2018-01-25 16:36:23
Φωτογραφία για Η Ινδία, προς το παρόν, αγκαλιάζει την παγκοσμιοποίηση
Η Ινδία έχει ασπαστεί την παγκοσμιοποίηση από ανάγκη. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαθέτουν και οι δύο χαρακτηριστικά που έχουν συνήθως αυταρχικοί ηγέτες, ενώ φιλοδοξούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας πρέπει να ενισχύσει τη μεταποίηση, ενώ ακριβώς το ίδιο θέλει να πετύχει και ο Αμερικανός πρόεδρος. Ωστόσο η Ινδία έχει πολύ περισσότερα να χάσει αν δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει το όραμα του Μόντι. Κατά την πρώτη του εμφάνιση, χθες, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Μόντι απηύθυνε έκκληση για στενότερη συνεργασία παγκοσμίως, απέρριψε την ανέγερση «αχρείαστων τειχών» και τόνισε πως η Ινδία «καταργεί τη γραφειοκρατία και απλώνει το κόκκινο χαλί» προς επιχειρήσεις ώστε να καταστήσει την Ινδία το νέο εργοστάσιο της υφηλίου.

Η ομιλία Μόντι, η πρώτη Ινδού πρωθυπουργού στο Νταβός από το 1997, έγινε δεκτή με θερμό χειροκρότημα από τους άλλους ηγέτες, περιλαμβανομένης της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Αλ Γκορ
. Η υπόσχεση Μόντι ότι θα επιτρέψει τη βαθύτερη ενσωμάτωση της Ινδίας στην παγκόσμια οικονομία συμπληρώνει την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνησή του να ενισχύσει το κύρος και τη φήμη της Ινδίας στην παγκόσμια σκηνή.

Ο Ινδός πρωθυπουργός έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια σημαντικές προσπάθειες ώστε να καταπολεμήσει την οικονομική διαπλοκή και τη διαφθορά. Οπως διαβεβαίωσε χθες ο Μόντι το ακροατήριό του στο Νταβός, τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν το θεμέλιο ώστε η ινδική οικονομία να αναπτυχθεί και τα οφέλη να διαχυθούν σε ευρύ τμήμα του πληθυσμού. Στόχος του Ινδού πρωθυπουργού είναι να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών του, ιδίως του 20% των συνολικά 1,3 δισ. Ινδών που είναι οι φτωχότεροι. Οι περισσότερες χώρες έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν υψηλότερα εισοδήματα για τους πολίτες τους παράγοντας αγαθά και εξάγοντάς τα στη συνέχεια. Η Ινδία έχει αξιοπρεπείς επιδόσεις στον τομέα των υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν να κάνουν με τεχνολογίες Ιντερνετ. Ωστόσο ο τομέας της μεταποίησης συνεισφέρει μόλις το 17% του ινδικού ΑΕΠ.

Η αύξηση αυτού του ποσοστού αποτελεί κλειδί για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κάτι που με τη σειρά του θα διασφαλίσει πως το μεγάλο εργατικό δυναμικό της Ινδίας δεν θα μετατραπεί σε εστία αναταραχής. Ωστόσο το να προσελκύσει κανείς επενδυτές και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων στο Νταβός δεν αρκεί.

Ο Μόντι πρέπει να συνεχίσει να υιοθετεί μεταρρυθμίσεις και να απελευθερώσει το νομοθετικό πλαίσιο για τη χρήση γης αλλά και αυτό για την εργασιακή νομοθεσία ώστε να καταστήσει την Ινδία ανταγωνιστική απέναντι σε χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Κίνα και το Βιετνάμ. Η προθυμία του Αμερικανού προέδρου να σκίσει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, να θέσει εμπόδια στη μετανάστευση και να πιέσει επιχειρήσεις να επαναφέρουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, δίνει την εντύπωση πως ο Μόντι έφτασε αργοπορημένα στο πάρτι της παγκοσμιοποίησης. Η ειρωνεία είναι πως αν αποτύχει ο Μόντι στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη βιομηχανική παραγωγή της Ινδίας, τότε ίσως αναγκαστεί να υιοθετήσει ένα όραμα για την Ινδία που θα είναι εμπνευσμένο από τον Τραμπ και να εφαρμόσει πολιτική οικονομικού προστατευτισμού, ώστε να προφυλάξει τους Ινδούς από τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ