2018-01-12 11:30:37
Φωτογραφία για Αχτσιόγλου: Η διάταξη δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία
«Η διάταξη δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία, η οποία λαμβάνεται πάντα με την σχετική πλειοψηφία των παρόντων» τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, που έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο μάτι του κυκλώνα, λόγω των αλλαγών για κύρηξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία. Όπως διευκρίνισε το "50 συν 1" που προβλέπεται στην διάταξη, αφορά στην απαρτία κατά την Γενική Συνέλευση και όχι στη λήψη απόφασης.

Δυο δε 24ωρα μετά την εισβολή συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο γραφείο της, η υπουργός πέρασε στην «αντεπίθεση», κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι εκτοξεύοντας υπερβολές και ανακρίβειες «σκορπίζει την ηττοπάθεια στους εργαζομένους».

Από τα πυρά της δεν γλίτωσε ούτε η ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι «ταυτίζεται με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών» αφού η πρότασή της είναι η θέση του ΔΝΤ για πλειοψηφία «50 συν 1» της ΓΣ εργαζόμενων, ώστε να αποφασιστεί απεργία.

«Τι άλλαζει και τι όχι»

«Πολλοί νομίζουν ότι η πολιτική οξυδέρκεια μετριέται με τα ντεσιμπέλ», είπε η κυρία Αχτσιόγλου αναφορικά με τις οξύτατες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η επίμαχη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η συμμετοχή του 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στην γενική συνέλευση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου προκειμένου να λάβει απόφαση κήρυξης απεργίας.

Και τόνισε ότι αισθάνεται την ανάγκη να επαναλάβει τι αλλάζει και κυρίως τί δεν αλλάζει στη διάταξη σε σχέση με την απαρτία στα Πρωτοβάθμια Σωματεία, όταν συγκαλείται η Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσει για απεργία.

Όπως διευκρίνισε η ρύθμιση η ρύθμιση ορίζει ότι στα πρωτοβάθμια Σωματεία που δεν είναι πανελλαδικής εμβέλειας, δεν είναι ευρύτερης γεωγραφικής έκτασης (δεν έχουν δηλαδή ένα κατάστημα σε μία πόλη και ένα άλλο σε άλλο δήμο), όταν συγκαλείται η ΓΣ για να λάβει απόφαση για απεργία πρέπει να παρίσταται το ένα δεύτερο των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

«Προσοχή η ρύθμιση δεν λέει ότι τα μισά μέλη πρέπει να ψηφίσουν για την απεργία, δεν είναι το "50 συν 1" να ψηφίσει υπέρ της απεργίας, η ρύθμιση λέει ότι θα πρέπει να παρίστανται απλώς στην ΓΣ, ώστε να έχει απαρτία. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στα Σωματεία πανελλαδικής έκτασης (δηλαδή σε Σωματεία σούπερ μάρκετ ή τράπεζες, που εκεί αποφασίζει το ΔΣ) ούτε στα Σωματεία ευρύτερης έκτασης, (όπως τα Σωματεία Αττικής, που την απόφαση λαμβάνει το ΔΣ)» εξήγησε.

«Δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία, η οποία λαμβάνεται με την σχετική πλειοψηφία των παρόντων», τόνισε, και έφερε το εξής παράδειγμα: Αν σε μία επιχείρηση υπάρχουν 150 εργαζόμενοι και στο Σωματείο είναι εγγεγραμμένοι 100 και από αυτούς οι 80 είναι οικονομικά τακτοποιημένοι, η διάταξη λέει ότι όταν θα γίνει ΓΣ για να λάβουν απόφαση για απεργία, θα πρέπει τουλάχιστον οι 40 να βρίσκονται εκεί. Αν υπάρξει πρόταση για απεργία διαρκείας που την ψηφίζουν 20, 10 ψηφίζουν κατά και 10 ψηφίζουν "λευκό", θα γίνει απεργία διαρκείας. «Δηλαδή με την ψήφο των 20 θα γίνει απεργία διαρκείας στην επιχείρηση του παραδείγματος των 150 εργαζόμενων» εξήγησε.

Κόντρα με το ΚΚΕ

Απευθυνόμενη, κατόπιν τούτου, στους βουλευτές του ΚΚΕ, είπε: «Θεωρείτε ότι αυτό συνιστά κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας; Να ξέρετε όμως, πως οι υπερβολές και οι ανακρίβειες που εκτοξεύονται οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα και δημιουργούν ηττοπάθεια στους εργαζόμενους, όταν αυτά τα πράγματα δεν ισχύουν».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αντέδρασαν έντονα με τον Ν. Καραθανασόπουλο να της φωνάζει «δεν ντρέπεσαι;».

Απαντώντας δε στην κριτική ότι αυτά ζητάει ο ΣΕΒ, η κυρία Αχτσιόγλου απάντησε ότι «αυτό που είπε ο ΣΕΒ είναι ότι πάρα πολλά πράγματα στον συνδικαλιστικό νόμο πρέπει να αλλάξουν και είναι αυτά που περιέχουν οι θέσεις του ΔΝΤ και τα οποία εμείς αποκρούσαμε, όπως το λοκ άουτ και άλλα που έχουν φύγει από το τραπέζι».

Όπως είπε η υπουργός, αποκρούστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για την αλλαγή στον χρόνο προκήρυξης των απεργιών, η γενική ρήτρα απόλυσης των συνδικαλιστών, η θεσμοθέτηση του λοκ - άουτ και προσέθεσε ότι ο συνδικαλιστικός νόμος φεύγει παντελώς από το τραπέζι της συζήτησης με τους δανειστές.

Νωρίτερα, οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ για την ρύθμιση με τον Χρ.Κατσώτη να καταγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ, τον ΣΕΒ και την ΕΕ «επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν όλες τις ανατροπές στις εργασιακές συνθήκες που έχουν γίνει αυτά τα χρόνια», επισημαίνοντας ότι στόχος είναι «η διατήρηση της γενιάς των 400 ευρώ που δημιουργήσατε».

«Γι’ αυτό θεσπίσατε την ανταπεργία των εργοδοτών και τώρα τον περιορισμό και στην ουσία την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία», πρόσθεσε, ενώ επισήμανε ότι μέχρι τώρα το 95% των απεργιών κηρύσσονταν παράνομες ενώ πλέον το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 99%. Και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «διαλύει τους αγώνες του λαού και βάζει στον γύψο τους αγώνες τους». «Ο λαός θα σας σαρώσει και εσάς και τις ρυθμίσεις σας. Οι αγώνες τους θα ενταθούν», τόνισε ο κ. Κατσώτης.

Πυρά στη ΝΔ

Η υπουργός Εργασίας επιτέθηκε και κατά της ΝΔ λέγοντας ότι η θέση της είναι η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται από το 50%+1. «Όχι να παρίστανται αλλά να αποφασίζει το 50%+1», είπε, κάτι που βρίσκεται σε «τεράστια απόσταση από την ρύθμιση της κυβέρνησης».

Μάλιστα η ΝΔ, όπως συμπλήρωσε, ζητεί αυτό να εφαρμόζεται και στα πανελλαδικής εμβέλειας σωματεία, εκεί που σήμερα αποφασίζουν για κήρυξη απεργίας τα ΔΣ.

«Σαφές ποια είναι η στρατηγική της ΝΔ και η ταύτισή της με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών», δήλωσε η κυρία Αχτσιόγλου.

Επίσης, η υπουργός κατηγόρησε την ΝΔ ότι καταφεύγει στην στρέβλωση και στην σφαίρα της φοβίας, προκειμένου να αποκρυβεί ότι «για πρώτη φορά η δέσμη των ρυθμίσεων έχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά και αυτή η μεταβολή σχετίζεται με την πραγματική βελτίωση της οικονομίας».

Όπως υπογράμμισε, θα πρέπει, πέραν των άλλων, να δούμε τους δείκτες της ανεργίας, που αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 20,7%, δηλαδή έξι ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τότε που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, και μείωση 2,5 ποσοστιαίες μονάδες το 12μηνο (η μεγαλύτερη ίσως μείωση στην ΕΕ) ενώ και όλοι οι δείκτες συντείνουν ότι η ανεργία το 2018 θα πέσει κάτω από το 20%.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης είχε σχολιάσει με δηκτικό πνεύμα την στάση της κυβέρνησης για το θέμα και ειδικότερα του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, λέγοντας ότι «αρχίζω να τον συμπαθώ ξανά». «Σας είχα παρεξηγήσει. Η διάταξη για τις απεργίες είναι σε καλή κατεύθυνση και ενθαρρύνουμε για περαιτέρω. Ο κ. Τσακαλώτος προερχόμενος από διαφορετική ταξική μήτρα έγινε στην συνέχεια ταξικός προδότης. Οι άλλοι όμως πώς το διαχειρίζεστε;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η υπουργός Εργασίας, ενημέρωσε την Επιτροπή για τις δύο ακόμη διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αρμοδιότητάς της:

- Την ρύθμιση για τα εργατικά ατυχήματα, κατά την οποία εφόσον ο εργοδότης είχε την υποχρέωση να τηρήσει τα μέσα προστασίας στον χώρο εργασίας και δεν τα τήρησε τότε έχει δόλο εφόσον λάβει χώρο ένα εργατικό ατύχημα και οφείλει να αποζημιώσει (προηγουμένως υφίστατο δόλος ως προς το αποτέλεσμα του εργατικού ατυχήματος), και

- Την ρύθμιση κατά την οποία υπάρχει πλέον υποχρέωση τήρησης πίνακα προσωπικού ωραρίου για τους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ και στα τουριστικά λεωφορεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραβατικές και αυθαίρετες πρακτικές.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ