2018-02-08 13:36:55
Φωτογραφία για Ράντζα στα βρετανικά νοσοκομεία
 Newpost

Στην... εντατική και το περίφημο Βρετανικό Σύστημα Υγείας

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο για το σύστημα υγείας.

Παρά το κρύο και τη βροχή επέμεναν να στέκονται και να φωνάζουν τα συνθήματά τους μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στην Downing Street.

Τον ερχόμενο Ιούλιο το εθνικό σύστημα υγείας στη Βρετανία, το οποίο χρηματοδοτείται με χρήματα των φορολογουμένων, θα συμπληρώσει αισίως τα 70 του χρόνια. Εδώ και χρόνια το σύστημα υγείας παρουσιάζει προβλήματα αλλά αυτό το χειμώνα έγιναν ακόμα πιο εμφανή. Σε όλη τη χώρα λείπουν χιλιάδες κλίνες. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ασθενείς που πεθαίνουν στα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Κάνουν ακόμα λόγο για αβοήθητους ηλικιωμένους, οι οποίοι περιμένουν για ώρες με σπασμένα κόκκαλα μετά από πτώση τους, ένα ασθενοφόρο.


Τον Ιανουάριο αναβλήθηκαν χιλιάδες εγχειρήσεις ακόμα και καρκινοπαθών. Γιατροί σε ανοιχτή επιστολή τους μιλούν «για απαράδεκτες συνθήκες» στα επείγοντα περιστατικά.

Το Brexit επιδεινώνει την κατάσταση

Σε πολλά νοσοκομεία οι ελλείψεις σε ιατρική υποδομή και προσωπικό είναι τεράστιες. Σύμφωνα με το συνδικάτο των Βρετανών γιατρών BMA, το 2017 περίμεναν περισσότεροι ασθενείς για ένα ελεύθερο κρεβάτι από ότι συνολικά από το 2012 μέχρι και το 2014. 

Οι λόγοι για τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση είναι, ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχουν μειωθεί τα κρεβάτια από 300.000 σε 142.000. Ένας ακόμα λόγος για την χειροτέρευση του συστήματος υγείας είναι η γήρανση του πληθυσμού και το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι μένουν μόνοι τους. Σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού Ερυθρού Σταυρού, οι άνθρωποι άνω των 75 που μένουν μόνοι τους, αυξήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια κατά 27%. Συχνά οι άνθρωποι αυτοί ναι μεν νοσηλεύονται αλλά επιστρέφουν πολύ γρήγορα στο σπίτι διότι δεν υπάρχει η υποδομή ώστε να τους φροντίσουν όπως πρέπει, με αποτέλεσμα συχνά μετά από 48 ώρες να επιστρέφουν και πάλι στο νοσοκομείο.

Τέλος, την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει το Brexit και αυτό γιατί πάρα πολλοί γιατροί σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα σύμφωνα με δημοσκόπηση του συνδικάτου των Βρετανών γιατρών BMA. Επίσης από τότε που έγινε το δημοψήφισμα για το Brexit, ο αριθμός των νοσηλευτών που επιθυμούν να πάνε στη Βρετανία για να εργαστούν μειώθηκε κατά 90%. Χιλιάδες θέσεις παραμένουν κενές.

Επικριτές της κυβέρνησης δηλώνουν πως αυτή η πολιτική είναι ηθελημένη με σκοπό το σύστημα υγείας να περιέλθει στα χέρια ιδιωτών κατά το αμερικανικό πρότυπο.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ