2017-12-10 06:00:31
Φωτογραφία για Βελιγράδι-Διαβαλκανική: Σεβασμός στις Συνθήκες
Μια δηκτική δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, καταδεικνύει το κλίμα μέσα στο οποίο ολοκληρώθηκε η σημαντική τετραμερή Σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, που διεξήχθη στο Βελιγράδι, σχετικά με τους «διαξιφισμούς» που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Έλληνα ομόλογό του και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα μας.

«Η αναθεώρηση μιας διεθνούς συνθήκης δεν θεωρώ ότι θα ήταν εποικοδομητική για τα Βαλκάνια», σχολίασε συγκεκριμένα ο Μπόικο Μπορίσοφ, υπογραμμίζοντας: «Όσον αφορά τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης, αν και απάντησε ήδη ο κ. Τσίπρας, θα ήθελα να πω ότι η αναθεώρηση μιας διεθνούς συνθήκης δεν θεωρώ ότι θα ήταν εποικοδομητική για τα Βαλκάνια.

»Τι θα πρέπει να γίνει; Να συζητήσουμε ξανά την Ιστορία; Να επιστρέψουμε στο παρελθόν; Τότε θα πρέπει να εξαφανιστούμε. Δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.


Αναφερόμενος ευρύτερα στη συνεργασία στα Βαλκάνια, είπε -μεταξύ άλλων- πως «θα πρέπει να επιδεικνύουμε τη σοφία μας και όχι αυτά που μας διχάζουν» και «να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος διότι έτσι θα γίνουν οι σχέσεις μας πιο δυνατές από ποτέ» με στόχο «ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους λαούς των χωρών μας».

Τσίπρας: Με βάση το διεθνές δίκαιο παίρνουμε το μέλλον στα χέρια μας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις, τις διεθνείς συνθήκες, όπως είναι η Συνθήκη της Λοζάνης, που είναι ο θεμέλιος λίθος των χωρών στην ευρύτερη περιοχή, μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να κινηθούμε σε μία προοπτική ευημερίας, ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης των κρατών μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στο Βελιγράδι.

«Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας είναι εξελίξεις δύσκολες, εξελίξεις που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση, εντείνονται οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ιδίως στους τομείς της ασφάλειας και της διαχείρισης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Την ίδια στιγμή, συνολικά ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση. Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις, κάποιες χώρες που θεωρούν ότι αυτές οι εξελίξεις επιβάλουν την εθνική περιχαράκωση, την επιστροφή σε κάθε είδους εθνικισμούς, να υψώνουμε φράκτες και τείχη, να οδηγούμαστε σε ψυχροπολεμικές λογικές» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο «είναι καταστροφικό για το μέλλον μας και το μέλλον της Ευρώπης».

Οι συνομιλίες με γείτονες είτε είναι δύσκολες είτε είναι εύκολες είναι αναγκαίες

Με αφορμή ένα έγγραφο του 1884 του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών William Gladstone, ο οποίος έλεγε 133 χρόνια πριν ότι η Ελλάδα, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία πρέπει στα Βαλκάνια να έχουν μια πολύ στενή σχέση συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι χώρες της περιοχής να συνομιλούν «είτε αυτό είναι εύκολο, είτε είναι δύσκολο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Σήμερα δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποιον υπουργό 'μεγάλης δύναμης΄ να μας το υποδείξει αυτό, πρώτα απ' όλα γιατί δεν υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις με την έννοια που γνωρίζαμε παλιά, που θα μας πάρουν από το χέρι και θα μας καθοδηγήσουν, θα μας δείξουν τον ορθό δρόμο για την περιοχή μας» αλλά πρέπει «να συνειδητοποιήσουμε από μόνοι μας την ανάγκη αυτής της συνεργασίας, της ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνεργασίας για να προωθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι -και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας ξεχωριστά με τους γείτονες του- να μιλάμε εποικοδομητικά για το μέλλον όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό» και πρόσθεσε: «Είχα την εμπειρία πριν από λίγες ημέρες να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο. Χθες και σήμερα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Είτε δύσκολο, είτε εύκολο, είναι αναγκαίο. Είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς, στα χέρια μας, το μέλλον των χωρών μας, των λαών μας και να διαμορφώσουμε συνθήκες καλής γειτονίας».

«Από μόνοι μας να χαράξουμε το μέλλον» σε σταθερές βάσεις συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα κοινά πρότζεκτ που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνόδου, τα οποία μπορούν να προωθήσουν την οικονομική, εμπορική συνεργασία και να χαράξουν το μέλλον των τεσσάρων χωρών σε σταθερές βάσεις συνεργασίας.

«Από μόνοι μας να χαράξουμε το μέλλον, να πάρουμε στα χέρια μας τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή των πολιτών μας γιατί η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι εντάσεις, οι αντιπαραθέσεις δεν οδηγούν πουθενά.» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ας διδαχθούμε από την πλούσια Ιστορία της Βαλκανικής για να χαράξουμε το μέλλον μας σε ένα διαφορετικό δρόμο, συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού και συνανάπτυξης. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε οι τέσσερις εδώ και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα βρει πολύ μεγάλη απήχηση και στους εταίρους μας στην Ευρώπη και στους υπόλοιπους γείτονές μας».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ζητήματα της ενέργειας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ήδη έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ» και σημείωσε πως «υπάρχουν και σκέψεις στο μέλλον και για άλλους αγωγούς που θα περάσουν και θα φέρουν φυσικό αέριο» λέγοντας πως «είναι όλες αυτές οι ιδέες ευπρόσδεκτες από την Τουρκία προς την Ελλάδα».

Σημείωσε ακόμη ότι «προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς στη δημιουργία μιας πλωτής πλατφόρμας επαναϋγροποίησης φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη», η οποία μπορεί να είναι ένας κόμβος ενεργειακός, καθώς θα προχωρήσει, όπως είπε, και η κατασκευή του κάθετου άξονα, του IGB, που θα διανσυδέει τον ΤΑΡ και φυσικά τον LNG και θα δίνει τη δυνατότητα, αυτός ο κάθετος άξονας να πάει φυσικό αέριο προς τη Βουλγαρία.

«Ο λεγόμενος λοιπόν IGB, στον βαθμό που θα διασυνδεθεί με τους αγωγούς εκείνους που συνδέουν τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία και τη Σερβία μπορεί να αποτελέσει ένα πρότζεκτ πάρα πολύ ουσιαστικό που θα δίνει την προοπτική της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και την προοπτική της πολύ στενής συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών μας και συνολικότερα της περιοχής».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δύο ακόμη σημαντικά πρότζεκτ που αφορούν τη σιδηροδρομική διασύνδεση των χωρών μας. Στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη, στην Καβάλα, με τον κ. Μπορίσοφ και το οποίο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «μπορούμε να το επεκτείνουμε στη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, με το Μπουργκάς, το Ρούσε και από εκεί στο Βουκουρέστι, ουσιαστικά τη σιδηροδρομική διασύνδεση του Αιγαίου με τον Δούναβη».

Επίσης, ανέφερε ότι ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ στο οποίο «θα εργαστούμε από κοινού για να βρούμε χρηματοδότηση είναι ο εκσυγχρονισμός σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης- Βελιγραδίου».

Στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

Με αφορμή τη σημερινή δεύτερη Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως έχουμε πλέον «έναν νέο θεσμό εποικοδομητικό, δημιουργικό, ουσιαστικό για την κοινή πορεία των χωρών μας αλλά και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων».

Επανέλαβε δε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «η Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ σύντομα, να διορθώσει ένα μεγάλο λάθος που έχει τις ρίζες του στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε συνολικά αυτή η περιοχή των Βαλκανίων» και η Σερβία να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Δεν μπορεί η Σερβία να είναι έξω από την ευρωπαϊκή οικογένεια στον βαθμό που η πλειοψηφία των πολιτών της επιθυμεί να ενταχθεί σ' αυτήν» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην προεδρία της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το α' εξάμηνο του 2018, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα είναι μια «βαλκανική προεδρία» και πως τον Μάιο του 2018, στη Σόφια, «μας δίνεται η ευκαιρία να αναζωογονήσουμε την ατζέντα του 2003», μια ατζέντα «που θα βασίζεται σαφώς στην αιρεσιμότητα αλλά και σ΄ ένα όραμα για το μέλλον της περιοχής μας».

«Έτος ορόσημο το 2018 για Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη»

Την ανάγκη «να δουλέψουμε ώστε να είναι ένα ιστορικό έτος το 2018 για όλη την περιοχή» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την τετραμερή σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας.

«Για την Ελλάδα πράγματι είναι ένα έτος καμπής, αφού σχεδόν μετά από οχτώ χρόνια, τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα βρίσκεται έξω από προγράμματα στήριξης, θα έχει δηλαδή την οικονομική αυτοδυναμία να στηρίξει με τις δικές της δυνάμεις τις ανάγκες της» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «και για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής μπορεί να είναι το 2018 ένα κρίσιμο έτος ορόσημο» με τη βουλγαρική προεδρία στην ΕΕ και τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και για την Ευρώπη.

«Θα έλεγα ότι το 2018 μπορεί να είναι ένα έτος θετικό εξελίξεων στην Ευρώπη. Η Ευρώπη ούτως ή άλλως συζητάει για το πώς θα αναβαθμίσει το θεσμικό της πλαίσιο και θα διορθώσει τις αδυναμίες της. Τώρα, που βρίσκεται σε μια περίοδο που δεν υπάρχει κρίση, ώστε να είμαστε πιο ισχυροί στο μέλλον για να αντιμετωπίσουμε και να ανταπεξέλθουμε σε άλλες κρίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ίσως το 2018 να είναι ένα έτος που θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, κάνει αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός» και πρόσθεσε: «Να σταματήσει, κατά την άποψή μου, την αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν σταματήσει μια λυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχθεί μια λύση στην ονομασία αμοιβαία αποδεκτή. Σ' αυτή την προοπτική βεβαίως θα είμαι ο πρώτος που θα σπεύσει να εγγυηθεί η Ελλάδα την αναπτυξιακή προοπτική και την ασφάλεια αυτής της γείτονος χώρας».

Βούτσιτς: Ιδιαίτερα σημαντική η σύνοδος του Βελιγραδίου

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τη σημερινή τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στο Βελιγράδι, σημειώνοντας ότι «όλα όσα κάναμε από κοινού σήμερα θα ωφελήσουν τους λαούς των χωρών μας».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε στο προεδρικό μέγαρο της Σερβίας με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, ο κ. Βούτσιτς τόνισε πως «συζητήσαμε κοινά πρότζεκτ που θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες μας και την περιοχή» και αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας στην περιοχή μας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρότζεκτ κατασκευής του κάθετου αγωγού που θα συνδέει τον ΤΑΡ με τη Βουλγαρία και στη συνέχεια θα επεκτείνεται προς τη Σερβία λέγοντας πως είναι μείζονος σημασίας το πρότζεκτ αυτό (σ.σ. αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) «γιατί επιτρέπει σε περισσότερους αγωγούς να περνούν από την περιοχή μας και διασφαλίζεται η ενεργειακή μας ανεξαρτησία», ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου της περιοχής.

Ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε τους τρεις πρωθυπουργούς για τη στήριξη που παρέχουν στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Στην ενσωμάτωση της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς.

«Η οικογένεια της Ευρώπης θα γίνει πιο πλούσια με την ένταξη της Σερβίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.

Στην τετραμερή σύνοδο συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν τις χώρες της περιοχής σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, όπως είπε ο κ. Τουντόσε, ο οποίος και ανακοίνωσε πως η επόμενη σύνοδος θα γίνει στις αρχές του ερχόμενου Μαρτίου, στο Βουκουρέστι.

Το μνημείο του Βενιζέλου στο Βελιγράδι

Το μνημείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Βελιγράδι επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, και σε μία κίνηση με έντονο συμβολισμό εναπόθεσε λίγα λουλούδια.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ