2017-12-16 14:59:31
Φωτογραφία για Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Γενική συνέλευση δικαστών: Στο επίκεντρο η αντιπαράθεση για το πόθεν έσχες
Για προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της σε μία προσπάθεια ελέγχου της ανεξαρτησίας τους έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και

Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης Η αντιπαράθεση για τις δηλώσεις πόθεν έσχες των δικαστών, αλλά και για τη γνωστή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν στο επίκεντρο, αλλά σε χαμηλότερους τόνους, της σημερινής γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ειδικότερα, για προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της σε μία προσπάθεια ελέγχου της ανεξαρτησίας τους έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος  Σεβαστίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης

Ο κ. Σεβαστίδης αναφερόμενος στους κινδύνους κατά της δικαστικής ανεξαρτησίας αναφέρθηκε σε δεκάδες δηλώσεις υπουργών με τις οποίες, όπως είπε, εξαπολύθηκε επίθεση κατά της Δικαιοσύνης για συγκεκριμένες αποφάσεις.


«Δεν υπάρχει», ανέφερε ο κ. Σεβαστίδης, «αντίστοιχο παράδειγμα που μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα βέβαια την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις Υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις είτε χλεύαζαν είτε κατηγορούσαν ανοιχτά για διαπλοκή το δικαστικό σώμα χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, ενώ τέλος μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε και ως γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Παράλληλα, τόνισε  ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων οι δικαστές είναι αποφασισμένοι να απαντούν στις προκλήσεις αλλά όπως πρόσθεσε «δεν πρόκειται το δικαστικό σώμα να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια ούτε να γίνει μέρος του προβλήματος. Όμως δεν θα αφήνουμε όμως αναπάντητες προκλήσεις, αλλά αιτιολογοημένα θα εξηγούμε στην κοινωνία τους σκοπούς που κάθε φορά επιδιώκονται».

Ακόμη, ο κ. Σεβαστίδης έκανε λόγο για υποχρηματοδότηση της Δικαιοσύνης, ζήτησε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και νομοθετική ρύθμιση με την οποία να απαγορεύονται στο εξής οι τοποθετήσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών σε κυβερνητικές η άλλες κρατικές θέσεις, τοποθετήσεις, που όπως είπε, «θίγουν το κύρος της Δικαιοσύνης».

Σκληρή κριτική κατά των δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων σχετικά με το πόθεν έσχες των δικαστικών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, μιλώντας ευθέως για «σπέκουλα» και «επιχείρηση κατασυκοφάντησης του δικαστικού σώματος», ενώ τόνισε ότι «οι δικαστές δηλώνουν επί 20 χρόνια πόθεν έσχες».

Αναλυτικότερα,  ο ο κ. Σεβαστίδης  για το θέμα του πόθεν έσχες, πρόσθεσε ότι το εν λόγω θέμα αποτέλεσε «αντικείμενο σπέκουλας και πολιτικής εκμετάλλευσης» ενώ επισήμανε «πως δεν υπάρχει προηγούμενο επίθεσης κατασυκοφάντησης του δικαστικού σώματος και μεγαλύτερο ψεύδος από το ότι οι δικαστές δεν θέλουν να δηλώσουν πόθεν έσχες, όταν ανελλιπώς επί 20 οι δικαστές δηλώνουν πόθεν έσχες».

«Πρόβλημα, αναρωτήθηκε για όσα είπε πριν μία εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης ,είναι το ότι έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας αντίθετη από τη δική του άποψη; Tο μόνο πρόβλημα είναι η έλλειψη κατανόησης του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης. Να κρίνει του νόμους. Αυτή είναι η δουλειά μας κύριε υπουργέ και αυτή τη δουλειά θα συνεχίσουμε να την κάνουμε».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπασπύρου που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαισούνης, αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου, την εκπόνηση νέων κωδίκων, Ποινικού και Σωφρονιστικού, στην βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας.

Επίσης αναφέρθηκε στην οργάνωση των διαδικασιών για διάσπαση του υδροκέφαλου Πρωτοδικείου Αθηνών με την ίδρυση νέου Πρωτοδικείου στην Αττική και εκτενώς ανέλυσε τις διαδικασίες ψηφιακοποίησης της Δικαιοσύνης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Επίσης, ο κ. Παπασπύρου αναφέρθηκε επίσης στον θεσμό της διαμεσολάβησης και της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που φθάνουν στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Παπασπύρου αναφερόμενος στη δικαστική ανεξαρτησία τόνισε τη θεσμική προσήλωση της Κυβέρνησης σε αυτή, αλλά προσέθεσε «ότι οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε δημόσια κριτική, όπως και οι νόμοι που πρέπει για να εφαρμόζονται σωστά και να πείθουν».

Η απάντηση στην τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης , δόθηκε από τον πρόεδρο της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, ο οποίος ανέγνωσε τοποθέτηση του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλειου Σκουρή ο οποίος έχει λάβει θέση δημόσια τονίζοντας ότι «κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν να επικρίνουν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες επιδέχονται γενικά κριτικής, αλλά όχι από τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας».

Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη Δικαιοσύνη άσκησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας , βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος κατηγορώντας κυβερνητικά στελέχη για επιχείρηση απαξίωσης της Δικαιοσύνης.

«Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για το Συμβούλιο της Επικρατείας και το πόθεν έσχες των δικαστών, επιχειρεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα  στην κοινωνία κατά των δικαστικών οι οποίοι εμφανίζονται να θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο με αποτέλεσμα την απαξίωση στο κύρος της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει και να είναι εργαλείο εκπλήρωσης κυβερνητικών σκοπιμοτήτων, οι δικαστές δηλώνουν πάντα πόθεν έσχες. Δεν αρνούνται απλά προβάλλουν αντιρρήσεις για τον τρόπο και τη διαδικασία».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος  Σακελλαρίου,  στο χαιρετισμό του και απαντώντας για τελευταία φορά όπως είπε στους υπαινιγμούς κυβερνητικών παραγόντων ότι οι δικαστές αποφεύγουν τον έλεγχο του πόθεν έσχες τόνισε ότι «δεν είμαστε εκτός νόμων στη Δικαιοσύνη». Ο κ. Σακελλαρίου,  είχε καταγγείλει πριν μία εβδομάδα «για ωμή παρέμβαση» τον υπουργό Δικαιοσύνης έδωσε απάντηση εφ΄ όλης της ύλης για όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν κρυπτόμεθα», τόνισε, «πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Εφαρμόζουμε το δίκαιο με βάση το σύνταγμα. Και δεν δεχόμεθα επεμβάσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις. Θα σταθούμε στο ύψος μας. Σε ότι αφορά το περίφημο ζήτημα του πόθεν έσχες, οι δικαστές υποβάλλουν πάντα δηλώσεις και θα συνεχίσουν να υποβάλλουν. Δεν είμαστε εκτός νόμων στη Δικαιοσύνη. Σε λίγες ημέρες θα δημοσιευθεί και η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να λήξει το εν λόγω θέμα».

Από την πλευρά του ο προέδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, κάλεσε τους δικαστές να συνεχίσουν «απερίσπαστοι το έργο της δικαιοσύνης προς χάριν των πολιτών» για να προσθέσει «μην σας φοβίζει το βάρος μην σας πτοούν οι δυσκολίες», ενώ αναφέρθηκε στις παθογένειες που μαστίζουν τη λειτουργία της δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος ενδεικτικώς για την υπερφόρτωση της Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «μόνον στο Εφετείο της Αθήνας βρίσκονται σε εξέλιξη 280 δίκες μεταξύ ων οποίων πολλές με πολυάριθμους κατηγορουμένους».

Για το κύρος της Δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της αναφέρθηκε  η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, αλλά και εκπρόσωποι άλλων δικαστικών Ενώσεων.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ