η 'περιπέτεια' να λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018. Αυτός είναι ο σκοπός μας, ίσως για πρώτη φορά αυτό δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, αλλά μια πραγματικότητα που είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει πράξη». Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας: «Μετά από επτά χρόνια κρίσης, η Ελλάδα ξαναέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο» και «επιστρέφει με πολύ θετικές προοπτικές». «Έχουν γίνει τόσες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα που δεν έχουν γίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, αλλά και για την αυξημένη παρουσία κινεζικών συμφερόντων τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Όπως στη φύση έτσι και στην οικονομία, το κενό καλύπτεται. Και, τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα ήταν για την Ευρώπη, αξιολόγηση, τιμωρία και λιτότητα. Για άλλους ήταν ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, οι Κινέζοι άρπαξαν την ευκαιρία και όποιος παίρνει ρίσκα, πετυχαίνει».

«Η Ελλάδα είναι ευκαιρία. Αν δεν το αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι, θα το αντιληφθούν κάποιοι άλλοι» σημείωσε. Εστίασε παράλληλα στο γαλλικό ενδιαφέρον για επενδύσεις, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητά του ότι σύντομα θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις για νέες συμφωνίες. Ο μεγάλος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ξανακερδίσει την εργασία και γι' αυτό, «χρειαζόμαστε επενδύσεις», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ωστόσο ότι άλλο πράγμα η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και άλλο, η τήρηση της νομιμότητας.

Για το χρέος ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι Ελλάδα και πιστωτές το βλέπουν πια και μέσα από μια άλλη οπτική γωνία, όχι μόνο στη σχέση του ως προς το ΑΕΠ, αλλά και ως δυνατότητα αποπληρωμής. Δημιουργείται η αίσθηση ότι «οι εταίροι μας θα είναι σύμμαχοι στο κοινό σκοπό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να αποσαφηνιστούν το επόμενο διάστημα και οι εταίροι πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη γενναιότητα», παρατήρησε. Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι στην αντιπαράθεση ΔΝΤ και Ευρώπης «θα πρυτανεύσει η καλή θέληση», με μια λύση που δεν θα ανατρέπει την ομαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα δίνει προοπτική ασφάλειας για τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστική για τους νέους. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γίνουν περισσότερο δημοκρατικοί. Δεν μπορούμε πλέον να λαμβάνουμε όλες τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα φόρουμ συζητήσεων τεχνοκρατών ή πολιτικών ηγετών, όπου στο τέλος αυτός που έχει την περισσότερη ισχύ, την μεγαλύτερη πειθώ επιβάλλει την απόφασή του, δηλαδή, ας μην κρυβόμαστε, η Γερμανία» ανέφερε. Υπογράμμισε επιπλέον πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με τον σωβινισμό και τον εθνικισμό» και πως θα πρέπει «να προστατεύσουμε, αλλά ταυτόχρονα και να μοιραστούμε, τις κυριαρχίες μας».

Για τις σχέσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως έχει μια «διαρκή και πολύ ουσιαστική επικοινωνία», χωρίς να κρύψει και τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχουν οι δύο ηγέτες. «Θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ιδέας είναι ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη, ωστόσο, μοιραζόμαστε κοινές ελπίδες, κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση καλής συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης των δύο χωρών» τόνισε.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ