2017-12-03 23:54:12
Φωτογραφία για Αυχενικό σύνδρομο: Ποια η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση του;
Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής στην υγεία του αυχένα εξαιτίας των αλλαγών που δημιουργεί στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αλλά και στον μαλακό ιστό που την περιβάλει. Οι μηχανικές διαταραχές των αυχενικών δομών της σπονδυλικής στήλης, η κακή σωματική στάση και οι απότομες κινήσεις του οδηγούν, τις γυναίκες κυρίως και τους υπαλλήλους γραφείου, σε εμφάνιση αυχενικού συνδρόμου.

«Το αυχενικό σύνδρομο περιλαμβάνει μια σειρά διαταραχών και επηρεάζει κυρίως τον ενήλικο πληθυσμό, με κυρίαρχο σύμπτωμα τον πόνο, ο οποίος μπορεί να εντοπίζεται στον αυχένα ή/και στους ώμους και τα άνω άκρα. Μπορεί να συνοδεύεται από κεφαλαλγία, ζάλη, ίλιγγο και έμετο, αστάθεια, περιορισμό της κινητικότητας του αυχένα και μούδιασμα των χεριών. Όλα αυτά τα συμπτώματα έχουν ως συνέπεια την απώλεια ωρών από την εργασία, δημιουργούν σημαντικό κοινωνικοοικονομικό βάρος αλλά κυρίως έκπτωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων», σημειώνει ο κ. Ιωάννης Κουτρούλλης, υπεύθυνος φυσικοθεραπευτηρίου της Φυσικής Αποκατάστασης Ηλιούπολης.


Η φυσικοθεραπεία μ’ ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της κίνησης του αυχένα και  στην ταχύτερη επάνοδο των ασθενών στις καθημερινές τους συνήθεις δραστηριότητες.

«Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να θεραπεύει, να αποκαθιστά δυσλειτουργίες, να διδάσκει τον πάσχοντα τρόπους διάτασης και ενδυνάμωσης των μυών του αυχένα αλλά και βελτίωσης της σωματικής στάσης, ώστε να αποφεύγεται η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πιστή εφαρμογή του προτεινόμενου θεραπευτικού προγράμματος, με συγκεκριμένες ασκήσεις και χειρισμούς, βοηθά αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της κίνησης και στην ανακούφιση από τον πόνο», επισημαίνει ο κ. Κουτρούλλης.

Για τον ορθό σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου απαραίτητη είναι η λήψη αναλυτικού ιστορικού και η αξιολόγηση από τον φυσικοθεραπευτή των συμπτωμάτων, του εύρους κίνησης του αυχένα, και της κατάστασης των μυών των περιοχών.

Τεχνικές

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές και ασκήσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο φυσικοθεραπευτής για να ανακουφίσει, να μειώσει τη δυσκαμψία, να δυναμώσει την περιοχή και να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία του αυχένα. Πριν από την άσκηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπείες, όπως διαθερμία η εφαρμογή κρύου ή θερμού, η μάλαξη καθώς επίσης και η αυχενική έλξη η οποία επιμηκύνει απαλά τον αυχένα, ανοίγοντας τα διαστήματα μεταξύ των σπονδύλων και ελαχιστοποιώντας προσωρινά την πίεση στους δίσκους που εντοπίζεται το πρόβλημα, η ηλεκτροθεραπεία και ο υπέρηχος, που ενισχύουν τα αποτελέσματα των ασκήσεων.

Επίσης, ο φυσικοθεραπευτής θα υποδείξει στον ασθενή πώς να εξασκηθεί στο σπίτι με μια σειρά από ασκήσεις οι οποίες διατείνουν και δυναμώνουν τους μυς που υποστηρίζουν το αυχένα. Παράλληλα, θα ελέγξει για τυχόν λάθη στη στάση του σώματος και θα υποδείξει τους τρόπους διόρθωσής τους.

Επιβοηθητικά μπορεί να συστήσει εφαρμογή ειδικού μαξιλαριού στον ύπνο, αλλά και αυχενικού κολάρου.

«Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού βιώνουν πόνο στον αυχένα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με τη μεγαλύτερη επικράτηση να είναι μεταξύ των μεσήλικων. Η εκτίμηση αυτή έχει επιβεβαιωθεί από μελέτες. Μία εξ αυτών, η οποία διεξήχθη στον Καναδά, έδειξε ότι περίπου το 67% των ενηλίκων είχαν νοιώσει αυχενικό πόνο.

Παρότι οι πιο συνηθισμένες αιτίες του είναι οι εκφυλιστικές αλλαγές της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, κυρίως λόγω ηλικίας, τα τελευταία χρόνια πλήθος ερευνών έχει δείξει ότι υψηλό είναι και το ποσοστό των εφήβων που βιώνουν αυχενικό πόνο, γεγονός που συνδέεται με την πρόοδο της τεχνολογίας και τη μείωση της δραστηριότητας.

Για την πρόληψη λοιπόν της εμφάνισης του συνδρόμου προτείνεται η σωστή ενδυνάμωση για την προστασία του αυχένα από τραυματισμούς και η υιοθέτηση ορθής στάσης και η  αποφυγή πολύωρης κάμψης ή υπερέκτασής του», σημειώνει ο κ. Ιωάννης Κουτρούλλης και καταλήγει:

«Η φυσικοθεραπεία με την άσκηση, τις τεχνικές κινητοποίησης, τη χειρομάλαξη αλλά και τη χρήση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας είναι αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του αυχενικού συνδρόμου». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ