2018-01-01 08:48:09
Φωτογραφία για Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ
Όταν ο Μέγας Βασίλειος ήταν ακόμη επίσκοπος στην Καισάρεια, ζήτησε ο Μόδεστος, που ήταν έπαρχος της περιοχής, πολύ μεγάλους φόρους, που τότε. σε εκείνα τα χρόνια, ήταν πολύ δύσκολο για όλους τους ανθρώπους να ανταπεξέλθουν.

Ο λαός δεν ήξερε τί να κάνει.. Τότε, ο Μέγας Βασίλειος είπε να φέρουν όλοι στην Εκκλησία ότι χρυσαφικό τους είχε απομείνει στο σπιτικό τους..

Οι απελπισμένοι άνθρωποι υπάκουσαν αμέσως στο σοφό Ιεράρχη τους και συγκέντρωσαν τα κοσμήματα, όπως τους είχες πει..

Όταν έφτασε η ώρα να πληρωθούν οι φόροι, ο Μέγας βασίλειος με θάρρος και αυστηρότητα, μάλωσε τον Ρωμαίο άρχοντα για τον άδικο τρόπο με τον οποίο διοικούσε το λαό..

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μόδεστος λέγεται πως άλλαξε γνώμη και δε θέλησε να πάρει ως λύτρα τα χρυσαφικά. Κι έτσι, ο Μέγας Βασίλειος με μαγάλη χαρά, ετοιμάστηκε να τα επιστρέψει στους πιστούς. Κανένας όμως δεν ήθελε να πάρει πίσω το κόσμημα που είχε φέρει.. Όλοι ζητούσαν από τον Ιεράρχη να τα χρησιμοποιήσει για το φιλανθρωπικό του έργο..


Όσο κι αν προσπάθησε ο Άγιος να τους αλλάξει γνώμη, δεν το κατάφερε κι έτσι σκέφτηκε ένα χαριτωμένο τρόπο για να πετύχει το σκοπό του.. Ζύμωσε μικρά ψωμάκια και μέσα στο καθένα έβαλε κι από ένα νόμισμα.

Την Κυριακή, μετά τη λειτουργία, μοίρασε τα ψωμάκια στο λαό. Τότε, με θαυμαστό τρόπο, ο καθένας βρήκε μέσα στο ψωμάκι οτυ το δικό του χρυσαφικό.. Όλοι ήταν τόσο ευτυχισμένοι, που το διηγούνται μέχρι και σήμερα Έτσι, κάθε πρώτη Ιανουαρίου που γιορτάζει ο Άγιος Βασίλειος, η νοικοκυρά του σπιτιού ζυμώνει τη Βασιλόπιτα και βάζει μέσα ένα φλουρί. Στην Ελληνική επαρχία, ανάλογα με το έθιμο, τοποθετείται στο εσωτερικό της βασιλόπιτας μικρό κομμάτι άχυρου, κληματόβεργας ή ελιάς ή, σε κτηνοτροφικές περιοχές, ένα μικρό κομμάτι τυρί, για να φέρουν καλή τύχη στην παραγωγή.

Σε άλλα μέρη, κατασκευάζουν μικρό στεφάνι από κληματόβεργες που όποιος το βρει στα χωράφια θα είναι τυχερός στα σπαρτά, ή στην ελαιοπαραγωγή ή στο κρασί κλπ..

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στις 00.00 ακριβώς, ο άντρας του σπιτιού σταυρώνει την πίτα 3 φορές και την κόβει σε τριγωνικά κομμάτια, μοιράζοντάς την σε κάθε μέλος της οικογένειας.

Η παράδοση λέει πως σε όποιο από τα μέλη της οικογένειας τύχει το φλουρί, τότε αυτός θα είναι ο τυχερός της χρονιάς.

Σε πολλά νησιά με το ξημέρωμα της 1ης του Νέου Έτους αναλαμβάνει ο σπιτονοικοκύρης να καθαγιάσει την οικία κρατώντας είτε τμήμα της Βασιλόπιτας είτε του αντίστοιχου των Χριστουγέννων Χριστόψωμο και ένα κερί μπαινοβγαίνοντας στη πόρτα τρεις φορές λέγοντας «έξω τα κακά, μέσα τα καλά».
starxeiamas
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ