2018-01-14 18:02:26
Φωτογραφία για Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης της προέδρου Εφετών που διέταξε την εκ νέου σύλληψη ενός εκ των «8»
Νέα πυροδότηση  στο  ήδη τεταμένο αρνητικό κλίμα  μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης Ερντογάν θα προκαλέσουν οι νεώτερες εξελίξεις  στο «καυτό» θέμα των 8 Τούρκων

αξιωματικών οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην  γείτονα χώρα.       

         

Σύμφωνα με νέα  στοιχεία και δεδομένα   -παρά  το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο στο θέμα των «8»-  το Μαξίμου  θα βρεθεί από αύριο αντιμέτωπο με    «καυτά» νομικά και πραγματικά δεδομένα  που αναζητούν άμεση λύση.

         

Το πρώτο είναι ότι προσλαμβάνει νέα αρνητική τροπή η  προσωπική-ατομική απόφαση της προέδρου Εφετών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενίας Μυλωνοπούλου να διατάξει το «πάγωμα» της απόφασης για χορήγηση ασύλου ενός εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών, του Suleyman Ozkaynakcim, που έχει λάβει ήδη άσυλο.


          

Το δεύτερο είναι ότι για τους 8 Τούρκος αξιωματικούς εκπνέουν τμηματικά οι περιοριστικές προθεσμίες για την κράτησή τους, πέρα από τις οποίες δεν είναι εφικτή η παραμονή τους στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου και θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.            

Και το τρίτο είναι  ότι αύριο Δευτέρα θα εξετασθεί αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών η νομιμότητα της απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Αλλοδαπών για τη εκ νέου κράτησή του Suleyman Ozkaynakcim.

Πρόεδρος Θ΄ Τμήματος Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

Κατ΄  αρχάς, υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και παράλληλα τακτική  πρόεδρος της  7ης Επιτροπής Προσφυγών Ασύλου Ευγενία Μυλωνοπούλου, την περασμένη Δευτέρα (8.1.2018), με προσωρινή διαταγή  της «πάγωσε» την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών,   που είχε χορηγήσει άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim.

         

Λίγες μέρες ενωρίτερα (4.1.2018) η Ευγενία Μυλωνοπούλου είχε δηλώσει κώλυμα να συμμετάσχει ως τακτικό μέλος (πρόεδρος) στην Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου που ήδη εξετάζει με τη συμμετοχή της, το αίτημα ενός Τούρκου-μέλους του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν οι «8» και αναμένεται να εκδοθεί  η σχετική απόφαση.

         

Η ενέργεια αυτή της Ευγενίας Μυλωνοπούλου να αποδεχθεί να χειριστεί ως δικαστής (πρόεδρος Τμήματος) την συγκεκριμένη υπόθεση, δηλαδή  ενός εκ των «8», παρά   το γεγονός ότι χειρίζεται την  ίδια υπόθεση για έναν από τους  Τούρκους αξιωματικούς ως μέλος (πρόεδρος και πάλι) διοικητικού οργάνου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του νομικού κόσμου της χώρας.

         

Και αυτό, γιατί  η εν λόγω διοικητική δικαστής εξέτασε ως πρόεδρος Τμήματος του Εφετείου υπόθεση στην οποία συμμετείχε η ίδια ως μέλος διοικητικού οργάνου το οποίο πρόκειται  να εκδώσει απόφαση επί αίτησης ασύλου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ανέστειλε προσωρινά με μια υπογραφή  της  τη χορήγηση άσυλο ενός εκ των «8», με αποτέλεσμα  να οδηγηθεί και πάλι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.

         

Όμως,  σύμφωνα με εμπείρους νομικούς, η Ευγενία Μυλωνοπούλου περιήλθε σε ακόμη δυσμενέστερη θέση, καθώς απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσής της από την Επιτροπής  Προσφυγών Ασύλου που συμμετείχε.

         

Ειδικότερα, με την υπ΄  αριθμ.  773/2018 απόφαση της 7ης Επιτροπής Προσφυγών Ασύλου επί δήλωσης κωλύματος της τακτικής προέδρου Ευγενίας Μυλωνοπουλου, απορρίφθηκε το αίτημά της να παραιτηθεί από την Επιτροπή  Προσφυγών Ασύλου.

         

Το αίτημά της απορρίφτηκε, «διότι δεν ερείδεται σε καμία διάταξη νόμου ή γενική αρχή του δικαίου» αλλά  και «ουδείς προέβαλε οιονδήποτε λόγο εξαίρεσής  της».

         

Οι ίδιοι νομικοί, μετά την εξέλιξη  αυτή, κάνουν  λόγο ευθεία παραβίαση βασικών  αρχών του δικαίου, για «μελανές»  στιγμές της Δικαιοσύνης,   για απαράδεκτες ανοχές τόσο των ηγεσιών της Δικαιοσύνης, όσο και της πολιτείας και προσθέτουν ότι παρόμοιες καταστάσεις δεν υπήρξαν ούτε στις δύσκολες πολιτικές στιγμές που πέρασε η χώρας μας,  αλλά ούτε συναντώνται παρόμοιες καταστάσεις σε τριτοκοσμικές  χώρες.

       

Ελεύθεροι οι «8» εντός ολίγου         

Παράλληλα, συνεχώς αυξάνονται οι αντιδράσεις νομικών, επιστημόνων και άλλων διεθνών και μη, φορέων για τη παράνομη κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών,  ενώ από τα τέλη του ερχόμενου μήνα, σταδιακά οι «8» θα περνούν την πόρτα εξόδου του Αστυνομικού Τμήματος του Ολυμπιακού Χωριού στο οποίο φιλοξενούνται μετά την μεταγωγή τους από τον Έβρο στην Αθήνα.

         

Και αυτό γιατί, για τους Τούρκος αξιωματικούς εκπνέουν τμηματικά οι περιοριστικές προθεσμίες για την κράτησή τους, πέρα από τις οποίες δεν είναι εφικτή η παραμονή τους στο Αστυνομικό Τμήμα.

         

Παρ' όλα αυτά, νομικοί θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η Κυβέρνηση μπροστά σε νέο επικείμενο αδιέξοδο θα «κατασκευάσει» ...δικούς της δικονομικούς κανόνες προκειμένου να παρατείνει την παραμονή των αξιωματικών στο Αστυνομικό Τμήμα, ώστε να αγοράσει χρόνο και να καταφέρει να εκτονώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Άγκυρα.

         

Πάντως, πιθανή παράνομη παράταση κράτησης των «8» αναμένεται να προκαλέσει νέο «κύμα» αντιδράσεων διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

         

Ήδη, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εκπρόσωπός του στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE)   Παναγιώτης Περάκης ετοιμάζει την έκθεσή του προκειμένου οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του να ενημερωθούν για τις δραματικές εξελίξεις τόσο για τον αξιωματικό Suleyman Ozkaynakcim όσο και για τους υπολοίπους επτά συγκρατούμενούς του.

 

Προϊστάμενος της υπηρεσίας Διοικητικού Πρωτοδικείου  

Κομβικής σημασίας είναι εν τω μεταξύ, η αυριανή εξέταση από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών της νομιμότητας της απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Αλλοδαπών για τη κράτηση ενός εκ των «8», που εκδόθηκε μετά  την επίμαχη προσωρινή διαταγή  της Ευγενίας Μυλωνοπούλου.

Αύριο, θα κριθεί η βασιμότητα και η νομιμότητα της επίμαχης αστυνομικής απόφασης, αν δηλαδή ο Suleyman Ozkaynakcim καλώς επαναφέρθηκε σε συνθήκες κράτησης και μάλιστα διοικητικής κράτησης, όπως είθισται να λέγεται.

         

Σύμφωνα με νομικούς είναι οι μικρές οι πιθανότητες ο προϊστάμενος υπηρεσίας  να αποφανθεί ότι είναι εσφαλμένη η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. Η διαδικασία είναι τυπική, ο δικαστής δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης αλλά περιορίζεται στην εξέταση των τυπικών προϋποθέσεων.

         

Ωστόσο, οι δικηγόροι του Τούρκοι αξιωματικού από τη δικονομία έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ακρόαση από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας πριν ο ίδιος αποφανθεί επί  της νομιμότητας της απόφασης του αστυνομικού διευθυντή.

         

Παράλληλα, οι νομικοί παραστάτες του Suleyman Ozkaynakcim έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αντιρρήσεις όπως δικονομικά χαρακτηρίζονται σε περίπτωση που ο προϊστάμενος επικυρώσει ουσιαστικά την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. για κράτησή του.

         

Οι αντιρρήσεις αυτές πρέπει να εξεταστούν από την ελληνική Δικαιοσύνη και μετά από αυτό να οριστικοποιηθεί η νομιμότητα της απόφασης περί κράτησης.

protothema.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ