2018-02-03 07:51:10
Φωτογραφία για Γιατί η αντίληψη του σωματικού μας βάρους μπορεί να είναι εσφαλμένη
Είναι πολύ πιθανό να αντιλαμβανόμαστε το σωματικό μας βάρος ως μεγαλύτερο ή μικρότερο απ’ ότι πραγματικά είναι. Εσείς τι πιστεύετε ότι είστε; Μήπως η αντίληψή σας είναι διαστρεβλωμένη;

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στο Perth μας αποκάλυψαν νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλός μας στήνει παγίδες, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι το σώμα μας είναι πιο μικροκαμωμένο απ’ ότι πραγματικά είναι. Σίγουρα αυτό δεν ήταν κάτι που περιμένατε ή θέλατε να διαβάσετε, σωστά;

Τούτου λεχθέντος, ας δούμε το γιατί οι αντιλήψεις μας και η πραγματικότητα του σωματικού μας μεγέθους μπορεί να μη βρίσκονται σε συμφωνία;

Ο Dr. Jason Bell από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν 103 νεαρές γυναίκες, ώστε να συμμετάσχουν σε ένα εργαστηριακό πείραμα. Τους ζητήθηκε λοιπόν να κοιτάξουν 71 φωτογραφίες άλλων γυναικών, οι οποίες είχαν όλες διαφορετικό σωματικό βάρος.


Αφού παρατηρούσαν κάθε φωτογραφία, τους ζητήθηκε να κρίνουν το μέγεθος του σώματος των γυναικών, τοποθετώντας ένα δείκτη στο σημείο όπου εκείνες πίστευαν ότι ανήκει το κάθε σώμα πάνω σε μια κλίμακα που κυμαινόταν από «λιποβαρής έως υπέρβαρος». Το ενδιαφέρον εδώ ήταν ότι οι γυναίκες είχαν την τάση να κρίνουν το βάρος του σώματος κάθε γυναίκας από την προηγούμενη φωτογραφία που είχαν δει. Γι’ αυτό, βλέποντας μια φωτογραφία μιας υπέρβαρης γυναίκας, θα θεωρούσαν ότι έχει υγιές βάρος, αν η προηγούμενη φωτογραφία που είχαν δει ήταν από μια γυναίκα που όντως είχε υγιές βάρος.

Αλλά αυτά τα ευρήματα, που πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, τι ακριβώς σημαίνουν για την ζωή έξω από το εργαστηριακό περιβάλλον;

Οι παρελθοντικές εμπειρίες επηρεάζουν την κρίση μας για το σωματικό βάρος

Σύμφωνα με τον Dr. Bell: «Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι οι κρίσεις μας για το μέγεθος του σώματος είναι προκατειλημμένες και βασίζονται σε προηγούμενες εμπειρίες». Θέτοντάς το απλά, σημαίνει ότι μπορεί να παρερμηνεύουμε το τωρινό μας μέγεθος, αντλώντας από αναμνήσεις παρελθοντικές, όταν είχαμε λιγότερα ή παραπανίσια κιλά.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, σύμφωνα και με τον Dr. Bell, ότι η κρίση για το βάρος και μέγεθός μας επηρεάζεται και από διάφορους άλλους παράγοντες. Ορισμένες φορές, επηρεαζόμαστε ακόμα και από τους ανθρώπους, οι οποίοι στέκονται δίπλα μας τη δεδομένη στιγμή.

Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες ως προς τις θεραπευτικές παρεμβάσεις σε σχέση με την απώλεια βάρους. Αν πιστεύουμε λανθασμένα ότι έχουμε μικρότερο βάρος απ’ ότι ισχύει στην πραγματικότητα, τότε ίσως να χρειάζεται να επιλέξουμε το γυμναστήριο και όχι το ντόνατ που μόλις αγοράσαμε.

Φυσικά, αυτό ισχύει και αντίστροφα: μπορεί να αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε περισσότερο βάρος απ’ ό,τι ισχύει στην πραγματικότητα. Τέτοιες λανθασμένες αντιλήψεις αποτελούν συνήθως τα βασικά χαρακτηριστικά που οδηγούν σε παχυσαρκία και σε διατροφικές διαταραχές, όπως ανορεξία και βουλιμία.

«Ιδανικά, θα θέλαμε να διορθώσουμε τέτοιες ψευδαισθήσεις», μας λέει ο Dr. Bell, «ώστε οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια ακριβή αξιολόγηση του βάρους τους και το αν αυτό έχει αλλάξει προς το καλύτερο ή το χειρότερο».

Το πώς ακριβώς όμως θα «διορθώσουμε τέτοιες ψευδαισθήσεις» παραμένει ασαφές, αλλά γνωρίζουμε ένα πράγμα: η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τακτική άσκηση αποτελούν τα κλειδιά για ένα σίγουρα υγιές βάρος. Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτό προς το παρόν και ας το ακολουθήσουμε στην καθημερινότητά μας!
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ