2017-12-11 06:36:06
Φωτογραφία για Έργα ανάπλασης στο Μικρολίμανο και αντιδράσεις
Σε έναν ελκυστικό διεθνή προορισμό θα μετατραπεί το Μικρολίμανο μετά τις εργασίες

ανάπλασης που θα ξεκινήσουν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Το έργο πνοής, όχι μόνο για τους Πειραιώτες αλλά γενικότερα για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα και θα αφορά την ανάπλαση 15.600τμ στο Μικρολίμανο, με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.

Τα κύρια στοιχεία και χαρακτηριστικά της μελέτης αποκαλύφθηκαν πριν από μόλις έναν μήνα, κατά την διάρκεια συνάντησης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του δήμου Πειραιά. Η ανάγκη βελτίωσης της εικόνας αλλά κυρίως και της καθημερινότητας των πολιτών του Πειραιά και των τουριστών που συρρέουν κατά χιλιάδες κάθε χρόνο, ώθησε τις αρχές να κινηθούν άμεσα για την λήψη των αποφάσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανάπλαση θα περιλαμβάνει δρόμους ήπιας κυκλοφορίας με μεγάλα πεζοδρόμια, ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους περιπάτου και αναψυχής με δενδροφύτευση, αλλά και διάφορες παρεμβάσεις ανάπλασης σε συγκεκριμένες οδούς και περιοχές όπως η Ναυάρχου Βότση και τα προσφυγικά.


Άλλωστε, τα έργα ανάπλασης ήταν κάτι που ζητούσαν εδώ και χρόνια, τόσο οι κάτοικοι της περιοχής, όσο και η δημοτική αρχή.

Λίγα λόγια για το Μικρολίμανο

Το Μικρολίμανο ή Φανάρι ή λιμένας Κουμουνδούρου, πρώην Τουρκολίμανο, αποτελεί κατάληξη του λόφου της Καστέλας, μία «προκυμαία» ανάμεσα στο Πασαλιμάνι και το Ν. Φάληρο, βορειοανατολικά της Πειραϊκής χερσονήσου με θέα την είσοδο του Σαρωνικού Κόλπου η οποία κατά την αρχαιότητα, χαρακτηριζόταν πολεμικός λιμένας της αρχαίας Αθήνας.

Με το πέρασμα των αιώνων και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αποτέλεσε καταφύγιο για τους αλιείς της περιοχής. Από την δεκαετία του 1950 και έπειτα ο γραφικός φυσικός λιμένας του Τουρκολίμανου μετατρέπεται σε διεθνή κοσμοπολίτικο προορισμό ψυχαγωγίας εξαιτίας της γραφικότητας του αλλά και της δυνατότητας πρόσβασης από θαλάσσης σκαφών αναψυχής, ιστιοφόρων κλπ.

Το απομονωμένο μικρό λιμάνι και η κολυμβητική ακτή, μετατράπηκαν σταδιακά σε οργανωμένο πόλο εστίασης-αναψυχής, σε σημείο αναφοράς και τουριστικό πόλο έλξης μητροπολιτικού επιπέδου, συγκεντρώνοντας μια σειρά καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εστίασης - αναψυχής (εστιατόρια, καφετέριες, μεζεδοπωλεία, μπαρ κλπ) τα οποία αναπτύσσονται, κατά κύριο λόγο υπαίθρια, εκατέρωθεν της οδού Ακτής Κουμουνδούρου.

Η ανάπλαση

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε τη σημασία της ανάπλασης και είπε χαρακτηριστικά: «πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας παρέμβαση στην πόλη του Πειραιά, που σε συνδυασμό με τα άλλα εκτελούμενα έργα, θα αναδείξει τα φυσικά πλεονεκτήματα και τη μοναδική ομορφιά της περιοχής, θα επιλύσει χρόνια προβλήματα υποβάθμισης μιας περιοχής που κάποτε υπήρξε σημείο αναφοράς για την πόλη και θα καταστήσει εκ νέου περιοχή αυτή σε χώρο αναψυχής, τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης».

Το έργο της ανάπλασης του Μικρολίμανου που θα εκτελεστεί από το δήμο Πειραιά γίνεται με σκοπό την αναβάθμιση της περιοχής η οποία σύμφωνα με το δήμο, κρίνεται απαραίτητη τόσο γιατί αξιολογήθηκε απολύτως αναγκαία η απομάκρυνση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων εστίασης παρά την ακτή (έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης) όσο και για λόγους αντιμετώπισης των καταγεγραμμένων αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων της. Ένα από τα πλέον επείγοντα ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει η σημερινή Δημοτική Αρχή όταν ανέλαβε το Σεπτέμβριο του 2014 ήταν η εκτέλεση των πρωτόκολλων κατεδάφισης μέχρι 31/12/2014. Με συνεχείς αναβολές μέσω τροπολογιών έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Ωστόσο ο στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μην πληγεί, όσο αυτό είναι εφικτό, η λειτουργία των υπαρχόντων καταστημάτων εστίασης, αλλά και του όμορου οικιστικού πυρήνα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης επισημαίνει πως πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση, η οποία θα αναβαθμίσει λειτουργικά και αισθητικά μια από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας. «Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Μικρολίμανου, είναι ένα εμβληματικό έργο, που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής προς το καλύτερο. Επιπλέον, θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης μας», τονίζει ο κ. Μώραλης, ενώ διευκρινίζει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2014 -μετά την ανάληψη καθηκόντων ως δημοτική αρχή-, υπήρχε ήδη τελεσίδικη δικαστική απόφαση για την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών στο Μικρολίμανο μέχρι τέλος του ίδιου έτους καθώς επίσης δεν υπήρχε και καμία μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής.

Για το λόγο αυτό, ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος Πειραιά, οι αρχές ξεκίνησαν με γοργούς ρυθμούς να εργάζονται ταυτοχρόνως προς δυο κατευθύνσεις: «Αφενός να διεκδικούμε παρατάσεις για το θέμα των κατεδαφίσεων με τροπολογίες στη Βουλή, ώστε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις και τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτές, αφετέρου να λάβουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις και εγκρίσεις ώστε να παρουσιάσουμε το συντομότερο δυνατό μια ολοκληρωμένη μελέτη».

Σήμερα πλέον, σύμφωνα με τον κ. Μώραλη, η δημοτική αρχή Πειραιά είναι ικανοποιημένη διότι διαθέτει πλέον και τη μελέτη αλλά και τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, την οποία δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τόσο για το συγκεκριμένο έργο όσο και για την γενικότερη συνεργασία αυτά τα τρία χρόνια.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ομορφιά του μοναδικού αυτού τοπίου, με σεβασμό στο περιβάλλον και την επιχειρηματικότητα. Να γίνει μια φιλική περιοχή για τους μόνιμους κατοίκους και παράλληλα να καταστεί πόλος έλξης για τους επισκέπτες του Πειραιά», καταλήγει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Οι αντιδράσεις

Ολοκληρωτικά αντίθετος ως προς την ανάπλαση που δρομολογείται εμφανίζεται μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων του λεκανοπεδίου της Αττικής και της ευρύτερης νομαρχιακής περιφέρειας Ιωάννης Τσάκος.

«Για μένα αυτή η ανάπλαση είναι καταστροφική. Τι λένε τώρα: Λένε να βγάλουνε τα μαγαζιά από την παραλία και να τα μεταφέρουν επάνω. Οι πελάτες το νερό θέλουν να βλέπουν. Μας ζητούν να πάμε 200 μέτρα μακριά από τη θάλασσα, όταν στο εξωτερικό νοικιάζουν ολόκληρους κόλπους και φτιάχνουν τα πάντα. Θέλουν να κάνουν έναν δρόμο περιπάτου, καταστρέφοντας επί της ουσίας ένα τουριστικό μνημείο 90 χρόνων», υποστηρίζει από την πλευρά του ο κ. Τσάκος, τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν επαφές μεταξύ της ένωσης και των εκάστοτε δημοτικών αρχών.

Ωστόσο, ουδέποτε, όπως δηλώνει, ακούστηκαν οι προτάσεις των καταστηματαρχών. Πως αιτιολογεί ο δήμος την τωρινή ανάπλαση, κατά τον κ. Τσάκο; «Η αιγιαλίτιδα ζώνη έφτανε μέχρι τα μαγαζιά και έπρεπε να αλλάξει το σχέδιο, τώρα βέβαια αιγιαλίτιδα ζώνη και μέσα στο λιμάνι πρώτη φορά ακούγεται, αφού αιγιαλίτιδα ζώνη είναι το σημείο όπου "σκάει" το κύμα. Επίσης, κατηγορούν ορισμένους καταστηματάρχες ότι έχουν κάνει υπερβάσεις στις πέργολες. Το 95% έχει άδειες, κάποιοι λίγοι δεν έχουν και εκεί πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να νομιμοποιηθούν».

Σύμφωνα με τον κ. Τσάκο υπάρχει μια πρόταση από τους καταστηματάρχες η οποία όμως δεν έχει εισακουστεί :«Υπάρχει ένα πεζοδρόμιο από την κάτω πλευρά των μαγαζιών. Αφού θέλουν να κάνουν περίπατο για τους τουρίστες να τον κάνουν πεζόδρομο, να επιτρέψουν την κίνηση των οχημάτων σε μια λωρίδα και να απαγορεύσουν την στάση και στάθμευση των οχημάτων, ώστε να μεγαλώσει ο χώρος για τους πεζούς».

Καταλήγοντας ο κ. Τσάκος λέει: «Έχουμε μέρη που θέλουν αξιοποίηση και δεν την κάνουν. Αντί να δείξουν τον πολιτισμό της πόλης του Πειραιά τα έχουν βάλει με το Μικρολίμανο» και θεωρεί από την εμπειρία του, πως αυτή η ανάπλαση θα είναι καταστροφική, οδηγώντας σε οικονομική ισοπέδωση τους καταστηματάρχες.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ