2017-11-29 08:37:57
Φωτογραφία για Αϋπνία ή κακός ύπνος; Πώς θα τα ξεχωρίσετε
Στριφογυρίζετε όλη νύχτα στο κρεβάτι, σπανίως κοιμάστε συνεχόμενα όλη τη νύχτα και την επόμενη μέρα νιώθετε χάλια.

Πιστεύετε ότι πάσχετε από αϋπνίες, γεγονός που σας προκαλεί στρες και αυτό οδηγεί σε περισσότερα προβλήματα υγείας.

«Αν πιστεύετε ότι έχετε αϋπνίες, αυτό αποτελεί λόγο ανησυχίας», τονίζει ο Δρ Kenneth Lichstein, διευθυντής του προγράμματος έρευνας για τον ύπνο στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, ο οποίος έκανε μια επισκόπηση αρκετών μελετών για την «ταυτότητα της αϋπνίας», αν δηλαδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι άυπνοι. Αυτοί που απάντησαν καταφατικά, αντιμετώπιζαν περισσότερα προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, κατάθλιψη, άγχος και δυσκολίες λειτουργίας στη διάρκεια της ημέρας.

Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων πιστεύουν ότι πάσχουν από αϋπνίες, παρά το γεγονός ότι ο ύπνος τους δεν είναι κακός.

«Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι πάσχουν από αϋπνίες, ανεξάρτητα από το αν ο ύπνος τους είναι καλός ή κακός, αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους και κατάθλιψης», δήλωσε ο Lichstein.


Γιατί οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι πάσχουν από αϋπνίες έχουν χειρότερη υγεία;

Δεν είναι σαφές, αλλά συνδέεται με άλλους τρόπους που οι άνθρωποι σκέφτονται την υγεία. Οι άνθρωποι που βιώνουν πόνους και θεωρούν ότι πάσχουν από χρόνιους πόνους, εκδηλώνουν κατάθλιψη και πόνο σε μεγαλύτερο βαθμό από όσους θεωρούν ότι ο πόνος είναι κάτι συνηθισμένο, αναφέρει η Michelle Drerup, κλινική ψυχολόγος στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου στην κλινική Cleveland.

Κάποιοι άνθρωποι που κάνουν κακό ύπνο, αλλά δεν πιστεύουν ότι πάσχουν από αϋπνίες, βιώνουν λιγότερα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την έρευνα.

«Οι άνθρωποι που δεν διαμαρτύρονται για κακό ύπνο, έχουν θετική στάση που αξίζει να μελετηθεί» δήλωσε ο Lichstein.

Οι εμπειρογνώμονες διευκρινίζουν πάντως, ότι η αϋπνία δεν είναι αποκύημα της φαντασίας. «Δεν είναι όλα στο μυαλό τους», δήλωσε η Martica Hall, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να πει ένας γιατρός.

Είναι αϋπνία ή μία νύχτα κακού ύπνου;

Ποσοστό 30-40% του πληθυσμού παραπονιέται για συμπτώματα αϋπνίας, δεν πρόκειται όμως για διαταραχή ύπνου. «Μια κακή νύχτα ύπνου δεν είναι το ίδιο με την κλινική διαταραχή της αϋπνίας. Μια νύχτα κακού ύπνου μπορεί να οφείλεται σε υπερένταση», σύμφωνα με την Jennifer Martin, κλινική ψυχολόγο και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

Η αϋπνία επηρεάζει το 10-15% του πληθυσμού και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: κακός ύπνος που υπερβαίνει το διάστημα των τριών μηνών, συμβαίνει τουλάχιστον τριες φορές την εβδομάδα και είναι αρκετά σοβαρός σε βαθμό που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες

Η αϋπνία ταλαιπωρεί έναν στους 10 άνδρες και μία στις πέντε γυναίκες. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην αϋπνία. Εικάζουν πως οφείλεται στο γεγονός ότι είναι επιφορτισμένες με περισσότερα καθήκοντα, όπως η φροντίδα των παιδιών, αλλά και λόγω των ορμονικών αλλαγών που βιώνουν κατά την εμμηνόπαυση.

Πολλοί πάσχοντες από αϋπνίες βασίζονται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική, επισημαίνουν οι ειδικοί. Μπορεί να διαρκεί περισσότερο αλλά προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα, ενώ με τη διακοπή των φαρμάκων οι αϋπνίες επανέρχονται.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ