2017-12-18 09:04:10
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Την ανάγκη σχεδιασμού ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την περιοχή της Δυτικής Αττικής υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Αττικής. Όπως είπε, αυτό είναι κρίσιμο να γίνει σήμερα. «Με την αλλαγή σελίδας στην οικονομική πορεία, με την εκκίνηση της ανάκαμψης έχουμε την υποχρέωση να οργανώσουμε το μέλλον ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η χώρα βρίσκεται στη μία κρίσιμη καμπή αλλά αφήνει πίσω της την κρίση, περνάει σε μια νέα εποχή. Ειδικότερα, επισήμανε πως τα ελληνικά ομόλγα γύρισαν στις αποδόσεις του 2006, υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, όλοι προεξοφλούν όχι μόνο την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και τη διαρκή ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια.

Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρό του τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή την ομιλία του στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας
. Πρόκειται για θράσος σήμερα να καταγγέλουν εμάς που προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αυτοί που οδήγησαν την χώρα στην κρίση, είπε και συμπλήρωσε: «Δεν είναι ο χώρος να πολιτικολουγούμε αλλά σήμερα άκουσα έναν πρώην πρωθυπουργό να κατηγορεί εμάς. Άκουσα έναν πρωην πρωθυπουργό να μας κουνάει το δάχτυλο, εκείνος που έστειλε στην οικονομία στα βάθη, την ανεργία στα ύψη, που χάιδευε τα αφτιά της Χρυσής Αυγής». «Γιατί αφού τα έκανε όλα τόσο καλά, η Ν.Δ. αλλάζει, όπως λέει ο σημερινός πρόεδρός της;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας.

Τα τέσσερα μεγάλα ζητήματα στη Δυτική Αττική

Στη Δυτική Αττική θεωρώ ότι πρέπει να εστιάσουμε σε τέσσερα μεγάλα ζητήματα: 

1. Βιώσιμη ανάπτυξη 

2. Ποιότητα ζωής 

3. Κοινωνική συνοχή 

4. Αναγκαίες παρεμβάσεις και σχεδιασμό επόμενης μέρας, συνέχισε.

Επιμέρους κεφάλαια της βιώσιμης αυτής ανάπτυξης είναι η βιομηχανία, ο πρωτογενής τομέας, οι υπηρεσίες, ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για λειτουργία στην περιοχή, ορυχείων εξόρυξης βωξίτη, λέγοντας πως δεν υπάρχει χώρος στην περιοχή για τέτοιες δραστηριότητες που είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Όπως είπε, διαθέτουμε αξιόλογες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό, εργαζόμαστε για εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, σύντομα θα έχουμε ανακοινώσιμα αποτελέσματα. Πρόσθεσε πως στην περιοχή υπάρχουν τομείς παραγωγής που μπορούν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία, όπως τα αγροτικά προϊόντα (φέτα, φυστίκι). Τέτοιες δραστηριότητες, είπε, θα αναπτυχθούν ώστε να αποτελέσουν πηγή κύριου ή συμπληρωματικού εισοδήματος.

«Οι πράξεις, οι παραλείψεις και οι ευθύνες δεν θα μείνουν ορφανές»

Μιλώντας για τις φονικές πλημμύρες, είπε πως η τραγωδία που ζήσαμε στη Δυτική Αττική ήταν αποτέλεσμα της βίαιης και άναρχης παρέμβασης που έχει γίνει για δεκαετίες στο φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν συγκεκριμένες πράξεις, παραλείψεις και ευθύνες που θα πρέπει να προσδιοριστούν, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να ερευνήσουν το θέμα και να δώσουν το πόρισμά τους, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως «οι πράξεις, οι παραλείψεις και οι ευθύνες δεν θα μείνουν ορφανές».

Ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως εξίσου σημαντικό για τους κατοίκους της περιοχής είναι το περιβαλλοντικό ατύχημα του Αγία Ζώνη ΙΙ, τον Σεπτέμβριο. Όπως είπε, δυόμισι μήνες μετά, έχουμε πετύχει όχι μόνο απορρύπανση, αλλά οι μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ βεβαιώνουν ότι οι δείκτες είναι καλύτεροι από πριν. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανέλκυση και των 28 ναυαγίων που βρίσκονται στην περιοχή της Ελευσίνας.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως ειδικό θέμα για την περιοχή είναι η κοινωνική ένταξη των Ρομά, επισημαίνοντας ειδικότερα πως επιχειρούνται στοχευμένες δράσεις για την υγεία, διαβίωση και προώθησή τους στην αγορά εργασίας. Είπε επίσης πως το θέμα της ασφάλειας θα αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με γνώμονα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη πως μια αποφασιστική παρέμβαση στην περιοχή μπορεί να είναι ένα άνοιγμα στην οικονομία του πολιτισμού και στην οικονομία του τουρισμού. Μπορούμε, πρόσθεσε, μέσα από τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας [Ελευσίνας] να προχωρήσουμε σε πολύ περισσότερες δράσεις. Ανακοίνωσε επίσης πως η κυβέρνηση έρχεται να ανταποκριθεί και σε ένα γνωστό αίτημα της δημοτικής αρχής Ελευσίνας, την απόδοση ελεύθερων χώρων σε δημόσια χρήση, με την παράδοση του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας στους πολίτες.

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε πως «δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, η Δυτική Αττική δεν είναι η πίσω αυλή της πρωτεύουσας, θέλουμε να γίνει η μπροστινή αυλή της πρωτεύουσας». «Δεν έχουμε δικούς μας και μη δικούς μας δημάρχους, είμαστε όλοι μαζί στην κοινή αυτή προσπάθεια για την επόμενη μέρα, ας βάλουμε όλοι μαζί πλάτη για ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες της Δυτικής Αττικής» κατέληξε.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ