2018-01-02 09:39:21
Φωτογραφία για Από σήμερα πληρώνουμε για κάθε πλαστική σακούλα
Στόχος είναι να μειωθεί η ετήσια κατανάλωση σε 90 πλαστικές σακούλες ανά πολίτη το 2019 και σε 40 έως τα τέλη του 2015.

Σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές μας συνήθειες φέρνει το 2018 καθώς από σήμερα 1η Ιανουαρίου οι λεπτές πλαστικές σακούλες στα σουπερμάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα θα δίνονται με χρέωση 3 λεπτών του ευρώ συν ΦΠΑ, ως ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος.

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση:

Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα συμμορφώνεται σε σχετική κοινοτική οδηγία που στόχο έχει την αντιμετώπιση ενός πραγματικού περιβαλλοντικού ζητήματος. Αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο.

Στόχος είναι να μειωθεί η ετήσια κατανάλωση σε 90 πλαστικές σακούλες ανά πολίτη το 2019 και σε 40 έως τα τέλη του 2015. Ειδικά για την χώρα μας υπολογίζεται ότι καταναλώνουμε δύο με τρία δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες τον χρόνο και στόχος είναι να πέσουμε κάτω από τις 900 χιλιάδες.


Εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή περιγράφει αναλυτικά τις προσαρμογές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν στις ταμειακές μηχανές προκειμένου να αναγράφονται στα παραστατικά πώλησης τόσο το περιβαλλοντικό τέλος (3 λεπτά από την 1η Ιανουαρίου 2018 και 7 λεπτά του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2019) όσο και ο ΦΠΑ 24%. Σε αυτή ορίζεται ότι το περιβαλλοντικό τέλος πρέπει να εμφανίζεται διακριτά στις αποδείξεις ως πρόσθετο είδος που υπόκειται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

Ενόψει της νέας εποχής το Reader.gr συγκέντρωσε και απάντησε τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τέλος της δωρεάν πλαστικής σακούλας

Θα χρεώνονται όλες οι πλαστικές τσάντες;

Όχι. Το μέτρο αφορά αποκλειστικά τις λεπτές πλαστικές τσάντες (15-50 μικρών) που χρησιμοποιούνται κυρίως στα σούπερμαρκετ, αλλά και στα ψιλικατζίδικα, μανάβικα κλπ. Σε αυτές τις σακούλες θα ισχύσει το περιβαλλοντικό τέλος 0,03 ευρώ ανά τεμάχιο.

Οι πιο μεγάλες και βαριές πλαστικές τσάντες (που χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά) θα εξακολουθούν να είναι δωρεάν.

Τι εναλλακτικές υπάρχουν;

Οι έμποροι από την 1η Ιανουαρίου 2018 υποχρεούται να δίνουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να εφοδιάζονται από τα ταμεία τους με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς και να διευκολύνουν τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης στην υλοποίηση δράσεων ανακύκλωσης, συγκεντρώνοντας και αποθηκεύοντας προσωρινά τις λεπτές σακούλες μεταφοράς.

Παράλληλα, οι δήμοι σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωση (ΕΟΑΝ) που είναι ο αρμόδιος φορέας του υπουργείου Περιβάλλοντος για την υλοποίηση του μέτρου, υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές και να προμηθεύουν το κοινό με επαναχρησιμοποιούμενες ή βιοαποδομήσιμες πλαστικές σακούλες.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης  ξεκίνησε ήδη καμπάνια ενημέρωσης με τίτλο «Ζήτημα επιβίωσης».

Η πρώτη δράση της καμπάνιας περιλαμβάνει προβολή της επικοινωνιακής αφίσας από τις 9 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2017 σε πληθώρα στάσεων λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το 2018 αναμένονται να υλοποιηθούν περισσότερες επικοινωνιακές δράσεις  σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Ποιος χρεώνει για τις πλαστικές σακούλες και που θα πηγαίνουν τα χρήματα;

Η χρέωση γίνεται από το κατάστημα και τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από το ειδικό τέλος θα τα συλλέγει σε ειδικό λογαριασμό η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στη συνέχεια ο ΕΟΑΝ θα διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα για την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού, και για τη χρηματοδότηση δράσεων προώθησης, δωρεάν διάθεσης και γενικά πριμοδότησης επαναχρησιμοποιημένων τσαντών μεταφοράς.

Ποιος θα ελέγχει για την επιβολή του μέτρου;

Πέρα από την πλευρά του καταναλωτή, αλλαγές υπάρχουν και στη πλευρά των προμηθευτών. Από του χρόνου δημιουργείται μητρώο με τους παραγωγούς πλαστικών τσαντών μεταφοράς, και κάθε σακούλα θα πρέπει να αναγράφει πάνω της τον αριθμό μητρώου της εταιρείας που την κατασκεύασε.

Έτσι θα υπάρχει ένας έλεγχος στο πόσες σακούλες διακινούνται και από πού. Το αν το κάθε κατάστημα χρεώνει κανονικά για τις πλαστικές σακούλες που διαθέτει θα ελέγχεται τόσο από κλιμάκια της ΑΑΔΕ στο πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων που πραγματοποιούν αλλά και από ειδικά κλιμάκια του ΕΟΑΝ που θα δημιουργηθούν για τον σκοπό αυτό.

Τα κλιμάκια θα ελέγχουν αφενός το αν χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες και αφετέρου ότι οι σακούλες που χρησιμοποιεί το κατάστημα αναγράφουν τον παραγωγό (άρα είναι αγορασμένες νόμιμα).

Πηγή: reader.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ