2017-11-30 11:49:17
Φωτογραφία για Τράπεζες: Ασσος στο… μανίκι του stress test τα «κόκκινα» δάνεια
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να προσμετρηθούν στην επικείμενη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) τα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, για τη διετία 2018-19, τα οποία έχουν υποβάλει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό οι εγχώριες συστημικές τράπεζες, λαμβάνοντας την έγκρισή του.

Παρ ότι η μεθοδολογία της πανευρωπαικής άσκησης έχει οριστικοποιηθεί και προβλέπει τη διεξαγωγή της με στατικό μοντέλο, υπάρχει ανοικτή συζήτηση για το αν συνυπολογισθούν στη Διαδικασία Εποπτικής Αξιολόγησης (SREP), οι δυναμικοί στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων, για τους οποίους δεσμεύονται οι εγχώριες τράπεζες.

Αυτό αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ +3,48%, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση, που υπήρχε, ήδη, στην αγορά. Τα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν ότι ίσως προσμετρηθούν στο SREP, οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, σημειώνοντας ότι το θέμα είναι υπό συζήτηση.


Εφόσον η συζήτηση κλείσει θετικά για τις τράπεζες, θα αποτελέσει ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καθώς οι στόχοι προβλέπουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs), κατά σχεδόν 32 δισ. ευρώ, τη διετία 2018-19.

Αν, σύμφωνα με αναλυτές, η παραπάνω μείωση συνυπολογισθεί, κατά τη Διαδικασία Εποπτικής Αξιολόγησης (SREP), θα προσφέρει ένα υπολογίσιμο «μαξιλάρι» ασφαλείας στις τράπεζες. Με δεδομένο, πάντως, ότι η συζήτηση για τις παραμέτρους της άσκησης προσομοίωσης και το τι θα προσμετρηθεί στο SREP έχει πολύ δρόμο μπροστά της, οι τραπεζίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένοι.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες επικαιροποίησαν, πρόσφατα, τα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων τους, διατηρώντας, με εξαίρεση την Eurobank, σταθερούς τους στόχους για τη διετία 2018-19. Αντίθετα, προχώρησαν σε σημαντικές αλλαγές στο μείγμα των δράσεων. Ειδικότερα, αυξήθηκαν σημαντικά τα αναμενόμενα έσοδα από πωλήσεις και εκποιήσεις δανείων, ενώ μειώθηκαν οι εισπράξεις από ρυθμίσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Πειραιώς. Η τράπεζα, σύμφωνα με όσα είπε στους αναλυτές, διατήρησε αμετάβλητους τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ως το τέλος του 2019 (20,3 δισ.), άλλαξε, όμως, το μείγμα των δράσεων, σχεδόν διπλασιάζοντας τις αναμενόμενες εισπράξεις από πωλήσεις (από 2 σε 3,7 δισ. ευρώ). Οι εισπράξεις από πλειστηριασμούς αναμένεται να διαμορφωθούν στα 0,8 με 0,9 δισ. το 2018 και να ανέλθουν στα 1,8 με 1,9 δισ. το 2019.

Η Eurobank προχώρησε σε μικρή αναθεώρηση του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενσωματώνοντας, αξιοποιώντας την υπεραπόδοση έναντι των στόχων που ήδη εμφανίζει. Έτσι το 2018 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της θα υποχωρήσουν, βάσει του επικαιροποιημένου πλάνου, στα 15,6 δισ. ευρώ (σ.σ το αρχικό πλάνο προέβλεπε 16,1 δισ.) και στο τέλος του 2019 θα πέσουν στα 12,1 δισ. (σ.σ ο αρχικός στόχος προέβλεπε 12,5 δισ.).

Τέλος, η Εθνική δεν προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές κατά τη διαδικασία επικαιροποίησης των πλάνων.

Έτσι, βασικός στόχος παραμένει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures- NPEs) να υποχωρήσουν στο τέλος του 2019 στα 13,1 δισ., ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans-NPLs) να πέσουν, στον ίδιο χρονικό ορίζοντα, στα 7,7 δισ. ευρώ.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ