2017-12-29 11:43:18
Φωτογραφία για Και η Β. Ελλάδα αποκτά Κέντρο Αιμοδοσίας - Τα ερωτηματικά όμως παραμένουν...
Και η Βόρεια Ελλάδα αποκτά το δικό της Κέντρο Αιμοδοσίας το δεύτερο στην Ελλάδα, μετά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας της Αθήνας. 

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου 

- Onmed

Ο κύβος μάλιστα ερρίφθη και το Κέντρο αναμένεται να ανεγερθεί στο Δήμο του Δέλτα, σε μία από τις πιο προνομιακές περιοχές της Θεσσαλονίκης, που πήρε το όνομά της από τα δέλτα των ποταμών Γαλλικού, Αξιού και Λουδία.

Η δυνατότητα παραχώρησης του οικοπέδου συζητήθηκε χθες Πέμπτη, σε σύσκεψη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν η προϊσταμένη του γραφείου Κατερίνα Νοτοπούλου, ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Χάρις Ματσούκα και η αν. πρόεδρος Μαρία Γκανίδου.

Για την ιστορία να πούμε, ότι το ΕΚΕΑ ιδρύθηκε το 2005 στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης, απέκτησε ουσιαστική λειτουργία από τον Ιούλιο του 2015 και Οργανισμό τον Αύγουστο του 2016.


Πίσω στη Θεσσαλονίκη τώρα, όπου τους τελευταίους μήνες, το Γραφείο του Πρωθυπουργού βρίσκεται σε αναζήτηση χώρου και έχει διερευνήσει διάφορες εναλλακτικές (πιθανούς χώρους του Δημοσίου και του υπουργείου Υγείας), όπως δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Για το οικόπεδο στο Δήμο Δέλτα, ανέφερε η κυρία Ματσούκα μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ιδέα τους άρεσε πολύ (σ.σ.: στο Δήμο) και σ' εμάς, καθώς είδαμε ότι πληροί τις προδιαγραφές, που είναι να έχει εύκολη πρόσβαση, να μην είναι μέσα στον αστικό ιστό για να μπορεί να μεταφέρει αίμα και δείγματα από τις γύρω πόλεις, που θα συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη. Νομίζω πως σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε μία πλήρη πρόταση προς τον δήμο που να λέμε τι είναι αυτό ακριβώς το οποίο ζητούμε ώστε να το επεξεργαστούν και να προχωρήσουν και στο δημοτικό συμβούλιο».

Το Κέντρο Αίματος Βόρειας Ελλάδας θα έχει ουσιαστικά κάτω από την εποπτεία του τη μισή επικράτεια, στο πλαίσιο της συγκεντροποίησης των υπηρεσιών και των διαδικασιών της αιμοδοσίας υπό τη σκέπη ενός εθνικού συστήματος αιμοδοσίας. Η χώρα μας είναι η πρώτη στον κόσμο σε συλλογή αίματος ανά κάτοικο, σύμφωνα με την κυρία Ματσούκα.

«Η σημασία του Κέντρου είναι πολύ μεγάλη, διότι με τη συγκεντροποίηση μπορείς να έχεις καλύτερο ποιοτικό προϊόν (αίμα και παράγωγά του) γιατί γίνεται στα κέντρα η όλη διαδικασία με μία εργοστασιακού τύπου παρασκευή παραγώγων (ελεγμένης και διακριβωμένης ποιότητας). Και, συγχρόνως, αυτό, δεμένο με το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα της αιμοδοσίας, το οποίο αυτή τη στιγμή εκπονείται και βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσής του, θα μας δώσει μια πάρα πολύ καλή εικόνα της χώρας στο τι χρειάζεται σε παράγωγα και σε αίμα για να μπορούμε να το προμηθεύσουμε στα νοσοκομεία» εξήγησε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Αξιοποιούμε ελάχιστα αιμοπετάλια

Η συγκεντροποίηση της συλλογής αίματος, αφενός μεν παράγει πολύ μεγάλη οικονομία κλίμακας όσον αφορά στον εξοπλισμό, αφετέρου δε θα βοηθήσει να εκμεταλλευτούμε όλη την αλυσίδα παραγωγής του αίματος, π.χ. τα αιμοπετάλια, συνέχισε η κυρία Ματσούκα. Χαρακτηριστικό είναι πως αυτή τη στιγμή η χώρα μας αξιοποιεί μόνο το 35% των αιμοπεταλίων που υπάρχουν στα αίματα που συλλέγουμε, ενώ το 65% δεν απομονώνεται και δεν αξιοποιείται.

Το Κέντρο Αίματος αναμένεται επίσης, να συμβάλει στην αναβάθμιση της περιοχής, όπου θα ανεγερθεί, ενώ καθοριστική θα είναι και η συμβολή του στην εξοικονόμηση προσωπικού, όταν ένα σημαντικό μέρος της αιμοδοσίας συγκεντρωθεί στα μεγάλα κέντρα.

Η εθελοντική αιμοδοσία άλλαξε

Εν τω μεταξύ να θυμίσουμε, ότι από την 1η Νοεμβρίου 2017, με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη η οποία εκδόθηκε έπειτα από σχετικό έγγραφο του ΕΚΕΑ, άλλαξε το καθεστώς της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας. Ειδικότερα, οι εξορμήσεις και οι δράσεις για Εθελοντική Αιμοδοσία, θα γίνονται πλέον σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και μετά από συνεργασία με τους παλαιούς και νέους συλλόγους αιμοδοτών. Το σύστημα δηλαδή κεντρικοποιείται.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά πως υπάρχει ανάγκη για κεντρική οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας, με τρόπο που να διασφαλίζεται η επάρκεια αίματος σε ολόκληρο το σύστημα και σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Είμαστε η πρώτη χώρα σε συλλογή αίματος αλλά τα ερωτηματικά παραμένουν Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΕΑ:

- Η Ελλάδα το 2016 συνέλεξε 580.000 μονάδες αίματος και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι η πρώτη χώρα διεθνώς στη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό (58,8 μονάδες ανά 1000 κατοίκους).

- Οι εθελοντές αιμοδότες είναι 350.000 και από αυτούς συλλέγεται το 58% του αίματος.

- Σύμφωνα με όλους τους αλγορίθμους του ΠΟΥ (εθελοντές % πληθυσμού, συλλεγόμενες μονάδες >5% πληθυσμού, συλλογή >37 μονάδες /1.000 κατοίκους), η χώρα όφειλε να είναι παραπάνω από αυτάρκης σε αίμα.

Πάντως, καίτοι η χώρα μας, καταγράφει ορισμένα θετικά στοιχεία στο θέμα της αιμοδοσίας, μερικά ερωτηματικά παραμένουν, με κυριότερο, τις σοβαρές ελλείψεις σε αίμα. Εδικότερα:

- γιατί η χώρα μας ενώ έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταγγίσεων στην Ευρώπη (58,6/1.000 κατοίκους) δεν έχει εφαρμοστεί στα ελληνικά νοσοκομεία η Διαχείριση του Αίματος της Αιμοθεραπείας του Ασθενούς για λελογισμένη χρήση των μεταγγίσεων;

- γιατί η χώρα μας με τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό εμφανίζει διαχρονικά ελλείψεις;

- γιατί η χώρα μας έχει ακόμα 36% δότες αντικατάστασης, ενώ η Ευρώπη έχει 100% συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες,

Το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΕΑ επιχειρούν τα τελευταία δύο χρόνια την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Αιμοδοσίας της χώρας σε Εθνικό Σύστημα Αίματος με κεντρική συλλογή, έλεγχο, επεξεργασία και παρακολούθηση αναγκών και αποθεμάτων που θα δώσει επιτέλους λύση στα παραπάνω προβλήματα. Θα τα καταφέρουν;

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ