2012-03-12 16:58:11
Φωτογραφία για Κύπρος: Κάνει πίσω η Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες;
Μια δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, του Τανέρ Γιλντίζ έχει μπερδέψει λίγο τα πράγματα και χρήζει διευκρίνισης, αφού εάν ληφθεί «κυριολεκτικά» ίσως να βρισκόμαστε ενώπιο αλλαγής της τουρκικής στάσης στο ζήτημα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, που εμπλέκουν κυρίως την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας απαίτησε την ισραηλινή απολογία για τον θάνατο 9 Τούρκων πολιτών στο πλοίο «Mavi Marmara» που σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή απλώς μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, προκειμένου να μεταφερθεί στην Ευρώπη το φυσικό αέριο «που θα εξορύξουν οι ελληνοκύπριοι και το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η δήλωση φέρεται να έγινε στο πλαίσιο συνεδρίου στην Αττάλεια της Τουρκίας με αντικείμενο τις έρευνες για την ανεύρεση και αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Εκεί ο Γιλντίζ φέρεται να αναφέρθηκε και στο θέμα της συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ.

Εάν όντως ο Γιλντίζ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τουρκικής συνεργασίας, έστω υπό την προϋπόθεση που έθεσε, αυτό πιθανότατα σηματοδοτεί στροφή της τουρκικής πολιτικής προς το ρεαλιστικότερο, αφού όντως η διαδρομή μέσω Τουρκίας, από οικονομική σκοπιά αποκλειστικά, προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα, αν και από γεωπολιτικής σκοπιάς δημιουργεί εξαρτήσεις από μια χώρα… απρόβλεπτη. Οι εξαρτήσεις αυτές θα μπορούσαν να αποτελούν και το κίνητρο σε περίπτωση που επαληθευθεί ότι πρόκειται για αποστολή εμμέσου μηνύματος προς κάθε ενδιαφερόμενο περί αλλαγής της τουρκικής στάσης.

Ταυτόχρονα, η αναφορά του ότι «οι άλλες εναλλακτικές λύσεις θα προκαλέσουν διάφορες δυσκολίες», θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως συγκεκαλυμμένη απειλή, από τις συνήθεις που φροντίζει να εκτοξεύει σωρηδόν η Τουρκία.

Θα μπορούσε βέβαια να επανέλθει σύντομα ο Γιλντίζ, είτε διαψεύδοντας ότι ανέφερε ακριβώς αυτά που του αποδίδονται, είτε προσθέτοντας απλά στις προϋποθέσεις την επίλυση του Κυπριακού. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη που χρήζει προσεκτικής παρακολούθησης, ενώ θα πρέπει αν θεωρείται βέβαιο ότι εάν υπάρξει πολιτική βούληση θα μπορέσει να βρεθεί από τους διπλωμάτες η φόρμουλα της «ισραηλινής απολογίας»…

Πηγή

kostasxan.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ