2017-12-27 11:52:09
Φωτογραφία για Με το... καλημέρα της χρονιάς ξεκινούν οι ιδιωτικοποιήσεις
Aν και οι φιλόδοξος στόχος εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις για το 2018, ύψους 2 δισ. ευρώ, θεωρείται δύσκολα επιτεύξιμος, οι διαγωνισμοί ξεκινούν από τις αρχές Ιανουαρίου.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου πρέπει να έχουν ικανοποιηθεί και ορισμένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα στο Ελληνικό. Από το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου που διέρρευσε προκύπτει, επίσης, πως η κυβέρνηση καλείται εντός του πρώτου τριμήνου του 2018 να μεταφέρει στο Υπερταμείο πρόσθετα ακίνητα, από υπουργεία και άλλους κρατικούς φορείς.

Μπορεί στο συμπληρωματικό μνημόνιο να μην αναφέρεται λεπτομερώς, αλλά για να επιτευχθούν οι στόχοι εσόδων του 2018 και του 2019 (άλλο ένα δισ. ευρώ έσοδα) πρέπει να προχωρήσουν οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ ), αλλά και οι πωλήσεις συμμετοχών του σε εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, η πώληση του 5% του ΟΤΕ, του 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ.ά.


Στις 16 Ιανουαρίου αναμένεται, αν δεν υπάρξει και νέα παράταση, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι όμιλοι που διεκδικούν τη μαρίνα Αλίμου, τη μεγαλύτερη της Βαλκανικής με περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού και πρόβλεψη για κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου. Δύο ημέρες μετά, στις 18 Ιανουαρίου καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι υποψήφιοι για τη μαρίνα Χίου.

Για τις 26 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους κατασκευαστικούς ομίλους που θα διεκδικήσουν τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού (και τριών κάθετων οδικών αξόνων), για χρονικό διάστημα μέχρι και 40 χρόνια. Ενδιαφέρον για την παραχώρηση του οδικού άξονα αναμένεται να εκδηλώσουν όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι καθώς και ξένες κατασκευαστικές εταιρείες όπως η γαλλική Vinci, κ.ά.

Σε ορισμένους άλλους διαγωνισμούς, όμως, είναι σίγουρες οι αναβολές, όπως για το 66% του ΔΕΣΦΑ όπου οι δεσμευτικές προσφορές από τους δύο υποψηφίους έχουν μετατεθεί για τον Φεβρουάριο. Τον ΔΕΣΦΑ διεκδικεί μια κοινοπραξία των Snam S.p.A. (Ιταλία), Enagás Internacional S.L.U. (Ισπανία), Fluxys S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Ολλανδία) με αντίπαλο την ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A (διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή της Γαλικίας).

Για το Ελληνικό, η κυβέρνηση καλείται να προκηρύξει το διαγωνισμό για το καζίνο και να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες (μετακόμιση φορέων που στεγάζονται στο χώρο, κ.λπ.) μέσα στον Ιανουάριο, πράγμα που θεωρείται αδύνατο. Το οικονομικό κλείσιμο της διαδικασίας, με την υπογραφή της τελικής σύμβασης (μεταβίβαση μετοχών Ελληνικό ΑΕ, κ.λπ.) πήγε πάντως ένα χρόνο πίσω από το αρχικώς αναμενόμενο, και τώρα προβλέπεται πως θα γίνει τον Ιούνιο του 2018.

Η βιασύνη με την οποία προχώρησε μέσα στις γιορτές το Προεδρικό Διάταγμα, που αναμένεται να αποσταλεί αυτή την εβδομάδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δείχνει πάντως πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει γρήγορα τη διαδικασία.

Το ερώτημα είναι πόσοι διαγωνισμοί θα ολοκληρωθούν εντός του νέου έτους ώστε να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ και τα αντίστοιχα έσοδα. Προς το παρόν ως ρεαλιστικοί στόχοι φαντάζουν η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ (με την κυβέρνηση να έχει θέσει τον πήγη εσόδων στα 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει και η αζέρικη Socar στον πρώτο διαγωνισμό που ακυρώθηκε), αλλά και το οικονομικό κλείσιμο του Ελληνικού (αν δεν υπάρξουν πρόσθετες εμπλοκές) ώστε να εισπραχθεί η πρώτη δόση του τιμήματος (300 εκατ. ευρώ).

Εντός του έτους μπορεί να προχωρήσει και η πώληση του 5% του ΟΤΕ. Με βάση τη τελευταία συμφωνία μετόχων μεταξύ του δημοσίου και της Deutsche Telekom, το ΤΑΙΠΕΔ έχει δύο δρόμους για την πώληση του 5% του ΟTΕ, αν και θα περιμένει τις εισηγήσεις των συμβούλων: Πρώτον, να καλέσει την DT να αποκτήσει το 5% με βάση την τιμή που προβλέπεται στη συμφωνία για μια τέτοια περίπτωση (υπολογίζεται η τιμή της μετοχής κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α. και προκύπτει ένα τίμημα).

Αν η DT δεν ανταποκριθεί (ή ακόμα και χωρίς να τη ρωτήσει εξαρχής), το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να ακολουθήσει τον δεύτερο δρόμο και να προχωρήσει σε πλειστηριασμό, δηλαδή σε πώληση του 5% μέσω διαγωνισμού. Όμως, ακόμα και αν επιλέξει τη συγκεκριμένη διαδικασία, πρέπει -όταν βρεθεί πλειοδότης για το 5%- να καλέσει πάλι την DT επειδή ο γερμανικός όμιλος έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης και συνεπώς μπορεί να δώσει το ίδιο ποσό με τον πλειοδότη του διαγωνισμού και να πάρει το 5% του OΤΕ μέσω της συγκεκριμένης οδού.
Πηγή 
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ