2017-12-08 20:05:36
Μετά το Χόλιγουντ, ο ιός της σεξουαλικής παρενόχλησης χτυπά την ενημέρωση - Tα λαϊκά δικαστήρια του Διαδικτύου καταδικάζουν χωρίς αποδείξεις ακόμη και για ανώνυμες
καταγγελίες και παραδίδουν στην πυρά τα μεγαλύτερα ονόματα των media«Ποιος είναι ο επόμενος;». Η «Washington Post» αναρωτιέται ποιος θα είναι ο επόμενος επιτυχημένος άνδρας που θα προστεθεί στη «λίστα της ντροπής», όπως την αποκαλούν, εννοώντας το μπαράζ αποκαλύψεων και καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση. Καριέρες δεκαετιών καταλήγουν στα σκουπίδια και διακεκριμένοι άνδρες θεωρούνται από τη μία στιγμή στην άλλη αποσυνάγωγοι.
Οόρος «σεξουαλικό αρπακτικό» τείνει να αποτελέσει μέρος του καθημερινού λεξιλογίου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε τομείς όπως η βιομηχανία του θεάματος, η πολιτική, τα media και η τεχνολογία πέφτουν βροχή, στοχεύοντας στην κορυφή της ιεραρχίας.
Από εκεί είναι που κατακρημνίζεται σχεδόν κάθε 24ωρο κάποιο -μέχρι πρότινος- ιερό τέρας. Σεξουαλικά βοηθήματα, τσιμπήματα σε οπίσθια, γυμνές φωτογραφίες, απρεπή σχόλια, χουφτώματα, αστεία για πληθωρικά στήθη και πολλά ακόμα είναι τα αποκαλυπτήρια σε αυτό που κατά πολλούς αποτελεί την καθυστερημένη εξυγίανση του ανδροκρατούμενου εργασιακού χώρου. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανή απώλεια μέτρου, καθώς το φαινόμενο τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Αρκεί μια ανώνυμη καταγγελία στο Διαδίκτυο για να περάσει κάποιος από... λαϊκό δικαστήριο. Μερικές δεκάδες σχόλια και likes φτάνουν για την αμετάκλητη, δίχως ευκαιρία έφεσης, καταδίκη. Τα κεφάλια πέφτουν βροχή. Οι καταγγελλόμενοι ως δήμιοι γίνονται τα επαναστατημένα θύματα. Οπως είχε πει ο Ροβεσπιέρος, «δεν μπορεί να υπάρξει επανάσταση δίχως επανάσταση». Τι κι αν σημαίνει αυτό ότι το κράτος δικαίου τείνει να υποχωρήσει προς όφελος του εξαγριωμένου διαδικτυακού πλήθους.
Η πτώση του «Mr 20 εκατομμύρια» Ματ Λάουερ «Το μάθαμε μόλις σήμερα», ανακοινώνει με τρεμάμενη φωνή η δημοσιογράφος Σαβάνα Γκάθρι, κοιτάζοντας κατάματα την κάμερα. Η συμπαρουσιάστριά της, Χόντα Κοτμπ, συγκρατεί μετά βίας τα δάκρυά της, χαμηλώνοντας το βλέμμα. Από το πλατό της ιστορικής ειδησεογραφικής εκπομπής «The Today Show», του τηλεοπτικού δικτύου NBC, έπειτα από 20 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας απουσιάζει το πρώτο βιολί, ο Ματ Λάουερ, και οι δύο συμπαρουσιάστριές του είναι αναστατωμένες, καθώς προσπαθούν να ανακοινώσουν την απόλυσή του. «Είμαστε συντετριμμένες», σχολιάζουν. «Προσπαθούμε να το επεξεργαστούμε και να το κατανοήσουμε.
Θα χρειαστεί λίγος χρόνος γι’ αυτό». Πράγματι, δεν έχουν περάσει πολλά εικοσιτετράωρα από τότε που εκείνος είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο όχι μόνο της εκπομπής, αλλά και του δικού τους τηλεοπτικού μέλλοντος. Μία κουβέντα του στους ιθύνοντες του σταθμού ήταν ικανή να αναβαθμίσει τις συναδέλφους του ή να τις εκτοπίσει στην αφάνεια, εκεί όπου δεν υπάρχουν κάμερες, λάμψη, χρυσά συμβόλαια και φήμη. Εκείνη την ημέρα ουσιαστικά ανακοίνωσαν τον τηλεοπτικό θάνατό του. Ακόμα και οι Αμερικανοί που λατρεύουν τις ιστορίες δεύτερης ευκαιρίας δεν δέχονται ζόμπι ξανά στην κορυφή.
O Ματ Λάουερ με τη συμπαρουσιάστρια και στενή του φίλη Σαβάνα Γκάθρι. Παρότι ήταν εκείνη που ανακοίνωσε την απόλυσή του, δήλωσε ότι οι κατηγορίες που του προσάπτουν δεν συνάδουν με τον άνθρωπο που γνωρίζει τόσα χρόνια
«Θέλω να ρουφήξω το γάλα της αγελάδας» Πριν από τη δημόσια αποπομπή του Ματ Λάουερ, που σε άλλες εποχές θα περιλάμβανε μανιασμένο κοινό το οποίο θα επευφημούσε ενώ εκείνος καιγόταν στην πυρά, είχε προηγηθεί μία ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού της τηλεοπτικής εκπομπής στο Twitter. Ανακοίνωνε ότι «το βράδυ της Δευτέρας, λάβαμε ένα λεπτομερές παράπονο από μία συνάδελφο για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά στον χώρο εργασίας από τον Ματ Λάουερ», για να καταλήξει: «Και γι’ αυτό αποφασίσαμε να τερματίσουμε τη συνεργασία μας».
Η Σαβάνα Γκάθρι, συμπαρουσιάστριά του τα τελευταία πέντε χρόνια, ενημερώθηκε αργά το βράδυ, αναλαμβάνοντας το βάρος της τηλεοπτικής ανακοίνωσης. Παρότι το τηλεοπτικό δίκτυο διευκρίνισε ότι είναι το πρώτο παράπονο που πήρε για τη συμπεριφορά του παρουσιαστή στα 20 χρόνια που κράτησε η συνεργασία τους, η διοίκηση του σταθμού ανακοίνωσε πως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αποτελεί «ξεκάθαρη παραβίαση των αρχών της εταιρείας».
Στα επιγενόμενα της απόλυσής του, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες άρχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την 20χρονη πορεία του παρουσιαστή και για το αυστηρά ανδρικό κλαμπ που κυριαρχούσε στο τηλεοπτικό δίκτυο, επιτρέποντας ανάρμοστες συμπεριφορές.
Οι «Times» πήραν συνέντευξη από αρκετές γυναίκες υπαλλήλους της εκπομπής, οι οποίες συμφώνησαν ότι τα σεξιστικά και απρεπή σχόλια ήταν μέρος της καθημερινότητάς τους. Μία από αυτές κατήγγειλε ότι ο παρουσιαστής την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά το 2001. «Ημουν στο γραφείο του, ήρθε από πίσω μου, μου κατέβασε το παντελόνι, με ανάγκασε να σκύψω και διείσδυσε μέσα μου. Κάποια στιγμή βρέθηκα λιπόθυμη με το παντελόνι μου κατεβασμένο».
Ρεπορτάζ του περιοδικού «Variety» ισχυρίζεται ότι ο Λάουερ δώρισε σε μία συνάδελφό του ένα σεξουαλικό βοήθημα με λεπτομερείς οδηγίες για το πώς εκείνος επιθυμούσε να το χρησιμοποιήσει μαζί του. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες γυναικών που υπήρξαν συνεργάτιδές του, και άλλα στελέχη της εκπομπής είχαν δεχτεί εξίσου προσβλητική συμπεριφορά.
Μία παραγωγός θυμάται ότι ένα αστείο που ακουγόταν συχνά μεταξύ του παρουσιαστή και του σκηνοθέτη, στα ακουστικά τους ασφαλώς ενώ ήταν στον αέρα, ήταν να λέει ο ένας στον άλλον ότι «θέλουν να ρουφήξουν το γάλα της αγελάδας», αναφερόμενοι σε καλεσμένες και στα στήθη τους. «Οι παρουσιάστριες άκουγαν αμίλητες, μην τολμώντας να αντιδράσουν».
Μία άλλη πρώην υπάλληλος θυμάται ότι οι άνδρες της εκπομπής έπαιζαν συχνά ένα παιχνίδι μεταξύ τους όπου έπρεπε να διαλέξουν ποια καλεσμένη «θα σκοτώσουν, θα παντρευτούν και με ποια θα κάνουν σεξ». Ο Λάουερ κάποιες φορές πέρναγε από ανάκριση τις συναδέλφους του, ρωτώντας τες επίμονα με ποιον είχαν κοιμηθεί και προτείνοντας να ανταλλάξουν ονόματα.
Η απόλυσή του, που σχολιάστηκε μέχρι και από τον Αμερικανό πρόεδρο μέσω Twitter, προστίθεται στον κατάλογο των ηχηρών αποπομπών από τους κόλπους των αμερικανικών ΜΜΕ. Προηγήθηκαν η απόλυση του Τσάρλι Ρόουζ από το CBS, η λήξη της συνεργασίας του Fox News με τον Μπιλ Ο’Ράιλι, η αποπομπή του δημοσιογράφου των «New York Times» Μάικλ Ορέσκις και η δημόσια ταπείνωση και ακύρωση του τηλεοπτικού συμβολαίου του Μαρκ Χάλπεριν. Ο «ροζ κυκλώνας», λοιπόν, που εδώ και μήνες πλήττει την άλλη άκρη του Ατλαντικού, έχει εισβάλει για τα καλά στα media. Κάποιοι τολμούν να πάνε αντίθετα στο ρεύμα. Κάνουν λόγο για μία τάση που τείνει να εξελιχθεί σε σύγχρονο κυνήγι μαγισσών και διαδικτυακό λαϊκό δικαστήριο.
Η γνωστή τηλεοπτική περσόνα Στέισι Σρέντερ (κάτω) και η διάσημη ηθοποιός Κίρστι Αλεϊ (πάνω) αντέδρασαν σε αυτό που και οι δύο χαρακτήρισαν «μαζική υστερία». Η Αλεϊ μέσω των social media εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τον διασυρμό ανθρώπων χωρίς στοιχεία
Το φαινόμενο #metoo («Κι εγώ επίσης») Το πράγμα πήρε τεράστια διάσταση μετά το πρώτο σοκ στο Χόλιγουντ και τις αποκαλύψεις για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν. Τότε, γυναίκες από τον καλλιτεχνικό χώρο στις ΗΠΑ ξεκίνησαν ένα είδος κινήματος, χρησιμοποιώντας στο Twitter το hashtag #metoo («Κι εγώ επίσης»). Την αρχή έκανε η Αμερικανίδα ηθοποιός και παραγωγός Αλίσα Μιλάνο με ένα tweet με το οποίο προέτρεπε θαυμάστριες και συναδέλφους της να συσπειρωθούν ενάντια στις σεξουαλικές επιθέσεις. «Εάν όλες οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση κάνουν ανάρτηση στο Twitter με το #metoo, μπορεί να δώσουμε στον κόσμο μια αίσθηση της έκτασης του προβλήματος», έγραψε.
Δύο απλές λέξεις ήταν αρκετές για να κατακλυστεί το Twitter από μηνύματα, κυρίως γυναικών, αλλά και ανδρών που θέλησαν να ενταχθούν στο κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.
Περισσότερες από 220 γυναίκες που υπηρετούν στο Διπλωματικό Σώμα, στις Ενοπλες Δυνάμεις και σε υπηρεσίες στον τομέα της εθνικής ασφάλειας δήλωσαν συμμετοχή τους στο κίνημα.
Το κλίμα αυτό δεν άφησε ανεπηρέαστη την Ευρώπη και ειδικά το Ευρωκοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, 35 γυναίκες και πέντε άνδρες συμμετείχαν σε σχετική συζήτηση στο Στρασβούργο, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν #metoo.
Το κίνημα #metoo δεν λέει να καταλαγιάσει. Ποιος θα είναι ο επόμενος;
Τα νέα θύματα του «ροζ» παροξυσμού
Μαρκ Χάλπεριν
Εχασε σε 24 ώρες το τηλεοπτικό του συμβόλαιο, τη συμφωνία με τον εκδοτικό του οίκο και τη συνεργασία του με το HBO
Μπιλ Ο’Ράιλι
Ο θρυλικός άνκορμαν του FOX news. Εδωσε 45 εκατ. δολάρια για να κρατήσει τα στόματα κλειστά
Μάικλ Ορέσκις
Είδε την πόρτα της εξόδου των «NY Times» μετά από καταγγελίες συναδέλφων του
Τσάρλι Ρόουζ
Ο παρουσιαστής της ιστορικής εκπομπής «60 minutes». Στη φωτογραφία με την Κριστίν Λαγκάρντ
O «καλωδιακός βασιλιάς» έμεινε γυμνός Σε μία αδιαμφισβήτητη ειρωνεία της τύχης, ο Λάουερ ήταν αυτός που πήρε συνέντευξη από τον Μπιλ Ο’Ράιλι, με αφορμή τη δική του καθαίρεση για τον ίδιο λόγο. Του είπε, μάλιστα, κατά τη διάρκεια αυτής: «Πρέπει να ήσουν ο τελευταίος άνθρωπος που ήθελε το Fox News να απολύσει. Εσύ τους έφερνες τα νούμερα».
Κάτι που ίσχυε και για τον ίδιο, καθώς είχε υπογράψει ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια, ύψους 20 εκατομμυρίων μέχρι το 2018. Ηταν, άλλωστε, το άτομο στο οποίο βασιζόταν η όλη συνταγή της εκπομπής.
Πράγματι, ο Ο’Ράιλι είχε κερδίσει το προσωνύμιο «καλωδιακός βασιλιάς», λόγω της τεράστιας απήχησης που απολάμβαναν ο ίδιος και η εκπομπή του, η οποία είχε τα μεγαλύτερα νούμερα από οποιαδήποτε άλλη στην κατηγορία της για 16 συναπτά έτη. Αυτό είχε ανεβάσει το κασέ του στα ύψη.
Μαζί με την αξιοπιστία του όμως έπεσε και αυτό, όταν οι «New York Times» δημοσίευσαν μία πολύμηνη έρευνα, όπου υποστηριζόταν ότι ο δημοσιογράφος είχε δώσει συνολικά 45 εκατ. δολάρια σε γυναίκες για να μη βγει προς τα έξω η άσεμνη συμπεριφορά του εναντίον τους. Η μοναδική γυναίκα που έκανε επίσημη καταγγελία ήταν αυτή που πήρε τα 45 εκατ. και είπε ότι της έστελνε στο κινητό της σεξουαλικά μηνύματα και ειδικά πορνογραφικά βίντεο ομοφυλοφιλικού περιεχομένου. «Με ανάγκασε να έχω σεξουαλική σχέση μαζί του», κατέληξε.
«Κυκλοφορούσε γυμνός και με θώπευσε» Την ίδια μοίρα είχε και ο θρυλικός δημοσιογράφος Τσάρλι Ρόουζ, ένας από τους διασημότερους τηλεοπτικούς παρουσιαστές και αναλυτές στις ΗΠΑ, γνωστός για τις αποκλειστικές συνεντεύξεις που εξασφάλιζε και τις συνεργασίες του με δίκτυα, όπως το CBS, το PBS και το Bloomberg. Ηταν, μάλιστα, ο παρουσιαστής της εκπομπής «60 minutes», από την οποία έχουν περάσει οι σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες -και όχι μόνο- των δύο τελευταίων δεκαετιών.
Ο Ρόουζ τα είχε όλα: αξιοζήλευτη καριέρα, υπέροχη οικογένεια, χρήματα και διάσημους φίλους. Ολοι τού γύρισαν την πλάτη, όμως, έπειτα από δημοσίευμα της «Washington Post», το οποίο αποκάλυψε τις μαρτυρίες οκτώ γυναικών, οι οποίες τον κατηγορούσαν ότι τις είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά στο παρελθόν.
Ο Ρόουζ εξέδωσε ανακοίνωση όπου έλεγε: «Ζητάω ειλικρινά συγγνώμη για την απρεπή συμπεριφορά μου. Αισθάνομαι τρομερά άβολα.
Συμπεριφέρθηκα χωρίς την απαραίτητη ευαισθησία μερικές φορές και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό». Ωστόσο, αμφισβήτησε την ακρίβεια των γεγονότων που καταγγέλθηκαν σε βάρος του: «Δεν πιστεύω ότι όλες αυτές οι κατηγορίες είναι ακριβείς», διότι «ένιωθα πάντα ότι τα αισθήματα ήταν αμοιβαία, αν και τώρα συνειδητοποιώ πως έκανα λάθος».
Οι οκτώ καταγγέλλουσες, όλες συνεργάτιδες του Ρόουζ ή επίδοξες συνεργάτιδες της εκπομπής του, αφηγήθηκαν ότι από τα τέλη του 1990 μέχρι και το 2011 τις είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά. Κυκλοφορούσε γυμνός μπροστά τους, ενώ τις είχε θωπεύσει επανειλημμένως.
«Με φίλησε ενώ συζητούσαμε το επαγγελματικό μου μέλλον» Ο πρώην διευθυντής της «International Herald Tribune» Μάικλ Ορέσκις και υψηλόβαθμος αρχισυντάκτης των «New York Times» είδε τη φήμη και την καριέρα του να κατακρημνίζονται. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι μεγαλύτερες επαγγελματικές του ευκαιρίες παρουσιάστηκαν τη δεκαετία του 1990. Τότε ήταν που εδραιώθηκε στον χώρο και παρενόχλησε και δύο γυναίκες, τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενά τους. Είναι γενικότερη τάση κάθε γυναίκα να ανασκαλεύει το παρελθόν και ό,τι δραματικό τής έχει συμβεί, χωρίς φόβο και πάθος, να το καταγγέλει.
Το αποτέλεσμα γι’ αυτόν ήταν λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες να διωχθεί από την εργασία του. Και οι δύο γυναίκες κατήγγειλαν ότι είχε προσπαθήσει να τις φιλήσει ενώ συζητούσαν μαζί του το επαγγελματικό τους μέλλον στο γραφείο του στην Ουάσινγκτον, τότε που ήταν επικεφαλής των «Times». Μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών, η συνάδελφός του Ρεβέκα Χέρσερ επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη θέση του. Είπε ότι και αυτή τον είχε καταγγείλει στο τμήμα προσωπικού της εφημερίδας το 2015. Ο διευθυντής της εφημερίδας, μάλιστα, είχε ανακοινώσει με εσωτερικό σημείωμα στους εργαζομένους ότι, ακόμα και αν δεν έβγαινε η ιστορία προς τα έξω, ήταν ήδη σε εξέλιξη μια έρευνα για τον δημοσιογράφο.
Ο ίδιος έβγαλε μία ανακοίνωση με την οποία ζητούσε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του. Μια καριέρα 40 ετών από την «Daily News» στους «New York Times» τελείωσε άδοξα.
Η μαθητευόμενη δημοσιογράφος Εριν Λαβιόλα υπερασπίστηκε τον Ματ Λάουερ, χαρακτηρίζοντάς τον ευγενή και τυπικό
«Μου τριβόταν» Ο δημοσιογράφος Μαρκ Χάλπεριν χρειάστηκε 24 ώρες για να χάσει την τηλεοπτική εκπομπή του στο ABC, μία επικερδή συμφωνία για βιβλίο και ένα ντοκιμαντέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο HBO, βασισμένο στην έρευνα και τις συνεντεύξεις του για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Η Νταϊάνα Γκόλντμπεργκ, νεαρή ερευνήτρια στο ABC News το 1994, ζήτησε από τον συνάδελφό της Μαρκ Χάλπεριν πληροφορίες για ένα ρεπορτάζ.
Προθυμοποιήθηκε να τη βοηθήσει και της ζήτησε να συναντηθούν στο γραφείο του. «Κλείσε την πόρτα», της είπε όταν μπήκε. Οταν εκείνη κάθισε απέναντί του, εκείνος της έδειξε τα πόδια του και της είπε: «Κάτσε εδώ και θα σου δώσω τις πληροφορίες που χρειάζεσαι». Η ίδια εξομολογήθηκε αργότερα ότι σκέφτηκε «πώς; Δεν θέλω να κάτσω στα πόδια σου!», αλλά είπε επίσης ότι εκείνη ήταν άπειρη και αυτός ήδη έμπειρος και δυνατός.
«Πίστευα ότι αν του αρνιόμουν θα καταστρεφόταν η καριέρα μου».
Κάθισε μόνο για να διαπιστώσει ότι ο Χάλπεριν είχε στύση. Αυτό συνέβη 3-4 φορές. Ο Χάλπεριν, 52 ετών, αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο σημαντικούς δημοσιογράφους της γενιάς του.
Με τα χρόνια είχε αποκτήσει τη φήμη ότι ενοχλεί τις νεότερες συναδέλφους του. Σε σύντομη συνέντευξή του μετά τις αποκαλύψεις είπε ότι «εκείνη την εποχή πράγματι διεκδικούσα σχέσεις με συναδέλφους μου, κάποιες φορές υφιστάμενές μου. Τώρα ξέρω ότι αυτό είναι λάθος».
Μέσα σε τρεις εβδομάδες 12 γυναίκες έκαναν παρόμοιες καταγγελίες. Ολες ανώνυμες. Αναφέρονταν σε απρεπή αγγίγματα, ακατάλληλα μηνύματα, τηλεφωνήματα αργά τη νύχτα και επανειλημμένες σεξουαλικές προκλήσεις.
Κάποιες είπαν ότι έτριψε τα γεννητικά του όργανα πάνω τους. Μία άλλη είπε ότι, όταν χτύπησε στο δωμάτιό του για να τον ενημερώσει σχετικά με την καμπάνια του 2004 που κάλυπταν δημοσιογραφικά, εκείνος άνοιξε φορώντας μόνο μία ανοιχτή ρόμπα.
Το Χόλιγουντ, το Κοινοβούλιο και η Silicon Valley συνεχίζουν να βιώνουν τα απόνερα του σκανδάλου του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Μόνο που τα απόνερα τείνουν να εξελιχθούν σε τσουνάμι και να διαλύσουν στο πέρασμά τους τη δομή της ελίτ. Με πλατφόρμα τα social media, μαθητευόμενες δημοσιογράφοι, άνδρες μασέρ και άλλοι έχουν επιδοθεί σ’ ένα κυνήγι, επιλέγοντας να μιλήσουν δημόσια για τη σεξουαλική παρενόχληση και τις διακρίσεις που υφίστανται κυρίως στον χώρο εργασίας.
Ωστόσο, κάθε δράση έχει και αντίδραση. Οι φωνές που κάνουν λόγο για γενικευμένη υστερία, η οποία στερείται λογικής, πυκνώνουν: «Ανθρωποι χάνουν τα πάντα για κάτι που ίσως έκαναν πριν από 20 χρόνια». Η ηθοποιός Κίρστι Αλεϊ έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό: «Τι στο διάολο συμβαίνει; Τώρα ζούμε σε μία χώρα όπου άτομα χάνουν τη δουλειά τους, όταν κατηγορούνται χωρίς αποδείξεις και σε πολλές περιπτώσεις από ανώνυμους καταγγέλλοντες. Ολα αυτά πλήττουν τα αληθινά θύματα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων».
Μία από τις πιο γνωστές μπλόγκερ και τηλεοπτικές περσόνες της Αμερικής, η Στέισι Σρέντερ, επίσης τόλμησε να εκφράσει τη διαφωνία της. «Δεν καταλαβαίνω κάποιες από αυτές τις καταγγελίες. “Μου είπε να κάτσω πάνω του. Μου είπε να πάω στο δωμάτιό του”. Μην κάτσεις πάνω του, μην πας στο δωμάτιό του. Δεν είναι δύσκολο να αποφύγεις την πεολειχία αν δεν τη θες».
Ως αποτέλεσμα του σχολίου αυτού, σε λιγότερο από μία ημέρα έχασε πάνω από τους μισούς χορηγούς της και αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία ζητούσε συγγνώμη. Στο διάβα του κυκλώνα βρέθηκε και η γνωστή ηθοποιός και δημιουργός της δημοφιλούς σειράς «Girls» Λένα Ντάναμ.
Οταν μία ανώνυμη γυναίκα κατηγόρησε έναν συνάδελφό της για βιασμό, εκείνη και άλλες δύο γυναίκες έβγαλαν κοινή ανακοίνωση για να τον υπερασπίσουν. «Τον γνωρίζουμε, γνωρίζουμε και την υπόθεση. Δυστυχώς ανήκει στο 3% των γυναικών που ψεύδονται». Πολλές γυναίκες αντιμετώπισαν την απόφασή της αυτή ως προδοσία. Ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες απαίτησαν την αποπομπή της από οποιοδήποτε πρότζεκτ.
Οι περισσότεροι φαίνεται πως είναι όντως ένοχοι ως έναν βαθμό. Ολες αυτές τις καταγγελίες επί δικαίους και αδίκους, όμως, τις ενώνει ένα κοινό στοιχείο: η έλλειψη αποδείξεων και δικαστικής κρίσης. Η ακτιβιστική παραφορά ενθαρρύνει την τάση για καταγγελίες. Δεδομένου, όμως, ότι κατά κανόνα δεν υπάρχουν αποδείξεις, τα σκάγια μπορεί να πάρουν και ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με σεξουαλική παρενόχληση.
Μοιραία, λοιπόν, οδηγούμαστε σ’ ένα ανερμάτιστο τσουβάλιασμα που τιμωρεί εκδικητικά και αδιακρίτως, βάσει υποψιών. Ολοι είναι εν δυνάμει ένοχοι, ανάλογα με την κατακραυγή που ξεσηκώνουν οι καταγγελίες εναντίον τους. Πόσο δίκαιο είναι αυτό;
anatakti
καταγγελίες και παραδίδουν στην πυρά τα μεγαλύτερα ονόματα των media«Ποιος είναι ο επόμενος;». Η «Washington Post» αναρωτιέται ποιος θα είναι ο επόμενος επιτυχημένος άνδρας που θα προστεθεί στη «λίστα της ντροπής», όπως την αποκαλούν, εννοώντας το μπαράζ αποκαλύψεων και καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση. Καριέρες δεκαετιών καταλήγουν στα σκουπίδια και διακεκριμένοι άνδρες θεωρούνται από τη μία στιγμή στην άλλη αποσυνάγωγοι.
Οόρος «σεξουαλικό αρπακτικό» τείνει να αποτελέσει μέρος του καθημερινού λεξιλογίου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε τομείς όπως η βιομηχανία του θεάματος, η πολιτική, τα media και η τεχνολογία πέφτουν βροχή, στοχεύοντας στην κορυφή της ιεραρχίας.
Από εκεί είναι που κατακρημνίζεται σχεδόν κάθε 24ωρο κάποιο -μέχρι πρότινος- ιερό τέρας. Σεξουαλικά βοηθήματα, τσιμπήματα σε οπίσθια, γυμνές φωτογραφίες, απρεπή σχόλια, χουφτώματα, αστεία για πληθωρικά στήθη και πολλά ακόμα είναι τα αποκαλυπτήρια σε αυτό που κατά πολλούς αποτελεί την καθυστερημένη εξυγίανση του ανδροκρατούμενου εργασιακού χώρου. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανή απώλεια μέτρου, καθώς το φαινόμενο τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Αρκεί μια ανώνυμη καταγγελία στο Διαδίκτυο για να περάσει κάποιος από... λαϊκό δικαστήριο. Μερικές δεκάδες σχόλια και likes φτάνουν για την αμετάκλητη, δίχως ευκαιρία έφεσης, καταδίκη. Τα κεφάλια πέφτουν βροχή. Οι καταγγελλόμενοι ως δήμιοι γίνονται τα επαναστατημένα θύματα. Οπως είχε πει ο Ροβεσπιέρος, «δεν μπορεί να υπάρξει επανάσταση δίχως επανάσταση». Τι κι αν σημαίνει αυτό ότι το κράτος δικαίου τείνει να υποχωρήσει προς όφελος του εξαγριωμένου διαδικτυακού πλήθους.
Η πτώση του «Mr 20 εκατομμύρια» Ματ Λάουερ «Το μάθαμε μόλις σήμερα», ανακοινώνει με τρεμάμενη φωνή η δημοσιογράφος Σαβάνα Γκάθρι, κοιτάζοντας κατάματα την κάμερα. Η συμπαρουσιάστριά της, Χόντα Κοτμπ, συγκρατεί μετά βίας τα δάκρυά της, χαμηλώνοντας το βλέμμα. Από το πλατό της ιστορικής ειδησεογραφικής εκπομπής «The Today Show», του τηλεοπτικού δικτύου NBC, έπειτα από 20 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας απουσιάζει το πρώτο βιολί, ο Ματ Λάουερ, και οι δύο συμπαρουσιάστριές του είναι αναστατωμένες, καθώς προσπαθούν να ανακοινώσουν την απόλυσή του. «Είμαστε συντετριμμένες», σχολιάζουν. «Προσπαθούμε να το επεξεργαστούμε και να το κατανοήσουμε.
Θα χρειαστεί λίγος χρόνος γι’ αυτό». Πράγματι, δεν έχουν περάσει πολλά εικοσιτετράωρα από τότε που εκείνος είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο όχι μόνο της εκπομπής, αλλά και του δικού τους τηλεοπτικού μέλλοντος. Μία κουβέντα του στους ιθύνοντες του σταθμού ήταν ικανή να αναβαθμίσει τις συναδέλφους του ή να τις εκτοπίσει στην αφάνεια, εκεί όπου δεν υπάρχουν κάμερες, λάμψη, χρυσά συμβόλαια και φήμη. Εκείνη την ημέρα ουσιαστικά ανακοίνωσαν τον τηλεοπτικό θάνατό του. Ακόμα και οι Αμερικανοί που λατρεύουν τις ιστορίες δεύτερης ευκαιρίας δεν δέχονται ζόμπι ξανά στην κορυφή.
O Ματ Λάουερ με τη συμπαρουσιάστρια και στενή του φίλη Σαβάνα Γκάθρι. Παρότι ήταν εκείνη που ανακοίνωσε την απόλυσή του, δήλωσε ότι οι κατηγορίες που του προσάπτουν δεν συνάδουν με τον άνθρωπο που γνωρίζει τόσα χρόνια
«Θέλω να ρουφήξω το γάλα της αγελάδας» Πριν από τη δημόσια αποπομπή του Ματ Λάουερ, που σε άλλες εποχές θα περιλάμβανε μανιασμένο κοινό το οποίο θα επευφημούσε ενώ εκείνος καιγόταν στην πυρά, είχε προηγηθεί μία ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού της τηλεοπτικής εκπομπής στο Twitter. Ανακοίνωνε ότι «το βράδυ της Δευτέρας, λάβαμε ένα λεπτομερές παράπονο από μία συνάδελφο για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά στον χώρο εργασίας από τον Ματ Λάουερ», για να καταλήξει: «Και γι’ αυτό αποφασίσαμε να τερματίσουμε τη συνεργασία μας».
Η Σαβάνα Γκάθρι, συμπαρουσιάστριά του τα τελευταία πέντε χρόνια, ενημερώθηκε αργά το βράδυ, αναλαμβάνοντας το βάρος της τηλεοπτικής ανακοίνωσης. Παρότι το τηλεοπτικό δίκτυο διευκρίνισε ότι είναι το πρώτο παράπονο που πήρε για τη συμπεριφορά του παρουσιαστή στα 20 χρόνια που κράτησε η συνεργασία τους, η διοίκηση του σταθμού ανακοίνωσε πως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αποτελεί «ξεκάθαρη παραβίαση των αρχών της εταιρείας».
Στα επιγενόμενα της απόλυσής του, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες άρχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την 20χρονη πορεία του παρουσιαστή και για το αυστηρά ανδρικό κλαμπ που κυριαρχούσε στο τηλεοπτικό δίκτυο, επιτρέποντας ανάρμοστες συμπεριφορές.
Οι «Times» πήραν συνέντευξη από αρκετές γυναίκες υπαλλήλους της εκπομπής, οι οποίες συμφώνησαν ότι τα σεξιστικά και απρεπή σχόλια ήταν μέρος της καθημερινότητάς τους. Μία από αυτές κατήγγειλε ότι ο παρουσιαστής την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά το 2001. «Ημουν στο γραφείο του, ήρθε από πίσω μου, μου κατέβασε το παντελόνι, με ανάγκασε να σκύψω και διείσδυσε μέσα μου. Κάποια στιγμή βρέθηκα λιπόθυμη με το παντελόνι μου κατεβασμένο».
Ρεπορτάζ του περιοδικού «Variety» ισχυρίζεται ότι ο Λάουερ δώρισε σε μία συνάδελφό του ένα σεξουαλικό βοήθημα με λεπτομερείς οδηγίες για το πώς εκείνος επιθυμούσε να το χρησιμοποιήσει μαζί του. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες γυναικών που υπήρξαν συνεργάτιδές του, και άλλα στελέχη της εκπομπής είχαν δεχτεί εξίσου προσβλητική συμπεριφορά.
Μία παραγωγός θυμάται ότι ένα αστείο που ακουγόταν συχνά μεταξύ του παρουσιαστή και του σκηνοθέτη, στα ακουστικά τους ασφαλώς ενώ ήταν στον αέρα, ήταν να λέει ο ένας στον άλλον ότι «θέλουν να ρουφήξουν το γάλα της αγελάδας», αναφερόμενοι σε καλεσμένες και στα στήθη τους. «Οι παρουσιάστριες άκουγαν αμίλητες, μην τολμώντας να αντιδράσουν».
Μία άλλη πρώην υπάλληλος θυμάται ότι οι άνδρες της εκπομπής έπαιζαν συχνά ένα παιχνίδι μεταξύ τους όπου έπρεπε να διαλέξουν ποια καλεσμένη «θα σκοτώσουν, θα παντρευτούν και με ποια θα κάνουν σεξ». Ο Λάουερ κάποιες φορές πέρναγε από ανάκριση τις συναδέλφους του, ρωτώντας τες επίμονα με ποιον είχαν κοιμηθεί και προτείνοντας να ανταλλάξουν ονόματα.
Η απόλυσή του, που σχολιάστηκε μέχρι και από τον Αμερικανό πρόεδρο μέσω Twitter, προστίθεται στον κατάλογο των ηχηρών αποπομπών από τους κόλπους των αμερικανικών ΜΜΕ. Προηγήθηκαν η απόλυση του Τσάρλι Ρόουζ από το CBS, η λήξη της συνεργασίας του Fox News με τον Μπιλ Ο’Ράιλι, η αποπομπή του δημοσιογράφου των «New York Times» Μάικλ Ορέσκις και η δημόσια ταπείνωση και ακύρωση του τηλεοπτικού συμβολαίου του Μαρκ Χάλπεριν. Ο «ροζ κυκλώνας», λοιπόν, που εδώ και μήνες πλήττει την άλλη άκρη του Ατλαντικού, έχει εισβάλει για τα καλά στα media. Κάποιοι τολμούν να πάνε αντίθετα στο ρεύμα. Κάνουν λόγο για μία τάση που τείνει να εξελιχθεί σε σύγχρονο κυνήγι μαγισσών και διαδικτυακό λαϊκό δικαστήριο.
Η γνωστή τηλεοπτική περσόνα Στέισι Σρέντερ (κάτω) και η διάσημη ηθοποιός Κίρστι Αλεϊ (πάνω) αντέδρασαν σε αυτό που και οι δύο χαρακτήρισαν «μαζική υστερία». Η Αλεϊ μέσω των social media εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τον διασυρμό ανθρώπων χωρίς στοιχεία
Το φαινόμενο #metoo («Κι εγώ επίσης») Το πράγμα πήρε τεράστια διάσταση μετά το πρώτο σοκ στο Χόλιγουντ και τις αποκαλύψεις για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν. Τότε, γυναίκες από τον καλλιτεχνικό χώρο στις ΗΠΑ ξεκίνησαν ένα είδος κινήματος, χρησιμοποιώντας στο Twitter το hashtag #metoo («Κι εγώ επίσης»). Την αρχή έκανε η Αμερικανίδα ηθοποιός και παραγωγός Αλίσα Μιλάνο με ένα tweet με το οποίο προέτρεπε θαυμάστριες και συναδέλφους της να συσπειρωθούν ενάντια στις σεξουαλικές επιθέσεις. «Εάν όλες οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση κάνουν ανάρτηση στο Twitter με το #metoo, μπορεί να δώσουμε στον κόσμο μια αίσθηση της έκτασης του προβλήματος», έγραψε.
Δύο απλές λέξεις ήταν αρκετές για να κατακλυστεί το Twitter από μηνύματα, κυρίως γυναικών, αλλά και ανδρών που θέλησαν να ενταχθούν στο κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.
Περισσότερες από 220 γυναίκες που υπηρετούν στο Διπλωματικό Σώμα, στις Ενοπλες Δυνάμεις και σε υπηρεσίες στον τομέα της εθνικής ασφάλειας δήλωσαν συμμετοχή τους στο κίνημα.
Το κλίμα αυτό δεν άφησε ανεπηρέαστη την Ευρώπη και ειδικά το Ευρωκοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, 35 γυναίκες και πέντε άνδρες συμμετείχαν σε σχετική συζήτηση στο Στρασβούργο, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν #metoo.
Το κίνημα #metoo δεν λέει να καταλαγιάσει. Ποιος θα είναι ο επόμενος;
Τα νέα θύματα του «ροζ» παροξυσμού
Μαρκ Χάλπεριν
Εχασε σε 24 ώρες το τηλεοπτικό του συμβόλαιο, τη συμφωνία με τον εκδοτικό του οίκο και τη συνεργασία του με το HBO
Μπιλ Ο’Ράιλι
Ο θρυλικός άνκορμαν του FOX news. Εδωσε 45 εκατ. δολάρια για να κρατήσει τα στόματα κλειστά
Μάικλ Ορέσκις
Είδε την πόρτα της εξόδου των «NY Times» μετά από καταγγελίες συναδέλφων του
Τσάρλι Ρόουζ
Ο παρουσιαστής της ιστορικής εκπομπής «60 minutes». Στη φωτογραφία με την Κριστίν Λαγκάρντ
O «καλωδιακός βασιλιάς» έμεινε γυμνός Σε μία αδιαμφισβήτητη ειρωνεία της τύχης, ο Λάουερ ήταν αυτός που πήρε συνέντευξη από τον Μπιλ Ο’Ράιλι, με αφορμή τη δική του καθαίρεση για τον ίδιο λόγο. Του είπε, μάλιστα, κατά τη διάρκεια αυτής: «Πρέπει να ήσουν ο τελευταίος άνθρωπος που ήθελε το Fox News να απολύσει. Εσύ τους έφερνες τα νούμερα».
Κάτι που ίσχυε και για τον ίδιο, καθώς είχε υπογράψει ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια, ύψους 20 εκατομμυρίων μέχρι το 2018. Ηταν, άλλωστε, το άτομο στο οποίο βασιζόταν η όλη συνταγή της εκπομπής.
Πράγματι, ο Ο’Ράιλι είχε κερδίσει το προσωνύμιο «καλωδιακός βασιλιάς», λόγω της τεράστιας απήχησης που απολάμβαναν ο ίδιος και η εκπομπή του, η οποία είχε τα μεγαλύτερα νούμερα από οποιαδήποτε άλλη στην κατηγορία της για 16 συναπτά έτη. Αυτό είχε ανεβάσει το κασέ του στα ύψη.
Μαζί με την αξιοπιστία του όμως έπεσε και αυτό, όταν οι «New York Times» δημοσίευσαν μία πολύμηνη έρευνα, όπου υποστηριζόταν ότι ο δημοσιογράφος είχε δώσει συνολικά 45 εκατ. δολάρια σε γυναίκες για να μη βγει προς τα έξω η άσεμνη συμπεριφορά του εναντίον τους. Η μοναδική γυναίκα που έκανε επίσημη καταγγελία ήταν αυτή που πήρε τα 45 εκατ. και είπε ότι της έστελνε στο κινητό της σεξουαλικά μηνύματα και ειδικά πορνογραφικά βίντεο ομοφυλοφιλικού περιεχομένου. «Με ανάγκασε να έχω σεξουαλική σχέση μαζί του», κατέληξε.
«Κυκλοφορούσε γυμνός και με θώπευσε» Την ίδια μοίρα είχε και ο θρυλικός δημοσιογράφος Τσάρλι Ρόουζ, ένας από τους διασημότερους τηλεοπτικούς παρουσιαστές και αναλυτές στις ΗΠΑ, γνωστός για τις αποκλειστικές συνεντεύξεις που εξασφάλιζε και τις συνεργασίες του με δίκτυα, όπως το CBS, το PBS και το Bloomberg. Ηταν, μάλιστα, ο παρουσιαστής της εκπομπής «60 minutes», από την οποία έχουν περάσει οι σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες -και όχι μόνο- των δύο τελευταίων δεκαετιών.
Ο Ρόουζ τα είχε όλα: αξιοζήλευτη καριέρα, υπέροχη οικογένεια, χρήματα και διάσημους φίλους. Ολοι τού γύρισαν την πλάτη, όμως, έπειτα από δημοσίευμα της «Washington Post», το οποίο αποκάλυψε τις μαρτυρίες οκτώ γυναικών, οι οποίες τον κατηγορούσαν ότι τις είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά στο παρελθόν.
Ο Ρόουζ εξέδωσε ανακοίνωση όπου έλεγε: «Ζητάω ειλικρινά συγγνώμη για την απρεπή συμπεριφορά μου. Αισθάνομαι τρομερά άβολα.
Συμπεριφέρθηκα χωρίς την απαραίτητη ευαισθησία μερικές φορές και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό». Ωστόσο, αμφισβήτησε την ακρίβεια των γεγονότων που καταγγέλθηκαν σε βάρος του: «Δεν πιστεύω ότι όλες αυτές οι κατηγορίες είναι ακριβείς», διότι «ένιωθα πάντα ότι τα αισθήματα ήταν αμοιβαία, αν και τώρα συνειδητοποιώ πως έκανα λάθος».
Οι οκτώ καταγγέλλουσες, όλες συνεργάτιδες του Ρόουζ ή επίδοξες συνεργάτιδες της εκπομπής του, αφηγήθηκαν ότι από τα τέλη του 1990 μέχρι και το 2011 τις είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά. Κυκλοφορούσε γυμνός μπροστά τους, ενώ τις είχε θωπεύσει επανειλημμένως.
«Με φίλησε ενώ συζητούσαμε το επαγγελματικό μου μέλλον» Ο πρώην διευθυντής της «International Herald Tribune» Μάικλ Ορέσκις και υψηλόβαθμος αρχισυντάκτης των «New York Times» είδε τη φήμη και την καριέρα του να κατακρημνίζονται. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι μεγαλύτερες επαγγελματικές του ευκαιρίες παρουσιάστηκαν τη δεκαετία του 1990. Τότε ήταν που εδραιώθηκε στον χώρο και παρενόχλησε και δύο γυναίκες, τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενά τους. Είναι γενικότερη τάση κάθε γυναίκα να ανασκαλεύει το παρελθόν και ό,τι δραματικό τής έχει συμβεί, χωρίς φόβο και πάθος, να το καταγγέλει.
Το αποτέλεσμα γι’ αυτόν ήταν λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες να διωχθεί από την εργασία του. Και οι δύο γυναίκες κατήγγειλαν ότι είχε προσπαθήσει να τις φιλήσει ενώ συζητούσαν μαζί του το επαγγελματικό τους μέλλον στο γραφείο του στην Ουάσινγκτον, τότε που ήταν επικεφαλής των «Times». Μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών, η συνάδελφός του Ρεβέκα Χέρσερ επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη θέση του. Είπε ότι και αυτή τον είχε καταγγείλει στο τμήμα προσωπικού της εφημερίδας το 2015. Ο διευθυντής της εφημερίδας, μάλιστα, είχε ανακοινώσει με εσωτερικό σημείωμα στους εργαζομένους ότι, ακόμα και αν δεν έβγαινε η ιστορία προς τα έξω, ήταν ήδη σε εξέλιξη μια έρευνα για τον δημοσιογράφο.
Ο ίδιος έβγαλε μία ανακοίνωση με την οποία ζητούσε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του. Μια καριέρα 40 ετών από την «Daily News» στους «New York Times» τελείωσε άδοξα.
Η μαθητευόμενη δημοσιογράφος Εριν Λαβιόλα υπερασπίστηκε τον Ματ Λάουερ, χαρακτηρίζοντάς τον ευγενή και τυπικό
«Μου τριβόταν» Ο δημοσιογράφος Μαρκ Χάλπεριν χρειάστηκε 24 ώρες για να χάσει την τηλεοπτική εκπομπή του στο ABC, μία επικερδή συμφωνία για βιβλίο και ένα ντοκιμαντέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο HBO, βασισμένο στην έρευνα και τις συνεντεύξεις του για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Η Νταϊάνα Γκόλντμπεργκ, νεαρή ερευνήτρια στο ABC News το 1994, ζήτησε από τον συνάδελφό της Μαρκ Χάλπεριν πληροφορίες για ένα ρεπορτάζ.
Προθυμοποιήθηκε να τη βοηθήσει και της ζήτησε να συναντηθούν στο γραφείο του. «Κλείσε την πόρτα», της είπε όταν μπήκε. Οταν εκείνη κάθισε απέναντί του, εκείνος της έδειξε τα πόδια του και της είπε: «Κάτσε εδώ και θα σου δώσω τις πληροφορίες που χρειάζεσαι». Η ίδια εξομολογήθηκε αργότερα ότι σκέφτηκε «πώς; Δεν θέλω να κάτσω στα πόδια σου!», αλλά είπε επίσης ότι εκείνη ήταν άπειρη και αυτός ήδη έμπειρος και δυνατός.
«Πίστευα ότι αν του αρνιόμουν θα καταστρεφόταν η καριέρα μου».
Κάθισε μόνο για να διαπιστώσει ότι ο Χάλπεριν είχε στύση. Αυτό συνέβη 3-4 φορές. Ο Χάλπεριν, 52 ετών, αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο σημαντικούς δημοσιογράφους της γενιάς του.
Με τα χρόνια είχε αποκτήσει τη φήμη ότι ενοχλεί τις νεότερες συναδέλφους του. Σε σύντομη συνέντευξή του μετά τις αποκαλύψεις είπε ότι «εκείνη την εποχή πράγματι διεκδικούσα σχέσεις με συναδέλφους μου, κάποιες φορές υφιστάμενές μου. Τώρα ξέρω ότι αυτό είναι λάθος».
Μέσα σε τρεις εβδομάδες 12 γυναίκες έκαναν παρόμοιες καταγγελίες. Ολες ανώνυμες. Αναφέρονταν σε απρεπή αγγίγματα, ακατάλληλα μηνύματα, τηλεφωνήματα αργά τη νύχτα και επανειλημμένες σεξουαλικές προκλήσεις.
Κάποιες είπαν ότι έτριψε τα γεννητικά του όργανα πάνω τους. Μία άλλη είπε ότι, όταν χτύπησε στο δωμάτιό του για να τον ενημερώσει σχετικά με την καμπάνια του 2004 που κάλυπταν δημοσιογραφικά, εκείνος άνοιξε φορώντας μόνο μία ανοιχτή ρόμπα.
Το Χόλιγουντ, το Κοινοβούλιο και η Silicon Valley συνεχίζουν να βιώνουν τα απόνερα του σκανδάλου του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Μόνο που τα απόνερα τείνουν να εξελιχθούν σε τσουνάμι και να διαλύσουν στο πέρασμά τους τη δομή της ελίτ. Με πλατφόρμα τα social media, μαθητευόμενες δημοσιογράφοι, άνδρες μασέρ και άλλοι έχουν επιδοθεί σ’ ένα κυνήγι, επιλέγοντας να μιλήσουν δημόσια για τη σεξουαλική παρενόχληση και τις διακρίσεις που υφίστανται κυρίως στον χώρο εργασίας.
Ωστόσο, κάθε δράση έχει και αντίδραση. Οι φωνές που κάνουν λόγο για γενικευμένη υστερία, η οποία στερείται λογικής, πυκνώνουν: «Ανθρωποι χάνουν τα πάντα για κάτι που ίσως έκαναν πριν από 20 χρόνια». Η ηθοποιός Κίρστι Αλεϊ έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό: «Τι στο διάολο συμβαίνει; Τώρα ζούμε σε μία χώρα όπου άτομα χάνουν τη δουλειά τους, όταν κατηγορούνται χωρίς αποδείξεις και σε πολλές περιπτώσεις από ανώνυμους καταγγέλλοντες. Ολα αυτά πλήττουν τα αληθινά θύματα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων».
Μία από τις πιο γνωστές μπλόγκερ και τηλεοπτικές περσόνες της Αμερικής, η Στέισι Σρέντερ, επίσης τόλμησε να εκφράσει τη διαφωνία της. «Δεν καταλαβαίνω κάποιες από αυτές τις καταγγελίες. “Μου είπε να κάτσω πάνω του. Μου είπε να πάω στο δωμάτιό του”. Μην κάτσεις πάνω του, μην πας στο δωμάτιό του. Δεν είναι δύσκολο να αποφύγεις την πεολειχία αν δεν τη θες».
Ως αποτέλεσμα του σχολίου αυτού, σε λιγότερο από μία ημέρα έχασε πάνω από τους μισούς χορηγούς της και αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία ζητούσε συγγνώμη. Στο διάβα του κυκλώνα βρέθηκε και η γνωστή ηθοποιός και δημιουργός της δημοφιλούς σειράς «Girls» Λένα Ντάναμ.
Οταν μία ανώνυμη γυναίκα κατηγόρησε έναν συνάδελφό της για βιασμό, εκείνη και άλλες δύο γυναίκες έβγαλαν κοινή ανακοίνωση για να τον υπερασπίσουν. «Τον γνωρίζουμε, γνωρίζουμε και την υπόθεση. Δυστυχώς ανήκει στο 3% των γυναικών που ψεύδονται». Πολλές γυναίκες αντιμετώπισαν την απόφασή της αυτή ως προδοσία. Ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες απαίτησαν την αποπομπή της από οποιοδήποτε πρότζεκτ.
Οι περισσότεροι φαίνεται πως είναι όντως ένοχοι ως έναν βαθμό. Ολες αυτές τις καταγγελίες επί δικαίους και αδίκους, όμως, τις ενώνει ένα κοινό στοιχείο: η έλλειψη αποδείξεων και δικαστικής κρίσης. Η ακτιβιστική παραφορά ενθαρρύνει την τάση για καταγγελίες. Δεδομένου, όμως, ότι κατά κανόνα δεν υπάρχουν αποδείξεις, τα σκάγια μπορεί να πάρουν και ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με σεξουαλική παρενόχληση.
Μοιραία, λοιπόν, οδηγούμαστε σ’ ένα ανερμάτιστο τσουβάλιασμα που τιμωρεί εκδικητικά και αδιακρίτως, βάσει υποψιών. Ολοι είναι εν δυνάμει ένοχοι, ανάλογα με την κατακραυγή που ξεσηκώνουν οι καταγγελίες εναντίον τους. Πόσο δίκαιο είναι αυτό;
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ