2012-05-28 13:12:14
Φωτογραφία για Για την ΚΕΜ της Αλβανίας εκτός της μειονότητας υπάρχει και «μακεδονική» γλώσσα!
Η Κρατική Επιτροπή Μειονοτήτων Αλβανίας ιδρύθηκε το 2004, ως συμβουλευτικό όργανο του πρωθυπουργού της χώρας. Έχει πρόσβαση στην κεντρική και τοπική εξουσία, για την συλλογή πληροφοριών που... αφορούν τις μειονότητες αλλά και να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ισονομία και ισοπολιτεία των εθνικών και πολιτιστικών μειονοτήτων. Ο/Η Πρόεδρος και τα πέντε μέλη της επιτροπής διορίζονται από τον πρωθυπουργό.

Η σημερινή πρόεδρος κ. Κωνσταντίνα Μπεζιάνη κατέχει τη θέση της προέδρου από την ίδρυση της Επιτροπής, αρχικά με την στήριξη του κόμματος ΚΕΑΔ και παρά την αλλαγή των κυβερνήσεων, συνεχίζει μέχρι σήμερα να προεδρεύει, ενώ η ίδια άλλαξε πολιτικό στρατόπεδο με την ένταξή της στο νέο κόμμα της Ελληνικής Μειονότητας ΕΕΜΜ-MEGA. Τα υπόλοιπα μέλη προέρχονται από τις διάφορες μειονότητες.

Φυλλάδιο της ΚΕΜ 

Η κ. Μπεζιάνη είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους κύκλους της Ελληνικής Μειονότητας γιατί σε εκδήλωση στα Τίρανα είχε αναφέρει πως «οι μειονότητες στην Αλβανία χαίρουν όλα τα δικαιώματα» αλλά και γιατί είχε αποκαλέσει τη FYROM ως «Μακεδονία» (σχετικό άρθρο εδώ).


Το να υπερασπίζετε το αλβανικό κράτος, η υπεύθυνη μιας κρατικής επιτροπής ίσως είναι θεμιτό, θα μπορούσε επίσης κάποιος να «δικαιολογήσει» την κ. Μπεζιάνη γιατί στην ιστοσελίδα της επιτροπής, οι Σκοπιανοί της Αλβανίας αναφέρονται ως «μακεδόνες», εφόσον το επίσημο κράτος έτσι τους αναγνωρίζει. Υπάρχουν όμως και κάποιες στάσεις - απορίες που για να μη πούμε τίποτα άλλο ας τις πούμε αχαρακτήριστες και έχουν ως εξής:

1. Γιατί η ιστοσελίδα και τα έγγραφα τους είναι μόνο στην αλβανική γλώσσα;

2. Γιατί η σελίδα που αναφέρεται στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, είναι άδεια!

3. Στην αναφορά για την σκοπιανή μειονότητα, υπερτονίζεται η «μακεδονική γλώσσα». Το αλβανικό κράτος μπορεί να αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» και όλοι οι Αλβανοί το «Μακεδονία» να το ταυτίζουν με τα «Σκόπια» αλλά και ο πιο αγράμματος αλβανός ξέρει ότι η γλώσσα της FYROM είναι τα σλάβικα.

4. Γιατί αυτή η επιτροπή, στα 8 χρόνια λειτουργίας της, δεν παρουσίασε κάποια έκθεση, στην οποία να αναδεικνύει (έστω και για τα προσχήματα) κάποια από τα προβλήματα των μειονοτήτων;

5. Εάν η επιτροπή έχει στόχο την προάσπιση του αλβανικού κράτους και όχι των μειονοτήτων, τότε πως μπορεί σε αυτή την επιτροπή να είναι στέλεχος του ΕΕΜΜ-MEGA που διεκδικεί δικαιώματα από το αλβανικό κράτος; Πόσο μάλλον, όταν η κ. Μπεζιάνη είναι κόρη κάποιου που αγωνίστηκε, φυλακίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού borioipirotis.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ