2018-02-01 09:19:15
Φωτογραφία για Η επιχειρηματίας από τη Σιγκαπούρη που δημιούργησε από το μηδέν μία αυτοκρατορία
Μόλις λίγες εβδομάδες έχουν απομείνει για την ανακοίνωση των νικητών των επιμέρους κατηγοριών του διαγωνισμού Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" της EY. Ενόψει του γεγονότος αυτού, που θα οδηγήσει στη λαμπερή εκδήλωση στο Monte Carlo, με τη συμμετοχή όλων των εθνικών νικητών του διαγωνισμού, για την ανάδειξη του ΕΥ World Entrepreneur Of The Year™ (WEOY), το Capital.gr ανατρέχει στην ιστορία της Olivia Lum, της επιχειρηματία που ηγείται του επιχειρηματικού κολοσσού Hyflux, με αντικείμενο την αφαλάτωση του νερού.

Η επιχειρηματίας από τη Σιγκαπούρη αποτελεί τη μοναδική γυναίκα που κατάφερε να κατακτήσει το διεθνή διαγωνισμό, έχοντας αναδειχθεί EY "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" 2010 στη Σιγκαπούρη και ΕΥ World Entrepreneur Of The Year 2011.

Η πορεία της είναι ένα πραγματικό success story, καθώς η Olivia Lum έχει καταφέρει να μετατρέψει τη Hyflux από μία startup, με αρχικό κεφάλαιο ύψους 15.000 δολαρίων, σε οργανισμό με κεφαλαιοποίηση 217,5 εκατομμυρίων δολαρίων.


Η Hyflux καθιστά καθαρό, ασφαλές και πόσιμο το νερό τόσο για τις κοινότητες, όσο και για τη βιομηχανία, σε παγκόσμιο επίπεδο, αξιοποιώντας καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις. Έχοντας επικεντρωθεί στον τομέα της επεξεργασίας υδάτινων πόρων, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μονάδων αφαλάτωσης στον κόσμο, ενώ δραστηριοποιείται και στον τομέα παραγωγής ενέργειας από την επεξεργασία νερού.

Η απόφαση που άλλαξε τα πάντα

Ο επιχειρηματικός κολοσσός της Hyflux δεν θα υπήρχε σήμερα, εάν η 56χρονη επιχειρηματίας από τη Σιγκαπούρη δεν αποφάσιζε το 1989 να ιδρύσει τη δική της εταιρεία, που διέθετε, τότε, δύο άτομα προσωπικό και κεφάλαιο ύψους 15.000 δολαρίων. Σήμερα, η Hyflux, με έδρα τη Σιγκαπούρη και έχοντας εισαχθεί στο χρηματιστήριο της νησιωτικής χώρας, απασχολεί περισσότερους από 2.800 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια αφαλάτωσης με αντίστροφη ώσμωση στην Αλγερία, ενώ έχει υλοποιήσει το πρώτο ολοκληρωμένο εργοστάσιο επεξεργασίας νερού και παραγωγής ενέργειας στη Σιγκαπούρη.

Η σημασία της επιτυχίας της Lum γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς στη Σιγκαπούρη έξι στις δέκα εταιρείες είναι κρατικές, αντιπροσωπεύοντας το 20% της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Παρότι, δηλαδή, το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Σιγκαπούρη ευνοεί την ανάπτυξη κρατικών εταιρειών, η Hyflux κατάφερε, από το μηδέν, να μετατραπεί σε πολυεθνικό όμιλο, με συνολικό κύκλο εργασιών που αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η Lum προσελήφθη στη βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline μετά την αποφοίτησή της από το διάσημο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Ως χημικός, εργάστηκε στο τμήμα της εταιρείας που ασχολείται με τη διαχείριση του νερού που παράγεται κατά τη διαδικασία της παρασκευής φαρμάκων. Παρατηρώντας τα τεράστια ποσά που η εταιρεία δαπανούσε για την επεξεργασία νερού "αντιλήφθηκα ότι αυτό αποτελεί μία ιδιαίτερα ανερχόμενη δραστηριότητα", έχει πει.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την περαιτέρω ευαισθητοποίηση, τη δεκαετία του 1980, της κοινής γνώμης για τη μόλυνση των υδάτινων πόρων στην Ασία, οδήγησε την Olivia Lum να δημιουργήσει τη δική της εταιρεία. Βέβαια, όταν ξεκίνησε το επιχειρηματικό της εγχείρημα, έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα, την ανυπαρξία διασυνδέσεων στη Σιγκαπούρη. Παρόλα αυτά, ανέλαβε συμβόλαια για την πώληση εξοπλισμού που κατασκεύαζαν πολυεθνικές εταιρείες επεξεργασίας υδάτινων πόρων. Διαθέτοντας δίκτυο πωλήσεων, αποφάσισε να μετατρέψει τη Hyflux σε κατασκευάστρια εταιρεία που χρησιμοποιεί τεχνολογικές μεθόδους αιχμής.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ