2018-01-10 22:24:30
Πού είχε τους περισσότερους Ελληνες - Στις γαλλικές Αλπεις, εκρηκτικά κορίτσια,
Ρέμος, «Nammos» και φιλέτα των €700 - Στον Παρνασσό, ουρές, Αρης Σπηλιωτόπουλος και χειροποίητη χυλοπίτα
Λίγες μέρες πριν από την έλευση του νέου έτους και ένα 24ωρο μετά την ημερομηνία διεξαγωγής της πολυσυζητημένης συναυλίας του Ρέμου στην Κουρσεβέλ, όλα σε υψόμετρο 1.850 μέτρων.Στην καρδιά του πιο φημισμένου χιονοδρομικού κέντρου της Ευρώπης αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι η απαράμιλλη ομορφιά του αλπικού τοπίου, ούτε οι τόνοι φρέσκο χιόνι που σκεπάζουν τις ατελείωτες πίστες. Το θέαμα από το οποίο κανείς δεν μπορεί να τραβήξει το βλέμμα του είναι τα κορίτσια του «Nammos», που ποζάρουν ημίγυμνα αφήνοντας σε πλήρη θέα τις άψογες αναλογίες τους και φυσικά, κερδίζοντας δικαιωματικά το τίτλο των «Καλλονών του βουνού».
Η μεταφορά των θαμώνων άλλωστε στο «Nammos» με τα εκτός δρόμου οχήματα, που φόρεσαν ερπύστριες θυμίζοντας τανκς, ήταν τόσο φροντισμένη ώστε ανέβασε την ψυχολογία τους προτού αυτή απογειωθεί με την εμφάνιση των συγκλονιστικής ομορφιάς Ουκρανών που τους υποδέχονται στην είσοδο
. Λόγος επαρκής για να ανοίξουν πανηγυρικά πανάκριβες γαλλικές σαμπάνιες που αφήνουν το αποτύπωμά τους με τους φελλούς να καρφώνονται στο μαλακό χιόνι. Ενα συνηθισμένο σκηνικό από την καθημερινότητα των θαμώνων στο αλπικό «Nammos», που λίγο προτού αποχαιρετήσει το όχι και τόσο φωτεινό για τους πολίτες της Ελλάδας 2017, ετοιμαζόταν να ζήσει μεγάλες στιγμές με τη φωνή του Αντώνη Ρέμου να αντηχεί στις γαλλικές Αλπεις κάνοντας τους 300 μάχιμους οπαδούς του να σκίζουν τα Moncler μπουφάν τους.
Την ίδια στιγμή ένα μπουκέτο καλλονών ανατολικής προέλευσης που κυκλοφορούν με καυτά εσώρουχα και γούνινες μπότες μεταξύ των τραπεζιών προσφέροντας δεκάδες πόζες στον φωτογραφικό φακό βγάζουν ιαχές ενθουσιασμού εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη χαρά τους για την παρουσία τους δίπλα σε εξωφρενικά πλούσιους ανθρώπους.
Στο στέκι των Ρώσων ολιγαρχών -και όχι μόνο- οι ημίγυμνες Ουκρανές είναι εκτός από μέλη του προσωπικού και κάτι σαν μασκότ -ή κράχτες, για τους πιο κυνικούς- για το διάσημο μυκονιάτικο θέρετρο που από πέρυσι ξεχειμωνιάζει στο κέντρο της χιονοδρομικής πίστας της Κουρσεβέλ. Η αρχηγός τους, μια εντυπωσιακή 22χρονη Ουκρανή ονόματι Ana, είναι αυτή που ξέρει όλα τα μυστικά του βουνού.
Κινείται μεταξύ «Nammos» και «La Mangeoire» μαζί με μια ομάδα καλλίπυγων νεαρών εντυπωσιάζοντας τους θαμώνες και «προσκαλώντας» τους στην ξεχωριστή διασκέδαση. Ετσι, ίσως πολλοί θα έμπαιναν στον πειρασμό να πάρουν μαζί με το κύριο πιάτο τους μια μπριζόλα π.χ. αξίας 700 ευρώ.
Αυτό ακριβώς το νούμερο είδαν να αναγράφεται στον κατάλογο του μενού οι Ελληνες ταξιδιώτες που λαχτάρησαν να δοκιμάσουν μπριζόλα Wagyu, η οποία προέρχεται από μία από τις τέσσερις ιαπωνικές φυλές βοοειδών. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να παραγγείλουν φρέσκα ψάρια αξίας 266 ευρώ το κιλό, αστακό με 315 ευρώ το κιλό, καβουροπόδαρα με 435 ευρώ το κιλό συνοδεία μιας χωριάτικης σαλάτας (ελληνική, όπως τη λένε στην Κουρσεβέλ) αξίας... μόλις 31 ευρώ.
Το μενού: Φιλέτο των 700 ευρώ (πρόκειται για σπάνιο βοοειδές ιαπωνικής προέλευσης) και η πιο ακριβή χωριάτικη σαλάτα της Ευρώπης (31 ευρώ)
Αν την ίδια στιγμή στην Ελλάδα αντίστοιχες τιμές θα έκαναν τους πελάτες να κολυμπούν σε πελάγη... δυσπεψίας, οι θαμώνες του «Nammos» δεν αντιμετωπίζουν ανάλογα στομαχικά ζητήματα. Αντιθέτως όσο πιο ακριβά τόσο πιο καλά για το πρεστίζ τους και το οικοδόμημα της φήμης τους. Ο μοναδικός ίσως πονοκέφαλος για τους υπεύθυνους του «Nammos» που διατάραξε κάπως το τσι της ευμάρειας των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν το πώς θα χωρέσουν οι φαν του Αντώνη Ρέμου στο σαλέ των 1.000 τ.μ., όπου προβλέπεται χώρος μόλις για 200 καθήμενους, ενώ η ζήτηση για το event που ήταν fully booked εδώ και δύο βδομάδες τους ξεπερνούσε κατά πολύ. Πάντως από το απόγευμα της Τετάρτης που έφτασε σχεδόν ασθμαίνοντας από την πεζοπορία στο βουνό ο δημοφιλής καλλιτέχνης μαζί με τη σύζυγό του Υβόννη Μπόσνιακ και την κόρη τους, ήδη η μισή Κουρσεβέλ μιλούσε ελληνικά.
Ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ομίλου Καλογήρου, Σάμι Φάις, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Διβάνη, Σπύρος Διβάνης, είναι μόνο κάποια από τα ονόματα που διέρρευσαν μεταξύ δεκάδων άλλων λιγότερο ή περισσότερο αναγνωρίσιμων που έδωσαν ελληνικό χρώμα σε αυτό το «πάρκο αναψυχής» Αράβων και Ρώσων κροίσων. Και ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις συνάξεων μεταξύ πλουσίων και ισχυρών δεν έλειψαν οι προστριβές και οι μικροπαρεξηγήσεις σχετικά με το πού θα κάτσει ποιος. Αυτά τα ερωτήματα έθεταν βασανιστικά σχεδόν όλοι κατά τις τηλεφωνικές τους κρατήσεις, ενώ μέχρι τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές οι μετρ της μυκονιάτικης επιχείρησης ακόμα έσβηναν και έγραφαν ονόματα στο πλάνο της βραδιάς. Πάντως για την ιστορία, το μενού για τη βραδιά εμφάνισης του Αντώνη Ρέμου κόστιζε 400 ευρώ το άτομο χωρίς ποτό και περιλάμβανε spicy κάβουρα ταρτάρ, σαλάτα nammos και γαρίδα tempura για ορεκτικό, ενώ για κυρίως rib eye με ψητές πατάτες.
Οσο για τη διαμονή τους, οι περισσότεροι Ελληνες παρευρισκόμενοι προτίμησαν να κλείσουν δωμάτιο στο «Grandes Alpes Private Hotel» με τιμές που ξεκινούν από 2.000 ευρώ τη βραδιά, ενώ στο ίδιο ξενοδοχείο φιλοξενήθηκε ο Αντώνης Ρέμος με την οικογένειά του.
Land Rover με ερπύστριες
Η πυκνή χιονόπτωση ήταν ένα ακόμα πρόβλημα για τους υπεύθυνος του «Nammos», αφού έπρεπε να βρεθεί τρόπος για να μεταφερθούν οι πελάτες από την άσφαλτο στο μέσον της χιονοδρομικής πίστας, εκεί όπου βρίσκεται και το σαλέ του εστιατορίου. Κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, ειδικά τα βράδια όπου η θερμοκρασία πέφτει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και το ύψος του χιονιού ξεπερνά τους 50 πόντους. Οι άμαξες με τα άλογα δεν ήταν αρκετές για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, ούτε και τα έλκηθρα με τα χάσκι. Επρεπε λοιπόν να βρεθεί μια λύση ώστε οι πελάτες να μεταφέρονται γρήγορα στο σαλέ, προτού μεταμορφωθούν σε γλυπτό πάνω στον πάγο. Γι’ αυτό επιστρατεύτηκε ένα όχημα-«σκυλί», το εκτός δρόμου τζιπ της Land Rover, το θρυλικό Defender, αν και ελαφρώς παραλλαγμένο για τις ανάγκες της βραδιάς.
Πάντως οι ιθύνοντες αποδείχτηκαν ιδιαίτερα πολυμήχανοι αφού σκέφτηκαν να αφαιρέσουν τους τροχούς και στη θέση τους να τοποθετήσουν ερπύστριες κάνοντας το τζιπ να μοιάζει με τανκ. Μέσα σε όλη αυτή τη φασαρία με τις πατέντες, τις δοκιμές κ.λπ. κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε η παρουσία του εκκεντρικού σχεδιαστή μόδας Φίλιπ Πλέιν που προσγειώθηκε με το ιδιωτικό του ελικόπτερο στην Κουρσεβέλ όπου διέμεινε για λιγότερο από μία ώρα, όσο χρειάστηκε δηλαδή για να οριστικοποιήσει με τον Ζαννή Φραντζέσκο το μεγάλο πάρτυ και το fashion show που θα κάνει στις 24 Ιουλίου στο μυκονιάτικο «Nammos» με αφορμή το opening της μπουτίκ του στο νησί. Ο ίδιος μάλιστα ανάρτησε και βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ποζάροντας μπροστά από το ελικόπτερό του στις Κάννες και κατόπιν πετώντας πάνω από τις Αλπεις για να βρεθεί λίγη ώρα μετά στο εστιατόριο καθισμένος δίπλα στον Ζαννή Φραντζέσκο.
Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και για να μεταφερθούν με ασφάλεια οι πελάτες στο «Νammos» οι άνθρωποι της επιχείρησης έβγαλαν τις ρόδες από το Land Rover και στη θέση τους έβαλαν ερπύστριες
Τζίρος 4 εκατ. ευρώ
Πάντως πέρυσι τον χειμώνα σε μια μάλλον «κουτσή» σεζόν αφού το «Nammos» άργησε να ξεκινήσει τη λειτουργία του στην Κουρσεβέλ, λέγεται πως ο τζίρος της επιχείρησης ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της άρτιας συνεργασίας της τριανδρίας του «Nammos», Ζαννή Φραντζέσκου, Σάμι Ιμπραήμ και Κωνσταντή Κουσαθανά, με τον Φρανσουά Σουνιμίμ, ιδιοκτήτη τόσο του σαλέ που φιλοξενεί τη μυκονιάτικη επιχείρηση όσο και της μισής νυχτερινής Κουρσεβέλ. Το ύψος του τζίρου, αν αναλογιστεί κανείς ότι το μαγαζί λειτουργεί ως εστιατόριο και μόνο κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, κρίθηκε ικανοποιητικό και από τις δύο πλευρές.
Οι τακτικοί επισκέπτες της Κουρσεβέλ λάτρεψαν το «Nammos» αφού δεν υπάρχει παρόμοια επιχείρηση μέσα στις χιονοδρομικές πίστες που να προσφέρει φαγητό και σέρβις υψηλού επιπέδου σε συνδυασμό με ξεσηκωτικές μουσικές από τα ηχεία των 8.000 watts στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου. Στον Κορσικανό επιχειρηματία ανήκει επίσης και το φημισμένο κλαμπ «La Mangeoire», το οποίο τα βράδια συγκεντρώνει όλους τους εκπροσώπους του χρήματος στην περιοχή. Το μεταξύ τους deal έγινε μετά από ένα ταξίδι του Σουνιμίμ στη Μύκονο για να δει από κοντά πώς λειτουργεί το «Nammos» για το οποίο είχε ακούσει διθυραμβικά σχόλια από φίλους του.
Ηταν η εποχή που είχε μόλις ξοδέψει 18 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε το πολυτελές σαλέ των 1.000 τ.μ., το οποίο στοίχισε άλλα 10 εκατ. ευρώ για να στηθεί. Ηταν μάλιστα σχεδόν έτοιμος να υπογράψει με τη διεθνούς φήμης αλυσίδα εστιατορίων «Bagatelle» όταν έπεσε στο τραπέζι το όνομα του μυκονιάτικου εστιατορίου-beach bar.
Μετά την πρώτη τους συνάντηση στη Μύκονο, οι άνθρωποι του «Nammos», έλαβαν πρόσκληση από τον Σουνιμίμ για να τον συναντήσουν στην Κουρσεβέλ. Αεροπορικώς από Αθήνα προς Γενεύη και από κει με ελικόπτερο προσγειώθηκαν στη Rue de l’Altiport της Κουρσεβέλ. Μέσα σε λίγες ώρες η συμφωνία είχε κλείσει, με το «Nammos» να είναι η πρώτη ελληνική επιχείρηση που βάζει τη σφραγίδα της στο διάσημο θέρετρο των Γαλλικών Αλπεων για τουλάχιστον πέντε χρόνια, σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει. Από χτες πάντως τη δική του σφραγίδα έβαλε και ο Αντώνης Ρέμος που έκανε τις Αλπεις να αντιλαλούν «Ετσι ξαφνικά».
Αυτοί Ρέμο, εμείς Αρη
Η κρίση δεν πάει στα βουνά: Στην Αράχωβα το μεγάλο πάρτυ των γιορτών ξαναστήθηκε και φέτος στο ίδιο σκηνικό, με την πληρότητα να φτάνει το 100% - Τίποτα όμως δεν είναι όπως παλιά
Η αυτοκινητοπομπή που διέσχιζε αργόσυρτα τον στενό δρόμο του κέντρου της Αράχωβας έμοιαζε με γιγάντιο φίδι μήκους δεκάδων χιλιομέτρων - αν και χωρίς την ίδια ικανότητα ευελιξίας. Στον δρόμο της φορμαέλας και της χειροποίητης χυλοπίτας, όπως διαφημίζουν τα δεκάδες παραταγμένα μαγαζάκια του χωριού, οι ορδές αυτοκινήτων που σέρνονταν βήμα-βήμα για να φτάσουν στον προορισμό τους μπορεί να προκαλούσαν εκνευρισμό στους επιβαίνοντες, όχι όμως και στους ντόπιους επιχειρηματίες που είχαν μπροστά τους την τρανή απόδειξη ότι στις φετινές γιορτές θα γίνει μεγάλο πάρτυ στην Αράχωβα.
Οικογένειες, νεανικές παρέες, ζευγαράκια και επίδοξοι σκιέρ κατέφτασαν κατά χιλιάδες σε αυτό το μικρό πετρόκτιστο χωριό, αναζητώντας άλλος κάποιες ανάσες κοσμοπολιτισμού, άλλος μια ευκαιρία απόδρασης από τη στενόχωρη ρουτίνα της πόλης, άλλος μια αφορμή να ξεδώσει και για κραιπάλη και άλλος παχιά στρώματα χιονιού για να κάνει σλάλομ στις πλαγιές του χιονοδρομικού. Οπως και να ’χει, όλοι μαζί δημιούργησαν το αδιαχώρητο στους πρόποδες του Παρνασσού, που ζωντάνεψαν από ποδοβολητά, κόρνες και μεθυσμένα χάχανα.
Αν και το χιόνι δεν έπεσε πυκνό, ήταν επαρκές για να ανοίξουν αφενός κάποιες πίστες και αφετέρου να δημιουργηθεί το κατάλληλο εορταστικό τοπίο για να υποδεχθεί τον Αϊ-Βασίλη με τα δώρα του - που για τους επιχειρηματίες της περιοχής τουλάχιστον ήρθε με τον σάκο του γεμάτο. Κάτω από το επιβλητικό ρολόι, τον Βράχο της Ωρας στον Αη Γιώργη ή Καμπαναριό, όπως το λένε οι ντόπιοι, από τις πλέον χαρακτηριστικές εικόνες που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στην Αράχωβα, εκατοντάδες χαρούμενες παρέες έδιναν το καθημερινό ραντεβού τους προτού ξεχυθούν σε κάποιο από τα καφέ ή τα εστιατόρια της πόλης.
«Οι τιμές κυμαίνονται από 60-70 ευρώ την ημέρα και μπορεί να φτάσουν τα 200-300 ευρώ, ανάλογα φυσικά με το είδος καταλύματος που θα επιλέξει ο επισκέπτης», λέει η πρόεδρος ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων δωματίων της περιοχής Καλούσα Ναυπακτίτου. Το ίδιο σκηνικό πληρότητας δεν έζησε μόνο η Αράχωβα, αλλά και τα γύρω χωριουδάκια, όπως η Αγόριανη, με τα καταλύματα και τους ξενώνες να είναι fully booked, ενώ εκατοντάδες προτίμησαν να φιλοξενηθούν σε κάποια φιλικά ιδιόκτητα σαλέ. Και φυσικά όλοι αυτοί ξεχύθηκαν στα μαγαζιά της περιοχής, τονώνοντας με γενναίες δόσεις κατανάλωσης την τοπική αγορά.
Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου απολαμβάνοντας το τοπίο και το βιβλίο
«Θέλεις είναι το χιόνι, είναι ο αέρας, είναι ότι βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από τους Δελφούς, τον ομφαλό της Γης, σημασία έχει ότι η κρίση εδώ χάνεται», θα πει επιχειρηματίας της περιοχής, που είδε τα ταμεία του καταστήματός του να γεμίζουν με ευρώ.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση, η πληρότητα είναι σχεδόν 100%, οι πίστες έχουν ανοίξει, αν και όχι όλες, αλλά περιμένουμε να χιονίσει και να έρθει κι άλλος κόσμος. Εχουμε προσθέσει καινούριες καμπίνες 8 θέσεων και ο κόσμος ανεβαίνει μέχρι τα 2.250 μέτρα για να απολαύσει τη βόλτα του», λέει ο κ. Γιάννης Σύρος, αντιδήμαρχος και ιδιοκτήτης του bar-restaurant «Paramount» στο Λιβάδι.
Σε αυτό το κλίμα εορταστικής ευδαιμονίας, ακόμα και το παγωμένο αεράκι που έφτανε στα νότια του Παρνασσού ήταν ευχάριστο άγγιγμα για ντόπιους αλλά και επισκέπτες που θέλησαν να ζήσουν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα βουκολικά μεν, κοσμοπολίτικα δε. Αλλοι απολαμβάνοντας τη φιλοξενία σε ξενοδοχεία και άλλοι στη ζεστασιά των ιδιόκτητων σαλέ τους. Μεταξύ αυτών, πολιτικοί όπως η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο Γιώργος Βουλγαράκης με την οικογένειά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, που εθεάθη με τη σύντροφό του Φοίβη Γραμματικού να διασκεδάζουν στο μαγαζί «Οίστρος».
Στην Αράχωβα βρέθηκαν επίσης ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης με την οικογένειά του, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας και η πρώην σύζυγός του Εύη Βατίδου, ο Τραϊανός Δέλλας με τη Γωγώ Μαστροκώστα αλλά και η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου. Η νέα χρονιά φαίνεται να μπαίνει με το δεξί για την Αράχωβα η οποία ευελπιστεί να δικαιώσει τον χαρακτηρισμό «Μύκονος του χειμώνα» που της αποδίδουν σταθερά εδώ και χρόνια - προ και μετά μνημονίων.
Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος με τη σύντροφό του Φοίβη Γραμματικού
Ουρές χιλιομέτρων και ατέλειωτη αναμονή στα αυτοκίνητα μέχρι να φτάσουν οι εκδρομείς στην Αράχωβα
anatakti
Ρέμος, «Nammos» και φιλέτα των €700 - Στον Παρνασσό, ουρές, Αρης Σπηλιωτόπουλος και χειροποίητη χυλοπίτα
Λίγες μέρες πριν από την έλευση του νέου έτους και ένα 24ωρο μετά την ημερομηνία διεξαγωγής της πολυσυζητημένης συναυλίας του Ρέμου στην Κουρσεβέλ, όλα σε υψόμετρο 1.850 μέτρων.Στην καρδιά του πιο φημισμένου χιονοδρομικού κέντρου της Ευρώπης αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι η απαράμιλλη ομορφιά του αλπικού τοπίου, ούτε οι τόνοι φρέσκο χιόνι που σκεπάζουν τις ατελείωτες πίστες. Το θέαμα από το οποίο κανείς δεν μπορεί να τραβήξει το βλέμμα του είναι τα κορίτσια του «Nammos», που ποζάρουν ημίγυμνα αφήνοντας σε πλήρη θέα τις άψογες αναλογίες τους και φυσικά, κερδίζοντας δικαιωματικά το τίτλο των «Καλλονών του βουνού».
Η μεταφορά των θαμώνων άλλωστε στο «Nammos» με τα εκτός δρόμου οχήματα, που φόρεσαν ερπύστριες θυμίζοντας τανκς, ήταν τόσο φροντισμένη ώστε ανέβασε την ψυχολογία τους προτού αυτή απογειωθεί με την εμφάνιση των συγκλονιστικής ομορφιάς Ουκρανών που τους υποδέχονται στην είσοδο
Την ίδια στιγμή ένα μπουκέτο καλλονών ανατολικής προέλευσης που κυκλοφορούν με καυτά εσώρουχα και γούνινες μπότες μεταξύ των τραπεζιών προσφέροντας δεκάδες πόζες στον φωτογραφικό φακό βγάζουν ιαχές ενθουσιασμού εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη χαρά τους για την παρουσία τους δίπλα σε εξωφρενικά πλούσιους ανθρώπους.
Στο στέκι των Ρώσων ολιγαρχών -και όχι μόνο- οι ημίγυμνες Ουκρανές είναι εκτός από μέλη του προσωπικού και κάτι σαν μασκότ -ή κράχτες, για τους πιο κυνικούς- για το διάσημο μυκονιάτικο θέρετρο που από πέρυσι ξεχειμωνιάζει στο κέντρο της χιονοδρομικής πίστας της Κουρσεβέλ. Η αρχηγός τους, μια εντυπωσιακή 22χρονη Ουκρανή ονόματι Ana, είναι αυτή που ξέρει όλα τα μυστικά του βουνού.
Κινείται μεταξύ «Nammos» και «La Mangeoire» μαζί με μια ομάδα καλλίπυγων νεαρών εντυπωσιάζοντας τους θαμώνες και «προσκαλώντας» τους στην ξεχωριστή διασκέδαση. Ετσι, ίσως πολλοί θα έμπαιναν στον πειρασμό να πάρουν μαζί με το κύριο πιάτο τους μια μπριζόλα π.χ. αξίας 700 ευρώ.
Αυτό ακριβώς το νούμερο είδαν να αναγράφεται στον κατάλογο του μενού οι Ελληνες ταξιδιώτες που λαχτάρησαν να δοκιμάσουν μπριζόλα Wagyu, η οποία προέρχεται από μία από τις τέσσερις ιαπωνικές φυλές βοοειδών. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να παραγγείλουν φρέσκα ψάρια αξίας 266 ευρώ το κιλό, αστακό με 315 ευρώ το κιλό, καβουροπόδαρα με 435 ευρώ το κιλό συνοδεία μιας χωριάτικης σαλάτας (ελληνική, όπως τη λένε στην Κουρσεβέλ) αξίας... μόλις 31 ευρώ.
Το μενού: Φιλέτο των 700 ευρώ (πρόκειται για σπάνιο βοοειδές ιαπωνικής προέλευσης) και η πιο ακριβή χωριάτικη σαλάτα της Ευρώπης (31 ευρώ)
Αν την ίδια στιγμή στην Ελλάδα αντίστοιχες τιμές θα έκαναν τους πελάτες να κολυμπούν σε πελάγη... δυσπεψίας, οι θαμώνες του «Nammos» δεν αντιμετωπίζουν ανάλογα στομαχικά ζητήματα. Αντιθέτως όσο πιο ακριβά τόσο πιο καλά για το πρεστίζ τους και το οικοδόμημα της φήμης τους. Ο μοναδικός ίσως πονοκέφαλος για τους υπεύθυνους του «Nammos» που διατάραξε κάπως το τσι της ευμάρειας των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν το πώς θα χωρέσουν οι φαν του Αντώνη Ρέμου στο σαλέ των 1.000 τ.μ., όπου προβλέπεται χώρος μόλις για 200 καθήμενους, ενώ η ζήτηση για το event που ήταν fully booked εδώ και δύο βδομάδες τους ξεπερνούσε κατά πολύ. Πάντως από το απόγευμα της Τετάρτης που έφτασε σχεδόν ασθμαίνοντας από την πεζοπορία στο βουνό ο δημοφιλής καλλιτέχνης μαζί με τη σύζυγό του Υβόννη Μπόσνιακ και την κόρη τους, ήδη η μισή Κουρσεβέλ μιλούσε ελληνικά.
Ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ομίλου Καλογήρου, Σάμι Φάις, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Διβάνη, Σπύρος Διβάνης, είναι μόνο κάποια από τα ονόματα που διέρρευσαν μεταξύ δεκάδων άλλων λιγότερο ή περισσότερο αναγνωρίσιμων που έδωσαν ελληνικό χρώμα σε αυτό το «πάρκο αναψυχής» Αράβων και Ρώσων κροίσων. Και ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις συνάξεων μεταξύ πλουσίων και ισχυρών δεν έλειψαν οι προστριβές και οι μικροπαρεξηγήσεις σχετικά με το πού θα κάτσει ποιος. Αυτά τα ερωτήματα έθεταν βασανιστικά σχεδόν όλοι κατά τις τηλεφωνικές τους κρατήσεις, ενώ μέχρι τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές οι μετρ της μυκονιάτικης επιχείρησης ακόμα έσβηναν και έγραφαν ονόματα στο πλάνο της βραδιάς. Πάντως για την ιστορία, το μενού για τη βραδιά εμφάνισης του Αντώνη Ρέμου κόστιζε 400 ευρώ το άτομο χωρίς ποτό και περιλάμβανε spicy κάβουρα ταρτάρ, σαλάτα nammos και γαρίδα tempura για ορεκτικό, ενώ για κυρίως rib eye με ψητές πατάτες.
Οσο για τη διαμονή τους, οι περισσότεροι Ελληνες παρευρισκόμενοι προτίμησαν να κλείσουν δωμάτιο στο «Grandes Alpes Private Hotel» με τιμές που ξεκινούν από 2.000 ευρώ τη βραδιά, ενώ στο ίδιο ξενοδοχείο φιλοξενήθηκε ο Αντώνης Ρέμος με την οικογένειά του.
Land Rover με ερπύστριες
Η πυκνή χιονόπτωση ήταν ένα ακόμα πρόβλημα για τους υπεύθυνος του «Nammos», αφού έπρεπε να βρεθεί τρόπος για να μεταφερθούν οι πελάτες από την άσφαλτο στο μέσον της χιονοδρομικής πίστας, εκεί όπου βρίσκεται και το σαλέ του εστιατορίου. Κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, ειδικά τα βράδια όπου η θερμοκρασία πέφτει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και το ύψος του χιονιού ξεπερνά τους 50 πόντους. Οι άμαξες με τα άλογα δεν ήταν αρκετές για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, ούτε και τα έλκηθρα με τα χάσκι. Επρεπε λοιπόν να βρεθεί μια λύση ώστε οι πελάτες να μεταφέρονται γρήγορα στο σαλέ, προτού μεταμορφωθούν σε γλυπτό πάνω στον πάγο. Γι’ αυτό επιστρατεύτηκε ένα όχημα-«σκυλί», το εκτός δρόμου τζιπ της Land Rover, το θρυλικό Defender, αν και ελαφρώς παραλλαγμένο για τις ανάγκες της βραδιάς.
Πάντως οι ιθύνοντες αποδείχτηκαν ιδιαίτερα πολυμήχανοι αφού σκέφτηκαν να αφαιρέσουν τους τροχούς και στη θέση τους να τοποθετήσουν ερπύστριες κάνοντας το τζιπ να μοιάζει με τανκ. Μέσα σε όλη αυτή τη φασαρία με τις πατέντες, τις δοκιμές κ.λπ. κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε η παρουσία του εκκεντρικού σχεδιαστή μόδας Φίλιπ Πλέιν που προσγειώθηκε με το ιδιωτικό του ελικόπτερο στην Κουρσεβέλ όπου διέμεινε για λιγότερο από μία ώρα, όσο χρειάστηκε δηλαδή για να οριστικοποιήσει με τον Ζαννή Φραντζέσκο το μεγάλο πάρτυ και το fashion show που θα κάνει στις 24 Ιουλίου στο μυκονιάτικο «Nammos» με αφορμή το opening της μπουτίκ του στο νησί. Ο ίδιος μάλιστα ανάρτησε και βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ποζάροντας μπροστά από το ελικόπτερό του στις Κάννες και κατόπιν πετώντας πάνω από τις Αλπεις για να βρεθεί λίγη ώρα μετά στο εστιατόριο καθισμένος δίπλα στον Ζαννή Φραντζέσκο.
Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και για να μεταφερθούν με ασφάλεια οι πελάτες στο «Νammos» οι άνθρωποι της επιχείρησης έβγαλαν τις ρόδες από το Land Rover και στη θέση τους έβαλαν ερπύστριες
Τζίρος 4 εκατ. ευρώ
Πάντως πέρυσι τον χειμώνα σε μια μάλλον «κουτσή» σεζόν αφού το «Nammos» άργησε να ξεκινήσει τη λειτουργία του στην Κουρσεβέλ, λέγεται πως ο τζίρος της επιχείρησης ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της άρτιας συνεργασίας της τριανδρίας του «Nammos», Ζαννή Φραντζέσκου, Σάμι Ιμπραήμ και Κωνσταντή Κουσαθανά, με τον Φρανσουά Σουνιμίμ, ιδιοκτήτη τόσο του σαλέ που φιλοξενεί τη μυκονιάτικη επιχείρηση όσο και της μισής νυχτερινής Κουρσεβέλ. Το ύψος του τζίρου, αν αναλογιστεί κανείς ότι το μαγαζί λειτουργεί ως εστιατόριο και μόνο κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, κρίθηκε ικανοποιητικό και από τις δύο πλευρές.
Οι τακτικοί επισκέπτες της Κουρσεβέλ λάτρεψαν το «Nammos» αφού δεν υπάρχει παρόμοια επιχείρηση μέσα στις χιονοδρομικές πίστες που να προσφέρει φαγητό και σέρβις υψηλού επιπέδου σε συνδυασμό με ξεσηκωτικές μουσικές από τα ηχεία των 8.000 watts στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου. Στον Κορσικανό επιχειρηματία ανήκει επίσης και το φημισμένο κλαμπ «La Mangeoire», το οποίο τα βράδια συγκεντρώνει όλους τους εκπροσώπους του χρήματος στην περιοχή. Το μεταξύ τους deal έγινε μετά από ένα ταξίδι του Σουνιμίμ στη Μύκονο για να δει από κοντά πώς λειτουργεί το «Nammos» για το οποίο είχε ακούσει διθυραμβικά σχόλια από φίλους του.
Ηταν η εποχή που είχε μόλις ξοδέψει 18 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε το πολυτελές σαλέ των 1.000 τ.μ., το οποίο στοίχισε άλλα 10 εκατ. ευρώ για να στηθεί. Ηταν μάλιστα σχεδόν έτοιμος να υπογράψει με τη διεθνούς φήμης αλυσίδα εστιατορίων «Bagatelle» όταν έπεσε στο τραπέζι το όνομα του μυκονιάτικου εστιατορίου-beach bar.
Μετά την πρώτη τους συνάντηση στη Μύκονο, οι άνθρωποι του «Nammos», έλαβαν πρόσκληση από τον Σουνιμίμ για να τον συναντήσουν στην Κουρσεβέλ. Αεροπορικώς από Αθήνα προς Γενεύη και από κει με ελικόπτερο προσγειώθηκαν στη Rue de l’Altiport της Κουρσεβέλ. Μέσα σε λίγες ώρες η συμφωνία είχε κλείσει, με το «Nammos» να είναι η πρώτη ελληνική επιχείρηση που βάζει τη σφραγίδα της στο διάσημο θέρετρο των Γαλλικών Αλπεων για τουλάχιστον πέντε χρόνια, σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει. Από χτες πάντως τη δική του σφραγίδα έβαλε και ο Αντώνης Ρέμος που έκανε τις Αλπεις να αντιλαλούν «Ετσι ξαφνικά».
Αυτοί Ρέμο, εμείς Αρη
Η κρίση δεν πάει στα βουνά: Στην Αράχωβα το μεγάλο πάρτυ των γιορτών ξαναστήθηκε και φέτος στο ίδιο σκηνικό, με την πληρότητα να φτάνει το 100% - Τίποτα όμως δεν είναι όπως παλιά
Η αυτοκινητοπομπή που διέσχιζε αργόσυρτα τον στενό δρόμο του κέντρου της Αράχωβας έμοιαζε με γιγάντιο φίδι μήκους δεκάδων χιλιομέτρων - αν και χωρίς την ίδια ικανότητα ευελιξίας. Στον δρόμο της φορμαέλας και της χειροποίητης χυλοπίτας, όπως διαφημίζουν τα δεκάδες παραταγμένα μαγαζάκια του χωριού, οι ορδές αυτοκινήτων που σέρνονταν βήμα-βήμα για να φτάσουν στον προορισμό τους μπορεί να προκαλούσαν εκνευρισμό στους επιβαίνοντες, όχι όμως και στους ντόπιους επιχειρηματίες που είχαν μπροστά τους την τρανή απόδειξη ότι στις φετινές γιορτές θα γίνει μεγάλο πάρτυ στην Αράχωβα.
Οικογένειες, νεανικές παρέες, ζευγαράκια και επίδοξοι σκιέρ κατέφτασαν κατά χιλιάδες σε αυτό το μικρό πετρόκτιστο χωριό, αναζητώντας άλλος κάποιες ανάσες κοσμοπολιτισμού, άλλος μια ευκαιρία απόδρασης από τη στενόχωρη ρουτίνα της πόλης, άλλος μια αφορμή να ξεδώσει και για κραιπάλη και άλλος παχιά στρώματα χιονιού για να κάνει σλάλομ στις πλαγιές του χιονοδρομικού. Οπως και να ’χει, όλοι μαζί δημιούργησαν το αδιαχώρητο στους πρόποδες του Παρνασσού, που ζωντάνεψαν από ποδοβολητά, κόρνες και μεθυσμένα χάχανα.
Αν και το χιόνι δεν έπεσε πυκνό, ήταν επαρκές για να ανοίξουν αφενός κάποιες πίστες και αφετέρου να δημιουργηθεί το κατάλληλο εορταστικό τοπίο για να υποδεχθεί τον Αϊ-Βασίλη με τα δώρα του - που για τους επιχειρηματίες της περιοχής τουλάχιστον ήρθε με τον σάκο του γεμάτο. Κάτω από το επιβλητικό ρολόι, τον Βράχο της Ωρας στον Αη Γιώργη ή Καμπαναριό, όπως το λένε οι ντόπιοι, από τις πλέον χαρακτηριστικές εικόνες που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στην Αράχωβα, εκατοντάδες χαρούμενες παρέες έδιναν το καθημερινό ραντεβού τους προτού ξεχυθούν σε κάποιο από τα καφέ ή τα εστιατόρια της πόλης.
«Οι τιμές κυμαίνονται από 60-70 ευρώ την ημέρα και μπορεί να φτάσουν τα 200-300 ευρώ, ανάλογα φυσικά με το είδος καταλύματος που θα επιλέξει ο επισκέπτης», λέει η πρόεδρος ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων δωματίων της περιοχής Καλούσα Ναυπακτίτου. Το ίδιο σκηνικό πληρότητας δεν έζησε μόνο η Αράχωβα, αλλά και τα γύρω χωριουδάκια, όπως η Αγόριανη, με τα καταλύματα και τους ξενώνες να είναι fully booked, ενώ εκατοντάδες προτίμησαν να φιλοξενηθούν σε κάποια φιλικά ιδιόκτητα σαλέ. Και φυσικά όλοι αυτοί ξεχύθηκαν στα μαγαζιά της περιοχής, τονώνοντας με γενναίες δόσεις κατανάλωσης την τοπική αγορά.
Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου απολαμβάνοντας το τοπίο και το βιβλίο
«Θέλεις είναι το χιόνι, είναι ο αέρας, είναι ότι βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από τους Δελφούς, τον ομφαλό της Γης, σημασία έχει ότι η κρίση εδώ χάνεται», θα πει επιχειρηματίας της περιοχής, που είδε τα ταμεία του καταστήματός του να γεμίζουν με ευρώ.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση, η πληρότητα είναι σχεδόν 100%, οι πίστες έχουν ανοίξει, αν και όχι όλες, αλλά περιμένουμε να χιονίσει και να έρθει κι άλλος κόσμος. Εχουμε προσθέσει καινούριες καμπίνες 8 θέσεων και ο κόσμος ανεβαίνει μέχρι τα 2.250 μέτρα για να απολαύσει τη βόλτα του», λέει ο κ. Γιάννης Σύρος, αντιδήμαρχος και ιδιοκτήτης του bar-restaurant «Paramount» στο Λιβάδι.
Σε αυτό το κλίμα εορταστικής ευδαιμονίας, ακόμα και το παγωμένο αεράκι που έφτανε στα νότια του Παρνασσού ήταν ευχάριστο άγγιγμα για ντόπιους αλλά και επισκέπτες που θέλησαν να ζήσουν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα βουκολικά μεν, κοσμοπολίτικα δε. Αλλοι απολαμβάνοντας τη φιλοξενία σε ξενοδοχεία και άλλοι στη ζεστασιά των ιδιόκτητων σαλέ τους. Μεταξύ αυτών, πολιτικοί όπως η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο Γιώργος Βουλγαράκης με την οικογένειά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, που εθεάθη με τη σύντροφό του Φοίβη Γραμματικού να διασκεδάζουν στο μαγαζί «Οίστρος».
Στην Αράχωβα βρέθηκαν επίσης ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης με την οικογένειά του, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας και η πρώην σύζυγός του Εύη Βατίδου, ο Τραϊανός Δέλλας με τη Γωγώ Μαστροκώστα αλλά και η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου. Η νέα χρονιά φαίνεται να μπαίνει με το δεξί για την Αράχωβα η οποία ευελπιστεί να δικαιώσει τον χαρακτηρισμό «Μύκονος του χειμώνα» που της αποδίδουν σταθερά εδώ και χρόνια - προ και μετά μνημονίων.
Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος με τη σύντροφό του Φοίβη Γραμματικού
Ουρές χιλιομέτρων και ατέλειωτη αναμονή στα αυτοκίνητα μέχρι να φτάσουν οι εκδρομείς στην Αράχωβα
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
O Mέσι αγόρασε νησί στην Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ