2017-11-28 09:07:23
Φωτογραφία για Το στοματικό διάλυμα αυξάνει την πιθανότητα για διαβήτη
Οι μέχρι σήμερα μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή στοματική υγιεινή συνδέεται με καρδιακά προβλήματα όμως μια νέα μελέτη υπονοεί ότι η χρήση του στοματικού διαλύματος μπορεί να έχει παρενέργειες αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη ο οποίος αποτελεί παράγοντα καρδιοπαθειών. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα στοματικά διαλύματα συνδέονται με παρενέργειες.

Το 2014 μια μελέτη που περιέλαβε 19 άτομα και αφορούσε ένα στοματικό διάλυμα που περιείχε την αντιμικροβιακή ουσία χλωρεξιδίνη είχε βρει ότι εξοντώνει και τα ωφέλιμα βακτήρια του στόματος με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Το διάλυμα που εξετάστηκε είχε περιεκτικότητα 0,2% σε χλωρεξιδίνη και μείωνε κατά 90% την παραγωγή των νιτρωδών αλάτων στο στόμα, με επακόλουθο να μειώνονται κατά 25% και τα επίπεδά τους στο αίμα. Αυτή ήταν η αιτία που αυξήθηκε η αρτηριακή πίεση, είχαν πει τότε οι ερευνητές.


Τα στοματικά διαλύματα εξοντώνουν τα μικρόβια που προκαλούν πλάκα και κακοσμία αλλά δυστυχώς έχουν την παρενέργεια να εξοντώνουν και ωφέλιμα μικρόβια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nitric Oxide από ερευνητές Harvard TH Chan School of Public Health.

Ενώ το βούρτσισμα των δοντιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής υγιεινής καθώς διατηρεί την στοματική υγεία, οι Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν πως το στοματικό διάλυμα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν στοματικό διάλυμα δύο φορές την ημέρα είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 ή επικίνδυνες απότομες αυξήσεις του σακχάρου του αίματος τους, σε ένα διάστημα 3 ετών.

Βακτήρια του στόματος και μονοξείδιο του αζώτου

Ο Δρ Kaumudi Joshipura, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν για τρία χρόνια 945 υπέρβαρα άτομα, 40-65 ετών, που διέτρεχαν κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2.

Πολλοί συμμετέχοντες, το 43%, χρησιμοποιούσαν στοματικό διάλυμα τουλάχιστον μία φορά ημερησίως και το 22% τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης το 17% εκδήλωσε διαβήτη ή προδιαβήτη. Το ποσοστό ήταν 20% για όσους χρησιμοποιούσαν στοματικό διάλυμα μια φορά την ημέρα και 30% για όσους το χρησιμοποιούσαν δύο φορές την ημέρα.

Σύμφωνα με τον Joshipura, τα ωφέλιμα στοματικά βακτήρια προστατεύουν από τον διαβήτη και την παχυσαρκία, καθώς βοηθούν τον οργανισμό να παράγει μονοξείδιο του αζώτου (νιτρικό οξύ). Ο καθηγητής ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα αντιβακτηριακά συστατικά των στοματικών διαλυμάτων δεν είναι επιλεκτικά, δηλαδή δεν στοχεύουν σε συγκεκριμένα βακτήρια αλλά δρουν σε ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων.

Το μονοξείδιο του αζώτου είναι σημαντικό για την ρύθμιση της πίεσης του αίματος, της εξισορρόπησης της ενέργειας και την διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος υπό έλεγχο.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2017 είχε δημοσιευθεί μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Periodontal Research, που είχε βρει ότι ορισμένα βακτήρια του στόματος προστατεύουν από τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Το 2009 μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Dental Journal of Australia βρήκε ότι το αλκοόλ των στοματικών διαλυμάτων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στόματος. Από την άλλη πλευρά, το Βρετανικό Ίδρυμα Υγείας Δοντιών που το 2011 εξέτασε τα στοιχεία σχετικά με τη χρήση αλκοόλ στα στοματικά διαλύματα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ένδειξη για σχέση μεταξύ καρκίνου του στόματος και στοματικών διαλυμάτων.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αντισηπτικά διαλύματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από αυτούς που πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η χλωρεξιδίνη μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό των δοντιών. Λόγω αυτής της παρενέργειας ορισμένοι ειδικοί συνιστούν η χρήση να μην είναι μακροχρόνια.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ