2018-02-06 22:06:20
Φτάνει σιγά σιγά και στη χώρα μας η μόδα του Bitcoin και πολύς κόσμος ψάχνει πώς να επωφεληθεί από τη συνεχώς αυξανόμενη αξία του, αγοράζοντας μερικά από αυτά.
Φυσικά, όταν έχουμε να κάνουμε με μια χρηματοοικονομική terra incognita όπως το bitcoin, είναι εύλογο πολλοί να είναι επιφυλακτικοί και διστακτικοί απέναντι στο νέο "φρούτο".
Το μόνο σίγουρο με το ψηφιακό νόμισμα είναι πως είναι άκρως αμφιλεγόμενο, κυρίως λόγω της χρήσης του από σκιώδη άτομα ή κυβερνήσεις.
Για πολλά χρόνια το bitcoin ήταν το αγαπημένο μέσο συναλλαγής εγκληματικών κυκλωμάτων (ναρκωτικών, όπλων κ.ο.κ.) που θέλουν να περάσουν απαρατήρητα από τις Αρχές και να ξεπλύνουν τα κεφάλαια από τις δραστηριότητές τους, ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως διευκολύνει ακόμη και κράτη όπως η Β. Κορέα να παρακάμπτουν τις οικονομικές κυρώσεις του ΟΗΕ.
Επίσης είναι εργαλείο επιβίωσης για περιπτώσεις διαλυμένων οικονομιών, όπως λόγου χάρη σε υποβαθμισμένες αφρικανικές χώρες τη Ζιμπάμπουε, για παράδειγμα, όπου ακόμη και οι μικροπωλητές πληρώνονται με μονάδες κρυπτονομισμάτων παρά με το επίσημο νόμισμα τηςεκάστοτε χώρας, το οποίο έχει απαξιωθεί πλήρως.
Ωστόσο, μετά από σχεδόν μια δεκαετία από την στιγμή που "εφευρέθηκε" ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 κι ως μια θεωρητική αναζήτηση τρόπων συναλλαγής χωρίς να παρεμβάλλεται το κεντρικό τραπεζικό σύστημα, πλέον φαίνεται πως η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει να το αποδέχεται σιγά σιγά και να δέχεται να... "συνομιλήσει" μαζί του.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή...
Τι είναι το Bitcoin;
Το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2008 και είναι το πρώτο από τα πολλά πλέον ψηφιακά κρυπτονομίσματα.Το βασικό του χαρακτηριστικό και η διαφορά του από τα κοινά νομίσματα, είναι ότι είναι "αποκεντρωμένο", λειτουργεί δηλαδή χωρίς κάποια κεντρική τράπεζα ή διαχειριστική εταιρία. Είναι peer-to-peer (P2P) και αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές μαζί του πραγματοποιούνται απ' ευθείας μεταξύ των χρηστών, χωρίς μεσάζοντα. Αυτό σημαίνει ότι είναι το πρώτο εντελώς ανοικτό χρηματοπιστωτικό δίκτυο του κόσμου.
Το bitcoin υπάρχει μόνο στο διαδίκτυο, δεν ανήκει σε κανέναν και δεν ελέγχεται από κανέναν. Είναι δηλαδή ένα άυλο νόμισμα σε ψηφιακή μορφή και ο δημιουργός του το έχει κάνει έτσι ώστε να μπορούν να υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια τέτοια προκειμένου να προστατευθεί το σύστημα και να μην χάσει την αξία του.
Ποιος δημιούργησε το Bitcoin;
Το νόμισμα δημιουργήθηκε από κάποιον που λέει ότι λέγεται Σατόσι Νακαμότο, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητά του.
Ο ίδιος συνεργάστηκε μαζί με άλλους υποστηρικτές της ιδέας του Bitcoin μέσω διαδικτυακών forums, όμως τα μέλη της κοινότητας αυτής δεν έχουν συναντηθεί ποτέ από κοντά.
Το 2010 άρχισε σιγά σιγά να «μειώνει» τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη του νομίσματος και η τελευταία γνωστή επικοινωνία που είχε ήταν το 2011.
Η πραγματική ταυτότητά του, ή ακόμα και το αν πρόκειται για ένα άτομο ή για μία ομάδα, παραμένει άγνωστο μέχρι και σήμερα.
Οι υποθέσεις σε σχέση με την ταυτότητά του αναφέρονται σε μαθηματικές ιδιοφυΐες, επιστήμονες των υπολογιστών, οικονομικούς κοινωνιολόγους με γνώσεις προγραμματισμού και ομάδες κρυπτογράφων.
Υπάρχουν επίσης θεωρίες, όπως πχ ότι οι εταιρείες Samsung, Toshiba, Nakamichi και Motorola κρύβονται πίσω από το Bitcoin.
Η πρώτη ιστορική συναλλαγή
Η πρώτη εμπορική συναλλαγή με το νέο ψηφιακό νόμισμα έγινε στις 18 Μαΐου 2010, όταν ο προγραμματιστής Laszlo Hanyecs, από την Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε μια δημοσίευση στο Forum BitcoinTalk.org, προσφέροντας 10.000 bitcoins σε όποιον του παράγγελνε δυο πίτσες.
Στις 22 Μαΐου, ο αγρότης David Forster από την Μασαχουσέτη, με το ψευδώνυμο Jarcos στο forum, δέχτηκε τη συναλλαγή.
Ο Laszlo έλαβε τις δύο πίτσες από την αλυσίδα Papa John’s.
Από πού βγαίνουν τα bitcoins;
Σε ένα συμβατικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα καινούριο χρήμα δημιουργείται από μια κεντρική τράπεζα. Το δίκτυο Bitcoin δεν έχει κεντρική τράπεζα κι έτσι, το σύστημα χρειάζεται έναν εναλλακτικό μηχανισμό για την εισαγωγή νομίσματος σε κυκλοφορία.
Οι σχεδιαστές του Bitcoin έλυσε αυτό το πρόβλημα με έξυπνο τρόπο. Εκατοντάδες υπολογιστές διάσπαρτοι στο Διαδίκτυο συνεργάζονται για την επεξεργασία των συναλλαγών σε Bitcoin. Οι υπολογιστές αυτοί ονομάζονται «ανθρακωρύχοι» και η διαδικασία εκκαθάρισης των συναλλαγών σε Bitcoin «εξόρυξη». Ονομάστηκε έτσι γιατί περίπου κάθε 10 λεπτά, ένας «ανθρακωρύχος» κερδίζει σε έναν υπολογιστικό αγώνα και παίρνει ένα βραβείο 25 bitcoins, αξίας περίπου 12.500 δολαρίων. Αυτό το βραβείο παρέχει ισχυρό κίνητρο για να ενταχθούν στη διαδικασία της συναλλαγής εκκαθάρισης Bitcoin όλο και περισσότεροι, βοηθώντας το νόμισμα να παραμείνει αποκεντρωμένο.
Πώς λειτουργεί;
Επειδή δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι για να ελέγξουν τις συναλλαγές, αυτές επαληθεύονται μέσω κρυπτογραφημένων κόμβων και καταγράφονται σε ένα δημόσιο βιβλίο στο οποίο έχουν όλοι πρόσβαση και ονομάζεται "Blockchain". Η διαδικασία επαλήθευσης των συναλλαγών ονομάζεται "mining" (εξόρυξη) και μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε, βάζοντας τον υπολογιστή μας να εκτελέσει το ανάλογο πρόγραμμα. Το "mining" δημιουργεί νέα Bitcoin, τα οποία προσφέρονται ως πληρωμή σε αυτούς που δουλεύουν για αυτό, αλλά είναι πλέον πολύ αργά να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο.
Ο λόγος είναι γιατί ο αλγόριθμος δημιουργίας νέων Bitcoin είναι ρυθμισμένος να μειώνει γεωμετρικά την πληρωμή, ανά τέσσερα χρόνια, σε όσους ασχολούνται με το "mining". Αυτό συμβαίνει για να αποφευχθεί σε βάθος χρόνου η καθίζηση της αξία του νομίσματος και έτσι να παραμείνει σταθερό. Μοιάζει με τη λογική που (υποτίθεται ότι) ακολουθείται από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες πρέπει να δημιουργούν τόσα νομίσματα όσα είναι τα αποθέματα χρυσού τους. Για αυτό λοιπόν υπολογίζεται ότι το σύνολο των Bitcoin που θα δημιουργηθούν ποτέ είναι 21.000.000. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία στην πράξη, αφού σε αντίθεση με τα κανονικά νομίσματα, στο Bitcoin μπορείς να ξοδέψεις ακόμη και εκατομμυριοστά του.
Για παράδειγμα η μικρότερη υποδιαίρεση του ευρώ είναι το ένα λεπτό, δηλαδή 0.01 ευρώ. Όλα τα προϊόντα λοιπόν πρέπει να πωλούνται πάνω από αυτή την τιμή, γιατί πολύ απλά ο πωλητής δεν μπορεί να δώσει ρέστα κάτω από αυτό το ποσό. Με το Bitcoin όμως μπορείς να ορίσεις την τιμή ενός προϊόντος όσο χαμηλά θέλεις, για παράδειγμα 0.0000000000000000001 Bitcoin. Ακόμη δηλαδή και αν η αξία του φτάσει για παράδειγμα στο ένα εκατομμύριο, θα μπορείς να πουλήσεις τα προϊόντα σου σε λογικές τιμές.
Γιατί είναι τόσο υψηλή η αξία του;
Η αξία ενός Bitcoin τη στιγμή που γράφεται το άρθρο είναι περίπου 8.500 ευρώ και έχει φτάσει σε αυτό το σημείο για δύο λόγους:
Η αξία "εξόρυξης" νέων Bitcoin είναι πλέον πολύ μεγάλη. Για να δημιουργήσεις νέα Bitcoin πλέον, ενδέχεται να πληρώσεις περισσότερα χρήματα στο ρεύμα, από το νόμισμα που θα αποκτήσεις.
Κατά δεύτερον, υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση και λίγη προσφορά. Κανείς αυτή τη στιγμή δε θέλει να πουλήσει τα Bitcoin του, ενώ υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να αγοράσει. Η αξία του λοιπόν δεν είναι πραγματική αυτή τη στιγμή, αλλά χρηματιστηριακή. Όταν η μόδα περάσει και η ζήτηση σταματήσει, τότε πολλοί κάτοχοι θα προσπαθήσουν να το ξεφορτωθούν άμεσα, οπότε η τιμή του θα καταλήξει στα πραγματικά της επίπεδα.
Τότε το Bitcoin θα μετατραπεί σε ένα σταθερό νόμισμα, στο οποίο θα μπορείς να αποταμιεύσεις τα χρήματά σου και γιατί όχι να το χρησιμοποιήσεις για τις αγορές σου. Η διαφορά του όμως με τα πραγματικά νομίσματα είναι ότι δεν υπάρχει κεντρική τράπεζα στη μέση για να υποτιμήσει την αξία του ή να τυπώσει νέα, αν θέλει να ελέγξει την αγορά.
Πώς μπορεί να προμηθευτεί κανείς bitcoins;
Μέχρι σήμερα υπάρχουν 1.400 περίπου κρυπτονομίσματα και τα σημαντικότερα μετά το Bitcoin είναι το Ethereum, το Ripple, το Bitcoin Cash και το Litecoin.
Η καλύτερη επιλογή για κάποιον αρχάριο είναι να αγοράσει το ψηφιακό νόμισμα μέσω ιστοσελίδων ανταλλαγής, που επιτρέπουν να αγοράσετε με συμβατικά νομίσματα bitcoins από άλλους χρήστες.
Η εταιρεία μπορεί να αντλήσει μετρητά από τον τραπεζικό σας λογαριασμό και να τα μετατρέψει σε bitcoins στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία.
Τι τα κάνω αφού τα προμηθευτώ;
Τα bitcoins αποθηκεύονται σε «πορτοφόλια», που δεν είναι άλλα από αρχεία που διαθέτουν κλειδιά κρυπτογράφησης, ή μυστικούς κωδικούς, που επιτρέπουν τη μεταφορά τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα Bitcoin προγράμματα που είναι διαθέσιμα για Mac, PC και Android.
Μια άλλη επιλογή είναι να τα αναθέσετε σε ιστοσελίδες γνωστές ως «διαδικτυακά πορτοφόλια». Και μια ακόμη επιλογή είναι τα «χάρτινα πορτοφόλια», όπου εκτυπώνετε τα κλειδιά κρυπτογράφησης και τα φυλάσσετε σε ασφαλές μέρος, όπως μια θυρίδα.
Γενικά, ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρουμε είναι το λεγόμενο "Paper Wallet", το οποίο είναι στην ουσία ένα κομμάτι χαρτί. Γενικά τα Bitcoin δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε ηλεκτρονικές συσκευές και ιδίως σε αυτές που συνδέονται στο ίντερνετ.
Μπορεί τα bitcoins να αντικαταστήσουν το συμβατικό χρήμα;
Είναι μια πιθανότητα, αν και όχι πολύ μεγάλη. Οι άνθρωποι θέλουν να χρησιμοποιούν το νόμισμα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι, και αυτή τη στιγμή για παράδειγμα στις ΗΠΑ, αυτό είναι το δολάριο.
Αλλοι πάλι ισχυρίζονται πως η δομή του Bitcoin είναι τέτοια που αποτελεί το μέλλον στις συναλλαγές, ειδικά μεταξύ ιδιωτών. Ο λόγος είναι γιατί θα μπορούμε να ανταλλάσσουμε προϊόντα μεταξύ μας χωρίς ενδιάμεσους φόρους
Το κατά πόσο τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν στη ζωή μας ή αν θα εξαφανιστούν, θα φανεί στο εγγύς μέλλον.
Είναι το Bitcoin νόμιμο;
Ναι. Ωστόσο, μερικές χώρες (όπως η Αργεντινή και η Ρωσία) περιορίζουν αυστηρά ή απαγορεύουν ξένα νομίσματα, ενλώ άλλες (όπως η Ταϊλάνδη) μπορεί να περιορίζουν την αδειοδότηση σε συγκεκριμένους φορείς όπως τα ανταλλακτήρια Bitcoin.
Οι ρυθμιστικές αρχές από διάφορες δικαιοδοσίες λαμβάνουν μέτρα για να παρέχουν σε ιδιώτες και επιχειρήσεις κανόνες για το πώς θα ενσωματώσουν αυτή τη νέα τεχνολογία με το επίσημο, ρυθμιζόμενο χρηματοοικονομικό σύστημα. Για παράδειγμα, το Δίκτυο Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων (FinCEN), μια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές μη δεσμευτικού χαρακτήρα για το πώς χαρακτηρίζει ορισμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με εικονικά συναλλάγματα.
Τι προβλέπει η Saxo Bank για το bitcoin το 2018
Η Saxo Bank έκανε προβλέψεις για το μέλλον του κρυπτονομίσματος.
Υποστηρίζει λοιπόμ πως το 2018 θα φτάσει τα 60.000 δολάρια με την κεφαλαιοποίησή του στην παγκόσμια αγορά να ξεπερνά το 1 τρισ!
Μετά από αυτό όμως θα δεχθεί σκληρή επίθεση.
«Η άνοδος του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων είναι από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα των χρηματοπιστωτικών αγορών τα τελευταία χρόνια. Το bitcoin θα συνεχίσει να ανεβαίνει για όλο το 2018 αλλά η Ρωσία και η Κίνα θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα το συντρίψουν».
Αυτή είναι η πρόβλεψη της τράπεζας από την Δανία και μάλιστα η αξία του θα φτάσει στα επίπεδα των αρχών του 2017, δηλαδή στα 1.000 δολάρια.
Είχε πέσει μέσα η Saxo Bank
Στα τέλη του 2016, η τράπεζα είχε πέσει μέσα στις προβλέψεις της για την άνοδο του ψηφιακού νομίσματος. Η πρόβλεψη μιλούσε για τριπλασιασμό της αξίας του από τα 700 δολάρια που ήταν πέρυσι.
Όμως η Saxo απέτυχε να προβλέψει ότι η μανία θα ήταν τόσο μεγάλη που η άνοδος θα ξεπερνούσε το 1900% στις 19.000 δολάρια που είναι το ανώτερο σημείο που έχει φτάσει μέσα στο 2017.
Η Κίνα έχει ήδη βάλει περιορισμούς όσον αφορά στο bitcoin. Ειδικά, μετά από τις υποψίες που υπήρχαν ότι μέσω του bitcoin κεφάλαια – μαμούθ έβγαιναν από την χώρα.
Στην Ρωσία, το bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα δεν έλεγχονται καθόλου. Δεν υπάρχει νομοθεσία.
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι η ύπαρξη αυτή καθεαυτή, είναι εκτός νόμου αφού θυμίζει τις πυραμίδες.
Ρουμπινί: Το bitcoin είναι η μεγαλύτερη φούσκα στην ανθρώπινη ιστορία
Μύδρους εξαπέλυσε ο Νουριέλ Ρουμπινί κατά του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα ως τη «μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία της ανθρωπότητας».
Ο αμερικανός καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κέρδισε τη διασημότητα και το προσωνύμιο «δρ. Καταστροφή» επειδή είναι ένας εκ των ελαχίστων επιστημόνων που προέβλεψαν το σκάσιμο της φούσκας της αμερικανικής αγοράς ακινήτων το 2007-2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ακολούθησε.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο γεννημένος το 1958 στην Κωνσταντινούπολη από γονείς Ιρανούς εβραίους οικονομολόγος χαρακτήρισε επίσης το bitcoin ως τη... «μητέρα όλων των φουσκών»! «Και δεν είναι μόνο το bitcoin: υπάρχουν περισσότερα από 1.300 κρυπτονομίσματα ή δημόσιες προσφορές ψηφιακών νομισμάτων και τα περισσότερα από αυτά είναι ακόμα χειρότερα από το bitcoin», πρόσθεσε ο Ρουμπινί.
Ο διάσημος οικονομολόγος καταφέρθηκε και κατά της τεχνολογίας blockchain, η οποία «επιτρέπει τις συναλλαγές αξιών δίχως πανίσχυρους διαμεσολαβητές», σύμφωνα με τη θεωρία. «Το blockchain ανακαλύφθηκε πριν από 10 χρόνια και η μόνη εφαρμογή του είναι στα κρυπτονομίσματα, σε κάτι δηλαδή που συνιστά απάτη», είπε ο Ρουμπινί.
Σημειωτέον ότι το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα δημιουργήθηκαν το 2008 μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ως εναλλακτική νομισματική μονάδα. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Ρουμπινί, που διευθύνει και την ερευνητική ομά χαρακτήρισε επίσης το bitcoin ως μια «περιβαλλοντική καταστροφή» και εξήγησε ότι το δημοφιλέστερο ψηφιακό νόμισμα έχει πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος.
Εν τω μεταξύ, νέα πτώση σημείωσε την Παρασκευή το bitcoin, υποχωρώντας κάτω από τα 8.000 δολάρια. Οι απώλειες του κρυπτονομίσματος από τις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η ισοτιμία του είχε φθάσει στο επίπεδο-ρεκόρ των 19.511 δολαρίων, αγγίζουν το 60%.
Ε.Ε.: Αναγκαία η επιβολή ενός πλαισίου
Ο φρενήρης ρυθμός ανόδου της αξίας του Bitcoin οδηγεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα χαρακτηριστεί επισήμως ως νόμισμα και οι κάτοχοί του θα φορολογούνται κανονικά. Σε αυτή την αποκάλυψη, η οποία αλλάζει πολλά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρώην επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αντιστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης.
Η -επίσημη πλέον- εμπλοκή των κρυπτονομισμάτων στα συναλλακτικά ήθη δημιουργεί νέα πεδία εντός της ΕΕ και ο έμπειρος αξιωματικός, είπε πως σε 20 μέρες θα παρουσιαστεί το νομοθετικό πλαίσιο μέσω του οποίου το περίφημο bitcoin θα αποτελεί νόμισμα και θα χρησιμοποιείται επισήμως πλέον στις συναλλαγές.
Ο αξιωματικός προσπάθησε πρόσφατα να εξηγήσει τη λειτουργία του bitcoin λέγοντας πως είναι ένας αλγόριθμος επιβράβευσης που ακόμα δεν θεωρείται νόμισμα: "Το bitcoin φτιάχτηκε από έναν Ιάπωνα το 2008 (αγνώστων στοιχείων) και η αρχική αξία του ήταν 0,001 δολάρια. Η πρώτη εμπορική συναλλαγή ήταν η αγορά μιας πίστας αντί 10.000 bitcoin. Σε 20 μέρες η ΕΕ θα δημοσιοποιήσει το πλαίσιο στο οποίο το bitcoin θα είναι νόμισμα. Οι κάτοχοί του θα ονομαστικοποιηθούν και θα φορολογούνται".
Πηγή Tromaktiko
Φυσικά, όταν έχουμε να κάνουμε με μια χρηματοοικονομική terra incognita όπως το bitcoin, είναι εύλογο πολλοί να είναι επιφυλακτικοί και διστακτικοί απέναντι στο νέο "φρούτο".
Το μόνο σίγουρο με το ψηφιακό νόμισμα είναι πως είναι άκρως αμφιλεγόμενο, κυρίως λόγω της χρήσης του από σκιώδη άτομα ή κυβερνήσεις.
Για πολλά χρόνια το bitcoin ήταν το αγαπημένο μέσο συναλλαγής εγκληματικών κυκλωμάτων (ναρκωτικών, όπλων κ.ο.κ.) που θέλουν να περάσουν απαρατήρητα από τις Αρχές και να ξεπλύνουν τα κεφάλαια από τις δραστηριότητές τους, ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως διευκολύνει ακόμη και κράτη όπως η Β. Κορέα να παρακάμπτουν τις οικονομικές κυρώσεις του ΟΗΕ.
Επίσης είναι εργαλείο επιβίωσης για περιπτώσεις διαλυμένων οικονομιών, όπως λόγου χάρη σε υποβαθμισμένες αφρικανικές χώρες τη Ζιμπάμπουε, για παράδειγμα, όπου ακόμη και οι μικροπωλητές πληρώνονται με μονάδες κρυπτονομισμάτων παρά με το επίσημο νόμισμα τηςεκάστοτε χώρας, το οποίο έχει απαξιωθεί πλήρως.
Ωστόσο, μετά από σχεδόν μια δεκαετία από την στιγμή που "εφευρέθηκε" ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 κι ως μια θεωρητική αναζήτηση τρόπων συναλλαγής χωρίς να παρεμβάλλεται το κεντρικό τραπεζικό σύστημα, πλέον φαίνεται πως η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει να το αποδέχεται σιγά σιγά και να δέχεται να... "συνομιλήσει" μαζί του.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή...
Τι είναι το Bitcoin;
Το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2008 και είναι το πρώτο από τα πολλά πλέον ψηφιακά κρυπτονομίσματα.Το βασικό του χαρακτηριστικό και η διαφορά του από τα κοινά νομίσματα, είναι ότι είναι "αποκεντρωμένο", λειτουργεί δηλαδή χωρίς κάποια κεντρική τράπεζα ή διαχειριστική εταιρία. Είναι peer-to-peer (P2P) και αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές μαζί του πραγματοποιούνται απ' ευθείας μεταξύ των χρηστών, χωρίς μεσάζοντα. Αυτό σημαίνει ότι είναι το πρώτο εντελώς ανοικτό χρηματοπιστωτικό δίκτυο του κόσμου.
Το bitcoin υπάρχει μόνο στο διαδίκτυο, δεν ανήκει σε κανέναν και δεν ελέγχεται από κανέναν. Είναι δηλαδή ένα άυλο νόμισμα σε ψηφιακή μορφή και ο δημιουργός του το έχει κάνει έτσι ώστε να μπορούν να υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια τέτοια προκειμένου να προστατευθεί το σύστημα και να μην χάσει την αξία του.
Ποιος δημιούργησε το Bitcoin;
Το νόμισμα δημιουργήθηκε από κάποιον που λέει ότι λέγεται Σατόσι Νακαμότο, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητά του.
Ο ίδιος συνεργάστηκε μαζί με άλλους υποστηρικτές της ιδέας του Bitcoin μέσω διαδικτυακών forums, όμως τα μέλη της κοινότητας αυτής δεν έχουν συναντηθεί ποτέ από κοντά.
Το 2010 άρχισε σιγά σιγά να «μειώνει» τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη του νομίσματος και η τελευταία γνωστή επικοινωνία που είχε ήταν το 2011.
Η πραγματική ταυτότητά του, ή ακόμα και το αν πρόκειται για ένα άτομο ή για μία ομάδα, παραμένει άγνωστο μέχρι και σήμερα.
Οι υποθέσεις σε σχέση με την ταυτότητά του αναφέρονται σε μαθηματικές ιδιοφυΐες, επιστήμονες των υπολογιστών, οικονομικούς κοινωνιολόγους με γνώσεις προγραμματισμού και ομάδες κρυπτογράφων.
Υπάρχουν επίσης θεωρίες, όπως πχ ότι οι εταιρείες Samsung, Toshiba, Nakamichi και Motorola κρύβονται πίσω από το Bitcoin.
Η πρώτη ιστορική συναλλαγή
Η πρώτη εμπορική συναλλαγή με το νέο ψηφιακό νόμισμα έγινε στις 18 Μαΐου 2010, όταν ο προγραμματιστής Laszlo Hanyecs, από την Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε μια δημοσίευση στο Forum BitcoinTalk.org, προσφέροντας 10.000 bitcoins σε όποιον του παράγγελνε δυο πίτσες.
Στις 22 Μαΐου, ο αγρότης David Forster από την Μασαχουσέτη, με το ψευδώνυμο Jarcos στο forum, δέχτηκε τη συναλλαγή.
Ο Laszlo έλαβε τις δύο πίτσες από την αλυσίδα Papa John’s.
Από πού βγαίνουν τα bitcoins;
Σε ένα συμβατικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα καινούριο χρήμα δημιουργείται από μια κεντρική τράπεζα. Το δίκτυο Bitcoin δεν έχει κεντρική τράπεζα κι έτσι, το σύστημα χρειάζεται έναν εναλλακτικό μηχανισμό για την εισαγωγή νομίσματος σε κυκλοφορία.
Οι σχεδιαστές του Bitcoin έλυσε αυτό το πρόβλημα με έξυπνο τρόπο. Εκατοντάδες υπολογιστές διάσπαρτοι στο Διαδίκτυο συνεργάζονται για την επεξεργασία των συναλλαγών σε Bitcoin. Οι υπολογιστές αυτοί ονομάζονται «ανθρακωρύχοι» και η διαδικασία εκκαθάρισης των συναλλαγών σε Bitcoin «εξόρυξη». Ονομάστηκε έτσι γιατί περίπου κάθε 10 λεπτά, ένας «ανθρακωρύχος» κερδίζει σε έναν υπολογιστικό αγώνα και παίρνει ένα βραβείο 25 bitcoins, αξίας περίπου 12.500 δολαρίων. Αυτό το βραβείο παρέχει ισχυρό κίνητρο για να ενταχθούν στη διαδικασία της συναλλαγής εκκαθάρισης Bitcoin όλο και περισσότεροι, βοηθώντας το νόμισμα να παραμείνει αποκεντρωμένο.
Πώς λειτουργεί;
Επειδή δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι για να ελέγξουν τις συναλλαγές, αυτές επαληθεύονται μέσω κρυπτογραφημένων κόμβων και καταγράφονται σε ένα δημόσιο βιβλίο στο οποίο έχουν όλοι πρόσβαση και ονομάζεται "Blockchain". Η διαδικασία επαλήθευσης των συναλλαγών ονομάζεται "mining" (εξόρυξη) και μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε, βάζοντας τον υπολογιστή μας να εκτελέσει το ανάλογο πρόγραμμα. Το "mining" δημιουργεί νέα Bitcoin, τα οποία προσφέρονται ως πληρωμή σε αυτούς που δουλεύουν για αυτό, αλλά είναι πλέον πολύ αργά να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο.
Ο λόγος είναι γιατί ο αλγόριθμος δημιουργίας νέων Bitcoin είναι ρυθμισμένος να μειώνει γεωμετρικά την πληρωμή, ανά τέσσερα χρόνια, σε όσους ασχολούνται με το "mining". Αυτό συμβαίνει για να αποφευχθεί σε βάθος χρόνου η καθίζηση της αξία του νομίσματος και έτσι να παραμείνει σταθερό. Μοιάζει με τη λογική που (υποτίθεται ότι) ακολουθείται από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες πρέπει να δημιουργούν τόσα νομίσματα όσα είναι τα αποθέματα χρυσού τους. Για αυτό λοιπόν υπολογίζεται ότι το σύνολο των Bitcoin που θα δημιουργηθούν ποτέ είναι 21.000.000. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία στην πράξη, αφού σε αντίθεση με τα κανονικά νομίσματα, στο Bitcoin μπορείς να ξοδέψεις ακόμη και εκατομμυριοστά του.
Για παράδειγμα η μικρότερη υποδιαίρεση του ευρώ είναι το ένα λεπτό, δηλαδή 0.01 ευρώ. Όλα τα προϊόντα λοιπόν πρέπει να πωλούνται πάνω από αυτή την τιμή, γιατί πολύ απλά ο πωλητής δεν μπορεί να δώσει ρέστα κάτω από αυτό το ποσό. Με το Bitcoin όμως μπορείς να ορίσεις την τιμή ενός προϊόντος όσο χαμηλά θέλεις, για παράδειγμα 0.0000000000000000001 Bitcoin. Ακόμη δηλαδή και αν η αξία του φτάσει για παράδειγμα στο ένα εκατομμύριο, θα μπορείς να πουλήσεις τα προϊόντα σου σε λογικές τιμές.
Γιατί είναι τόσο υψηλή η αξία του;
Η αξία ενός Bitcoin τη στιγμή που γράφεται το άρθρο είναι περίπου 8.500 ευρώ και έχει φτάσει σε αυτό το σημείο για δύο λόγους:
Η αξία "εξόρυξης" νέων Bitcoin είναι πλέον πολύ μεγάλη. Για να δημιουργήσεις νέα Bitcoin πλέον, ενδέχεται να πληρώσεις περισσότερα χρήματα στο ρεύμα, από το νόμισμα που θα αποκτήσεις.
Κατά δεύτερον, υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση και λίγη προσφορά. Κανείς αυτή τη στιγμή δε θέλει να πουλήσει τα Bitcoin του, ενώ υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να αγοράσει. Η αξία του λοιπόν δεν είναι πραγματική αυτή τη στιγμή, αλλά χρηματιστηριακή. Όταν η μόδα περάσει και η ζήτηση σταματήσει, τότε πολλοί κάτοχοι θα προσπαθήσουν να το ξεφορτωθούν άμεσα, οπότε η τιμή του θα καταλήξει στα πραγματικά της επίπεδα.
Τότε το Bitcoin θα μετατραπεί σε ένα σταθερό νόμισμα, στο οποίο θα μπορείς να αποταμιεύσεις τα χρήματά σου και γιατί όχι να το χρησιμοποιήσεις για τις αγορές σου. Η διαφορά του όμως με τα πραγματικά νομίσματα είναι ότι δεν υπάρχει κεντρική τράπεζα στη μέση για να υποτιμήσει την αξία του ή να τυπώσει νέα, αν θέλει να ελέγξει την αγορά.
Πώς μπορεί να προμηθευτεί κανείς bitcoins;
Μέχρι σήμερα υπάρχουν 1.400 περίπου κρυπτονομίσματα και τα σημαντικότερα μετά το Bitcoin είναι το Ethereum, το Ripple, το Bitcoin Cash και το Litecoin.
Η καλύτερη επιλογή για κάποιον αρχάριο είναι να αγοράσει το ψηφιακό νόμισμα μέσω ιστοσελίδων ανταλλαγής, που επιτρέπουν να αγοράσετε με συμβατικά νομίσματα bitcoins από άλλους χρήστες.
Η εταιρεία μπορεί να αντλήσει μετρητά από τον τραπεζικό σας λογαριασμό και να τα μετατρέψει σε bitcoins στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία.
Τι τα κάνω αφού τα προμηθευτώ;
Τα bitcoins αποθηκεύονται σε «πορτοφόλια», που δεν είναι άλλα από αρχεία που διαθέτουν κλειδιά κρυπτογράφησης, ή μυστικούς κωδικούς, που επιτρέπουν τη μεταφορά τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα Bitcoin προγράμματα που είναι διαθέσιμα για Mac, PC και Android.
Μια άλλη επιλογή είναι να τα αναθέσετε σε ιστοσελίδες γνωστές ως «διαδικτυακά πορτοφόλια». Και μια ακόμη επιλογή είναι τα «χάρτινα πορτοφόλια», όπου εκτυπώνετε τα κλειδιά κρυπτογράφησης και τα φυλάσσετε σε ασφαλές μέρος, όπως μια θυρίδα.
Γενικά, ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρουμε είναι το λεγόμενο "Paper Wallet", το οποίο είναι στην ουσία ένα κομμάτι χαρτί. Γενικά τα Bitcoin δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε ηλεκτρονικές συσκευές και ιδίως σε αυτές που συνδέονται στο ίντερνετ.
Μπορεί τα bitcoins να αντικαταστήσουν το συμβατικό χρήμα;
Είναι μια πιθανότητα, αν και όχι πολύ μεγάλη. Οι άνθρωποι θέλουν να χρησιμοποιούν το νόμισμα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι, και αυτή τη στιγμή για παράδειγμα στις ΗΠΑ, αυτό είναι το δολάριο.
Αλλοι πάλι ισχυρίζονται πως η δομή του Bitcoin είναι τέτοια που αποτελεί το μέλλον στις συναλλαγές, ειδικά μεταξύ ιδιωτών. Ο λόγος είναι γιατί θα μπορούμε να ανταλλάσσουμε προϊόντα μεταξύ μας χωρίς ενδιάμεσους φόρους
Το κατά πόσο τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν στη ζωή μας ή αν θα εξαφανιστούν, θα φανεί στο εγγύς μέλλον.
Είναι το Bitcoin νόμιμο;
Ναι. Ωστόσο, μερικές χώρες (όπως η Αργεντινή και η Ρωσία) περιορίζουν αυστηρά ή απαγορεύουν ξένα νομίσματα, ενλώ άλλες (όπως η Ταϊλάνδη) μπορεί να περιορίζουν την αδειοδότηση σε συγκεκριμένους φορείς όπως τα ανταλλακτήρια Bitcoin.
Οι ρυθμιστικές αρχές από διάφορες δικαιοδοσίες λαμβάνουν μέτρα για να παρέχουν σε ιδιώτες και επιχειρήσεις κανόνες για το πώς θα ενσωματώσουν αυτή τη νέα τεχνολογία με το επίσημο, ρυθμιζόμενο χρηματοοικονομικό σύστημα. Για παράδειγμα, το Δίκτυο Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων (FinCEN), μια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές μη δεσμευτικού χαρακτήρα για το πώς χαρακτηρίζει ορισμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με εικονικά συναλλάγματα.
Τι προβλέπει η Saxo Bank για το bitcoin το 2018
Η Saxo Bank έκανε προβλέψεις για το μέλλον του κρυπτονομίσματος.
Υποστηρίζει λοιπόμ πως το 2018 θα φτάσει τα 60.000 δολάρια με την κεφαλαιοποίησή του στην παγκόσμια αγορά να ξεπερνά το 1 τρισ!
Μετά από αυτό όμως θα δεχθεί σκληρή επίθεση.
«Η άνοδος του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων είναι από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα των χρηματοπιστωτικών αγορών τα τελευταία χρόνια. Το bitcoin θα συνεχίσει να ανεβαίνει για όλο το 2018 αλλά η Ρωσία και η Κίνα θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα το συντρίψουν».
Αυτή είναι η πρόβλεψη της τράπεζας από την Δανία και μάλιστα η αξία του θα φτάσει στα επίπεδα των αρχών του 2017, δηλαδή στα 1.000 δολάρια.
Είχε πέσει μέσα η Saxo Bank
Στα τέλη του 2016, η τράπεζα είχε πέσει μέσα στις προβλέψεις της για την άνοδο του ψηφιακού νομίσματος. Η πρόβλεψη μιλούσε για τριπλασιασμό της αξίας του από τα 700 δολάρια που ήταν πέρυσι.
Όμως η Saxo απέτυχε να προβλέψει ότι η μανία θα ήταν τόσο μεγάλη που η άνοδος θα ξεπερνούσε το 1900% στις 19.000 δολάρια που είναι το ανώτερο σημείο που έχει φτάσει μέσα στο 2017.
Η Κίνα έχει ήδη βάλει περιορισμούς όσον αφορά στο bitcoin. Ειδικά, μετά από τις υποψίες που υπήρχαν ότι μέσω του bitcoin κεφάλαια – μαμούθ έβγαιναν από την χώρα.
Στην Ρωσία, το bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα δεν έλεγχονται καθόλου. Δεν υπάρχει νομοθεσία.
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι η ύπαρξη αυτή καθεαυτή, είναι εκτός νόμου αφού θυμίζει τις πυραμίδες.
Ρουμπινί: Το bitcoin είναι η μεγαλύτερη φούσκα στην ανθρώπινη ιστορία
Μύδρους εξαπέλυσε ο Νουριέλ Ρουμπινί κατά του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα ως τη «μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία της ανθρωπότητας».
Ο αμερικανός καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κέρδισε τη διασημότητα και το προσωνύμιο «δρ. Καταστροφή» επειδή είναι ένας εκ των ελαχίστων επιστημόνων που προέβλεψαν το σκάσιμο της φούσκας της αμερικανικής αγοράς ακινήτων το 2007-2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ακολούθησε.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο γεννημένος το 1958 στην Κωνσταντινούπολη από γονείς Ιρανούς εβραίους οικονομολόγος χαρακτήρισε επίσης το bitcoin ως τη... «μητέρα όλων των φουσκών»! «Και δεν είναι μόνο το bitcoin: υπάρχουν περισσότερα από 1.300 κρυπτονομίσματα ή δημόσιες προσφορές ψηφιακών νομισμάτων και τα περισσότερα από αυτά είναι ακόμα χειρότερα από το bitcoin», πρόσθεσε ο Ρουμπινί.
Ο διάσημος οικονομολόγος καταφέρθηκε και κατά της τεχνολογίας blockchain, η οποία «επιτρέπει τις συναλλαγές αξιών δίχως πανίσχυρους διαμεσολαβητές», σύμφωνα με τη θεωρία. «Το blockchain ανακαλύφθηκε πριν από 10 χρόνια και η μόνη εφαρμογή του είναι στα κρυπτονομίσματα, σε κάτι δηλαδή που συνιστά απάτη», είπε ο Ρουμπινί.
Σημειωτέον ότι το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα δημιουργήθηκαν το 2008 μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ως εναλλακτική νομισματική μονάδα. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Ρουμπινί, που διευθύνει και την ερευνητική ομά χαρακτήρισε επίσης το bitcoin ως μια «περιβαλλοντική καταστροφή» και εξήγησε ότι το δημοφιλέστερο ψηφιακό νόμισμα έχει πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος.
Εν τω μεταξύ, νέα πτώση σημείωσε την Παρασκευή το bitcoin, υποχωρώντας κάτω από τα 8.000 δολάρια. Οι απώλειες του κρυπτονομίσματος από τις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η ισοτιμία του είχε φθάσει στο επίπεδο-ρεκόρ των 19.511 δολαρίων, αγγίζουν το 60%.
Ε.Ε.: Αναγκαία η επιβολή ενός πλαισίου
Ο φρενήρης ρυθμός ανόδου της αξίας του Bitcoin οδηγεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα χαρακτηριστεί επισήμως ως νόμισμα και οι κάτοχοί του θα φορολογούνται κανονικά. Σε αυτή την αποκάλυψη, η οποία αλλάζει πολλά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρώην επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αντιστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης.
Η -επίσημη πλέον- εμπλοκή των κρυπτονομισμάτων στα συναλλακτικά ήθη δημιουργεί νέα πεδία εντός της ΕΕ και ο έμπειρος αξιωματικός, είπε πως σε 20 μέρες θα παρουσιαστεί το νομοθετικό πλαίσιο μέσω του οποίου το περίφημο bitcoin θα αποτελεί νόμισμα και θα χρησιμοποιείται επισήμως πλέον στις συναλλαγές.
Ο αξιωματικός προσπάθησε πρόσφατα να εξηγήσει τη λειτουργία του bitcoin λέγοντας πως είναι ένας αλγόριθμος επιβράβευσης που ακόμα δεν θεωρείται νόμισμα: "Το bitcoin φτιάχτηκε από έναν Ιάπωνα το 2008 (αγνώστων στοιχείων) και η αρχική αξία του ήταν 0,001 δολάρια. Η πρώτη εμπορική συναλλαγή ήταν η αγορά μιας πίστας αντί 10.000 bitcoin. Σε 20 μέρες η ΕΕ θα δημοσιοποιήσει το πλαίσιο στο οποίο το bitcoin θα είναι νόμισμα. Οι κάτοχοί του θα ονομαστικοποιηθούν και θα φορολογούνται".
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σε...ρηχά νερά ο Μιραλάς
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ