2017-12-22 11:21:58
Φωτογραφία για Ιατρικές διαγνώσεις μέσω βιντεοκλήσης;
Ιn.gr | Deutsche Welle 

Κάπως έτσι θα μπορούσε να μοιάζει στο μέλλον ένα ιατρείο: οι ασθενείς δεν θα περιμένουν ενίοτε για ώρες στο δωμάτιο αναμονής αλλά αντ´ αυτού ο γιατρός θα τους στέλνει τη διάγνωσή του μέσω βιντεοκλήσης, προτείνοντας επίσης με τον ίδιο τρόπο φάρμακα και δίνοντας συμβουλές για ανάρρωση. Μόνο σε δύσκολες ή επείγουσες περιπτώσεις ο θεράπων ιατρός θα καλεί τον εκάστοτε ασθενή στο ιατρείο του ή θα τον παραπέμπει σε κάποιον άλλον ειδικό. 

Μέχρι στιγμής όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν επιτρέπεται στη Γερμανία. Τουλάχιστον όχι ακόμη, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Φραντς Μπάρτμαν, μέλος του ΔΣ του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου Γερμανίας. Ήδη μια ομάδα Γερμανών ειδικών γιατρών και νομικών τάσσονται υπέρ των διαγνώσεων εξ αποστάσεως μέσω υπολογιστή ή τηλεφώνου για ορισμένες ειδικά προβλεπόμενες περιπτώσεις. Μάλιστα το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην επόμενη «Ημέρα του Γιατρού» μια διοργάνωση που θα διεξαχθεί τον επόμενο Μάιο στην Ερφούρτη, όπου αναμένεται να ληφθεί και σχετική απόφαση από τους εκπροσώπους των επιμέρους γερμανικών ιατρικών συλλόγων. «Με μεγάλη πιθανότητα θα ληφθεί μια τέτοια απόφαση», ανέφερε στο DPA ο Φραντς Μπάρτμαν.


Το μέλλον της τηλεϊατρικής

Μέχρι στιγμής οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τηλεϊατρική μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον πρόκειται για ασθενείς που ήδη παρακολουθούν στο ιατρείο τους. Για παράδειγμα μέσω βιντεοκλήσης μπορούν να δουν κατά πόσο ένα τραύμα έχει ιαθεί ή όχι. «Οι εξελίξεις στον τομέα της θεραπείας εξ αποστάσεως είναι πολύ σημαντικές, κάτι που ενισχύει το επιχείρημα ότι η τηλεϊατρική θα πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω και στη Γερμανία», εκτιμά ο Φραντς Μπάρτμαν. 

Ένα άλλο επιχείρημα υπέρ της τηλεϊατρικής έχει να κάνει με την κάλυψη κενών στην παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες ή αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με τον Γκίσμπερτ Βόιγκτ, μέλος του ΔΣ του ιατρικού συλλόγου της Κάτω Σαξονίας. Ήδη σε κάποια πιλοτικά προγράμματα, στα οποία συμμετέχουν γηροκομεία της Κάτω Σαξονίας και στο Βερολίνο, χρησιμοποιούνται βιντεοκλήσεις για την καθημερινή επικοινωνία μεταξύ γιατρών και ασθενών. Πολλοί ιδιώτες γιατροί ανά τη Γερμανία δηλώνουν επίσης έτοιμοι να εφαρμόσουν επίσης πιλοτικά αντίστοιχα προγράμματα. Την τάση αυτή υποστηρίζουν επίσης ειδικοί του κλάδου υγείας αλλά και σύλλογοι καταναλωτών ανά τη Γερμανία. «Σε χώρες όπως η Ελβετία και η Μ. Βρετανία η τηλεϊατρική αποτελεί αναγκαίο συστατικό της ιατρικής φροντίδας», αναφέρει η Σουζάνε Μάουερσμπεργκ, τονίζοντας ότι η άμεση επαφή γιατρού-ασθενή μέσω βιντεοκλήσεων σε πολλά ιατρικά πεδία έχει θετική επίδραση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μπέτερλσμαν που διενεργήθηκε το 2015 ένας στους δύο Γερμανούς δεν βρίσκουν κανένα πρόβλημα στην χρήση βιντεοκλήσεων με τους θεράποντες ιατρούς τους για ιατρικά θέματα. Ωστόσο όπως πάντα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Ενώ οι νεότεροι ιατροί σε γενικές γραμμές θεωρούν χρήσιμες τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν διάφορες εφαρμογές της τηλεϊατρικής, αρκετοί παλαιότεροι συνάδελφοί τους τις βλέπουν με σκεπτικισμό. 

Dpa, Αν-Σοφί Γκάλι/ Δ. Κυρανούδη 

Deutsche Welle
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ