2017-12-15 12:24:03
Φωτογραφία για Λ. ΓΚΡΑΧΑΜ: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ 30% ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗ Β. ΚΟΡΕΑ
Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ προέβλεψε ότι υπάρχει μία πιθανότητα 30% να διατάξει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ένα πρωταρχικό πλήγμα κατά της Βόρειας Κορέας, προκειμένου ν’ αποτρέψει κάθε πιθανότητα εξαπόλυσης μιας πυραυλικής επίθεσης κατά των ΗΠΑ, μεταδίδει το CNN. «Θα έλεγα ότι υπάρχουν 3 στις 10 πιθανότητες για την χρήση στρατιωτικών μέσων», δήλωσε ο γερουσιαστής που εκλέγεται στη Νότια Καρολίνα, πρώτα σε συνέντευξη του στο περιοδικό ''The Atlantic,'' ενώ η εκτίμησή του, αυτή, αργότερα επιβεβαιώθηκε στο CNN. «Στην περίπτωση που οι Βορειοκορεάτες πραγματοποιήσουν μια νέα δοκιμή πυρηνικής βόμβας, την έβδομη, θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι 70%», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ο Γκράχαμ και ο Πρόεδρος Τραμπ συζήτησαν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας στην διάρκεια μιας παρτίδας γκολφ που έπαιξαν την Κυριακή, όπως δήλωσε ο ίδιος στην συνέντευξή του.

Η συζήτηση αυτή, οδήγησε τον γερουσιαστή να προβεί στην δημοσιοποίηση της δικής του εκτίμησης για την πορεία των εξελίξεων στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας κι αναφορικά με την πιθανή επιλογή των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην αξιοποίηση μιας επιθετικής επιλογής
. Η εκτίμησή του, στηρίζεται στην προσωπική του εντύπωση για την πορεία των εξελίξεων αναφορικά με την στάση του Προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Γκράχαμ στο CNN.

Ο Γκράχαμ είναι βετεράνος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και συμμετέχει στην Επιτροπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γερουσίας. Ο ίδιος, χαρακτηρίζεται ως ''γεράκι'' της εξωτερικής πολιτικής των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, στην υπόθεση της Βόρειας Κορέας ακολουθεί μία πιο μετριοπαθή στάση, καθώς όπως δήλωσε στην συνέντευξή του ελπίζει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν πολεμικά μέσα, ενώ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας συνάντησης με τους Βορειοκορεάτες προς την αναζήτηση ειρηνικής εκτόνωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. «Ο πόλεμος με την Βόρεια Κορέα είναι εξ ολοκλήρου πόλεμος κατά του καθεστώτος», τόνισε ο ίδιος, δίνοντας έμφαση στο εξουθενωτικό κόστος μιας πολεμικής σύγκρουσης στην Κορεατική Χερσόνησο. «Δεν υπάρχει η επιλογή ενός ''χειρουργικού πλήγματος''. Έτσι, αν ποτέ χρησιμοποιήσεις την στρατιωτική επιλογή, δεν πρόκειται μόνο για εξουδετέρωση των πυρηνικών εγκαταστάσεών τους. Πρέπει να είσαι αποφασισμένος να ρίξεις το καθεστώς», τόνισε ο Γκράχαμ.

Παράλληλα, ο γερουσιαστής εξέφρασε την πεποίθησή του, σύμφωνα με την οποία «είναι 100% πεπεισμένος ότι η Κίνα κινείται με την λογική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια αξιόπιστη απειλή για την χρήση στρατιωτικής ισχύος από τις ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας, θα μπορούσε ν’ αξιοποιηθεί ο κεντρικό εργαλείο στρατηγικής για την άσκηση πιέσεων στο Πεκίνο. Στο επίκεντρο των πιέσεων αυτών, θα μπορούσε να είναι η επιτάχυνση των κινεζικών προσπαθειών για την πτώση του καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ. «Βλέπουν την Βόρεια Κορέα ως ένα ''αγκάθι'' στην πλευρά μας, αλλά κι ως ένα πρόβλημα γι’ αυτούς. Αυτό αλλάζει, την ημέρα που θα πιστέψουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να χτυπήσει καίρια την Βόρεια Κορέα», υποστήριξε ο Γκράχαμ δίνοντας έμφαση στην ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προκειμένου οι εμπλεκόμενες πλευρές να έχουν το περιθώριο να προχωρήσουν στους απαραίτητους συμβιβασμούς.

Ο γερουσιαστής μιλάει συχνά για την απειλή μιας πολεμικής σύγκρουσης με την Βόρεια Κορέα, ενώ τον προηγούμενο μήνα τόνισε ότι η εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία της Πιονγιάνγκ, καθιστά πιο πιθανή την διεξαγωγή ενός προληπτικού πολέμου. «Νομίζω ότι πραγματικά, ο χρόνος τελειώνει», τόνισε ο ίδιος, ενώ την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ. Ο Μακμάστερ δήλωσε την Τρίτη, ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθειας για την τελευταία καλύτερη ευκαιρία που μπορεί να προκύψει προκειμένου ν’ αποφευχθεί η χρήση πολεμικών μέσων». Παράλληλα, ο ίδιος, που έχει ουσιαστική θέση μεταξύ των συμβούλων του Τραμπ για ζητήματα διεθνούς πολιτικής, άφησε να εννοηθεί ότι η πολεμική σύγκρουση αποτελεί μία ρεαλιστική πιθανότητα.

Παρά το γεγονός ότι ο Γκράχαμ κι ο Μακμάστερ φαίνεται να πιστεύουν ότι ο χρόνος τελειώνει για τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποτρέψουν την ικανότητα από την Πιονγιάνγκ ν’ απειλεί την Ουάσινγκτον με την εξαπόλυση ενός πυρηνικού πυραύλου, αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το ρολόι έχει ήδη μηδενιστεί. «Ένας πύραυλος από την Βόρεια Κορέα, με πυρηνική κεφαλή, που θα είναι ικανός να πλήξει μία αμερικανική πόλη, δεν είναι πλέον μία μακρινή υπόθεση, αλλά ένας επερχόμενος κίνδυνος. Ένας κίνδυνος, που αποτελεί πραγματικό ρίσκο για το ξέσπασμα μιας πολεμικής σύγκρουσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής, Τζον Μακέιν από την Αριζόνα, που προεδρεύει τις Επιτροπής για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην Γερουσία.

Παρά το γεγονός ότι η δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την Βόρεια Κορέα απαιτεί την λήψη άμεσων μέτρων, η ρητορική που χρησιμοποιούν ο Γκράχαμ, αλλά κι άλλοι προκαλεί ''πραγματικό τρόμο'' υποστηρίζει ένας πρώην υψηλόβαθμος στον τομέα της Άμυνας.

«Εκπλήσσομαι από το γεγονός ότι άνθρωποι μιλούν τόσο ανοιχτά σχετικά με το ενδεχόμενο έναρξης πολέμου με μία πυρηνική δύναμη», δήλωσε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «απερίσκεπτος, όχι όμως παράλογος» ενώ αποκτά πυρηνικά όπλα μακράς ακτίνας δράσης για να διασφαλίσει την αποτροπή μιας σύγκρουσης με τις ΗΠΑ. Το συμπέρασμα αυτό, το υιοθετεί και η CIA.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τραμπ διακηρύσσει ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι τα στελέχη του Λευκού Οίκου αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση του ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον να προσφέρει στην Βόρεια Κορέα την διεξαγωγή συνομιλιών χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις. Ο Τίλερσον πρότεινε την Τρίτη, οι δύο πλευρές «να καθίσουν κάτω και να συζητήσουν» διαφοροποιώντας την μέχρι πρόσφατα εφαρμοζόμενη πολιτική από το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών. Από την άλλη μεριά, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει επιδείξει σοβαρή θέληση για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ή δεν έχει σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά της.

Υπέρ της άμεσης διπλωματίας με την Βόρεια Κορέα, τάσσεται ο ειδικός διαπραγματευτής των ΗΠΑ 

«Είμαστε ανοιχτοί στην πιθανότητα διαλόγου με την Βόρεια Κορέα, έχοντας ως στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Ωστόσο, πρώτα θα πρέπει η Βόρεια Κορέα ν’ απέχει από προκλήσεις και να ενεργήσει ουσιαστικά προς την παραπάνω κατεύθυνση», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου των ΗΠΑ στο CNN. Ο Τζόζεφ Γιανγκ ειδικός διαπραγματευτής των ΗΠΑ για την Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εμπλακεί σε κινήσεις άμεσης διπλωματίας με την Πιονγιάνγκ, ταυτόχρονα με την επιβολή κυρώσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον προσέφερε την Τρίτη την δυνατότητα διεξαγωγής άμεσων συνομιλιών με την Βόρεια Κορέα, χωρίς την ικανοποίηση προηγούμενων όρων. Ωστόσο, ο Λευκό Οίκος τόνισε αργότερα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων είναι η βελτίωση της συμπεριφοράς της Βόρειας Κορέας. «Πρέπει να εφαρμόσουμε άμεση διπλωματία, όπως επίσης και κυρώσεις. Αυτή είναι η πολιτική μας και στηρίζεται στην ταυτόχρονη άσκηση πιέσεων αλλά και την υλοποίηση διπλωματικών κινήσεων. Θέλουμε ν’ ασκούμε πίεση, ταυτόχρονα με την διπλωματία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ειδικός διαπραγματευτής των ΗΠΑ, από την Μπανγκόκ. Ο ίδιος, ταξίδεψε στην Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη μέσα στην εβδομάδα για συναντήσεις με αξιωματούχους για την κλιμάκωση των πιέσεων έναντι της Βόρειας Κορέας, μετά την τελευταία δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε.

Σ. Λαβρόφ: Καταστροφική η στρατιωτική επέμβαση στη Β. Κορέα

«Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι ανησυχητική. Δεν υπάρχει εναλλακτική στη σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης και τη διεξαγωγή συνομιλιών. Οι απόπειρες να προκληθεί ένα στρατιωτικό σενάριο με την ελπίδα να λυθεί η κρίση με τη βία θα οδηγήσουν μόνο στην καταστροφή», τόνισε  ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στην άνω βουλή.

Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία RIA και Interfax, ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι οι «μεγάλες διεθνείς συμφωνίες, κυρίως για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, απειλούνται με κατάργηση. Κάτι τέτοιο θα στείλει λάθος μήνυμα σε αυτούς που επιθυμούν να λύσουν τα προβλήματα στην κορεατική χερσόνησο». Επίσης νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ίγκορ Μορκούλοφ είχε επισημάνει ότι η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας, οι οποίες θα στραγγαλίσουν οικονομικά τη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η πίεση που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ πλησιάζει «μια κόκκινη γραμμή».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ