2018-02-06 12:24:45
Φωτογραφία για Ελευθερία για τον Τζούλιαν Ασάνζ;
Η βρετανική δικαιοσύνη αναμένεται να αποφανθεί σήμερα όσον αφορά το αίτημα να αρθεί η ισχύς του εντάλματος σύλληψης του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Ελευθερία για τον Τζούλιαν Ασάνζ; Η βρετανική δικαιοσύνη αναμένεται να αποφανθεί σήμερα όσον αφορά

το αίτημα να αρθεί η ισχύς του εντάλματος σύλληψης του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, ο οποίος είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου παραμένει τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια.

Ο 46χρονος Αυστραλός είχε βρει άσυλο τον Ιούνιο του 2012 σε αυτό το κτίριο με τα κόκκινα τούβλα, στη σικ συνοικία Νάιτσμπριτζ, πολύ κοντά στο πασίγνωστο πολυκατάστημα Harrods, αφού καταζητείτο από τη σουηδική δικαιοσύνη εξαιτίας κατηγοριών σε βάρος του για βιασμό, τις οποίες αρνείται μέχρι και σήμερα.

Έπειτα από πολλές ανατροπές, οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές κατέληξαν να βάλουν στο αρχείο την υπόθεση τον Μάιο του 2017. Για τους συνηγόρους του, το ένταλμα των βρετανικών Αρχών για τη σύλληψή του έχει κατά συνέπεια χάσει τον λόγο ύπαρξής του.


Η υπεράσπιση του Τζούλιαν Ασάνζ επικαλείται εξάλλου τα προβλήματα υγείας του Αυστραλού, καθώς όπως σημειώνει δεν έχει πρόσβαση σε ιατρικές φροντίδες, πάσχει από κατάθλιψη, ενώ έχει επίσης προβλήματα στα δόντια και πόνους στην πλάτη.

Με την ελπίδα να βρει λύση σ'αυτή τη δικαστική και διπλωματική σπαζοκεφαλιά, το Κίτο ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι έδωσε στον Ασάνζ την υπηκοότητα του Ισημερινού και απηύθυνε έκκληση στις βρετανικές Αρχές να του αναγνωρίσουν διπλωματικό καθεστώς, κάτι που θα του επέτρεπε να εγκαταλείψει την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο χωρίς να διατρέχει κίνδυνο να συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία.

Όμως το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε να του αναγνωρίσει αυτό το καθεστώς, ενώ οι βρετανικές εισαγγελικές Αρχές επιμένουν ότι το βρετανικό ένταλμα σύλληψης παραμένει ακόμη έγκυρο, επειδή ο Τζούλιαν Ασάνζ παραβίασε τους όρους που του είχαν επιβληθεί όταν είχε αφεθεί προσωρινά ελεύθερος.

Ο εισαγγελέας Άαρον Ουάτκινς δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «γελοία» τα επιχειρήματα που επικαλούνται οι δικηγόροι του Ασάνζ, ενώ η βρετανική αστυνομία έχει από την πλευρά της καταστήσει σαφές πως σκοπεύει να συλλάβει τον Αυστραλό τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία.

«Προτεραιότητα» για την Ουάσινγκτον

Ο Ασάνζ φοβάται ότι στην περίπτωση που συλληφθεί οι Αρχές της Βρετανίας θα προχωρήσουν στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, προκειμένου να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων και στρατιωτικών μυστικών το 2010.

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είχε τονίσει τον Απρίλιο του 2017 ότι η σύλληψη του Ασάνζ αποτελεί «προτεραιότητα» για την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Για τη διευθέτηση του ζητήματος πιέζεται επίσης ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη συνεχιζόμενη παρουσία του Ασάνζ στην πρεσβεία της χώρας του στο Λονδίνο ένα «πρόβλημα» που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα, μορφή της λατινοαμερικάνικης αριστεράς, που αψήφησε την Ουάσινγκτον κι έδωσε άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού είχε εξάλλου ζητήσει τον Νοέμβριο από τον Ασάνζ, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, να αποφεύγει να κάνει δηλώσεις που μπορεί να «πλήξουν» τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Από το 2012 ο Ασάνζ δεν έχει κάνει παρά μόνο πολύ σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις, στο μπαλκόνι της πρεσβείας, όπου ζει σε έναν μικρό χώρο με μόνη συντροφιά έναν γάτο. Ένας φούρνος μικροκυμάτων, ένας διάδρομος γυμναστικής και ένας λαμπτήρας UV βελτιώνουν λίγο την καθημερινότητά του αλλά όσοι τον έχουν επισκεφθεί περιγράφουν μια δύσκολη κατάσταση.

Ακόμη κι αν μπορέσει να βγει ελεύθερος, ο Αυστραλός θα διαπιστώσει ότι η φήμη του ως υπερασπιστή των ελευθεριών δεν είναι πια τόσο ισχυρή όσο ήταν όταν ζητούσε άσυλο στην πρεσβεία. Πάντα αμφιλεγόμενος, ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορήθηκε πρόσφατα ότι είτε συμμετείχε ή υπήρξε ενεργούμενο στο πλαίσιο της φερόμενης προσπάθειας της Ρωσίας να επηρεάσει την έκβαση των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ υπέρ του Τραμπ.

Τον Ιούλιο του 2016 ο WikiLeaks δημοσιοποίησε 20.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εκλάπησαν από το Δημοκρατικό Κόμμα, ορισμένα από τα οποία θεωρήθηκε πως κατάφεραν βαρύ πλήγμα στην εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Τον Οκτώβριο, έναν μήνα πριν από την ψηφοφορία, χιλιάδες email του προέδρου της εκστρατείας της ατυχήσασας υποψήφιας των δημοκρατικών, του Τζον Ποντέστα, επίσης δημοσιοποιήθηκαν από τον WikiLeaks, προς μεγάλη ικανοποίηση του υποψηφίου Τραμπ.

Ο Ασάνζ αποκρούει την κατηγορία, διαβεβαιώνοντας ότι ούτε η ρωσική ούτε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση έπαιξε κάποιο ρόλο σε αυτές τις διαρροές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ