2017-11-25 13:34:21
Φωτογραφία για Τα κρυμμένα μυστικά της Γκουέρνικα στο Μουσείο Ρέινα Σοφία
Πώς θα ήταν να μπορούσε κανένας να δει και τις πιο "αθέατες" λεπτομέρειες του σημαντικότερου, για πολλούς, πίνακα του 20ου αιώνα; Πως θα ήταν να ανακαλύψει ίχνη ακόμα κι από τις τρίχες του πινέλου του Πάμπλο Πικάσο που είχε χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει τον πίνακα που κατήγγειλε εναργέστερα από κάθε τι άλλο τις θηριωδίες του Ναζισμού και του φρανκικού καθεστώτος;

Ο λόγος για την περίφημη Γκερνίκα, το αντιπολεμικό αριστούργημα του Πικάσο σε μαύρο, άσπρο και γκρι που απαθανατίζει και στηλιτεύει με τον δικό του τρόπο τον αποτρόπαιο βομβαρδισμό της ομώνυμης μικρής πόλης των Βάσκων ενώ μαινόταν ο ισπανικός εμφύλιος. Για να γιορτάσει τα 80 χρόνια της βασίλισσας Σοφίας, το Μουσείο Ρέινα Σοφία της Μαδρίτης πραγματοποιεί ειδικές εκδηλώσεις με τίτλο: "Ξανασκεφτόμαστε την Γκερνίκα". Τι προτείνει; Τίποτα άλλο από μια εικονική αναπαράσταση υψηλής τεχνολογίας η οποία επιτρέπει, όπως προαναφέρθηκε, να δει κανείς ακόμα και τις πιο αθέατες λεπτομέρειες του έργου που είναι μήκους 8 μέτρων!


Ηταν 26 Απριλίου του 1937 όταν γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς την πόλη στηρίζοντας το πραξικόπημα του στρατηγού Φράνκο. Χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν, εκατομμύρια άλλοι ένιωσαν αποτροπιασμό από το φρικτό έγκλημα. Ενα έγκλημα το οποίο ενέπνευσε τον Πάμπλο Πικάσο να φιλοτεχνήσει τον διάσημο πίνακα. Αφορμή αποτέλεσε η η πρόσκληση από μέλη της ισπανικής δημοκρατικής κυβέρνησης για το περίπτερο της Ισπανίας στην Διεθνή ΄Εκθεση του Παρισιού του 1937. Αποδέκτης της ήταν ο Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος απολάμβανε ήδη την αναγνώριση και την καταξίωση.

Ο Πικάσο που σημειωτέον ζούσε στη Γαλλία από το 1904 όπου και εξέφραζε τη διαφωνία του με το απολυταρχικό καθεστώς της χώρας του, δέχτηκε την πρόσκληση κι άρχισε να σκέφτεται πως θα μπορούσε να αποδώσει το θέμα.

Οπως έχει γράψει η ιστορία, η Γκερνίκα δεν φτιάχτηκε στην αρχή για να είναι ασπρόμαυρη. Ο ιδιοφυής εικαστικός δημιουργός στην αρχή προσπάθησε να την κάνει έγχρωμη δημιουργώντας ένα κόκκινο δάκρυ να πέφτει από το μάτι μιας γυναίκας. Δεν τον ικανοποίησε, όμως, αυτή η εκδοχή, κι έτσι στράφηκε στη λύση του άσπρου - μαύρου - γκρι.

Εκατομμύρια εικόνες με τη βοήθεια των ακτίνων Χ χρησιμοποιήθηκαν για να πετύχει όσο το δυνατόν εναργέστερα η αναπαράσταση του έργου. Αυτού του σκηνικού θανάτου όπου ξεχωρίζουν ένα τρομαγμένο άλογο, ένα κομμένο χέρι που κρατάει ένα λουλούδι κι ένα σπασμένο σπαθί.

Θρυλείται ότι αξιωματούχος της Γκεστάπο που είδε φωτογραφία της Γκερνίκα στο σπίτι του Πικάσο στο, κατεχόμενο από τους Γερμανούς, Παρίσι, τον ρώτησε: "Εσείς δημιουργήσατε αυτό το έργο;"; "΄Οχι εσείς, ήταν η απάντηση του καλλιτέχνη"...
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ