2018-02-03 08:21:11
Φωτογραφία για Η Ναύπακτος τίμησε τους Ευεργέτες - Δωρητές της
Η Ναύπακτος τίμησε και φέτος τους Ευεργέτες - Δωρητές της, με Αρχιερατική θεία Λειτουργία, μνημόσυνο και Δημόσιο Απολογισμό.

Τα Ιδρύματα-Κληροδοτήματα της Επαρχίας μας έδωσαν, εν μέσω παρατεταμένης κρίσεως, τις φετινές υποτροφίες και τα βοηθήματα σε 55 φοιτητές και μαθητές της Ναυπάκτου που ανέρχονται συνολικά στο ύψος των 47.630 ευρώ.

Δύο σημεία, μεταξύ άλλων, που υπογραμμίσθηκαν και προβληματίζουν έντονα τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων, αλλά και όλους τους πολίτες είναι ότι έχουν μειωθή κατά πολύ τα έσοδα, λόγω της μη καταβολής ενοικίων και λόγω των χαμηλών επιτοκίων που δίνουν οι τράπεζες, καθώς και το ότι το ποσόν για τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους που πληρώνουν στο Κράτος είναι μεγαλύτερο από το ποσό των υποτροφιών και της υλοποίησης των σκοπών των Ιδρυμάτων!

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο των Ευεργετών και Δωρητών της Επαρχίας μας. Αμέσως μετά, και μετά από δεξίωση του Συνδέσμου Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως ο ετήσιος Απολογισμός των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων.


Τα Ιδρύματα – Κληροδοτήματα της Επαρχίας μας είναι τα εξής:

• Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη - Νόβα, • Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους, • Γεωργίου Καπουρδέλη - Ιωάννου Ξύκη, • Ανδρέα Τσάρα,

• Ανδρέα Κοζώνη, • Γαβριήλ Οικονόμου, • Δημητρίου Ασημακοπούλου, • Δημητρίου Πλούμη, • Γιάννη Βαρδακουλά, • Λεωνίδα Τσώνη, • Λεωνίδα Κολοκυθά, • και η κληρονομιά Αντωνίου και Παναγιώτας Αναστασοπούλου.

Οι Ευεργέτες-Δωρητές της Επαρχίας μας είναι:

Οι Μητροπολίτες Σεραφείμ, Χριστοφόρος και Δαμασκηνός, οι Δημήτριος και Βασιλική Παπαχαραλάμπους, Γεώργιος και Μαρία Αθανασιάδη-Νόβα, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Ανδρέας Τσάρας, Γεώργιος Καπορδέλης, Ανδρέας και Ιουλία Κοζώνη, Γαβριήλ Οικονόμου, Δημήτριος Ασημακόπουλος, Δημήτριος Πλούμης, Επαμεινώνδας και Αικατερίνη Αρβανίτη, Ευθύμιος Βαρδακουλάς, Δημήτριος και Αίγλη Μπότσαρη, Λεωνίδας και Πολυξένη Τσώνη, Αλτάνη Φλωροπούλου, Αθηνά Πλατή, Ιωάννης Φούτζηλας, Παρασκευή και Μιχαήλ Γαρμανή, Αριστοτέλης και Βασιλική Ξανθοπούλου, Αριστείδης Καλαρίτης, Ελένη Κωταντούλα-Σακελλάρη, Δημήτριος Γαλάνης, Λάμπρος Τζαβέλλας, Λεωνίδας Χαραλάμπους-Κολοκύθας, Νικόλαος Τσάρας, Κωνσταντίνος Κοζώνης, και οι νεώτεροι Γιάννης Βαρδακουλάς και Αντώνιος και Παναγιώτα Αναστασοπούλου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ως Πρόεδρος του συνόλου σχεδόν των Ιδρυμάτων, παρουσίασε σε γενικές γραμμές την κατάσταση των Ιδρυμάτων - Κληροδοτημάτων. Πρός το παρόν και κατόπιν εθελοντικής αλλά εργώδους προσπάθειας οργάνωσής τους και είσπραξης των νομίμων εσόδων του κάθε Ιδρύματος ή Κληροτήματος, εκπληρώνουν πλήρως τους σκοπούς των ευεργετών-δωρητών.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την υψηλή έως υπερβολική φορολογία που αποδίδουν στο Κράτος, λέγοντας ότι για το 2017 πλήρωσαν φόρους 72.020 ευρώ (ΕΝΦΙΑ 40.059 ευρώ και Φόρο Εισοδήματος 31.960 ευρώ), όταν το συνολικό ποσό για υποτροφίες και επιχορηγήσεις είναι 47.630 ευρώ.

Στην συνέχεια ευχαρίστησε όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, που άλλα ορίζονται ως κατέχοντες συγκεκριμένη θεσμική ιδιότητα και άλλα ως πρόσωπα.

Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και οι εν γένει συνεργάτες των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων είναι:

Παναγιώτης Λουκόπουλος Δήμαρχος Ναυπακτίας και αντιπρόεδρος στα Ιδρύματα, Ανδρέας Μακρυγιάννης διευθυντής της Ε.Τ.Ε, Γ. Μπαρμπόπουλος διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Ναυπάκτου, Απόστολος Παπαϊωάννου πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου, Χρήστος Παΐσιος δικηγόρος, Θωμάς Παναγιωτόπουλος, Περικλής Θεοφάνης, Πέτρος Πιτσιάκκας διευθυντής 2ου Λυκείου Ναυπάκτου, Ιωάννα Πατσιού διευθύντρια 1ου ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, Αθανάσιος Μηνόπουλος Διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας, Θεμιστοκλής Δαβανέλλος πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Αντώνιος Μπιλιάνης δικηγόρος, Παναγιώτης Κυρίτσης διευθυντής αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου, Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου εκπρόσωπος Ν.Σ.Κ., Μιχαήλ Νοχός, Ιωάννης Χαλάτσης διευθυντής της Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Κωνσταντίνος Κονίδας, Αριστείδης Αθανασιάδης-Σισμάνης, Ηλίας Δημητρόπουλος, Κωνσταντίνος Μακρυγιάννης, Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, Ιωάννα Κωστή, π. Ιωάννης Πολύζος, Ιωάννης Δούρος πρόεδρος Τ.Κ. Αμπελακιωτίσσης, Γ. Γραββάνης, Απόστολος Ζορμπά, Σπυρίδων Σταυρόπουλος.

Και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κολοκύθα με πρόεδρο τον κ. Ιωάννη Ράπτη, είναι: Παύλος Παναγιωτόπουλος, Βίκυ Ζολώτα, Θωμάς Ευθυμιόπουλος, Γιώργος Τούμπανος, Θωμάς Ζησιμόπουλος, Βασίλειος Βλαχογιάννης.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους γραμματείς Ιωάννα Τσέλιου, Σταυρούλα Χωραφά και Γεώργιο Γραμμάτη και τους εκτελούντες εθελοντικά χρέη γραμματέως π. Θεμιστοκλή Τσιτσιρίκη και Γεώργιο Λαουρδέκη γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως.

Κυρίως ο Σεβασμιώτατος μνημόνευσε τον Αθανάσιο Μίχο –όπως το ίδιο έκαναν και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας και ο Ιωάννης Ράπτης– συνταξιούχο Προϊστάμενο του Γραφείου Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας, που μετά την συνταξιοδότησή του «επιστρατεύθηκε» από τον Σεβασμιώτατο και συμβάλλει δυναμικά και καθοριστικά στην καλή οργάνωση και λειτουργία των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων.

Τέλος ευχαρίστησε και τους νομικούς Συμβούλους Δημήτριο Πελέκη, Βασίλειο Γκίζα και Κωνσταντίνο Ευθυμίου, και τον μηχανικό Αθανάσιο Βαμβίνη, που προσφέρουν αφιλοκερδώς την βοήθειά τους.

Κατόπιν έλαβαν τον λόγο οι σύνεδροι του προεδρίου:

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, αντιπρόεδρος των Ιδρυμάτων, είπε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε εδώ σήμερα για δυό λόγους κυρίως ο πρώτος είναι να δώσουμε τα βραβεία που χάρισαν οι μεγάλοι δωρητές της περιοχής μας στους άριστους μαθητές των σχολείων αλλά και στους επιτυχόντες στις ανώτερες Σχολές. Ο δεύτερος λόγος είναι να εκφράσουμε την βαθιά ευγνωμοσύνη μας σε αυτά τα άτομα τα οποία κάποια στιγμή άφησαν την κοινωνική πολιτική οικονομική ζωή της χώρας μας της πατρίδος μας, της περιοχής μας. Ένα μικρό παράδειγμα θα σας πω μόνο για τον Παπαχαραλάμπους. Σκεφτείτε την Ναύπακτο χωρίς φιλαρμονική, χωρίς βιβλιοθήκη, χωρίς γήπεδο, χωρίς την αίθουσα».

Και αφού ανέφερε παραδείγματα από τα μαθητικά του χρόνια πώς ωφελήθηκε από την Παπαχαραλάμπειο βιβλιοθήκη και αφού τόνισε την δύναμη της ευγνωμοσύνης σε αντίθεση με την κακία της αχαριστίας, κατέληξε:

«Γι’ αυτό είμαστε συγκεντρωμένοι εμείς εδώ με την πρωτοβουλία του Μητροπολίτου μας, που έγινε η Λειτουργία το πρωΐ, έγινε και η επιμνημόσυνη δέηση, για να εκφράσουμε το μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους που βοήθησαν, όπως είπα, την ανάπτυξη της περιοχής μας».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κολοκύθα Ιωάννης Ράπτης, είπε:

«Είναι αλήθεια ότι δημόσιοι απολογισμοί ιδρυμάτων δεν γίνονται, δεν συνηθίζονται. Ο Σεβασμιώτατος από το 1996 μέχρι σήμερα ανελλιπώς κάθε χρόνο κάνει δημόσιο απολογισμό, όχι μόνο για τους γονείς ή για τους μαθητές που βραβεύονται, αλλά είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε συζήτηση ή οποιαδήποτε απορία υπάρχει σχετικά με την διαχείριση των ιδρυμάτων».

Αναφέρθηκε στην συζήτηση για την ενοποίηση της διοίκησης των Ιδρυμάτων, που κατά την γνώμη του θα ωφελήση «γιά την καλύτερη για την εύρυθμη λειτουργία τους, αλλά το σημαντικότερο είναι να μήν υπάρχουν και τα ελλείμματα που εμφανίζονται σήμερα σε πολλά ιδρύματα».

Στην συνέχεια παρουσίασε στον απολογισμό του Ιδρύματος Κολοκύθα που προεδρεύει, είπε ότι η γραμματειακή και νομική υποστήριξη γίνεται από τα ίδια τα μέλη που έχουν τις σχετικές γνώσεις, αναφέρθηκε στο κεφάλαιο που έχει το ίδρυμα στην τράπεζα και από αυτό δίνει τις υποτροφίες, που αρχικά ήταν 10 εκατομμ. δρχ., αλλά με τις ενέργειες του Δ.Σ. σήμερα είναι 127.000 ευρώ. Υπογράμμισε την καλή απόδοση των υποτρόφων, την οποία απέδωσε και στην προσπάθεια των υποτρόφων να εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις της υποτροφίας τους.

Και κατέληξε:

«Τα έσοδά μας από τους τόκους εφέτος ήταν λίγα ήταν 1.020 ευρώ, τα λειτουργικά μας έξοδα ήταν 530. Και με το υπόλοιπο του κεφαλαίου δίνουμε 7.200 ευρώ στον κάθε υπότροφο. Επιλέγουμε έναν βέβαια να συνεχίση τις σπουδές του στο εξωτερικό, όπως είπαμε, και το υπόλοιπο αυτή την στιγμή είναι 127.000 ευρώ».

Ο Διευθυντής της Δημόσιας Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης Ιωάννης Χαλάτσης έδωσε μια σημαντική μαρτυρία, ότι το 1986-87 που ήρθε στην Ναύπακτο, ένας επώνυμος Ναυπάκτιος καθηγητής που εργαζόταν στο Αγρίνιο του είχε πεί ότι «υπάρχουν πολλά κληροδοτήματα που πρέπει να δίνουν υποτροφίες σε μαθητές στην Ναύπακτο», αλλά ενώ είχε ψάξει, γιατί ενδιαφερόταν για τα παιδιά του, «δέν μπόρεσε να βρή άκρη». Είχε αναφέρει μάλιστα μεγάλα νούμερα, τα οποία ο ίδιος τα θεώρησε τότε υπερβολικά. Και συνέχισε ο κ. Χαλάτσης: «Πέρασαν κάποια χρόνια και όταν ήρθε ο Μητροπολίτης ο κ. Ιερόθεος τα έβαλε στην σειρά και τότε φάνηκε το έλλειμμα το οποίο δεν το είχαμε καταλάβει. Δεν λέω ότι γινόταν κάτι κακό, αλλά και η αμέλεια, το ότι δεν είχαν φροντίσει οι τότε αρμόδιοι να δώσουν αυτά τα χρήματα που δικαιούταν η νεολαία. Δηλαδή, η γενιά η δική μας δεν πήραν κανένας, ενώ θα μπορούσαν να βοηθηθούν με κάποια χρήματα. ... Οπότε, ερχόμενος ο Σεβασμιώτατος και βάζοντας σε σειρά, εγώ δέχτηκα σaν εθελοντής να βοηθήσω και όσο μπορώ βοηθάω».

Για το Ίδρυμα Νόβα ο κ. Χαλάτσης είπε ότι έχει μικρά έσοδα, γιατί τα επιτόκια είναι χαμηλά, και αναγκάζεται να δίνη υποτροφίες από το αποθεματικό.

Ο κ. Αθανάσιος Μίχος είπε τα εξής:

«Η έννοια του δημόσιου απολογισμού είναι ό,τι πιο καλύτερο θα μπορούσε να γίνη. Σε δημόσιο χώρο τα οικονομικά, τα δεδομένα, οι υποτροφίες, τα πάντα σε δημόσια κρίση».

Είπε ότι όταν ήταν στην Υπηρεσία, πριν συνταξιοδοτηθή, είχε προτείνει τον δημόσιο απολογισμό που έχει καθιερωθή στην Ναύπακτο, σε όλα τα Ιδρύματα και Κληροδοτήματα της ευρύτερης περιοχής, χωρίς να υπάρξη ανάλογη ανταπόκριση.

Επήνεσε τους Ευεργέτες, αλλά και αυτούς που διαχειρίζονται σήμερα τις δωρεές τους, τα νύν Διοικητικά Συμβούλια και τον Σεβασμιώτατο που «έχουνε βάλει σε σωστή σειρά σε σωστή διαδικασία, με υπηρεσιακές διαδικασίες έγκρισης, τα πάντα δουλεύουν με τον πιο καλύτερο τρόπο... Γίνεται χρηστή διαχείριση, σωστή διαδικασία, τα πάντα όλα όπως προβλέπει η νομοθεσία». Και συμπαίρανε χαρακτηριστικά: «Άρα οι διαθέτες από κεί που μας βλέπουν, τουλάχιστον θα είναι ευχαριστημένοι ότι προσπαθούμε για το καλύτερο».

Για την εν γένει προσφορά των Ιδρυμάτων τόνισε τα νούμερα που εξάγονται από την διαχείρισή τους: «Κατά μέσο όρο τα βοηθήματα που δίνονται είναι γύρω στις 50 με 60 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Αυτό μεταφράζεται 10 με 15 θέσεις μόνιμης απασχόλησης οι οποίες προέρχονται αποκλειστικά από τα ιδρύματα και κληροδοτήματα της περιοχής. Φανταστείτε την ανεργία που υπάρχει και υπάρχει ένας θεσμός τα ιδρύματα που δίνουν ένα σημαντικό εισόδημα στην περιοχή, το οποίο ξοδεύεται στην περισοχή».

Υπογράμμισε ότι η διαχείριση των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων δεν μπορεί να γίνη με «αυτόματο πιλότο», αλλά με κόπο και εργασία.

Από την πλευρά του ευχαρίστησε «τά Διοικητικά Συμβούλια και πρώτα από όλα τον Σεβασμιώτατο και τον Δήμαρχο, γιατί έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία και εγώ από την δική μου πλευρά σaν συνεργάτης θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που συνεργάζομαι με αυτά τα Διοικητικά Συμβούλια».

Τέλος για το θέμα της ενοποίησης είπε ότι βρίσκεται στην έρευνα και την συλλογή στοιχείων.

*

Στην συνέχεια τέθηκαν ερωτήσεις από τους πολίτες, για το μέλλον του Καπορδελείου-Ξυκείου Ιδρύματος και για το μέλλον του οικοπέδου Παπαχαραλάμπους

Για το Καπορδέλειο-Ξύκειο Ίδρυμα ο Σεβασμιώτατος είπε ότι το κτήριο έχει περατωθή, χρειάζεται ο εξοπλισμός και η εξασφάλιση των λειτουργικών εξόδων του. Επίσης, το Ίδρυμα Ιωάννη Ξύκη που βρίσκεται στην Αμερική έκανε μια γενική πρόταση συνεργασίας, και το Καπορδέλειο-Ξύκειο μελετάει την αντιπρότασή του και τα κρίσιμα σημεία της υπόθεσης.

Μέ την ευκαιρία ο Σεβασμιώτατος καταδίκασε για άλλη μια φορά ως πράξη ιδιαίτερα εχθρική κατά της πόλης μας και των σεβαστών γερόντων της την ανυπόστατη συκοφαντική εκστρατεία που εξυφάνθη το 2013 που βεβαίως κατέρρευσε μετά τους αρμόδιους πολλαπλούς ελέγχους και την τελική Εισαγγελική Διάταξη σε λιγότερο από ένα χρόνο, αλλά έκανε μεγάλη ζημιά στην εξέλιξη του έργου.

Για το οικόπεδο Παπαχαραλάμπους ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην κατεδάφιση του ετοιμόρροπου κτηρίου που βρισκόταν μέσα στο οικόπεδο και στο ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τον Δήμο για μια καλή μακροχρόνια μίσθωση του οικοπέδου.

Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι θα γίνη σύντομα ανακοίνωση από τον Δήμο και ότι σκοπός του Δήμου είναι να γίνη πλατεία.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του τάφου του μεγάλου Ευεργέτη Παπαχαραλάμπους, που με κάποια άστοχη κίνηση προηγούμενης Δημοτικής Αρχής υποβαθμίσθηκε και πρέπει να γίνη αποκατάσταση του λάθους.

Τέλος, ανακοινώθηκαν οι υποτροφίες και τα βραβεία στους μαθητές και φοιτητές που για εφέτος φθάνουν το συνολικό ποσόν 44.130 ευρώ, και μαζί με τα βοηθήματα και επιχορηγήσεις του Ιδρύματος Παπαχαραλάμπους φθάνουν τα 47.630 ευρώ, που αποτελεί μια μεγάλη προσφορά προς τους νέους και την πόλη.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ