2018-01-04 20:49:47
Φωτογραφία για «Ακάθεκτη» η ιλαρά: Αγγίζει τα 1.000 κρουσμάτα
  Σε επιφυλακή οι ειδικοί σχετικά με την πορεία της επιδημίας με δεδομένο πως τα

περισσότερα κρούσματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώναΣυνεχίζεται, αλλά σε ηπιότερο πλέον ρυθμό, η επέλαση της ιλαράς στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τη μηνιαία επιδημιολογική έκθεση για τη νόσο που δημοσιοποίησε το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Εννέα μήνες μετά την αρχή της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 968, σχεδόν «ακουμπώντας» το «φράγμα» των 1.000 κρουσμάτων. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, ωστόσο, παραμένουν σε επιφυλακή σχετικά με την πορεία της ιλαράς με δεδομένο πως τα περισσότερα κρούσματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα.

Η βασική εστία της λοιμώδους νόσου παραμένει στη Νότια Ελλάδα, με μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά να αποτελούν τους περισσότερους ασθενείς. Από τις κοινότητες Ρομά προέρχονται και τα δύο θύματα που μετράει η χώρα μας, λόγω ιλαράς. Πρόκειται για ένα βρέφος και για έναν 17χρονο, που δεν είχαν εμβολιαστεί και κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.


Η επέλαση της ιλαράς στους Ρομά υποδεικνύει κατά το ΚΕΕΛΠΝΟ πως «η ευρεία διασπορά της νόσου γίνεται σε θύλακες πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως οι Ρομά». Έντονο είναι το αποτύπωμα της νόσου, όμως, και στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή εκτός των Ελλήνων Ρομά. Ένας στους πέντε ασθενείς ανήκει στον γενικό πληθυσμό, και δη στην ηλικία 25-44 χρόνων με βασικό χαρακτηριστικό ότι ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Η πλειοψηφία των περιστατικών αφορά σε Έλληνες – μόλις το 9% των δηλωθέντων κρουσμάτων ήταν αλλοδαπής υπηκοότητας.

Από τα 968 δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς, τα 745 κρούσματα (77%) αφορούσαν σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών,  με  τον  μεγαλύτερο  αριθμό  των  κρουσμάτων να ανήκει στην  ηλικιακή  ομάδα  1-4  ετών.

 Άλλα 115 κρούσματα (12%) ήταν βρέφη ηλικίας μικρότερης του 1 έτους. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων Ρομά ελληνικής υπηκοότητας ήταν παιδιά ηλικίας 0-14 ετών (90%) και κυρίως παιδιά ηλικίας 1-9 ετών.

Οκτώ στους δέκα που νόσησαν με ιλαρά δήλωσαν πως ήταν ανεμβολίαστοι και ποσοστό 10% ανέφερε πως είχε ιστορικό ατελούς εμβολιασμού έναντι της νόσου.

Σχεδόν έξι στους δέκα χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ ένας στους δέκα παρουσίασε επιπλοκές από την ιλαρά. Από τα 968 δηλωθέντα κρούσματα, τα 539 κρούσματα (56%) νοσηλεύτηκαν.

Από  τα 968 κρούσματα, τα 114 κρούσματα  (11,8%) παρουσίασαν  επιπλοκές (2 εγκεφαλίτιδα, 56 πνευμονία/πνευμονίτιδα, 5 κερατίτιδα, 12 βρογχίτιδα, 26 ωτίτιδα, 13 ήπια ηπατική διαταραχή).

 Ένα στα δύο κρούσματα καταγράφηκε στην Αττική. Συγκεκριμένα, από τα 968 περιστατικά ιλαράς τα 563 εμφανίστηκαν στον πληθυσμό του λεκανοπεδίου. Τα 167 κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Δυτική Ελλάδα, στους νομούς Αχαϊας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας.

Στην Πελοπόννησο δηλώθηκαν 123 περιστατικά, στην Κεντρική Μακεδονία 40 και στη Στερεά Ελλάδα 34 κρούσματα. Επίσης, από 10 περιστατικά δηλώθηκαν στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θεσσαλία, από έξι περιστατικά σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, από τρία στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, δύο στα Ιόνια νησιά και ένα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Η επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη

Στην  Ευρώπη  είναι  σε  εξέλιξη  επιδημία  Ιλαράς  όπου έχουν  καταγραφεί  περισσότερα  από 20.000 κρούσματα κατά την περίοδο 2016-2017 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία,  Μάλτα,  Βουλγαρία,  Ουκρανία,Τσεχία,  Δανία,  Ουγγαρία,  Πορτογαλία,  Σουηδία,  Ιταλία, Ρουμανία).

Οι χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ρουμανία (όπου από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 10.010 κρούσματα και 36 θάνατοι) και η Ιταλία (όπου από την αρχή του 2017 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 4.854 κρούσματα και 4 θάνατοι).
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ