2017-11-28 10:27:27
Φωτογραφία για Πυρηνικά στον Άραξο; Απειλή για την Εθνική Ασφάλεια
Γράφει ο Ανδρέας Γ.Μπανούτσος,

Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ

Τον περασμένο Σεπτέμβριο (15/09/2017) από το βήμα της ΔΕΘ ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας προχώρησε σε μία σοβαρή καταγγελία που αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας. Συγκεκριμένα κατήγγειλε ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αράξου. Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αράξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».


Στη συνέχεια στις 20 Οκτωβρίου 2017 η εφημερίδα του ΚΚΕ «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε ότι στις 26 και 28 Σεπτεμβρίου 2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον “εκσυγχρονισμό” της βάσης του Αράξου. Σχετική ενημέρωση από αυτή τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Άμυνας, με απόρρητο έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου έφερε στη δημοσιότητα η ενημερωτική ιστοσελίδα για θέματα άμυνας militaire.gr. Το έγγραφο αναφέρει ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονται στη βάση είναι και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση “ειδικών όπλων”, τα οποία, στη “γλώσσα” της Πολεμικής Αεροπορίας, σημαίνουν “πυρηνικά”. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, επίσης με απόρρητο έγγραφο. Η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι ο Άραξος προετοιμάζεται σταδιακά ή είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο να υποδεχτεί πυρηνικά όπλα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον απόηχο των εξελίξεων στη Μαύρη Θάλασσα, στην Τουρκία και ευρύτερα στη Βαλκανική και στην Ανατολική Μεσόγειο, το πρόγραμμα εργασιών στον Άραξο “τρέχει” εδώ και πολύ καιρό. Για παράδειγμα, ήδη από τον Αύγουστο του 2016 έχει αλλάξει και ενισχυθεί όλη η συρματόφραξη της μονάδας, με τις εργασίες να μεταφέρονται στη συνέχεια στο εσωτερικό της βάσης. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 και την επιδείνωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τη μεταφορά των πυρηνικών όπλων από τη βάση του Ιντσιρλίκ σε πιο “φιλικό ΝΑΤΟικό έδαφος”, με την Ελλάδα να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα.

Η Ελληνική κυβέρνηση διέψευσε τις σχετικές καταγγελίες τόσο δια στόματος του ΥΠΕΘΑ κ. Πάνου Καμμένου όσο και του Αναπληρωτή ΥΠΕΘΑ κ. Δημήτρη Βίτσα. Ωστόσο η διάψευσή της κυβέρνησης κατά την εκτίμηση του γράφοντος δεν ήταν πολύ πειστική και εγείρονται και ερωτήματα σχετικά με το τι πραγματικά συμφώνησε με την Αμερικανική πλευρά ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο κ. Ντόναλντ Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται να ενημερωθεί ενδελεχώς τόσο η Βουλή των Ελλήνων όσο και οι Έλληνες πολίτες.

Η μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικών όπλων στον Άραξο πέρα από τους προφανείς κινδύνους θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την εθνική μας ασφάλεια με την έννοια ότι στο ενδεχόμενο ενός πολέμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας (κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί μετά τη δραματική επιδείνωση των σχέσεων των δύο πλευρών στον απόηχο της Ουκρανικής κρίσης και την μη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση) η χώρα μας ως μέλος του ΝΑΤΟ δύναται να στοχοποιηθεί με πυρηνικά όπλα από τη Ρωσία.

Είκοσι πέντε και πλέον χρόνια μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, αναρωτιέται ο κάθε καλόπιστος πολίτης για ποιο λόγο θα πρέπει να υπάρχουν ακόμα εγκαταστάσεις με πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον η Σοβιετική Ένωση και η λεγόμενη κομμουνιστική απειλή. Η ηγεσία του ΝΑΤΟ θεωρεί ότι τη θέση της Σοβιετικής απειλής έχει λάβει η Ρωσία του Πούτιν. Συνιστά όμως η Ρωσία και ο Πρόεδρος Πούτιν πραγματική απειλή για τη Δύση και το ΝΑΤΟ; Σε μία εποχή που οι ασύμμετρες απειλές όπως η τρομοκρατία εντείνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα πρέπει να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές τους και να συνεργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση των σύγχρονων αυτών απειλών. Σε διαφορετική περίπτωση, αν η Δύση και το ΝΑΤΟ συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τη Ρωσία ως γεωπολιτικό εχθρό υπάρχει ο κίνδυνος να διολισθήσουμε όχι σε έναν Νέο Ψυχρό Πόλεμο αλλά σε μία ανοικτή σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας με πιθανή χρήση ακόμα και πυρηνικών όπλων. Η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 (με εξαίρεση την περίοδο 1974-1980 που είχε αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας με αιτία την τραγωδία της Κύπρου) και ουδείς αμφισβητεί την ωφέλεια (με την εξαίρεση του ΚΚΕ ,της εξωκοινοβουλευτικής άκρας Αριστεράς και της Χρυσής Αυγής) από τη συμμετοχή της χώρας μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Η ενδεχόμενη όμως αποθήκευση αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε ελληνικό έδαφος εκτιμάται ότι θα αποβεί επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα και πρωτίστως για την εθνική μας ασφάλεια.

KEDISA

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ