2018-02-02 08:45:20
Φωτογραφία για Πυραμίδα η «τηλεπειρατεία»


Μορφή πυραμίδας σε όλη την Ευρώπη, απέκτησε το σύστημα της «τηλεπειρατείας» που στήθηκε

 μέσω διαδικτύου με το τελευταίο διάστημα να παρατηρείται μια δραματική αύξηση των χρηστών του τηλεοπτικού «πακέτου» στην πόλη της Λάρισας.

Πρόκειται για τον παράνομο διαμοιρασμό δορυφορικού σήματος συνδρομητικών εταιριών - καναλιών, μέσω εξυπηρετητών (servers), που εγκαθίστανται σε άλλα μέρη. Σύμφωνα με τους ειδικούς τεχνικών γνώσεων που μιλάνε στην «Ε» το δίλλημα για τους χρήστες είναι μεγάλο καθώς με λιγότερα χρήματα αποκτούν πρόσβαση σε πολλαπλάσια κανάλια. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις και οι ίδιοι οι χρήστες μετατρέπονται σε έναν κρίκο της παράνομης αυτής αλυσίδας «δίνοντας» το νόμιμο σήμα τους στον παράνομο διανομέα. Το αντάλλαγμα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η δωρεάν προσφορά ολόκληρου του πακέτου.

Πραγματικά κερδισμένοι, με χρήμα, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι λίγοι. Χαμένοι όμως είναι πολλοί. Πρώτον το κράτος γιατί τα χρήματα αυτά είναι «μαύρα» και διακινούνται χωρίς να αποδίδεται ο ΦΠΑ, δεύτερον οι εταιρίες συνδρομητικής τηλεόρασης και φυσικά οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου τομέα που βλέπουν τις θέσεις και το μεροκάματό τους, σε βάθος χρόνου, να απειλούνται.


Στα μέσα του Ιανουαρίου η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε διεθνή επιχείρηση για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συνδρομητικών υπηρεσιών, στο διαδίκτυο. 

Τον συντονισμό είχε η Europol και συμμετείχαν οι αστυνομικές Αρχές Κύπρου, Βουλγαρίας και Ολλανδίας, ενώ παράλληλα υπήρξε συνεργασία με εκπρόσωπους εταιριών συνδρομητικών υπηρεσιών. Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, τρία στην Κύπρο και ένα στη Βουλγαρία, ενώ πραγματοποιήθηκαν 17 έρευνες σε κατοικίες, εταιρίες και καταστήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 84 servers, 70 δορυφορικοί δέκτες και πλήθος ηλεκτρονικών υπολογιστών και εγγράφων. Στην Ελλάδα κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, πραγματοποίησαν ταυτόχρονες έρευνες, σε καταστήματα, αποθήκη, κατοικία και οχήματα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Την περασμένη Παρασκευή, στην Αθήνα συνελήφθη ένας 47χρονος όταν κατά τη διερεύνηση υποθέσεων για παράνομη εκπομπή καναλιών συνδρομητικής υπηρεσίας, μέσω πλατφορμών πειρατικής μετάδοσης, πρόεκυψε η εμπλοκή του. Κατά την έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν σε λειτουργία και κατασχέθηκαν συσκευή IP TV και διαδικτυακός δέκτης (IP TV), ο οποίος έδινε τη δυνατότητα παράνομης θέασης συνδρομητικών καναλιών, χωρίς νόμιμη συνδρομή.

«ΕΤΣΙ ΣΤΗΝΕΤΑΙ» ΕΞΗΓΟΥΝ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Είναι μια μόδα στην οποία όμως δεν καταλαβαίνουν οι πολίτες που γίνονται μέρος ενός παράνομου κυκλώματος. Στη Λάρισα τα τελευταία χρόνια εμείς που είμαστε άνθρωποι του χώρου παρατηρούμε μια δραματική αύξηση των χρηστών - πελατών. Είναι φυσιολογικό όμως εν μέρει καθώς όλοι προτιμούν με λίγα να τα έχουν όλα» λένε στην «Ε» έμπειροι ειδικοί που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους. Χώρος μικρός, γαρ Πώς στήνεται όμως η δουλειά; Τους ρωτάμε για να μας εξηγήσουν «Όλα ξεκινούν από έναν σέρβερ που στήνεται σε κάποιο σημείο. Αυτός που διαχειρίζεται τον σέρβερ επιλέγει κάποιους συνεργάτες οι οποίοι αποκτούν νόμιμα ένα τηλεοπτικό πακέτο συνδρομητικής τηλεόρασης. Κρατάνε σταθερό το σήμα σε ένα κανάλι το οποίο όμως ενώ το βλέπουνε, το στέλνουνε και στον σέρβερ ο οποίος το περικλείει μέσα σε ένα πακέτο το οποίο εν συνεχεία το πουλάει φυσικά πιο φτηνά αλλά και παράνομα».

Συνεχίζοντας λένε «Κάθε δέκτης έχει μια μοναδική ταυτότητα την οποία και χρησιμοποιεί. Έτσι μας βλέπει ο κεντρικός διανομέας και μας επιτρέπει να μπούν ή μας αποκλείει αναλόγως αν έχουμε πληρώσει».

ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΟΥΝ

Σύμφωνα με τους ειδικούς που μιλάνε στην «Ε» εμπιστευτικά, τα πακέτα ποικίλλουν καθώς «όσο περισσότερες κάρτες έχουν τόσο πιο πλούσιο είναι το μενού και διαφορετικές οι τιμές». Στοιχίζουν λιγότερο από 20 ευρώ μηνιαίως όμως αφορά σε πακέτο με όλες τις εταιρίες.

«Πώς όμως τους πιάνουν;» Ρωτάμε για να μας πούνε «Στην Αθήνα αυτόν που έπιασαν έβλεπε και έστελνε. Έβλεπε δηλαδή ένα κανάλι 24 ώρες αλλά ταυτόχρονα «έστελνε» το κανάλι, δηλαδή το έδιωχνε για να το βλέπουν κι άλλοι, παράνομα. Υπάρχει ένας αλγόριθμος που εμφανίζεται στην τηλεόραση ανά διαστήματα. Όταν το βγάλει και το δει ένας άνθρωπος της δίωξης ενημερώνει τα κεντρικά για να μάθει σε ποιον ανήκει. Αυτόν τον αριθμό είδε η δίωξη, τον έλεγξαν τον αριθμό και πήγαν εκεί και τον έπιασαν» λένε χαρακτηριστικά.

Μισό εκατομμύριο οι αποδέκτες…

Σύμφωνα με τα μέχρι προ ολίγων ημερών στοιχεία το κύκλωμα που δρούσε σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο, Ολλανδία είχε δίκτυο που διένειμε συνολικά παράνομα συνδρομητικό τηλεοπτικό περιεχόμενο σε πάνω από μισό εκατομμύριο τελικούς αποδέκτες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο τζίρος του ξεπερνάει τα 5 εκατ. μηνιαίως. Το διεθνές κύκλωμα διένειμε παράνομα, σχεδόν 1.200 τηλεοπτικά κανάλια, περιλαμβανομένων μερικών από των πλέον δημοφιλών στην Ευρώπη, όπως τα μπουκέτα των Sky UK, Sky Italia, Sky DE και Bein Sports. Και στην Ελλάδα όμως, οι τελικοί χρήστες τέτοιων παράνομων συστημάτων μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες, σύμφωνα με τον Ν. 2121/93 (περί πνευματικής ιδιοκτησίας) αλλά και το Π.Δ. 343/2002 (σχετικά με τις συνδρομητικές υπηρεσίες).

Του Κώστα Γκιάστα - eleftheria.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ