2017-12-02 20:10:57
Αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Ηellenic mail, ο Παναγιώτης Χολής, πρόεδρος της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας (ΠΑΝ.ΣΥ), με θέμα τις πολιτιστικές δράσεις της Συνομοσπονδίας.
Παναγιώτης Χολής: Πολυσχιδείς και σημαντικές οι πολιτιστικές δράσεις της ΠΑΝ.ΣΥ.
Η ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΠΑΝ.ΣΥ.) ιδρύθηκε στις 10-1-1989 από τις Ομοσπονδίες των συλλόγων των απόδημων Αιτωλοακαρνάνων του Ν. Αττικής, ήτοι: του Βάλτου (Ο.ΣΥ.ΒΑ), του Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ), της Ναυπακτίας (Ο.ΣΥ.Ν), της Τριχωνίδας (Ο.ΣΥ.Τ) και αργότερα από την Ομοσπονδία των Μεσολογγιτών (Ο.ΣΥ.Ε.Μ).
Αποτελεί το τριτοβάθμιο όργανο των πέντε Ομοσπονδιών των αντίστοιχων επαρχιών του νομού, και των υπ’ αυτές 140 πατριδοτοπικών πολιτιστικών συλλόγων του νομού Αιτωλοακαρνανίας στην Αθήνα. Το έργο της Συνομοσπονδίας επικεντρώνεται στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νομού και στη σφυρηλάτηση της ενότητας των Αιτωλοακαρνάνων.. Ειδικότερα και σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΑΝ.ΣΥ. σκοποί της είναι:
-Η συντονισμένη δράση για την πραγματοποίηση των κοινών στόχων των Ομοσπονδιών και των συλλόγων τους με επίκεντρο την Αιτωλοακαρνανία και η εξύψωση του πνευματικού, ηθικού και πολιτιστικού επιπέδου των αποδήμων και των διαμενόντων στο νομό Αιτ/νίας.
Πέρα από τις στενές σχέσεις τις οποίες επιδιώκει η ΠΑΝ.ΣΥ. με τις Ομοσπονδίες και τους συλλόγους - μέλη, οργανώνει εκθέσεις βιβλίων και φωτογραφιών Αιτωλοακαρνανικού περιεχομένου, διοργανώνει ημερίδες επί θεμάτων μεγάλου ενδιαφέροντος που απασχολούν το Νομό (Πανεπιστήμιο, μη εκτροπή Αχελώου, Πλατυγυάλι, κλπ), εκδίδει ψηφίσματα για παρόμοια ζητήματα, διοργανώνει κάθε χρόνο τη γιορτή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, βραβεύει Αιτωλοακαρνάνες που διέπρεψαν σε διάφορους πνευματικούς και παρεμφερείς τομείς, συνδιοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις σε συνεργασία με Αιτωλοακαρνανικούς λογοτεχνικούς και πολιτιστικούς φορείς.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις πιο πρόσφατες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΠΑΝ.ΣΥ. με τη συμμετοχή και την παρουσία μεγάλου αριθμού Αιτ/νων:
•-22-1-2017: «ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ – ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ», με τιμητικές διακρίσεις - βραβεύσεις Αιτ/νων, για την προσφορά και το έργο τους και παραδοσιακούς χορούς από χορευτικές ομάδες, πο-λιτιστικών συλλόγων του νομού, με έδρα την Αττική.
•-23-11-2016: Εκδήλωση με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ»
•-24-1-2016: «ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ – ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ», με τιμητικές διακρίσεις - βραβεύσεις Αιτ/νων, για την προσφορά και το έργο τους, παρουσίαση θέματος: «Γνωρίζοντας την Αιτωλοακαρ-νανία» με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εκτενή αναφορά στα αξιοθέατα και τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού μας και παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα συλλόγων:
•-4-11-2015: Εκδήλωση - αφιέρωμα για τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα βιβλία, που εκδίδουν ή εξέδωσαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νομού μας, που εδρεύουν στην Αθήνα. Η ΠΑΝ.ΣΥ τίμησε και βράβευσε τους εκδότες, για τις φιλότιμες προσπάθειες και το αθόρυβο έργο που επιτυγχάνουν εθε-λοντικά, στην τοπική τους κοινωνία και έγινε ηλεκτρονική προβολή των εντύπων,με ταυτόχρονη έκθεσή τους, έξω από την αίθουσα.
•-21-6-2015: Εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα και Αιτωλοακαρνάνα πολιτικό ΧΑΡΙΛΑΟ ΤΡΙΚΟΥΠΗ, στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης της “ΣΤΟΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ”, με συντονιστή τον Αιτωλοακαρνάνα δημοσιογράφο - ποιητή Κωστή Τσιάκαλο και ομιλητές τους κ.: ΚΩΝ/ΝΟ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟ (Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών - Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΝΤΟ (Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ.Ε.). Φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις μπορεί να αναζητήσει κάποιος στην ιστοσελίδα της ΠΑΝ.ΣΥ: http://www.aitoloakarnania.com.gr/
Η επόμενη Αιτωλοακαρνανική γιορτή θα γίνει στης 21 Ιανουαρίου 2018 στο caravel Αθηνών. Η ΠΑΝ.ΣΥ. στεγάζεται σε ιδιόκτητα γραφεία στον 4ο όροφο του Μεγάρου Τρικούπη στην πλατεία Ομονοίας, Πατησίων 5 στην Αθήνα, όπου επίσης εδρεύουν και οι Ομοσπονδίες.
Διοικείται από το 15μελές Κεντρικό Συμβούλιό της, στο οποίο συμμετέχουν επί διετή θητεία οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών και οι κατόπιν εκλογών 10 εκπρόσωποι (δύο από κάθε Ομοσπονδία).
Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων λειτουργεί ως κυψέλη πολιτισμού με τη βιβλιοθήκη και το μεγάλο αρχείο των πολιτιστικών συλλόγων. Παραδίδονται καθημερινά, μαθήματα παραδοσιακών χορών της χώρας μας από τοπικούς συλλόγους. Επίσης ανά χρονικές περιόδους όπως η φετινή προετοιμάζονται θεατρικές ομάδες επίσης με την πρωτοβουλία των συλλόγων μας. Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και συνελεύσεις μελών για θέματα του Νομού καθώς και συζητήσεις πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Με λίγα λόγια και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι όχι μόνο παραμένουν ζωντανοί αλλά στην πλειονότητα τους παρουσιάζουν πολλαπλές δραστηριότητες και ένα πολύτιμο έργο στην γενέτειρα.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολιτιστικοί σύλλογοι κάλυψαν και καλύπτουν την απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από χρήσιμα μικρό-έργα της καθημερινότητας.
Πρέπει πάση θυσία αυτό το ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας να το διατηρήσουμε γιατί σε τελική ανάλυση είναι σχεδόν το μόνο που λειτουργεί με ανιδιοτέλεια και αγάπη για τον τόπο και τον άνθρωπο.
Υπάρχουν για το κοινό καλό, δουλεύουν αφιλοκερδώς για το εμείς και όχι για το εγώ.
Στην ΠΑΝΣΥ προσπαθούμε να είμαστε αντικειμενικοί να πράττουμε χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατικά και να βλέπουμε την πραγματικότητα όπως έχει και όχι όπως θα ήθελαν να την βλέπουμε οι άλλοι.
Δεν επιτρέπουμε στα κόμματα να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της, υπηρετούμε του συλλόγους μας, τους συμπολίτες μας, την γενέτειρα μας, ίσως αυτό να είναι το μυστικό της συνεχούς παρουσίας μας στα πολιτιστικά δρώμενα από το 1986.
-Λίγα λόγια για το Νομό μας θα ήταν χρήσιμα να πούμε μιας και μας δίνετε η ευκαιρία από την φιλόξενη εφημερίδα σας.
Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι από τους ομορφότερους πλουσιότερους και πιο ευλογημένους τόπους της πατρίδας μας. Σε τούτο το νομό η φύση επέλεξε να σχεδιάσει, ελεύθερα να πράξει γιατί πίστευε ότι έτσι το αποτέλεσμα θα ήταν πιο ζωντανό, πιο πραγματικό , πιο εντυπωσιακό.
Για το έργο της χρησιμοποίησε όλα τα υλικά: ποτάμια, λίμνες, λιμνοθάλασσες, απέραντο πέλαγος, χιλιόμετρα ακτών, υδροβιότοπους, πεδιάδες, ψηλά βουνά, σπάνια δάση, ιαματικές πηγές και άλλα θαυμαστά τοπία.
Η Αιτωλοακαρνανία προσφέρει μια μοναδική ομορφιά, ένα ανεπανάληπτο καλός ζηλευτή από τον οποιοδήποτε αντικειμενικό επισκέπτη.
Δεν στερείτε όμως ο νομός μας από ιστορικά γεγονότα , με κορυφαίο την ΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ. Αρχαία θέατρα και αρχαιολογικοί τόποι μεγάλης ιστορικής σημασίας μας ενημερώνουν για την μεγάλη προσφορά του νομού στον πολιτισμό και στα γράμματα της χώρας μας.
‘Όλα τα παραπάνω αριστουργήματα ήταν τα δώρα της φύσης, του πολιτισμού, της ιστορίας στους σημερινούς κατοίκους του νομού. Τα πράγματα όμως παρ όλο την προίκα που κληρονομήσαμε δεν εξελίχθηκαν τόσο καλά και τόσο ευνοϊκά όπως σχεδιάστηκαν.
Ο νομός μας ήταν και παραμένει από τους τελευταίους σε όλους τους δείκτες ανάπτυξης και ευημερίας.
Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς τους Νεοέλληνες δεν ενδιαφερθήκαμε στο ελάχιστο για την πρόοδο του τόπου μας, επηρεασμένοι από το ΕΓΩ και την προσπάθεια καλυτέρευσης των προσωπικών αναγκών δεν ενδιαφερθήκαμε όσο θα έπρεπε και δεν τον προστατεύσαμε όταν έπρεπε τόσο εμείς οι κάτοικοι όσο και οι εκπρόσωποι μας στα κέντρα εξουσίας.
Φανήκαμε, επιεικώς λίγοι, στο να διαχειρισθούμε σωστά και προς όφελος μας τα δώρα της φύσης. Αφήσαμε τον νομό μας ανυπεράσπιστο έρμαιο στα ανύπαρκτα σχέδια των πολιτικών και των κατά διαστήματα τυχάρπαστων ψευτοεπενδυτών. Δεν διεκδικήσαμε και δεν εκμεταλλευτήκαμε πράγματα και έργα για το κοινό όφελος. Η αδιαφορία μας, ο ωχαδερφισμός μας το εγώ έναντι του εμείς το προσωπικό έναντι του κοινού συμφέροντος έφεραν τον νομό στα όρια φτωχοποίησης.
Πιστεύω ακράδαντα ότι, δυστυχώς ούτε στο νομό μας έτυχε να έχουμε φωτισμένους ΗΓΕΤΕΣ που θα νοιαζόταν για τον άνθρωπο, για την καθημερινότητα, για την πρόοδο, την ανάπτυξη του τόπου.
Η περίεργη σχέση πολιτών και πολιτικών με στόχο τα προσωπικά οφέλη και των δύο πλευρών δεν αφήνει περιθώρια για δράσεις για το κοινό συμφέρον του τόπου από το οποίο θα είχε όφελος και ο πολίτης του Νομού. Δυστυχώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού και τον αστείρευτο πλούτο που διαθέτει, σχεδόν κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τα αξιοποιήσει. Κάποιες προσπάθειες έγιναν και γίνονται αλλά δεν φτάνουν γιατί απλά είναι διαχειριστικές της καθημερινότητας.
Κάποια παραδείγματα:
-Τα νερά του Ευήνου ποταμού ξεδιψούν την Αθήνα. Ποιο το αντισταθμιστικό όφελος για τον νομό; -κανένα ουσιώδης.
-Τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ στο νομό ποιο όφελος έφεραν στην περιοχή;
-Το Πλατυγιάλι Αστακού, το μεγαλύτερο ιδιωτικό λιμάνι της μεσογείου που κόστισε στον φορολογούμενο πολίτη 80 δις δραχμές περίπου μαραζώνει χωρίς ποτέ να υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον για λειτουργία του ως λιμάνι και στην ΒΙ.ΠΕ καμία επένδυση δεν γίνετε γιατί; -Ποιος ή ποιοι δεν αφήνουν;
-Τα νερά των ποταμών χύνονται στη θάλασσα και υπάρχουν περιοχές που διψούν και δεν καλλιεργούνται λόγο της έλλειψης αρδευτικών έργων!
-Το πλεονέκτημα του Νομού για ανάπτυξη Α.Π.Ε, λόγο και της κακής νομοθεσίας, δεν προχωρεί όπως θα έπρεπε και οι κάτοικοι χάνουν πολλαπλά οφέλη!
Δείγμα είναι τα παραπάνω για το τι χάσαμε και χάνουμε όταν δεν αξιοποιούμε σωστά η καθόλου τις ευκαιρίες που μας δίνονται.
Ο νομός μας μπορεί να αναπτύξει θαλάσσιο τουρισμό με τις απέραντες παραλίες τους γραφικούς κολπίσκους αλλά και θρησκευτικό, ιαματικό, συνεδριακό, αρχαιολογικό τουρισμό. Μπορεί να αναπτύξει την κτηνοτροφία και την βιολογική γεωργία όπως και παλιές και νέες καλλιέργειες.
εφημεριδα: Hellenic Mail
free press
ximeronews
Παναγιώτης Χολής: Πολυσχιδείς και σημαντικές οι πολιτιστικές δράσεις της ΠΑΝ.ΣΥ.
Η ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΠΑΝ.ΣΥ.) ιδρύθηκε στις 10-1-1989 από τις Ομοσπονδίες των συλλόγων των απόδημων Αιτωλοακαρνάνων του Ν. Αττικής, ήτοι: του Βάλτου (Ο.ΣΥ.ΒΑ), του Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ), της Ναυπακτίας (Ο.ΣΥ.Ν), της Τριχωνίδας (Ο.ΣΥ.Τ) και αργότερα από την Ομοσπονδία των Μεσολογγιτών (Ο.ΣΥ.Ε.Μ).
Αποτελεί το τριτοβάθμιο όργανο των πέντε Ομοσπονδιών των αντίστοιχων επαρχιών του νομού, και των υπ’ αυτές 140 πατριδοτοπικών πολιτιστικών συλλόγων του νομού Αιτωλοακαρνανίας στην Αθήνα. Το έργο της Συνομοσπονδίας επικεντρώνεται στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νομού και στη σφυρηλάτηση της ενότητας των Αιτωλοακαρνάνων.. Ειδικότερα και σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΑΝ.ΣΥ. σκοποί της είναι:
-Η συντονισμένη δράση για την πραγματοποίηση των κοινών στόχων των Ομοσπονδιών και των συλλόγων τους με επίκεντρο την Αιτωλοακαρνανία και η εξύψωση του πνευματικού, ηθικού και πολιτιστικού επιπέδου των αποδήμων και των διαμενόντων στο νομό Αιτ/νίας.
Πέρα από τις στενές σχέσεις τις οποίες επιδιώκει η ΠΑΝ.ΣΥ. με τις Ομοσπονδίες και τους συλλόγους - μέλη, οργανώνει εκθέσεις βιβλίων και φωτογραφιών Αιτωλοακαρνανικού περιεχομένου, διοργανώνει ημερίδες επί θεμάτων μεγάλου ενδιαφέροντος που απασχολούν το Νομό (Πανεπιστήμιο, μη εκτροπή Αχελώου, Πλατυγυάλι, κλπ), εκδίδει ψηφίσματα για παρόμοια ζητήματα, διοργανώνει κάθε χρόνο τη γιορτή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, βραβεύει Αιτωλοακαρνάνες που διέπρεψαν σε διάφορους πνευματικούς και παρεμφερείς τομείς, συνδιοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις σε συνεργασία με Αιτωλοακαρνανικούς λογοτεχνικούς και πολιτιστικούς φορείς.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις πιο πρόσφατες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΠΑΝ.ΣΥ. με τη συμμετοχή και την παρουσία μεγάλου αριθμού Αιτ/νων:
•-22-1-2017: «ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ – ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ», με τιμητικές διακρίσεις - βραβεύσεις Αιτ/νων, για την προσφορά και το έργο τους και παραδοσιακούς χορούς από χορευτικές ομάδες, πο-λιτιστικών συλλόγων του νομού, με έδρα την Αττική.
•-23-11-2016: Εκδήλωση με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ»
•-24-1-2016: «ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ – ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ», με τιμητικές διακρίσεις - βραβεύσεις Αιτ/νων, για την προσφορά και το έργο τους, παρουσίαση θέματος: «Γνωρίζοντας την Αιτωλοακαρ-νανία» με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εκτενή αναφορά στα αξιοθέατα και τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού μας και παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα συλλόγων:
•-4-11-2015: Εκδήλωση - αφιέρωμα για τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα βιβλία, που εκδίδουν ή εξέδωσαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νομού μας, που εδρεύουν στην Αθήνα. Η ΠΑΝ.ΣΥ τίμησε και βράβευσε τους εκδότες, για τις φιλότιμες προσπάθειες και το αθόρυβο έργο που επιτυγχάνουν εθε-λοντικά, στην τοπική τους κοινωνία και έγινε ηλεκτρονική προβολή των εντύπων,με ταυτόχρονη έκθεσή τους, έξω από την αίθουσα.
•-21-6-2015: Εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα και Αιτωλοακαρνάνα πολιτικό ΧΑΡΙΛΑΟ ΤΡΙΚΟΥΠΗ, στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης της “ΣΤΟΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ”, με συντονιστή τον Αιτωλοακαρνάνα δημοσιογράφο - ποιητή Κωστή Τσιάκαλο και ομιλητές τους κ.: ΚΩΝ/ΝΟ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟ (Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών - Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΝΤΟ (Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ.Ε.). Φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις μπορεί να αναζητήσει κάποιος στην ιστοσελίδα της ΠΑΝ.ΣΥ: http://www.aitoloakarnania.com.gr/
Η επόμενη Αιτωλοακαρνανική γιορτή θα γίνει στης 21 Ιανουαρίου 2018 στο caravel Αθηνών. Η ΠΑΝ.ΣΥ. στεγάζεται σε ιδιόκτητα γραφεία στον 4ο όροφο του Μεγάρου Τρικούπη στην πλατεία Ομονοίας, Πατησίων 5 στην Αθήνα, όπου επίσης εδρεύουν και οι Ομοσπονδίες.
Διοικείται από το 15μελές Κεντρικό Συμβούλιό της, στο οποίο συμμετέχουν επί διετή θητεία οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών και οι κατόπιν εκλογών 10 εκπρόσωποι (δύο από κάθε Ομοσπονδία).
Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων λειτουργεί ως κυψέλη πολιτισμού με τη βιβλιοθήκη και το μεγάλο αρχείο των πολιτιστικών συλλόγων. Παραδίδονται καθημερινά, μαθήματα παραδοσιακών χορών της χώρας μας από τοπικούς συλλόγους. Επίσης ανά χρονικές περιόδους όπως η φετινή προετοιμάζονται θεατρικές ομάδες επίσης με την πρωτοβουλία των συλλόγων μας. Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και συνελεύσεις μελών για θέματα του Νομού καθώς και συζητήσεις πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Με λίγα λόγια και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι όχι μόνο παραμένουν ζωντανοί αλλά στην πλειονότητα τους παρουσιάζουν πολλαπλές δραστηριότητες και ένα πολύτιμο έργο στην γενέτειρα.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολιτιστικοί σύλλογοι κάλυψαν και καλύπτουν την απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από χρήσιμα μικρό-έργα της καθημερινότητας.
Πρέπει πάση θυσία αυτό το ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας να το διατηρήσουμε γιατί σε τελική ανάλυση είναι σχεδόν το μόνο που λειτουργεί με ανιδιοτέλεια και αγάπη για τον τόπο και τον άνθρωπο.
Υπάρχουν για το κοινό καλό, δουλεύουν αφιλοκερδώς για το εμείς και όχι για το εγώ.
Στην ΠΑΝΣΥ προσπαθούμε να είμαστε αντικειμενικοί να πράττουμε χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατικά και να βλέπουμε την πραγματικότητα όπως έχει και όχι όπως θα ήθελαν να την βλέπουμε οι άλλοι.
Δεν επιτρέπουμε στα κόμματα να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της, υπηρετούμε του συλλόγους μας, τους συμπολίτες μας, την γενέτειρα μας, ίσως αυτό να είναι το μυστικό της συνεχούς παρουσίας μας στα πολιτιστικά δρώμενα από το 1986.
-Λίγα λόγια για το Νομό μας θα ήταν χρήσιμα να πούμε μιας και μας δίνετε η ευκαιρία από την φιλόξενη εφημερίδα σας.
Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι από τους ομορφότερους πλουσιότερους και πιο ευλογημένους τόπους της πατρίδας μας. Σε τούτο το νομό η φύση επέλεξε να σχεδιάσει, ελεύθερα να πράξει γιατί πίστευε ότι έτσι το αποτέλεσμα θα ήταν πιο ζωντανό, πιο πραγματικό , πιο εντυπωσιακό.
Για το έργο της χρησιμοποίησε όλα τα υλικά: ποτάμια, λίμνες, λιμνοθάλασσες, απέραντο πέλαγος, χιλιόμετρα ακτών, υδροβιότοπους, πεδιάδες, ψηλά βουνά, σπάνια δάση, ιαματικές πηγές και άλλα θαυμαστά τοπία.
Η Αιτωλοακαρνανία προσφέρει μια μοναδική ομορφιά, ένα ανεπανάληπτο καλός ζηλευτή από τον οποιοδήποτε αντικειμενικό επισκέπτη.
Δεν στερείτε όμως ο νομός μας από ιστορικά γεγονότα , με κορυφαίο την ΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ. Αρχαία θέατρα και αρχαιολογικοί τόποι μεγάλης ιστορικής σημασίας μας ενημερώνουν για την μεγάλη προσφορά του νομού στον πολιτισμό και στα γράμματα της χώρας μας.
‘Όλα τα παραπάνω αριστουργήματα ήταν τα δώρα της φύσης, του πολιτισμού, της ιστορίας στους σημερινούς κατοίκους του νομού. Τα πράγματα όμως παρ όλο την προίκα που κληρονομήσαμε δεν εξελίχθηκαν τόσο καλά και τόσο ευνοϊκά όπως σχεδιάστηκαν.
Ο νομός μας ήταν και παραμένει από τους τελευταίους σε όλους τους δείκτες ανάπτυξης και ευημερίας.
Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς τους Νεοέλληνες δεν ενδιαφερθήκαμε στο ελάχιστο για την πρόοδο του τόπου μας, επηρεασμένοι από το ΕΓΩ και την προσπάθεια καλυτέρευσης των προσωπικών αναγκών δεν ενδιαφερθήκαμε όσο θα έπρεπε και δεν τον προστατεύσαμε όταν έπρεπε τόσο εμείς οι κάτοικοι όσο και οι εκπρόσωποι μας στα κέντρα εξουσίας.
Φανήκαμε, επιεικώς λίγοι, στο να διαχειρισθούμε σωστά και προς όφελος μας τα δώρα της φύσης. Αφήσαμε τον νομό μας ανυπεράσπιστο έρμαιο στα ανύπαρκτα σχέδια των πολιτικών και των κατά διαστήματα τυχάρπαστων ψευτοεπενδυτών. Δεν διεκδικήσαμε και δεν εκμεταλλευτήκαμε πράγματα και έργα για το κοινό όφελος. Η αδιαφορία μας, ο ωχαδερφισμός μας το εγώ έναντι του εμείς το προσωπικό έναντι του κοινού συμφέροντος έφεραν τον νομό στα όρια φτωχοποίησης.
Πιστεύω ακράδαντα ότι, δυστυχώς ούτε στο νομό μας έτυχε να έχουμε φωτισμένους ΗΓΕΤΕΣ που θα νοιαζόταν για τον άνθρωπο, για την καθημερινότητα, για την πρόοδο, την ανάπτυξη του τόπου.
Η περίεργη σχέση πολιτών και πολιτικών με στόχο τα προσωπικά οφέλη και των δύο πλευρών δεν αφήνει περιθώρια για δράσεις για το κοινό συμφέρον του τόπου από το οποίο θα είχε όφελος και ο πολίτης του Νομού. Δυστυχώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού και τον αστείρευτο πλούτο που διαθέτει, σχεδόν κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τα αξιοποιήσει. Κάποιες προσπάθειες έγιναν και γίνονται αλλά δεν φτάνουν γιατί απλά είναι διαχειριστικές της καθημερινότητας.
Κάποια παραδείγματα:
-Τα νερά του Ευήνου ποταμού ξεδιψούν την Αθήνα. Ποιο το αντισταθμιστικό όφελος για τον νομό; -κανένα ουσιώδης.
-Τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ στο νομό ποιο όφελος έφεραν στην περιοχή;
-Το Πλατυγιάλι Αστακού, το μεγαλύτερο ιδιωτικό λιμάνι της μεσογείου που κόστισε στον φορολογούμενο πολίτη 80 δις δραχμές περίπου μαραζώνει χωρίς ποτέ να υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον για λειτουργία του ως λιμάνι και στην ΒΙ.ΠΕ καμία επένδυση δεν γίνετε γιατί; -Ποιος ή ποιοι δεν αφήνουν;
-Τα νερά των ποταμών χύνονται στη θάλασσα και υπάρχουν περιοχές που διψούν και δεν καλλιεργούνται λόγο της έλλειψης αρδευτικών έργων!
-Το πλεονέκτημα του Νομού για ανάπτυξη Α.Π.Ε, λόγο και της κακής νομοθεσίας, δεν προχωρεί όπως θα έπρεπε και οι κάτοικοι χάνουν πολλαπλά οφέλη!
Δείγμα είναι τα παραπάνω για το τι χάσαμε και χάνουμε όταν δεν αξιοποιούμε σωστά η καθόλου τις ευκαιρίες που μας δίνονται.
Ο νομός μας μπορεί να αναπτύξει θαλάσσιο τουρισμό με τις απέραντες παραλίες τους γραφικούς κολπίσκους αλλά και θρησκευτικό, ιαματικό, συνεδριακό, αρχαιολογικό τουρισμό. Μπορεί να αναπτύξει την κτηνοτροφία και την βιολογική γεωργία όπως και παλιές και νέες καλλιέργειες.
εφημεριδα: Hellenic Mail
free press
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ