2012-05-26 13:08:35
Φωτογραφία για Λανγκάρντ προς Έλληνες: Συμπάθειες τέλος, ώρα πληρωμής!
Με μια συνέντευξη "έξω από τα δόντια", στην βρετανική εφημερίδα Guardian, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε χαλάρωση των όρων του προς την Αθήνα.

«Μην περιμένετε καμία συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας» δηλώνει, καθιστώντας σαφές ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να χαλαρώσει τους όρους της σύμβασης.

Απαντώντας σε ερωτήματα αν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της τους γονείς και τις μητέρες που δεν έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη, η Γαλλίδα αξιωματούχος δηλώνει:

«Σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα παιδιά σε ένα σχολείο σε μικρό χωριό στο Νίγηρα, που πηγαίνουν στο μάθημα μόνο για δύο ώρες την ημέρα και αναγκάζονται να μοιραστούν στα τρία ακόμα και την καρέκλα του θρανίου και προσδοκούν τη μόρφωση. Τα έχω μονίμως στο μυαλό μου. Γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια από ό,τι οι άνθρωποι στην Αθήνα.»


Οι Έλληνες γονείς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, εάν η ζωή των παιδιών τους επηρεάζεται από τις περικοπές δημοσίων δαπανών, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». «Οι γονείς πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους» είπε αποφασιστικά.

Και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα, που είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 1/5 από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα λιτότητας, έχει συμφωνήσει να περικόψει τους μισθούς, τις συντάξεις και τις δημόσιες δαπάνες με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η κ. Λαγκάρντ προέβλεψε ότι η οικονομική κρίση έχει δρόμο ακόμη να διανύσει και πρόσθεσε: «Ξέρετε κάτι; Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, σκέφτομαι επίσης όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν συνέχεια να φοροδιαφεύγουν». Και συμπλήρωσε ότι σκέφτεται, εξίσου με τους Έλληνες που στερούνται δημοσίων υπηρεσιών, τους Έλληνες που δεν πληρώνουν τους φόρους τους. «Πιστεύω ότι οι Έλληνες πρέπει να βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Συλλογικά. Πληρώνοντας τους φόρους τους».

Ερωτώμενη, εάν αυτό που ουσιαστικά λέει -στους Έλληνες και τους άλλους Ευρωπαίους- είναι ότι τώρα πρέπει να πληρώσουν για τα καλά χρόνια που πέρασαν, απάντησε: «Αυτό ακριβώς».

Στη συνέντευξή της η κ. Λαγκάρντ διευκρινίζει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χαίρει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από ένα φτωχό κράτος στον αναπτυσσόμενο κόσμο και ότι το ΔΝΤ δεν θεωρεί ότι συνιστά σκληρότερη πολιτική να επιβάλλει αυστηρούς όρους σε ένα πλούσιο κράτος.

«Το πρόγραμμα δεν είναι σκληρότερο. Όχι. Διότι αυτή είναι η πολιτική του Ταμείου, και δουλειά μου είναι να λέω την αλήθεια, ασχέτως του ποιος κάθεται από την απέναντι πλευρά του τραπεζιού. Και σας λέω το εξής: είναι μερικές φορές περισσότερο επώδυνο να λες στην κυβέρνηση μιας χώρας χαμηλού εισοδήματος, όπου οι άνθρωποι ζουν με 3.000 – 5.000 δολάρια κατά κεφαλή εισόδημα ετησίως, να σφίξουν τον προϋπολογισμό τους και να μειώσουν το έλλειμμα. Γνωρίζω τι σημαίνει αυτό σε όρους κοινωνικών προγραμμάτων και υποστήριξης των φτωχών. Οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρότερες».

Επίσης αναφέρθηκε και στις διαφορές μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας για την αντιμετωπιση της κρίσης χρέους. Οι διαφορές μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη "μεγαλοποιούνται σε σημαντικό βαθμό", δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε χθες στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού όσον αφορά τις διαφορές ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, η Λαγκάρντ απάντησε: "Το πιστεύω αυτό (...) Πιστεύω ότι μεγαλοποιούνται σε σημαντικό βαθμό".

Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι εικασίες όσον αφορά τις διαφορές ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ από την άνοδο του πρώτου στην εξουσία νωρίτερα αυτόν το μήνα.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ