2017-12-16 18:52:14
Φωτογραφία για 4.500 Πύργοι του Άιφελ το βάρος τα e-αποβλήτων του πλανήτη
Την ίδια στιγμή που ο άνθρωπος παράγει και καταναλώνει την τεχνολογία και τα προϊόντα της με συχνότητα μεγαλύτερη από ποτέ στην ιστορία, η μόλυνση του πλανήτη από ηλεκτρονικά απόβλητα εξελίσσεται σε ένα καθόλα σοβαρό ζήτημα. Περίπου εννέα πυραμίδες της Γκίζας ή 4.500 Πύργους του Άιφελ ή 1,23 εκατομμύρια βαρυφορτωμένες νταλίκες των 40 τόνων η κάθε μία είναι το βάρος των e-αποβλήτων που παράγονται σήμερα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αυτά τα ευφάνταστα παραδείγματα η νέα διεθνής έκθεση (Global E-waste Monitor 2017), που έδωσαν στη δημοσιότητα από κοινού το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών και η Διεθνής Ένωση Στερεών Αποβλήτων, περιγράφει την επιβάρυνση που έχουν στο περιβάλλον απόβλητα, που διαθέτουν μπαταρία ή συνδέονται στην πρίζα, από ψυγεία και τηλεοράσεις έως υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και φωτοβολταϊκά.

Όπως αναφέρει η έκθεση, ήδη από το 2017 σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν πρόσβαση σε δίκτυα και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας
. Πολλοί καταναλωτές έχουν στην κατοχή τους περισσότερες από μία συσκευές, ενώ οι κύκλοι αντικατάστασης για κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και για άλλες συσκευές και εξοπλισμό γίνονται όλο και μικρότεροι.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξήθηκε σε 44,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2016, περίπου 3,3 εκατ. τόνοι περισσότεροι έναντι του 2014. Στο μεταξύ, η ανάλυση προβλέπει ότι έως το 2021 το βάρος των ηλεκτρονικών αποβλήτων θα ανέρχεται σε 52,2 εκατ. τόνους (αύξηση κατά 17%) έως το 2021. Η δε η μέση κατά κεφαλή παραγωγή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως ήταν 6,1 κιλά το 2016 έναντι 5,8 κιλών το 2014 (αύξηση 5%), ενώ προβλέπεται να αυξηθεί στα 6,8 κιλά έως το 2021.

Πρωταθλητές

Πρωταθλήτρια στην παραγωγή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων είναι η Ασία με 18,2 εκατ. μετρικούς τόνους, με την Ευρώπη να ακολουθεί με 12,3 εκατ., τη Βόρεια και Νότια Αμερική να έπονται με 11,3 εκατ., την Αφρική να τις διαδέχεται με 2,2 εκατ. και την Ωκεανία να παράγει e-απόβλητα βάρους 0,7 εκατ. μετρικών τόνων ετησίως.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους τα πιο πολλά απόβλητα δημιουργεί η Γερμανία (1,9 εκατ. τόνοι), ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία (1,6 εκατ.) και η Ρωσία (1,4 εκατ.).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα οποία αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρώπη (μαζί με τη Ρωσία) είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δημιουργός αποβλήτων με 16,6 κιλά ανά κάτοικο, έχει όμως το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσής τους διεθνώς (35%), που φθάνει σχεδόν το 50% στη Βόρεια Ευρώπη (το υψηλότερο στον κόσμο).

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, το 2016 παρήγαγε ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά απόβλητα βάρους 189.000 τόνων που αντιστοιχούν σε 17,5 κιλά ανά κάτοικο. Σύμφωνα με την Eurostat, η χώρα μας το 2015 συνέλεξε και ανακύκλωσε απόβλητα βάρους περίπου 49.000 τόνων.

Ανακύκλωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, μόνο το ένα πέμπτο (20%) των παραγόμενων ψηφιακών αποβλήτων του πλανήτη, περίπου 9 εκατ. τόνοι, συλλέγονται και ανακυκλώνονται κανονικά. Συντηρητικές εκτιμήσεις ανεβάζουν την αξία των υλικών, που ανακτήθηκαν από τα ηλεκτρονικά απόβλητα πέρυσι, στα 55 δις. δολάρια, ποσό που ξεπερνά το ΑΕΠ των περισσοτέρων χωρών.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ