2018-01-26 09:06:51
Φωτογραφία για Την παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα «ξεκλείδωσε» η συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ
Η συμφωνία των δύο για να ολοκληρωθεί η συζήτηση του χρέους και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις παραπέμπουν σε ένα ΔΝΤ, που θέλει να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και όχι σε ένα Ταμείο, που ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη χώρα μας

Την προοπτική να παραμείνει το ΔΝΤ σε ενεργό (τεχνικό) ρόλο στο ελληνικό ζήτημα, ακόμα και μετά το πέρα του τρίτου προγράμματος και πάντως να έχει ουσιαστική συμβολή στις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα και το καθεστώς επιτήρησης που θα επιλεγεί για τη χώρα μας από τους δανειστές, άνοιξε η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η συζήτηση του ελληνικού χρέους και να συνεχιστεί η προσπάθεια από την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις, παραπέμπουν σε ένα ΔΝΤ, που θέλει να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και όχι σε ένα Ταμείο, που ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και την Ελλάδα.


Ουσιαστικά η όλη συζήτηση και η τοποθέτηση της κυρίας Λαγκάρντ περιείχε ένα (κοινό με τον κ. Τσίπρα) μήνυμα προς τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του χρέους, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο (κάτι που μετ’ επιτάσεως ζητάει το Ταμείο για να μετέχει σε προγράμματα), αλλά και μία παραίνεση – παρότρυνση προς την ελληνική πλευρά να μην αναδιπλωθεί από τα συμφωνημένα μέτρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ενεργής παρουσία του ΔΝΤ στις διεργασίες για την επόμενη ημέρα του τρίτου μνημονίου αποκλείει το ενδεχόμενο να αναβληθούν για το απώτερο μέλλον οι νέες, ψηφισμένες μειώσεις των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Και επιπλέον μπαίνει στο τραπέζι η επίσπευση από την ημερομηνία εκείνη της μείωσης του αφορολογήτου που κανονικά ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ θεωρεί, όπως και η ελληνική κυβέρνηση πάντως, ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές δεν είναι εφικτά και απαιτούν παρεμβάσεις, είτε για την ελάφρυνση του χρέους, είτε με σκληρά μέτρα: το ιδανικό είναι το πρώτο, αλλά είναι πιθανό το δεύτερο (ή στο τέλος και τα δύο) εφόσον το ΔΝΤ παραμείνει μπλεγμένο στα ελληνικά πράγματα.

Πάντως σαφής εικόνα για τις προθέσεις του ΔΝΤ δεν προέκυψε από τη συνάντηση του Νταβός και μόνον ερμηνεία των μέχρι τώρα τοποθετήσεων, κινήσεως και δηλώσεων του Ταμείου μπορεί να γίνει. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από την κυρία Λαγκάρντ μία πιο ξεκάθαρη θέση, χωρίς όμως να πάρει (ή να φανεί) σαφής απάντηση. Εντός του Φεβρουαρίου άλλωστε το ΔΝΤ θα εξετάσει εκ νέου την κατάσταση και πιθανόν τότε θα διαγραφεί το νέο τοπίο. 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ περιορίστηκε να γράψει στο twiter τα εξής: «Συναντήθηκα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρην για την πρόοδο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για τους κοινούς στόχους για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την εξασφάλιση ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, τα οποία είναι ουσιαστικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Στην ανακοίνωσή της ανέφερε για τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα μεταξύ άλλων ότι «υπογράμμισα ότι η ολοκλήρωση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και η παροχή ελάφρυνσης χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι αναγκαία για να στηρίξουν μία βιώσιμη ανάπτυξη και μία επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση αργότερα φέτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να εργασθούμε μαζί στην κατεύθυνση αυτών των κοινών στόχων».

Το Μαξίμου ανακοίνωσε μάλλον λιτά ότι «κατά την συνάντηση χαιρετίστηκε η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο καθώς και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ