2018-01-18 14:00:32
Φωτογραφία για Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη
Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ασπίδα προστασίας των ανδρών από τον καρκίνο του προστάτη, δείχνει νέα επιστημονική έρευνα.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι γενικά νόσος αργής ανάπτυξης και η πλειοψηφία των ανδρών με καρκίνο χαμηλού βαθμού ζουν για πολλά χρόνια χωρίς συμπτώματα και χωρίς να εξαπλώνεται και να γίνεται απειλητικός για τη ζωή.

Ωστόσο, ο καρκίνος υψηλού βαθμού εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται πως αποτελεί τείχος προστασίας απέναντι στον εν λόγω καρκίνο. Σύμφωνα με ισπανική επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή ενός έλληνα ερευνητή, οι άνδρες που ακολουθούν μια ολοκληρωμένη μεσογειακή διατροφή, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη. Επίσης, η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά για όσους έχουν ήδη τέτοιο καρκίνο.

Μια δεύτερη αμερικανική έρευνα έδειξε ότι η διατροφή με πολλά λιπαρά μπορεί να πυροδοτήσει την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη, επιβεβαιώνοντας ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου γι' αυτή τη συχνή στους άνδρες μορφή καρκίνου.


Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Advertisement: 1:43

Ερευνητές με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρ Μπεατρίζ Πέρεθ-Γκόμεθ του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Σαλούδ Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης, μελέτησαν 733 ασθενείς με επιβεβαιωμένο καρκίνο του προστάτη και 1.229 υγιείς άνδρες με μέση ηλικία 66 ετών και διαπίστωσαν ότι τον μικρότερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη είχαν όσοι ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή, τρώγοντας πολλά φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, όσπρια, ψάρια, βραστές πατάτες κ.α.

Η μεσογειακή διατροφή φάνηκε να υπερτερεί έναντι τόσο της «δυτικής» διατροφής (πολλά γαλακτοκομικά με υψηλά λίπη, επεξεργασμένα δημητριακά, επεξεργασμένα κρέατα, ποτά με πολλές θερμίδες, γλυκά, φαστ φουντ, σάλτσες κ.α.). Η μελέτη δείχνει ότι στους ασθενείς με πιο επιθετικούς και εκτεταμένους όγκους μόνο η πιστή τήρηση της μεσογειακής διατροφής εμφανίζει σημαντικά προστατευτική δράση.

Ενας Ελληνας στην ερευνητική ομάδα

Στην έρευνα πήρε μέρος και ο Μανώλης Κογεβίνας, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα και συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας της Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (CREAL) της Βαρκελώνης. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών, εργασιακών και γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Παχυσαρκία και γενετικό υπόβαθρο

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον δρ Πιέρ Πάολο Παντόλφι, διευθυντή του Κέντρου Καρκίνου και του Ινστιτούτου Ερευνών Καρκίνου του νοσοκομείου Beth Israel Deaconess της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι όταν οι καρκίνοι του προστάτη χάσουν ένα συγκεκριμένο προστατευτικό γονίδιο (το PML), μετατρέπονται σε μικροσκοπικά «εργοστάσια» λίπους.

Τότε ο καρκίνος εξαπλώνεται πιο εύκολα από τον προστάτη σε άλλα όργανα, οπότε μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Οι καρκίνοι του προστάτη μπορούν να κάνουν μεταστάσεις ακόμη κι αν δεν έχουν χάσει το εν λόγω γονίδιο, όμως τότε πρέπει να τροφοδοτηθούν από τα λίπη της διατροφής του ασθενούς. Γι' αυτό η παχυσαρκία ευνοεί την εξάπλωση των όγκων.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ