2012-05-28 00:24:12
Φωτογραφία για Οι 10 πιο δημοφιλείς αρχαιολογικοί προορισμοί παγκοσμίως
To διεθνές ταξιδιωτικό περιοδικό Travel & Leisure έκανε πρόσφατα μια έρευνα για τα αρχαιολογικά αξιοθέατα που συγκεντρώνουν... τους περισσότερους επισκέπτες σε ετήσια βάση. Στη λίστα των δέκα κορυφαίων αρχαιολογικών προορισμών συμπεριλαμβάνονται τρεις στην Ιταλία, δυο στην Κίνα και δυο στην Τουρκία, ενώ Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν από μια θέση στο Top 10.

Η μεθοδολογία της κατάταξης βασίστηκε σε συγκεκριμένα κριτήρια όπως ότι οι αρχαιολογικοί χώροι θα πρέπει να έχουν ηλικία αρκετών εκατοντάδων ετών (για την Αμερική, τουλάχιστον 600 ετών), να είναι κατασκευασμένα από ανθρώπινο χέρι και να παρέχουν σήμερα αρχαιολογική και τουριστική χρήση. Για παράδειγμα, η Ασία έχει εκατοντάδες βουδιστικούς ναούς, οι οποίοι ανταποκρίνονται στα πρώτα δύο κριτήρια αλλά επειδή χρησιμοποιούνται ακόμα για λατρευτικούς σκοπούς αποκλείστηκαν από την λίστα. Τα στατιστικά στοιχεία προήλθαν από πληθώρα αξιόλογων πηγών όπως τουριστικά πρακτορεία, υπουργεία τουρισμού και πολιτισμού, αρχαιολογικές έρευνες και τοπικές εφημερίδες.


Η λίστα έχει ως εξής

Νο 1: Σινικό Τείχος, Κίνα

Ετήσιοι επισκέπτες: 9 -10 εκ.

Το Σινικό Τείχος: ένα όνομα τόσο απλό, αλλά με τόση δύναμη. Εξαπλώνεται σε μήκος 8.851 χλμ., και το πιο όμορφο κομμάτι του τυχαίνει να είναι εύκολα προσβάσιμο -σε απόσταση 112 χλμ. από το Πεκίνο. Το μέρος που είναι ορατό σήμερα, χτίστηκε κατά την διάρκεια της Δυναστείας των Ming (1368-1644) αλλά η αρχική κατασκευή του τείχους ξεκίνησε το 770 π.Χ. Εκατομμύρια σκλάβων και φυλακισμένων μετέφεραν κομμάτια γρανίτη, τούβλα, πέτρες και λάσπη στην πλάτη τους επάνω στις κορυφογραμμές.

Νο 2: Κολοσσαίο, Ρώμη, Ιταλία

Ετήσιοι επισκέπτες: 6,9 εκ.

Όταν ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ. το αμφιθέατρο είχε χωρητικότητα 50.000 θεατών που παρακολουθούσαν από μυθολογικά έργα μέχρι αναπαραστάσεις μαχών και ναυμαχιών όπως και μάχες μέχρι θανάτου μεταξύ μονομάχων και άγριων ζώων. Οι υπόγειες στοές όπου κρύβονταν οι μονομάχοι έγιναν προσβάσιμες στο κοινό το 2010 μαζί με τις υψηλότερες κερκίδες του αμφιθεάτρου που προσφέρουν πανοραμική θέα στην αιώνια πόλη

Νο 3: Ρωμαϊκή Αγορά, Ρώμη, Ιταλία

Ετήσιοι επισκέπτες: 5,1 εκ.

Το κοινωνικό κέντρο της Ρώμης για 1.200 χρόνια ξεκίνησε την ζωή του από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.. Με μήκος 640 μ. αποτέλεσε κυβερνητικό και εμπορικό κέντρο της πόλης. Υπολείμματα στηλών και θραυσμάτων αρχαίων ναών, αφιερωμένων είτε στον θεό Κρόνο, είτε στους αυτοκράτορες Βεσπασιανό και Τίτο, αναδεικνύουν την μεγαλοπρέπεια της περιοχής την Ρωμαϊκή εποχή

Νο 4: Ο Πήλινος Στρατός, Xi' an, Κίνα

Ετήσιοι επισκέπτες: 3,6 - 4,5 εκ.

Ο στρατός ανακαλύφθηκε το 1974 και αποτελείται από πήλινα γλυπτά ανθρώπινων διαστάσεων που φέρουν μοναδικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά ο καθένας όπως πρόσωπο, μαλλιά αλλά και ρουχισμό. Ο στρατός αποτελείται από στρατηγούς, στρατιώτες, τοξότες, οδηγούς αρμάτων αλλά και από 400 άλογα και 100 άρματα. Όλοι είναι στοιχισμένοι σε σειρές μέσα σε λάκκους και αποτελούν μέρος της νεκρόπολης του αυτοκράτορα Qin Shi Huang. Πιστεύεται ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερα πήλινα αγάλματα θαμμένα αλλά οι εργασίες έχουν σταματήσει μέχρι να βρεθεί τρόπος να διατηρηθεί το χρώμα των αγαλμάτων, το οποίο ξεθωριάζει όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα.

Νο 5: Πυραμίδες της Γκίζας, Αίγυπτος

Ετήσιοι επισκέπτες: 4 εκ.

Ως ένα από τα "Επτά θαύματα του Κόσμου" οι πυραμίδες αποτελούν το σύμβολο της Αιγύπτου, μετρώντας ζωή 4.500 ετών. Ο τρόπος κατασκευής τους αποτελεί ακόμα ένα μυστήριο, στοιχείο που γοητεύει τους απανταχού ταξιδιώτες. Οι τρείς βασικοί τάφοι των Φαραώ αποτελούν Παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο της UNESCO και περιστοιχίζονται από την πόλη του Καΐρου, ο πληθυσμός της οποίας φτάνει τα 11 εκατομμύρια

Νο 6: Πομπηία, Νάπολι, Ιταλία

Ετήσιοι επισκέπτες: 2,5 εκ.

Η Πομπηία δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες της να ζήσουν από πρώτο χέρι την εμπειρία του να ζεις σε μια ρωμαϊκή πόλη του 1ου αιώνα. Η διάσημη παραλιακή πόλη εξαφανίστηκε κάτω από στάχτη και ελαφρόπετρα όταν εξερράγη ξαφνικά το ηφαίστειο του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Τα ανθρώπινα σώματα που καλύφθηκαν από την στάχτη δημιούργησαν ένα είδος πλαστικών αγαλμάτων, και υπενθυμίζουν ότι κάποτε αληθινοί άνθρωποι και ζώα ζούσαν στην πόλη.

Νο 7: Ακρόπολη, Αθήνα, Ελλάδα

Ετήσιοι επισκέπτες: 2 εκ.

Η Ακρόπολη αναφέρεται στον λόφο που χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό για την πόλη των Αθηνών. Στην κορυφή της υπάρχει το πιο ισχυρό μνημείο της, ο Παρθενώνας, αφιερωμένος στην θεά Αθηνά, σύμβολο της Κλασικής Ελλάδας και της απαρχής της δημοκρατίας. Χτισμένος τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Παρθενώνας έχει χάσει αρκετά από τα μαρμάρινα γλυπτά και μετόπες που τον διακοσμούσαν χάριν στα ευρωπαϊκά μουσεία - κατά περιόδους γίνονται σποραδικές διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους. 

Νο 8: Έφεσος, Τουρκία

Ετήσιοι επισκέπτες: 2 εκ.

Πριν από 30 χρόνια η Έφεσος ήταν ένα ξεχασμένο ρωμαϊκό ερείπιο περιστοιχισμένο από τουρκικά χωριά. Σήμερα ολόκληρη η τοπική οικονομία εξαρτάται από αυτή. Η βιβλιοθήκη και άλλα ιστορικά κτίρια έχουν αναστηλωθεί δίνοντας την αίσθηση μιας μεγάλης πόλης ηλικίας 2.000 ετών. Στο θέατρο της, χωρητικότητας 25.000 θεατών, πραγματοποιούνται σήμερα πολλές εκδηλώσεις. 

Νο 9: Τεοτιουακάν, Teotihuacán, Μεξικό

Ετήσιοι επισκέπτες: 1,9 εκ.

Οι Πυραμίδες του Ήλιου και του Φεγγαριού κυριαρχούν στην αρχαία πλατεία της ιερής πόλης που χτίστηκε μεταξύ του 1ου και 7ου αιώνα. Με μήκος 228 μ. στην μία πλευρά και ύψος 61 μ. περίπου, η Πυραμίδα του Ήλιου είναι η τρίτη μεγαλύτερη πυραμίδα του κόσμου. Αλλά ο Ναός του Κετζαλκόατλ (ισπ. Quetzalcóatl) είναι περισσότερο διακοσμημένος - αφιερωμένος στον φτερωτό φιδίσιο θεό που κυριαρχεί σε όλα τα γλυπτά και ανάγλυφα του ναού.

Νο 10: Ιεράπολη, Τουρκία

Ετήσιοι επισκέπτες: 1,6 εκ.

Οι θαυμαστές άσπρες πισίνες στα πεζούλια του Παμουκάλε (Pamukkale) έλκυαν τους ανθρώπους για περισσότερο από 2 εκ. χρόνια και αποτελούν τον λόγο για την ύπαρξη της ελληνορωμαϊκής πόλης της Ιεράπολης. Αυτή η αρχαία πόλη των spa, χτισμένη το 190 π.Χ. έχει υπολείμματα ναών, ένα καλοδιατηρημένο θέατρο και την Ιερή Πισίνα όπου οι επισκέπτες κολυμπούν ανάμεσα σε σπασμένες ρωμαϊκές στήλες.

erroso.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ