2017-12-31 09:01:52
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Υπενθυμίζεται πως είναι ελεύθερος πλέον ο ένας εκ των Τούρκων στρατιωτικών και συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία. Την απόφαση αυτή έλαβε η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό.
Αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση
Αίτηση ακύρωσης της απόφασης για παροχή πολιτικού ασύλου στον Τούρκο αξιωματικόυπέβαλε το υπουργείο Μετανάστευσης, όπως αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρονται τα εξής:
«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».
Έντονη ανησυχία στην Αθήνα για τις αντιδράσεις της Τουρκίας μετά τη χορήγηση ασύλου σε Τούρκο αξιωματικό
Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για τις αντιδράσεις της Άγκυρας μετά την απόφαση για παροχή ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς-πραξικοπηματίες που κρατούνταν στο Ολυμπιακό Χωριό. Και αυτό παρά την αίτηση ακύρωσης της απόφασης που υπεβλήθη από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αίτημα που αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις.
Οι αντιδράσεις της Τουρκίας όπως γράφει ο Βασίλης Σκουρής στον real.gr θεωρούνται δεδομένες, παρά τις επικοινωνίες που φέρεται να υπήρξαν μέσω διπλωματικών πηγών μεταξύ των δυο χωρών.
Ενδιαφέρον έχει, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν, εάν οι αντιδράσεις αυτές παραμείνουν σε λεκτικό επίπεδο προκλήσεων, με δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων που θα επαναφέρουν στο προσκήνιο πάγιες αξιώσεις τους κατά της χώρας μας ή θα υπάρξουν προκλήσεις στο Αιγαίο και κυρίως άνοιγμα εκ νέου της στρόφιγγας των προσφυγικών ροών. Ροές που μειώθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γιάννη Μουζάλα στην Άγκυρα και μετά από αυτή, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά οι μετεγκαταστάσεις που γίνονται από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα να είναι αρκετά μεγαλύτερες από τις νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών και να αποσυμφορούνται κάπως τα νησιά κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου.
Θεωρείται βέβαιο ότι οδεύει προς ματαίωση το Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται να παγώσουν και οι επόμενες συναντήσεις που προγραμματίζονταν μεταξύ κρατικών αξιωματούχων.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις που εκκρεμούν για παραχώρηση πολιτικού ασύλου για τους υπόλοιπους Τούρκους στρατιωτικούς- πραξικοπηματίες.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, αιφνιδιάστηκε από την απόφαση για πολιτικό άσυλο στον ένα Τούρκο στρατιωτικό – πραξικοπηματία, απόφαση που ελήφθη την Παρασκευή και έγινε γνωστή το Σάββατο.
Εμπρηστικός στο twitter o Τσαβούσογλου: Μη φιλική ενέργεια η χορήγηση ασύλου.
Σάλος έχει ξεσπάσει στην Τουρκία μετά την απόφαση χορήγησης ασύλου σε έναν από τους 8 τούρκους αξιωματικούς που χαρακτηρίζονται ως πραξικοπηματίες από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Μετά την "απειλητική" ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, είχαμε την εμπρηστική αντίδραση του Αντιπροέδρου της Τουρκίας.
Μέσω Twitter ο Χακάν Τσαβούσογλου, μίλησε ευθέως για μια μη φιλική ενέργεια από την ελληνική πλευρά.
«Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε Φαρισαίος που απελευθερώνουν είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Μας είπαν να είμαστε φιλικοί, αλλά η στάση της Ελλάδας, με τη χορήγηση πολιτικού ασύλου δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι φιλική» τονίζει μεταξύ άλλων.
"Απειλητική" ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για το άσυλο που έδωσε η Ελλάδα σε Τούρκο αξιωματικό
Μια "απειλητική" ανακοίνωση εξέδωσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ το οποίο σχολίασε πως η χορήγηση ασύλου από την Ελλάδα σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς φερόμενους ως πραξικοπηματίες, που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της Κυβέρνησης Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016, θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και στη συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακά θέματα.
Στην ανακοίνωση αναφέρει επίσης πως θεωρεί ότι η απόφαση είναι «πολιτικά υποκινούμενη» και ότι ...αποδεικνύει πως η Ελλάδα απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες.
Οργή στην Τουρκία: Aπόφαση σκάνδαλο για τους πραξικοπηματίες
Μόνο το «τσεκούρι του πολέμου» δεν «ξέθαψαν» τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης στο άκουσμα της είδησης χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματούχους.
Πομπώδεις τίτλοι όπως «σκάνδαλο από την Ελλάδα» φιλοξενούνται στις ηλεκτρονικές σελίδες μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης, ενώ τα τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν την ροή του προγράμματός τους με έκτακτα δελτία στην Τουρκία.
Η τουρκική κρατική τηλεόραση διέκοψε τη ροή του προγράμματός της για να μεταδώσει την είδηση. «Η Ελλάδα έδωσε άσυλο στον έναν από τους πραξικοπηματίες» αναφέρουν στο ρεπορτάζ, με συνεχείς συνδέσεις της ανταποκρίτριάς τους από την Αθήνα.
Και το Haber Turk διέκοψε τη ροή του. «Από τους 8 στρατιώτες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 8ης Ιουλίου και διέφυγαν στην Ελλάδα, δόθηκε άσυλο στον έναν», αναφέρει το κανάλι, αναμεταδίδοντας μάλιστα και το σχετικό απόσπασμα στο κανάλι του στο Twitter.
«Σκανδαλώδης η απόφαση της Ελλάδας» αναφέρει η Hurriyet, «Σεισμός σε άγκυρα - Αθήνα: Η Ελλάδα τον αποδέχτηκε» γράφει η Milliyet, ενώ η Sabah τονίζει: «Είναι στρατιώτης: απόφαση σκάνδαλο από την Ελλάδα».
Ακόμη πιο σκληρός ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Yeniakit, της εφημερίδας που είναι ταγμένη στον Ερντογάν. «Η Ελλάδα διάλεξε πλευρά» αναφέρει, συμπληρώνοντας: «Δικαίωμα πολιτικού ασύλου από την Ελλάδα στον πραξικοπηματία».
Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα τονίζει ότι η κυβέρνηση της Αθήνας δέθηκε το αίτημα πολιτικού ασύλου για έναν από τους 8 πραξικοπηματίες της FETO, της οργάνωσης δηλαδή του Γκιουλέν που υποτίθεται πώς οργάνωσε το πραξικόπημα.
Τι ζήτησε ο Τούρκος αξιωματικός μετά τη χορήγηση ασύλου - Τι λέει ο δικηγόρος του
Με την οικογένεια του ήθελε να επικοινωνήσει ο Τούρκος αξιωματικός που αφέθηκε ελεύθερος μετά την απόφαση που έλαβε η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου με την οποία του παρέχεται άσυλο.
"Δεν το πιστεύω, θέλω να μιλήσω με την οικογένεια μου. Είναι περίεργο που χωρίζομαι με τους υπόλοιπους επτά" είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου με το οποίο οι οκτώ στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Ο Τούρκος στρατιωτικός σύμφωνα με πληροφορίες φιλοξενείται στην Αθήνα από φιλικά του πρόσωπα ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρει τα έγγραφα του ασύλου που θα του επιτρέπουν να ταξιδέψει σε οποιοδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμεί.
Την ίδια ώρα ο συνήγορος υπεράσπισης των οκτώ Τούρκων, Όμηρος Ζέλιος, θεωρεί πως η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί προπομπό και για τους υπόλοιπους επτά.
Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.
Δόθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και αφέθηκε ελεύθερος
Ελεύθερος είναι πλέον ο ένας εκ των Τούρκων στρατιωτικών και συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία. Την απόφαση αυτή έλαβε η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο
στρατιωτικό.
Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.
Όπως είναι γνωστό, στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
ΠΗΓΗ: http://www.enikos.gr
Υπενθυμίζεται πως είναι ελεύθερος πλέον ο ένας εκ των Τούρκων στρατιωτικών και συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία. Την απόφαση αυτή έλαβε η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό.
Αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση
Αίτηση ακύρωσης της απόφασης για παροχή πολιτικού ασύλου στον Τούρκο αξιωματικόυπέβαλε το υπουργείο Μετανάστευσης, όπως αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρονται τα εξής:
«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».
Έντονη ανησυχία στην Αθήνα για τις αντιδράσεις της Τουρκίας μετά τη χορήγηση ασύλου σε Τούρκο αξιωματικό
Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για τις αντιδράσεις της Άγκυρας μετά την απόφαση για παροχή ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς-πραξικοπηματίες που κρατούνταν στο Ολυμπιακό Χωριό. Και αυτό παρά την αίτηση ακύρωσης της απόφασης που υπεβλήθη από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αίτημα που αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις.
Οι αντιδράσεις της Τουρκίας όπως γράφει ο Βασίλης Σκουρής στον real.gr θεωρούνται δεδομένες, παρά τις επικοινωνίες που φέρεται να υπήρξαν μέσω διπλωματικών πηγών μεταξύ των δυο χωρών.
Ενδιαφέρον έχει, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν, εάν οι αντιδράσεις αυτές παραμείνουν σε λεκτικό επίπεδο προκλήσεων, με δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων που θα επαναφέρουν στο προσκήνιο πάγιες αξιώσεις τους κατά της χώρας μας ή θα υπάρξουν προκλήσεις στο Αιγαίο και κυρίως άνοιγμα εκ νέου της στρόφιγγας των προσφυγικών ροών. Ροές που μειώθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γιάννη Μουζάλα στην Άγκυρα και μετά από αυτή, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά οι μετεγκαταστάσεις που γίνονται από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα να είναι αρκετά μεγαλύτερες από τις νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών και να αποσυμφορούνται κάπως τα νησιά κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου.
Θεωρείται βέβαιο ότι οδεύει προς ματαίωση το Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται να παγώσουν και οι επόμενες συναντήσεις που προγραμματίζονταν μεταξύ κρατικών αξιωματούχων.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις που εκκρεμούν για παραχώρηση πολιτικού ασύλου για τους υπόλοιπους Τούρκους στρατιωτικούς- πραξικοπηματίες.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, αιφνιδιάστηκε από την απόφαση για πολιτικό άσυλο στον ένα Τούρκο στρατιωτικό – πραξικοπηματία, απόφαση που ελήφθη την Παρασκευή και έγινε γνωστή το Σάββατο.
Εμπρηστικός στο twitter o Τσαβούσογλου: Μη φιλική ενέργεια η χορήγηση ασύλου.
Σάλος έχει ξεσπάσει στην Τουρκία μετά την απόφαση χορήγησης ασύλου σε έναν από τους 8 τούρκους αξιωματικούς που χαρακτηρίζονται ως πραξικοπηματίες από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Μετά την "απειλητική" ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, είχαμε την εμπρηστική αντίδραση του Αντιπροέδρου της Τουρκίας.
Μέσω Twitter ο Χακάν Τσαβούσογλου, μίλησε ευθέως για μια μη φιλική ενέργεια από την ελληνική πλευρά.
«Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε Φαρισαίος που απελευθερώνουν είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Μας είπαν να είμαστε φιλικοί, αλλά η στάση της Ελλάδας, με τη χορήγηση πολιτικού ασύλου δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι φιλική» τονίζει μεταξύ άλλων.
"Απειλητική" ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για το άσυλο που έδωσε η Ελλάδα σε Τούρκο αξιωματικό
Μια "απειλητική" ανακοίνωση εξέδωσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ το οποίο σχολίασε πως η χορήγηση ασύλου από την Ελλάδα σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς φερόμενους ως πραξικοπηματίες, που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της Κυβέρνησης Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016, θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και στη συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακά θέματα.
Στην ανακοίνωση αναφέρει επίσης πως θεωρεί ότι η απόφαση είναι «πολιτικά υποκινούμενη» και ότι ...αποδεικνύει πως η Ελλάδα απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες.
Οργή στην Τουρκία: Aπόφαση σκάνδαλο για τους πραξικοπηματίες
Μόνο το «τσεκούρι του πολέμου» δεν «ξέθαψαν» τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης στο άκουσμα της είδησης χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματούχους.
Πομπώδεις τίτλοι όπως «σκάνδαλο από την Ελλάδα» φιλοξενούνται στις ηλεκτρονικές σελίδες μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης, ενώ τα τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν την ροή του προγράμματός τους με έκτακτα δελτία στην Τουρκία.
Η τουρκική κρατική τηλεόραση διέκοψε τη ροή του προγράμματός της για να μεταδώσει την είδηση. «Η Ελλάδα έδωσε άσυλο στον έναν από τους πραξικοπηματίες» αναφέρουν στο ρεπορτάζ, με συνεχείς συνδέσεις της ανταποκρίτριάς τους από την Αθήνα.
Και το Haber Turk διέκοψε τη ροή του. «Από τους 8 στρατιώτες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 8ης Ιουλίου και διέφυγαν στην Ελλάδα, δόθηκε άσυλο στον έναν», αναφέρει το κανάλι, αναμεταδίδοντας μάλιστα και το σχετικό απόσπασμα στο κανάλι του στο Twitter.
«Σκανδαλώδης η απόφαση της Ελλάδας» αναφέρει η Hurriyet, «Σεισμός σε άγκυρα - Αθήνα: Η Ελλάδα τον αποδέχτηκε» γράφει η Milliyet, ενώ η Sabah τονίζει: «Είναι στρατιώτης: απόφαση σκάνδαλο από την Ελλάδα».
Ακόμη πιο σκληρός ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Yeniakit, της εφημερίδας που είναι ταγμένη στον Ερντογάν. «Η Ελλάδα διάλεξε πλευρά» αναφέρει, συμπληρώνοντας: «Δικαίωμα πολιτικού ασύλου από την Ελλάδα στον πραξικοπηματία».
Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα τονίζει ότι η κυβέρνηση της Αθήνας δέθηκε το αίτημα πολιτικού ασύλου για έναν από τους 8 πραξικοπηματίες της FETO, της οργάνωσης δηλαδή του Γκιουλέν που υποτίθεται πώς οργάνωσε το πραξικόπημα.
Τι ζήτησε ο Τούρκος αξιωματικός μετά τη χορήγηση ασύλου - Τι λέει ο δικηγόρος του
Με την οικογένεια του ήθελε να επικοινωνήσει ο Τούρκος αξιωματικός που αφέθηκε ελεύθερος μετά την απόφαση που έλαβε η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου με την οποία του παρέχεται άσυλο.
"Δεν το πιστεύω, θέλω να μιλήσω με την οικογένεια μου. Είναι περίεργο που χωρίζομαι με τους υπόλοιπους επτά" είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου με το οποίο οι οκτώ στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Ο Τούρκος στρατιωτικός σύμφωνα με πληροφορίες φιλοξενείται στην Αθήνα από φιλικά του πρόσωπα ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρει τα έγγραφα του ασύλου που θα του επιτρέπουν να ταξιδέψει σε οποιοδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμεί.
Την ίδια ώρα ο συνήγορος υπεράσπισης των οκτώ Τούρκων, Όμηρος Ζέλιος, θεωρεί πως η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί προπομπό και για τους υπόλοιπους επτά.
Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.
Δόθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και αφέθηκε ελεύθερος
Ελεύθερος είναι πλέον ο ένας εκ των Τούρκων στρατιωτικών και συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία. Την απόφαση αυτή έλαβε η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο
στρατιωτικό.
Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.
Όπως είναι γνωστό, στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
ΠΗΓΗ: http://www.enikos.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ στέρησαν επενδύσεις 500 εκατ. €
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ